Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Executari de garantii estimate la maximum 40- 50 milioane de euro, pe termen lung, prin programul Prima Casa. Timp de un an si jumatate, ratele vor fi greu suportate de catre clienti
Aciduzzul | 12 iulie, 2009 | 0 comentarii | 136 vizualizari |
(Fara voturi momentan)

prima-casaAnul 2010 se anunta unul dificil din punct de vedere al efectelor crizei economice, care se vor resimti puternic in Romania, in randul populatiei. Somajul va creste in Romania iar castigul salarial real va fi zero. In acelasi timp, dobanda de referinta pe piata interbancara europeana, EURIBOR la 3 luni, are sanse sa creasca. Premisele conduc la concluzia ca ratele la credite ipotecare, mai ales cele in euro, pentru programul Prima casa, vor fi greu suportate de catre romani, pana spre finalul anului viitor.

Executarea unor garantii legate de Prima Casa nu se asteapta insa, in primul an al programului, ci pe termen lung, iar suma pe care statul ar putea-o pierde este de 4-5% din valoarea totala.

Prognozele oficiale indica o usoara revigorare a economiei europene, pe cand efectele crizei asupra pietei muncii din Romania se vor resimti inca puternic, in 2010.

Explicatia acestui decalaj a oferit-o consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. Potrivit acestuia, in Romania a fost amanat foarte mult procesul de eliberare a fortei de munca, si, desi productia a scazut, companiile au reactionat mai tarziu. “Asa cum a intrat PIB in scadere mai tarziu, fata de alte tari, precum Marea Britanie, Olanda si altele care au intrat cu un trimestru inainte de noi, in recesiune – si iesirea din recesiune in Romania va fi mai tarziu”, a explicat Lucian Croitoru, in cadrul unei dezbateri desfasurata recent.

Ce inseamna toate acestea? Pe scurt, sunt doua aspecte esentiale:

1. este posibil ca, odata cu reluarea cresterii economice in UE, dobanda de referinta pe piata interbancara europeana, EURIBOR, sa inceapa si ea sa creasca. La EURIBOR se raporteaza dobanzile bancare prin programul Prima Casa care, automat, ar putea si ele sa creasca in 2010.

2. Rata somajului va urca la 8% in Romania, in 2009 si 2010, adica va creste cu 3 puncte procentuale fata de 2008 – estimeaza Comisia Europeana, in cadrul prognozei de primavara. In plus, castigul salarial real este pe minus, in 2009 si va fi zero in 2010 – estimeaza Comisia Nationala de Prognoza.

Anul Castigul salarial mediu net – lei

2009 1328
2010 1375
2100 1435
2012 1510
2013 1592

Anul Castigul salarial real

2009 -1,9
2010 0,0
2011 1,1
2012 2,4
2013 2,9
(CNP – Prognoza de primavara – vezi informatii detaliate aici)

Concluzia care se desprinde, din aceste doua premise, este aceea ca in Romania presiunea dobanzilor asupra veniturilor va creste si va deveni destul de greu de suportat, anul viitor.

Cat poate sa creasca EURIBOR? Cu aproximativ un an in urma, aceasta dobanda se situa la circa 5%, acum aflandu-se la un minim istoric de aproape 1%. Presupunand ca nu mai poate scadea, si ca poate chiar sa creasca, spre exemplu, la jumatatea acestei diferente, la un nivel de 2,5%, acest lucru ar putea avea un impact important asupra dobanzilor prin Prima Casa.

Calculand la limita impusa de Ministerul Finantelor Publice (EURIBOR +4%), inseamna ca o dobanda de 5% in prezent se poate apropia de 8%, la euro, in 2010.

Speranta este in politica Bancii Centrale Europene. Presedintele acesteia, Jean-Claude Trichet a declarat ca dobanda de referinta ar putea fi mentinuta pana in ultimul trimestru al lui 2010, potrivit unui studiu citat de Ziarul Financiar

In ce priveste dobanda interbancara la lei – ROBOR, este pe un trend descendent. Analistii economici previzioneaza, potrivit Conso.ro, scaderea acesteia catre niveluri apropiate de cele din 2007. Pentru clientii care au dobanda la credit legata de aceast indice, reducerea Robor ar trebui sa insemne o reducere automata a ratei lunare. Erste Bank este cea optimista in acest sens, arata Conso.ro, estimand ca la finalul anului Robor la 3 luni va cobori la 10%, fata de 15,4% in prezent.

Ratele vor fi rambursate greu, dar creditele nu vor “cadea” in acest prim an de implementare a programului. Cel putin asa considera Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare pentru IMM (FNGCIMM). Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca de regula creditele ipotecare nu “cad” in primul an, insa a fost analizata posibilitatea executarii garantiilor prin acest program.

“Pe termen lung, statisticile spun ca maximul platilor ar putea ajunge la 4-5% din valoarea totala garantata, de 1 miliard de euro”, a spus Saramet. Adica 40 -50 milioane de euro, aproximativ jumatate din suma pusa la dispozitie efectiv Fondului, de catre Ministerul Finantelor Publice – 100 milioane de euro.

Care sunt sansele ca debitorii sa nu isi plateasca restantele, timp de 3 luni, astfel incat sa ajunga in situatia de executare a garantiei?

Pe termen lung, situatia intocmita de BNR arata ca rata restantelor la banci va creste.

Rata restantelor s-a dublat in ultimul an, ajungand la 1,42 la suta in februarie 2009, arata Raportul asupra Stabilitatii Financiare al BNR, publicat in iunie 2009.

De la acea data si pana in prezent, tendinta arata ca rata a continuat sa creasca.

“Daca nivelul nu este inca alarmant, trendul puternic crescator ingrijoreaza. Volumul restantelor s-a triplat in aceeasi perioada, in timp ce creditul catre populatie a incetinit semnificativ. Restantele la creditele in valuta au ajuns sa reprezinte o treime din total deprecierea monedei nationale afectand capacitatea de onorare a serviciului datoriei. …
Sursa: Hotnews

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 273 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 134 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics