Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Degringolada pe piata graului
Aciduzzul | 9 septembrie, 2010 | 1 comentarii | 298 vizualizari |
(1 voturi )

Decizia Rusiei, al treilea mare exportator de grâu din lume, de a stopa exporturile din cauza celei mai severe secete din ultimii 50 de ani, a produs efectul aşteptat. Emoţie mare pe bursă, urmarea fiind o creştere a preţurilor, care oricum sunt pe un trend crescător de vreo trei luni. Practic, este vorba de o majorare cu 70% numai in aceasta perioada. Preţul spot la bursa din Chicago a urcat la începutul lui august la 309 dolari/tonă (234 euro/tonă), cel mai ridicat din ultimii doi ani, dublu faţă de nivelul înregistrat la începutul lui iunie. Nu doar ruşii au probleme, cu o producţie de grâu mai mică cu un sfert faţă de anii normali, ci şi fostele ţări sovietice. În plus, se gândesc şi la importuri. În acelaşi timp, n-ar fi exclus ca Ucraina şi Kazakhstan să recurgă la aceeaşi măsură.

Au mai fost şi inundaţiile din Pakistan, alunecările de teren din China, vremea neprielnică din Canada, care nu au facut altceva decât să mărească temerea unei posibile penurii de alimente. Nici australienii nu stau prea bine, se tem de o invazie a lăcustelor care ar putea să le decimeze producţia de grâu.

Cel mai bine o duc americanii, care speră să dea lovitura. Ei şi sunt în această perioadă mari cumpărători de îngrăşăminte, iar cererea de uree a explodat. Specialiştii spun însă că nu este cazul să ne alarmăm, nu se poate vorbi de o criză alimentară, în ciuda majorării preţurilor la alimente. Există suficiente reusrse pentru asigurarea hranei la nivel mondial.

Marii agricultori locali se gândesc la exporturi

Deşi nici la noi, producţiile nu au fost foarte ridicate, marii producători spun ca iau în calcul varianta exportului, dacă preţurile obţinute vor fi mai mari. Adică se aşteaptă ca în 2-3 luni preţul să ajungă la 10.000 lei vechi pe kilogramul de grâu, faţă de 6-7.000 lei vechi în prezent. Cel puţin aşa spune Mihai Anghel de la Cerealcom Craiova.

Un alt agricultor de top, Ioan Niculae, patronul Interagro, care administrează circa 50.000 de hectare, afirmă că deşi are producţii mai reduse în 2010, cu vreo 30.000 de tone sub estimări, evoluţia preţului la grâu îl face să fie optimist. În plus, are cerere mare de uree de la americani, pentru care anul agricol în curs se anunţă destul de bun.

Agricultorii mici, în schimb, nu-şi fac iluzii. Unii au şi vândut grâul, pentru ca au avut nevoie de bani şi nici nu au spaţii de depozitare. În plus, în unele zone grâul începuse să încolţească şi există pericolul să se piardă şi mai mult din recoltă. Aşa că au preferat să-l vândă. Oricum era greu şi cu depozitarea.

Scădere de 25% la grâu pentru Cerealcom

“Din cauza condiţiilor defavorabile (n.red- ploi, futuni), producţia de grâu a fost mai mică cu circa 25% faţă de cât ne-am aşteptat, media la ha fiind de 4.400-4.500 kilograme la hectar. Pierderile au fost mai mari la rapiţă, unde scăderea a fost de 30-40%”, declară Mihai Anghel. El susţine că în acest context, asistăm la cea mai mare creştere a preţului la grâu din ultimii zece ani. Acum preţul de cumpărare la producător este de 6.000-7.000 lei vechi pe kilogram, dar se aşteaptă ca în câteva luni să se ajungă cam la 10.000 lei vechi. De altfel, acesta este si nivelul actual de pe piaţa externă, 220-230 euro pe tona de grâu. Deocamdată, ţine grâul în siloz, o să vădă unde vinde, în funcţie de preţ. Dacă e mai bine afară, o să-l exporte.

Dacă 2010 a adus producţii mai mici cu circa 25% la grâu, nu acelaşi lucru se întâmplă cu floarea soarelui sau porumbul. Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, unul din cei mai mari agricultori din România, cu o suprafaţă de circa 25.00 ha de teren agricol, mizează în acest an la niveluri record la floarea soarelui şi de porumb, poate chiar cea mai bună producţie din ultimii zece ani.

‘’Mă aştept la floarea soarelui şi porumb la o producţie record, cum n-am mai văzut de vreo zece ani. Estimez un nivel de 3,5 tone la hectar la floarea soarelui şi de circa 10 tone la porumb la hectar’’, susţine Anghel.

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, vinde bine ureea

Chiar dacă producţia din acest an este mai mică raportat la anul trecut, Niculae este oarecum mulţumit. Majorarea preţului la grâu cu circa 70% în ultima perioadă compenseaza producţia mai mică. Niculae a obţinut circa 97.000 de tone, cam cu 20.000 de tone mai puţin decât îşi propusese. Dar la cum evoluează preţurile acum, îşi scoate cheltuielile. În plus, are cerere mare pentru îngrăşăminte chimice, în speţă ureea, în special de la americani, care mizează pe un an agricol bun, spre deosebire de Rusia, al treilea exportator de grâu din lume, a cărei recoltă a fost distrusă practic de caniculă. Niculae vinde circa 85% din producţia de îngrăsăminte la export. Omul de afaceri cu o avere estimate la peste 1 miliard de euro administrează circa 50.000 de ha de teren agricol, din care o mare parte se află în proprietate.

Sergiu Petre Corcea: Producţie cât să supravieţuim

Rai Verde SRL Traian, judeţul Tulcea
“Chiar dacă am avut producţii cât să supravieţuim, trebuie să recunosc că 2010 a fost mai bun faţă de 2009 când am avut ploi şi grindină. Acum a fost secetă şi după aia ploi. Am avut o producţie mediocră la grâu, cât să ne ţină pe linia de plutire datorită subvenţiilor”, spune Corcea, care a lucrat 300 de ha de grâu.

Agricultorul a vândut grâul imediat după recoltare, pentru că procesul de coacere a început devreme şi în plus a plouat înainte de recoltare. Grâul începuse să încolţească şi i-a fost teamă să nu piardă recolta. L-a vândut cu 4.000-5.000 lei vechi pe kilogram, este puţin dar nici nu-şi permitea să-l mai ţină. Susţine că un astfel de fenomen se întâmplă cam o dată la zece ani, este un risc pe care agricultorii şi-l asumă. La floarea soarelui se aşteaptă la o producţie de 2 tone, acceptabil după cum el însuşi spune. Este cam puţin, pentru că a plouat târziu şi nici solul nu-l ajută. La porumb vede cam vreo 7 tone, pentru că a avut noroc de nişte ploi. Doar timpul să ţină cu agricultorii.

Mihail Dumitru: Producţia de grâu este suficientă din punct de vedere cantitativ

Producţia de grâu din acest an, de circa 5,7 milioane de tone, este cu 10% mai mare decât anul trecut şi suficientă din punct de vedere cantitativ pentru a acoperi necesarul de consum alimentar, furajer, şi chiar şi pentru exporturi, a declarat ]n august fostul ministru al ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

“Pentru consumul uman, respectiv panificaţie, este nevoie de 3,5 milioane de tone de grâu. Noi avem acest necesar, din punct de vedere cantitativ, dar nu ştim încă dacă din punct de vedere calitativ putem acoperi cererea. Lucrăm acum la stabilirea indicilor de calitate, dar părerea mea este că necesarul va fi acoperit”, a spus Dumitru.

Ministrul spune că estimările privind producţia de grâu se ridică la 5,7 milioane de tone, nivel suficient pentru acoperirea consumului alimentar, furajer şi de sămânţă, în opinia ministrului, care susţine că ar mai rămâne ceva şi pentru exporturi.

Iniţial, Ministerul Agriculturii avansase estimări de 6,7 milioane de tone pentru producţia de grâu, peste producţia de 5,2 milioane de tone, înregistrată anul trecut.

Ministrul a spus că dacă preţul grâului nu va scădea, va exista o tendinţă de majorare a preţului pâinii. Aceasta va fi însă mai mică decât estimările de 30% ale patronatelor din panificaţie. În ce priveşte producţiile de orz şi rapiţă, estimările privind recolta sunt cu 10% mai mici faţă de nivelul scontat iniţial, dar superior producţiilor din 2009.

Sura: Smart Agri Magazin

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics