Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Filiera Kazahă. Deşi s-au retras, oficial, din exploatarea aurului din haldele de steril de la Baia Mare, magnaţii ruşi de la Polyus Gold ar putea acţiona prin interpuşi
Aciduzzul | 23 martie, 2013 | 1 comentarii | 730 vizualizari |
(6 voturi )

ZIUAnews a descoperit firele care leagă corporaţia miliardarului Mihail Prohorov de actualii acţionari ai Romaltyn Baia Mare: o firmă kazahă şi un fond de investiţii controlat de omul de afaceri Ion Sturza, cunoscut pentru implicarea sa în vânzarea Rompetrol către Kazmuna Gaz • Miza ruşilor este importul de steril din Siberia, pe care să îl prelucreze în România • Aurul rusesc ar fi produs, astfel, direct pe teritoriul Uniunii Europene şi nu ar mai fi taxat la vamă. Romaltyn Baia Mare se pregăteşte să reia, din toamnă, exploatarea cu cianuri a aurului din haldele de steril. Afacerea este estimată la câteva milioane de dolari. Operaţiunea este coordonată „la vedere” de o firmă kazahă şi de fondul de investiţii Fribourg Investments, condus de Ion Sturza. Cele două companii au preluat, recent, prin tranzacţii succesive, controlul companiei miniere de la magnaţii ruşi ai aurului, Mihail Prohorov şi Suleiman Kerimov. „Filiera kazahă” ar putea ascunde, însă, tot interese ruseşti. ZIUAnews a găsit indicii clare că cei doi oligarhi, apropiaţi ai lui Putin, controlează, în continuare, exploatările de la Baia Mare.

La sfârşitul lunii februarie, presa relata sec un comunicat de presă emis de Fribourg Investments, un fond de investiţii controlat de Ion Sturza, director general adjunct al grupului Rompetrol. Expremierul Republicii Moldova anunţa că a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, care deţine fabrica de exploatare minieră din Baia Mare, dar şi „controlul operaţional al proiectului de reciclare a deşeurilor miniere”. Printre cifre rotunde, anunţate optimist ca investiţii în retehnologizarea completă a uzinei, veşti bune pentru mediu şi pentru şomerii din judeţ, Sturza a lansat şi vestea că, din toamnă, va începe exploatarea celor 8,5 milioane de tone de deşeuri miniere, cu scopul de a recupera metalele neferoase (aur şi argint).

”Activitatea Romaltyn rezolvă o problemă existentă – deşeurile depozitate sunt o sursă de poluare gravă – şi deschide oportunităţi de revitalizare a mai multor companii din Baia Mare”, a declarat, la acel moment, Sturza. Activitatea companiei miniere ar urma să fie coordonata de un Consiliu Director, format din cinci membri: Ion Sturza, Kenges Rakisev, preşedintele Consiliului Director al firmei kazahe „SAT&Company” (în prezent acţionarul majoritar al „Romaltyn”, Nurlan Abduov, antreprenor kazah şi fost director general al „SAT&Company”, Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, precum și al CA al TAROM și al fondului de investiții imobiliare „New Europe Property Investments”, şi Bogdan Popescu, managing director pentru România al „Zeta Petroleum”, expert internaţional în resurse minerale.

Milioane de kilograme de cianură

Cu alte cuvinte, se reia exploatarea cu cianuri la Romaltyn, la 13 ani după ce Uzina ”Aurul” din Baia Mare a avut „accidentala” catastrofă ecologică din ianuarie 2000 de la iazul de decantare din Bozânta. Se va utiliza o cantitate de circa 1,5 kg cianură la tona de steril, în condiiţiile în care uzina se află chiar pe teritoriul municipiului Baia Mare), iar halda principală de steril se află pe teritoriul ce ţine de Primăria Baia Sprie.

Noii proprietari şi administratori ai uzinei vor ca în iulie să fie finalizate toate lucrările şi reparaţiile şi să se intre în ultima fază înainte de începerea activităţii propriu-zise: cea a probelor de funcţionare, probele tehnologice. Urmează o activitate pe durata a patru sau cinci ani – o afacere estimată la 200-250 milioane euro – din care, conform contractelor, Statului român îi vor reveni cam 8 milioane euro (la redevenţe de 4%).

Urma ruşilor de la Polyus Gold

În aprilie, anul trecut, magnaţii ruşi Mihail Prohorov si Suleiman Kerimov, care deţineau Romaltyn prin Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Europa, au vândut activele companiei miniere de la Baia Mare (uzina de tratare a minereului aurifer şi trei licenţe de explorare în Maramureş) către o firma din Insulele Virgine Britanice afiliată companiei kazahe SAT & Company JSC. În mod oficial, Polyus Gold a încasat 20 milioane de dolari pentru aurul românesc. La rândul lor, kazahii au vândut 49% din Romaltyn către Fribourg Investments Ltd., fondul de investiţii controlat de Sturza.

La prima vedere, ruşii s-au retras din afacere. Însă, la o cercetare mai atentă, ZIUAnews a descoperit că, sediul din Cipru unde este înregistrat offshore-ul deţinut de Sturza (221 Christodoulou Chatzipavlou, Helios Court, etaj 1, P.C. 3036, Limassol, Cipru), funcţionează at ITC Consultants (Cyprus) Limited, o firmă care este acţionar semnificativ la una dintre cele mai mari bănci comerciale din Rusia: Evrofinance Mosnarbank. De numele aceleiaşi bănci se leagă cel al lui Suleiman Kerimov, acţionar la Polyus Gold, care a devenit – la rândul său – acţionar printr-o achiziţie estimată la 500 de milioane de dolari, preluând 10% din VTB bank’s ( bancă acţionar la Evrofinance Mosnarbank).

Miza aurului de la Baia Mare

În aparenţă o parte infimă, neglijabilă, a tranzacţiei din 2009, de preluare a companiei KazakhGold Group Limited (fostul proprietar al Romaltyn) de către Polyus Gold, firma din Baia Mare este interesantă pentru magnaţii ruşi ai aurului, pentru că aici pot relua producţia de aur printr-o tehnologie extrem de rentabilă: cianurarea.

Demersurile au început în urmă cu patru ani, de atunci desfăşurându-se o luptă surdă (metoda fiind una controversată în România), dar care se află într-un stadiu avansat. Prelucrarea cu cianuri a sterilului minier de către Romaltyn Mining are o miză uriaşă: în noiembrie 2010, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale i-a acordat companiei Romaltyn patru licenţe de exploatare a ”produsului rezidual minier”.

Conform acestora, Romaltyn poate exploata sterilul din iazurile de decantare de la Flotaţia Centrala, Meda, Aurul Săsar şi de la Uzina de Preparare. Din cele patru ”depozite de aur”, cel mai interesant concentrat piritos se află la halda de steril de la Flotaţia Centrală (situată între Baia Mare şi orăşelul Baia Sprie).

Dacă în rapoartele oficiale, concentraţia de aur declarată este de 0,4 grame/tonă, un raport din 2007 al KazakhGold Group obţinut de ZIUAnews arată că, de fapt, conţinutul aurului din haldele de steril variază între ”0,5 şi 70 de grame de aur”.

Acesta nu este singurul motiv pentru care ruşii nu aveau motive reale să se retragă din afacerea cu aur de la Baia Mare.

Pentru ruşi, miza kazahă a însemnat unităţile de procesare pe care aceasta le deţine, inclusiv în Baia Mare.

Practic ruşii au zăcăminte, mai ales în zone Siberiei, dar au nevoie de uzine de procesare ca să atingă ţintele de producţie propuse, scrie Gazeta de Cluj. Gigantul aurului rusesc operează îndeosebi în Krasnoyarsk, Irkutsk, Magadan, Amur, dar şi în repu­blica Yakutia şi are 12.500 de angajaţi.

Coproprietarul companiei este Mikhail Prohorov (prin compania sa Onexim) un apropiat al Kremlinului, cel mai bogat rus în acest moment, cu o avere estimată la 14,1 miliarde de dolari. Al doilea oligarh rus din spatele Polyus Gold este Suleiman Kerimov, care a cumpărat prin compania sa, Nafta Moskva, 37% din titlurile Polyus Gold, pentru 1,3 miliarde de dolari, potri­vit Bloomberg.

Aurul de la Baia Mare circulă prin conturi între kazahi şi ruşi

Fosta SC Aurul SA a trecut prin mai multe suveici şi istorii controversate, prin accidente ecologice care au generat scandaluri internaţionale, până a devenit Romaltyn Mining. Din anul 1990, în societatea Aurul SA s-a aflat implicată cu o participație de 50% o companie australiană, Esmeralda Exploration Ltd. Catastrofa ecologică – deversarea de cianuri din anul 2000 i-a făcut pe australieni să dispară din schemă.

La scurt timp, Ioan Hudrea, Iuliu Chiorean şi Staicu Bălănescu, numiţi în presă şi ”magnaţii resurselor minerale din Maramureş”, au reprivatizat Aurul SA, sub numele de Transgold pe mâna kazahă, prin Altyn Group, parte a KazakhGold Group Limited cu o participaţie britanică a Oxus Gold. Ulterior, fosta Aurul SA a intrat direct sub controlul oligarhului rus Mihail Prohorov, printr-o operaţiune alambicată a Polyus Gold.

• 2006: KazakhGold Group Limited a achiziţionat, împreună cu grupul minier britanic Oxus Gold, activele Transgold Baia Mare, companie aflată în lichidare. Societatea miniera avea, în decembrie 2005, datorii totale de 19,6 milioane lei.

• 2007: KazakhGold Group Limited continuă planul de a prelua integral societatea românească, prin cumpararea treptată a pachetului de 50% din acţiuni deţinut de compania britanică în joint-venture-ul Romaltyn Limited.

• 2009: PolyusGold, cel mai mare producător de aur din Rusia, companie patronată de Mihail Prohorov, oligarh apropiat de Kremlin, finalizează tranzacţia de preluare a pachetului majoritar al KazakhGold, pentru 269 millioane de dolari şi ajunge, astfel, proprietarul Romaltyn Mining

• 2010: KazakhGold Group Ltd a anunțat că se află într-o negociere pentru achiziţia unui pachet de acţiuni al societăţii – mamă, OAO Polyus Gold, o investiție estimată la 9,4 miliarde dolari. Rezultatul vizat, scrie presa internaţională, ar fi crearea celui mai mare producător de aur printre fostele republici sovietice, care să îi permită să cumpere noi active în exploatarea minieră. În decembrie, Polyus Gold a anunţat că a vândut activele KazakhGold Group Ltd. Către familia kazahă Assaubayev pentru 509 milioane dolari cash.

• 2011: Polyus Gold și familia Assaubayev revizuiesc termenii acordului de 509 milioane dolari şi opresc tranzacţia.

• 2012: Polyus Gold vinde Romaltyn Baia Mare (uzina de tratare a minereului aurifer şi trei licenţe de explorare în Maramureş) către o firmă din Insulele Virgine Britanice afiliată companiei kazahe SAT & Company JSC. În mod oficial, magnatul rus a încasat 20 milioane de dolari pentru aurul românesc.

• Feb 2013: Fribourg Investments, un fond de investiţii condus de omul de afaceri Ion Sturza, fost vicepreşedinte Rompetrol, a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited.
Gilda Popa

Sursa: Ziua

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 259 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 186 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics