Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Curentul: Romprest a dat un tun de 10 milioane de euro Aeroportului Otopeni
Aciduzzul | 31 august, 2011 | 1 comentarii | 1157 vizualizari |
(3 voturi )

Dan Badea
Controlul ANAF scoate la iveala contractele paguboase. Continuam dezvaluirile legate de jaful de pe aeroportul Otopeni, asa cum a fost el consemnat in ultimul document de control financiar al ANAF. Prejudiciul de 52 milioane de euro, descoperit de subordonatii lui Sorin Blejnar la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), se regaseste in conturile firmelor de casa ale mafiei aeroportuare create si coordonate de cei care au condus si conduc de peste un deceniu afacerea din Otopeni. Am deschis seria contractelor cu dedicatie prin prezentarea celor incheiate de CNAB cu firmele lui Tiberiu Urdareanu din grupul UTI, relatie care a prejudiciat compania cu peste 22 milioane de euro.

Prezentam astazi cazul Romprest, societate care apartinea unui consilier municipal PSD, pe atunci, Florian Busca, unul dintre finii lui Miron Mitrea. Busca este arhicunoscut pentru contractele in cascada, de zeci de milioane de euro, incheiate de firmele controlate de el cu societati de stat. Partener de afaceri si prieten cu indivizi care conteaza in ierarhia politico-financiara autohtona (de la Mitrea si Vanghelie la Chiliman, Necolaiciuc sau Borcea), Busca a debutat in lumea buna a tunurilor de mare calibru prin contractele primite de la ministerul condus de Miron Mitrea.

Ulterior, dupa ce si-a facut mana obtinand pe sest, sau cu dedicatie, contracte de zeci de milioane de euro de la Ministerul Transporturilor sau ANL, el a spart piata ingineriilor financiare, obtinand de la latifundiarul Chiliman, primarul penelist al sectorului 1, celebrul mega-contract de salubrizare, pe 25 de ani, in valoare totala de 450 milioane de euro. Pana a ajunge la tovarasul Chiliman insa, Busca si-a format mana la Transporturi si apoi, din motive de protectie si paza, si-a schimbat numele in Walter. A inceput insa afacerile cu statul mai timid, cu tunulete firave de milioane de euro, asa cum a consemnat, recent, ANAF.

Asadar, prin doua dintre contractele incheiate cu Compania Nationala Aeroportul International Bucuresti Otopeni SA, a fost consemnat, conform ANAF, un prejudiciu de peste 10 milioane de euro. Primul dintre contracte a fost semnat in august 2001, dupa ce conducerea companiei a aprobat doua rapoarte de externalizare a serviciilor, primul referitor la serviciile de curatenie (6572/16.05.2001), iar al doilea la cele de curatenie si security (6982/24.05.2001).

Ulterior, Consiliul de Administratie a trecut prin AGA externalizarea acestor servicii si desemnarea SC Compania Romprest Service SA ca partener pentru prestarea acestor servicii. In acelasi timp, CNAB a devenit actionar la societatile Romprest Service (10%) si la Bereta SA (5%). Pe 29.08.2001 a fost incheiat, astfel, contractul de prestari servicii nr.11697 cu Romprest Service, contract prin care firma de casa se obliga „sa execute servicii de curatenie si servicii de paza si asigurarea ordinii publice“.

Referitor la acest contract, controlorii fiscali au consemnat: „pentru atribuirea executarii serviciilor de curatenie catre SC Compania Romprest Service, Compania nu a aplicat prevederile OUG nr.60/2001 privind achizitiile publice. Compania avea obligatia de a organiza licitatie in vederea atribuirii contractului de servicii de curatenie“. La fel, au mai constatat acestia, „nici la declansarea operatiunii de externalizare si nici ulterior, pe parcursul derularii contractelor, nu s-a efectuat o analiza din punct de vedere economic a contractelor incheiate.

Astfel, a fost posibil ca incheierea si prelungirea prin mai multe acte aditionale a contractelor initiale sa permita prestatorilor de servicii sa monopolizeze externalizarea sub aspectul continuitatii si specificului activitatii, fara a se avea in vedere principiile de eficienta, eficacitate si economicitate ale acestei operatiuni“.

„Femeia de serviciu“ de la Otopeni a castigat aproape o jumatate de milion de dolari lunar

Pentru serviciile de curatenie si salubrizare in cadrul Aeroportului Otopeni, compania de stat a ajuns sa achite Romprest peste 415.000 de dolari lunar, in vreme ce salariul net pentru o simpla femeie de serviciu era de 550 de lei lunar.

Practic, doar prin sapte acte aditionale incheiate la acest contract s-a adus companiei un prejudiciu de 26,3 milioane de lei, suma pentru care ANAF a cerut conducerii CNAB sa sesizeze organele abilitate ale statului pentru a o recupera. Conducerea in schimb, reprezentata printre altii de Tudor Jidav (director general) si Gabriel Tara (director general adjunct, fost director general la data incheierii contractului), a sesizat instanta de judecata pentru a anula aceasta decizie („Masura 28“) a ANAF. Incheiat pentru o perioada de cinci ani cu posibilitatea de prelungire automata, pe noi perioade, contractul fixa o valoare a abonamentului lunar pentru serviciile prestate de 99.000 de dolari (exclusiv TVA).

Ulterior, printr-un act aditional semnat de atotputernicul Gabriel Tara si de Violeta Cirstoveanu, director economic, a fost stabilita structura pretului contractului astfel: 74.000 de dolari lunar pentru curatenie si 25.000 de dolari lunar pentru serviciile de paza. Mai departe, pretul cerut de Romprest a crescut de peste patru ori, prin nu mai putin de 13 acte aditionale, asa incat la sfârsitul perioadei verificate de ANAF a ajuns la peste 415.000 de dolari. „Valoarea contractului 11697/29.08.2001 s-a majorat de cca 4 ori, dela 99.000 USD (295.505 lei la cursul BNR din data de 29.08.2001), la 415.284 USD (cursul BNR din data de 31.12.2009, respectiv 1.216.781,04 lei)“ – au consemnat controlorii fiscali.

Asadar, aproape o jumatate de milion de dolari lunar pentru curatenie. In paralel, Romprest a mai incasat, nelegal, peste 7,5 milioane de euro. Conform ANAF, „Compania a achitat 26.306.238 de lei, cca 7.515.211 euro, pentru serviciile de curatenie si salubrizare, precum si pentru activitati de transport bagaje pasageri cu ajutorul carucioarelor, fara a avea un cadru legal“. Cum a fost posibil acest tun? Simplu: prin metoda verificata a actelor aditionale semnate pe genunchii directorilor generali Gabriel Tara si Tudor Jidav sau pe gambele adjunctilor de la economic (Violeta Cirstoveanu si Gabriel Stoe), tehnic-operational (Jidav) etc.

In perioada 2002-2009, au fost semnate 16 acte aditionale la acest contract, sapte dintre ele intrând in atentia ANAF deoarece au fost incheiate in perioada supusa controlului (2005-2009). Pana in 2005 insa, contractul a fost modificat prin alte 9 acte aditionale prin care valoarea abonamentului lunar a fost marita de la 99.000 de dolari la 152.856 de dolari lunar. Intre timp, serviciilor de curatenie li s-au adaugat si cele de transport bagaje, a caror contravaloare a crescut de la 12.150 de dolari lunar (14.05.2002), la 31.916 dolari lunar (23.08.2007).

Vina pentru toate aceste majorari nelegale ale unor tarife fixate printr-un contract initial apartine celor care au semnat actele aditionale. Referitor la contractul semnat cu Romprest, in 2001, ANAF a constatat faptul ca nu s-a tinut cont, de catre conducerea companiei, „de experienta similara in domeniu, precum si de capacitatea tehnica si profesionala a SC Compania Romprest Service SA“, cata vreme „in notele intocmite de companie nu s-a putut demonstra potentialul tehnic, financiar, organizatoric al ofertantului, potential care trebuia sa reflecte posibilitatea concreta de a realiza un anumit contract de achizitie publica si capacitatea de a rezolva eventualele dificultati legate de indeplinirea acestora“.

Motivul pentru care Tara si ai lui n-au tinut cont, prin atribuirea contractului, de capacitatile Romprest este insa destul de clar: firma tocmai fusese infiintata pentru a primi acest contract. Ulterior, aceiasi patroni ai Romprest aveau sa infiinteze, pentru a prelua tot cu dedicatie serviciile de paza ale aeroportului, firma Romprest Security SA. Aceasta s-a facut printr-un act aditional (143/10.03.2006), in care s-a prevazut cesionarea (nu scoaterea la licitatie!) a serviciilor de paza catre noul pui al Romprest.

Desigur, actul aditional semnat de Gabriel Tara si Violeta Cirstoveanu nu a fost supus aprobarii Consiliului de Administratie condus de… Gabriel Tara. Un alt act aditional contestat de ANAF este cel (nr.284) „prin care s-a majorat valoarea abonamentului lunar la 224.619,07 USD/luna, datorita majorarii serviciilor de curatenie si salubrizare, de la 97.932,54 USD/luna la 155.702,18 USD/luna (prin includerea in abonament a unei suprafete din corp «AB4») si datorita majorarii serviciilor de transport bagaje de la 17.923,76 USD/luna la 31.916,89 USD/luna“.

Si acest document a fost semnat, fara a fi trecut prin Consiliul de Administratie (cf. art 19 din HG 522/1998), de Tara si Cirstoveanu, carora li s-au adaugat Tudor Jidav, director general adjunct tehnic operational – pe atunci – si Ovidiu Oprita, director operational. La fel au stat lucrurile si in cazul celorlalte acte aditionale care au tot majorat cheltuielile companiei pâna s-a ajuns la bonusul de 7,5 milioane de euro primit de trupa lui Busca de la echipa condusa de Tara&Jidav.

Ca afacerea era una cu dedicatie, sau chiar pe linie de partid, se probeaza si prin aceea ca ea a fost prelungita in 23 aprilie 2004, pe ultimul an de mandat al ministrului Mitrea, inainte de alegeri, cu doi ani mai devreme de expirarea datei initiale de valabilitate a contractului (31.08.2006). Ca sa fie siguri ca vor asigura viitorul firmei pentru inca trei mandate de atunci incolo, contractul a fost prelungit pâna pe 31.01.2018 (cu 11 ani si 5 luni!). Prelungirea afacerii a fost semnata de Gabriel Tara, Violeta Cirstoveanu, Ion Sabareanu (dir. Gen adj. Securitate aeroprtuara) si Valentin Iordache (director comercial administrativ).

Acesta n-a fost insa unicul contract incheiat de Romprest cu CN AIBO.

Ikebana cu aripi de 4 milioane de euro

In ianuarie 2003, Compania Romprest Service SA a mai beneficiat de un contract pe sub aâna, care se ridica la aproape 10 milioane de euro, plus o pomana de 4 milioane de euro. Este vorba despre un contract, incheiat pe 29.01.2003, ce avea ca obiect „prestarea serviciilor de arhitectura peisagera si de intretinere si reparatii cladiri“. Incheiat pe o perioada de 15 ani, contractul a primit aceeasi stampila a mafiei aeroportuare: nu a fost aprobat de Consiliul de Administratie.

Cu doua luni inainte de semnarea acestui contract, conducerea companiei Aeroportul International Bucuresti Otopeni decisese externalizarea „pana la data de 31.12.2002 prin negociere directa cu ROMPREST a activitatii arhitectura peisagera si reparatii cladiri“.

Asadar, atribuire cu dedicatie. Semnatarii raportului (intocmit de directorul general Mihail Basulescu) prin care s-a propus afacerea au fost directorul general adjunct economic – Violeta Cirstoveanu, dir. Gen. Adj. Tehnic operational – Tudor Jidav, dir. operational – Gheorghita Scortanu, director tehnic – Gabriel Schuster, directorul comercial administrativ – Valentin Iordache, si seful serviciului resurse umane si salarizare – Violeta Leonte.

Ulterior, ei au considerat, in mod eronat – afirma controlorii ANAF -, ca acest contract ar fi fost aprobat „prin Hotarârea nr.22 din data de 15.11.2002, care aproba Raportul privind necesitatea externalizarii unor activitati“. Daca, initial, valoarea abonamentului lunar pentru prestatii privind arhitectura peisagera (un fel de ikebana autohtona cu aripi din curtea aeroportului) a fost fixata la 20.230 de euro lunar, ulterior a fost majorata, prin acte aditionale, la valoarea de 35.983 de euro lunar.

La fel, valoarea abonamentului lunar pentru prestatii privind intretinerea si reparatia cladirilor a fost majorata de la 14.114 euro la 27.066 de euro. Practic, dupa ce ca incheiasera un contract nelegal cu Romprest, stapanii aeroportului au dublat sumele initiale prevazute prin contract. Asa se face ca in perioada supusa controlului (01.01.2005 – 31.12.2009) „Compania a achitat prestatorului SC Compania Romprest Service SA, pentru abonamente, suma totala de 34.678.510 lei, respectiv 9.321.843 de euro“ – au consemnat controlorii ANAF.

Mai mult, „compania a efectuat plati in baza actului aditional nr. 100/27.03.2008 (contravaloarea abonamentelor lunare pentru lucrarile de intretinere si reparatii) neaprobat de Consiliul de Administratie, in perioada 27.03.2008 – 31.12.2009, in suma totala de 16.327.044 lei (circa 4.106.114 euro)“. Cei repsonsabili pentru incheierea actului aditional amintit sunt Gabrel Tara, Gabriel Stoe, Tudor Jidav, Gabriel Schuster si Ovidiu Oprita.

Desi au trecut mai mult de doua saptamâni de când i-am solicitat un punct de vedere cu privire la masurile luate in urma controlului ANAF, directorul general Tudor Jidav, unul dintre cei gasiti vinovati de jaful de la Otopeni, tace. La fel si ministrul Transporturilor. Vom continua.

Sursa: Curentul

Foto: Curentul

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 253 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 184 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics