64 de deputati si 33 de senatori alesi in 2008 si-au schimbat cel putin o data apartenenta politica pe parcursul mandatului. Migratia politicienilor a schimbat ponderea partidelor in Parlament. Migratia politica a capatat, in ultimii patru ani, o amploare fara precedent. De la alegerile parlamentare din 2008 si pana in prezent, 97 din cei 471 de parlamentari alesi au schimbat cel putin o data partidul. Mutarile repetate au fost incurajate de liderii partidelor si au avut ca efect instalarea sau prabusirea unor guverne. Dincolo de jocul politic, alegatorii care i-au trimis pe parlamentarii traseisti in Legislativ, tinand cont si de apartenenta politica, au fost, practic, inselati. Principalul mobil al traseismului politic a fost dorinta de a face parte din tabara puterii. Primul val de migratori parlamentari a venit dupa alegerile prezidentiale din 2009, cand Traian Basescu a castigat un nou mandat.
Inainte de alegeri, PSD, PNL si UDMR aveau majoritatea parlamentara. Anuntul lui Traian Basescu ca il va nominaliza premier pe Emil Boc a determinat o avalansa de plecari de la PSD si PNL catre UNPR, partid aflat in tabara presedintelui.
La inceputul anului 2012, trendul plecarilor si-a schimbat directia. Speriati de rezultatele din sondajele de opinie, mai multi senatori si deputati PDL au migrat catre PSD si PNL. Ei si-au negociat locuri eligibile in noile partide si au pus umarul, alaturi de UNPR, la instalarea Guvernului Ponta si la suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Bilantul partidelor
Migratia politica si faptul ca 41 de locuri in Parlament au ramas vacante pentru ca nu s-au organizat alegeri partiale au dus la schimbari dramatice pentru fiecare partid in parte.
Astfel, PDL a inceput mandatul cu 166 de parlamentari si il finalizeaza cu 133, democrat-liberalii fiind, in ultimul an de zile, victimele traseismului politic, fenomen la a carui consolidare au pus umarul. PSD a castigat la alegerile din 2008 163 de mandate si mai are, in prezent, doar 132. PNL a inceput legislatura cu 93 de senatori si deputati, iar acum are 84.
UNPR, care nu a participat la alegerile din 2008, are in prezent 24 de senatori si deputati. Formatiunea condusa de Gabriel Oprea a avut, in momentul de varf al racolarilor, 32 de parlamentari.
In fine, 10 parlamentari au statut de independenti: si-au parasit partidul si fie au trecut la formatiuni neparlamentare, gen PP-DD sau Forta Civica, fie nu s-au inscris in niciun partid.
Cazuri spectaculoase
Chiar daca plecarea de la un partid la altul a devenit un fenomen banal, unii dintre parlamentarii traseisti au reusit sa „revolutioneze“ fenomenul prin trasee politice spectaculoase.
Finul lui Mircea Geoana, Florentin Gust, a fost ales deputat PSD intr-un colegiu din Dolj. A parasit PSD in mai 2011 si s-a inscris in PC, de unde a plecat in noiembrie 2011. A activat ca independent pana in martie 2012, cand a devenit membru al PDL. A stat doar trei ani in randurile democrat-liberalilor, revenind in aprilie 2012 in PSD.
„Independent am ajuns atunci cand a fost dat Mircea Geoana afara din PSD, iar eu am zis ca plec din USL pentru ca nu e corect sa fie dat afara un fost presedinte. A fost o rebeliune a mea. La PDL am intrat ca sa-l blochez pe Antonie Solomon sa ajunga candidatul PDL la primarie,si l-am blocat“, a explicat Florentin Gust.
Desi a stat doar doi ani si jumatate in Parlament, pana sa fie ales primar in Baia Mare, Catalin Chereches a reusit, si el, o evolutie spectaculoasa. Ales parlamentar din partea PSD, Cherechess-a certat cu colegii social-democrati din Maramures, intrand in negocieri cu UNPR.
Desi cele doua parti au batut palma, Chereches i-a parasit pe progresisti dupa o luna de zile, acuzandu-i ca sunt „ remorca lui Traian Basescu“. El s-a declarat parlamentar independent, iar in mai 2010 s-a inscris in PNL. A intrat in conflict si cu liberalii pe care i-a parasit, dar a redevenit liberal, in mai 2011, pentru a putea candida la Primaria Baia Mare.
In prezent, Chereches este nemultumit de candidatii PNL Maramuresla parlamentare si ameninta ca isi va forma o platforma independenta.
Tudor Ciuhodaru a fost ales deputat intr-un colegiu din Iasi, din partea PSD, partid pe care il paraseste in ianuarie 2010. Devine parlamentar independent, insa in februarie 2011 s-a inscris in PC avand promisiunea de a deveni viitor candidat al USL la Primaria Iasi. A parasit PC dupa ce candidatura sa la Primaria Iasi nu s-a materializat si a intrat in octombrie 2011 in UNPR, partid aflat la acea vreme la guvernare.
Vasile Ion, ales senator din partea PSD intr-un colegiu uninominal din Buzau, a demisionat in februarie 2011 si a trecut la PC. in septembrie 2011 a parasit si acest partid si a trecut la UNPR. Recent, Vasile Ion s-a intors la PSD si incearca sa candideze pentru un nou mandat de senator.
Avantajele traseismului. 33 de senatori si 64 de deputati si-au schimbat cel putin o data partidul
In cele mai multe cazuri, parlamentarii care schimba partidul sunt atrasi de avantaje concrete. Printre acestea se numara alocarea preferentiala de fonduri guvernamentale pentru colegiul in care este ales senatorul sau deputatul respectiv.
Topul traseistilor
Numele Traseul politic
Florentin Gust PSD– PC – Indep. – PDL – PSD
Catalin Chereches PSD– UNPR – PNL – Indep. – PNL
Tudor Ciuhodaru PSD– Indep. – PC – UNPR
Marin Bobes PSD– UNPR – PDL – PSD
Liviu Campanu PNL– UNPR – PNL – UNPR
Vasile Ion PSD– PC – UNPR – PSD
Viorel Balcan PSD– PDL – PNL
Gheorghe Coroama PNL– PDL – PSD
Nicolae Stan PDL– UNPR – PSD
Gabriel Tita Nicolescu PSD– UNPR – PDL
Reveniri in partide
Numele Traseul politic
Florentin Gust PSD– PC – Indep. – PDL – PSD
Marin Bobes PSD – UNPR – PDL – PSD
Vasile Ion PSD – PC – UNPR – PSD
Iosif Blaga PDL – PSD – PDL
Dan Bordeianu PNL – UNPR – PNL
Adrian Mocanu PSD – UNPR – PSD
Carmen Moldovan PSD – UNPR – PSD
Ion Munteanu PSD – Indep. – PSD
Oana Mizil PSD – Indep. – PSD
Viorel Badea PDL – PNL –PDL
Gheorghe David PDL – PSD – PDL
Traseismul, greu de blocat
De fiecare data cand se afla in Opozitie, liderii partidelor politice invoca necesitatea adoptarii unei legi pentru sanctionarea traseismului politic.
Intentia este imediat abandonata dupa ce partidul ajunge la putere si are nevoie de cat mai multe voturi in Parlament. intre 2000 si 2004, Emil Boc a criticat racolarile efectuate de PSD, dar asta nu l-a impiedicat ca, intre 2009 si 2012 sa fie premier, bazandu-se, in primul rand pe traseism. si Victor Ponta a criticat traseismul pe vremea cand era in opozitie, dar a profitat de acest fenomen imediat ce a ajuns la putere.
Parlamentarii–juristi sustin, pe de alta parte, ca o lege anti-traseism ar fi respinsa de Curtea Constitutionala pe baza articolului din legea fundamentala potrivit caruia, pentru parlamentari, orice mandat imperativ este nul.
Sursa: Adevarul
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 2 comentarii | 450 vizualizari | 4 voturi
Nici nu stiu cum sa formulez cat mai bine: traim intr-o lume de prosti sau traim intr-o lume a prostilor? Poate ca mai bine ar fi sa reformulez si sa scriu ca traim intr-o lume in care prostii sunt majoritatea covarsitoare. Ii vezi la tot pasul: vor sa fie mereu sefi, au gura mare, cred […]
Autor: Aciduzzul | 5 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 3331 vizualizari | 8 voturi
Oficial, George Soros s-a implicat în România, în ultimele zile ale anului 1989, imediat după căderea regimului Ceaușescu. Unii spun însă, că activitatea magnatului american de origine maghiaro-evreiască, a început cu mult înainte de căderea regimului Ceaușescu. Chiar dacă nu a recunoscut niciodată implicarea sa în România de dinainte de 1989, Soros a admis că […]
Autor: Aciduzzul | 5 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 1675 vizualizari | 4 voturi
Victor Roncea Am mai scris despre uriaşele sume de bani vehiculate de agenţi sub steag străin care pretind că lucrează “non-profit” în regim de “voluntariat”, pentru te miri ce: de la salvat balenele din Marea Neagră (chiar şi cele care SAR pe la TV) la salvat interesele noului KGB, bine reprezentate de “Reţeaua Deschisă” a […]
Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 853 vizualizari | 3 voturi
Adevărul Holding 1. Adevărul SA Acţionari: SC Adevărul Holding SRL – 14.33%, Premium News SRL – 60%, Tinu Ana Maria – 24.02%, alţi 115 acţionari deţin 1,65%. 2. Adevărul Holding SRL Acţionari: East Europe Media Distribution SRL – 0.07%, Premium News SRL – 99.93%. 3. Adevărul Digital Media SRL Acţionari: SC Tipomedia Prod SRL – […]
Autor: Aciduzzul | 10 noiembrie, 2014 | 0 comentarii | 1428 vizualizari | 7 voturi
Zeci de miliarde de euro părăsesc anual țara, în gaura neagră din Cipru. Principalele 6.000 de firme care deruleaza afaceri ce sustin aproape jumatate din bugetul prognozat al tarii au avut grija sa-si puna profiturile la adapost. Astfel ca, indiferent ca este vorba de multinationale gigantice sau de companiile miliardarilor autohtoni, statul roman ramane cu […]