Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Criza zilei
Criza Europei (2)
Aciduzzul | 11 iunie, 2010 | 4 comentarii | 215 vizualizari |
(3 voturi )

Prof. Dr. Viorel Roman, Univ. din Bremen, Badpolitics
Greco-orodocsii se potrivesc ca nuca in perete in Uniunea Europeana occidentala si au declansat, dupa unii autori chiar provocat cu bun stiinta impreuna cu speculantii protestanti anglo-saxoni criza euro. Nimic neobisnuit si nici macar surprinzator dupa un mileniu de incompatibilitate, de la Marea Schisma la Conciliul Vatican II (1054-1965) si cinci sute de ani de dominatie, deformatie turco-musulmana a grecilor, bulgarilor si moldo-valahilor, integrati generos in Europa pentru a depasi traumele trecutului si a se adapta din mers rationalitatii occidentale. Pentru adeptii teoriei conspiratiei cei care au provocat criza si trag sforile din umbra sunt evreii din SUA Soros, Greenspan, Bernake, francmasonii, Grupul Bilderberg – Guvernul Mondial Secret, nu incompatibilitatea de cred-ibilitate, cred-inta, cred-it.

Realitatea e mult mai simpla si vizibila pentru toata lumea dupa cum am incercat si eu sa o prezint in articolul de mai jos. Cu toate ca a trecut de la publicare un deceniu, argumente prezentate succint si desigur incomplet pot fi inca de folos, sper, si in dezbaterile actuale. Va reusi UE sa coordoneze politica economico-financiara a celor 27 de state pentru a nu mai ajunge in situatia creata de greco-orodocsi in alianta cu speculantii de peste ocean? Cand va avea UE o armata comuna, unica? Cand va fi Europa o mare putere din toate punctele de vedere, nu numai un santier in constructie?

Piata neagra a Europei
(vezi: România Mare, saptamanal, nr. 448, Bucuresti, 12 feb. 1999, S.23; Magazin cultural-istoric si de informatie, Timisoara, nr. 11 (56), nov. 1998, S.6; Timpolis, bisaptaminal de informare si literatura, Timisoara, 3 ian.- 2 feb. 2000)

Dupa cum se stie, economia produce marfuri si servicii pentru consumatori. Piata neagra, paralela, secundara, din umbra sau ori cum am numi-o, produce exact aceleasi marfuri si servicii, insa ne declarate sau ne inregistrate de oficialitati. Acelasi lucru este valabil pe piata fortei de munca.

In România si Rusia jumatate, in Grecia o treime, in Italia si Spania o patrime, iar in Marea Britanie o zecime, ca media intreagii Uniuni Europe (UE), din activitatea economica si comerciala se face cu bani ghiata si nu este inregistrata de autoritati. Consumatorului ii este, de regula, indiferent daca curatenia locuintei sale, impozitul pe tigarile de contrabanda, repararea automobilului, a instalatiei sanitare din apartament, o plomba sau proteza sa dentara, etc. este inregistrata, evidentiata in produsul inter brut (PIB) sau nu.

Pentru statisticieni UE activitatea economica paralela, pe piata neagra etc. este cunoscuta si ea urmeaza a avea consecinte directe. Astfel obligatia Greciei, Italiei sau Spaniei fata de bugetul UE trebue sa fie corectata, majorata, iar fondul de ajutorare a somerilor din aceste regiuni subdezvoltate, trebuie diminuat proportional cu activitatea neinregistrata oficial.

Astazi 28 de milioane de asa zis someri din UE, lucreaza la negru, activeaza pe piata neagra, paralela, din umbra etc. si ca urmare nu platesc asigurari sociale sau impozit, adica cam cit produce Marea Britanie in intregime, in timp ce 17,5 milioane de someri vesteuropeni profita de avantajele sistemului de asigurari sociale ale UE.

La o privire mai atenta, vechiul conflict dintre mentalitatea si sistemul social-economic anglo-saxon si cel continental vestic, central-european romano-catlolic si oriental, greco-ortodox devine evident.
Anglo-saxonii creaza locuri de munca pe banda rulanta, dar cer acceptarea unei diferentieri sociale greu de integrat in mentalitatea continental-europeana, din Uniunea Europeana, iar tarile ortodoxe din fostul Lagar comunist sunt inca intr-un proces de acumulare primitiva de capital.

Membrii continentali ai UE sunt pentru politica impozitelor mari in favoarea celor defavorizati de soarta. O lupta social-politica, religioasa veche de o mie de ani. Mai ales ca tarile protestante Marea Britanie, Suedia si Danemarca au inca rezerve fata de o integrare in clubul monedei unice EURO.

Criticii sistemlui de asigurari sociale continental, al UE se pling ca aici ar exista obligatiile fiscale exagerate. Adversarii lor insa afirma ca in tariile in care obligatiile fata de stat sunt mari, ca de exemplu in Austria, Suedia, Finlanda piata neagra, economia paralela este in mod surprinzator, redusa. De fapt, avem de a face cu trei mentalitati, culturi economice si religioase.

(1) Europa de est, greco-ortodoxa, cu o activitate paralela de 50% general acceptata si de populatie si de guvernanti.

(2) In Europa de sud, romano-catolica, activitatea paralela de 25% este relativ usor de inregistrat si de integrat, chiar daca exista conflicte in UE privind cota parte la obligatile si drepturile sociale. (Ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini apreciaza ca piata neagra din Italiei se situiaza in prezent cam intre 19% si 22% din BIP, in Frankfurter Allgemeine Zeitung, Nr. 131, 10 iunie 2010, p.6)

(3) In Europa de nord-vest, etica protestanta tine piata neagra sub control. Ea nu depaseste 10%.

Aceste trei culturi pot fi reunificate numai prin luarea in considerare a decalajului de sinceritate economica. Si in cazul dialogului dintre României si Moldovei si UE trebuie sa fie luate in considerare activitatiile economice notabile de pe piata neagra, paralela etc. si in consecinta datele statistice necesita o corectare.

Iata un aspect al realitatii economice europene mai putin cunoscut sau mai putin acceptat in mod oficial si o perspectiva fata de care nu pot fi indiferenti românii atit dornici de o integrare in structurile euro-atlantice si de o relansare economica.
www.viorel-roman.ro

4 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 371 vizualizari | 1 vot

  Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]

  Autor: Aciduzzul | 29 mai, 2013 | 0 comentarii | 309 vizualizari | 4 voturi

  Autor: Aciduzzul | 25 mai, 2013 | 2 comentarii | 342 vizualizari | 1 vot

  Acum ceva timp mă plimbam pe străzile Londrei şi îmi aduc aminte de un aspect, care m-a frapat. Deşi eram într-o capitală europeană, aveam senzaţia că am ajuns din greşeală în Asia. Eram singurul alb într-o mare de indieni. Trecând spre strada următoare am dat numai peste negrii şi musulmani. Toate acestea în apropierea Hyde […]

  Autor: Aciduzzul | 10 mai, 2013 | 3 comentarii | 451 vizualizari | 4 voturi

  Adjunctul ministrului de externe sirian Faisal Mekdad a declarat duminica, ca atacurile israeliene asupra unor obiective de pe teritoriul sirian sunt o declaratie de razboi la adresa tarii sale. In acelasi ton cu declaratile adjunctului ministrului de externe sirian, presa iraniana si cea ruseasca anuntau posibile atacuri asupra Israelului venite din partea Hezbollah si nu […]

  Autor: Aciduzzul | 17 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 164 vizualizari | 1 vot

  Susanne Posel The UN warns that global food stores like grains are depleting at an expediential rate and when combined with failing harvests, there will be a food crisis in 2013. The UN Food and Agriculture Organization (FAO) explain that “we’ve not been producing as much as we are consuming. That is why stocks are […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics