Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Fratia bancherilor care decide soarta lumii. Criza mondiala, un experiment scapat de sub control?!
Aciduzzul | 14 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 548 vizualizari |
(3 voturi )

Cele mai importante decizii privind soarta economiei mondiale se iau intr-un cerc restrans de bancheri care se intalnesc o data la doua luni, la Basel, pentru a coordona politicile monetare ale celor mai mari banci centrale ale lumii. in mod remarcabil, cei mai importanti membri ai acestui conclav, in frunte cu presedintii Fed, Ben Bernanke, si BCE, Mario Draghi, provin de la Massachusetts Institute of Technology. Solutiile lor, scrie Wall Street Journal, sunt un experiment ale carui rezultate nu le cunosc nici macar autorii lui. Cel mai important ziar de specialitate, The Wall Street Journal, este numit adesea „Biblia lumii financiare”. Era mai mult decat adecvat, asadar, ca WSJ sa patrunda in „Santa Sfintelor” sistemului financiar mondial, Banca Reglementelor Internationale (BIS), cu sediul la Basel, in Elvetia. Aici, din doua in doua luni, 18 sefi de banci centrale se intalnesc, intr-o duminica, la etajul al 18-lea al cladirii BIS, pentru o cina prelungita, intr-o sala decorata de firma Herzog&De Meuron, aceeasi care a proiectat „Cuibul de pasare”, bazinul olimpic al Jocurilor de la Beijing.

Peretii albi sunt decorati cu orhidee albe, iar tavanul este negru. Participantii au locuri prestabilite la o masa rotunda, dar toti au vedere panoramica asupra lumii care se intinde la picioarele lor. In total, tarile pe care le reprezinta produc 51.000 miliarde de dolari anual, trei sferturi din productia economica globala.

Printre ei se afla presedintele si guvernatorul Federal Reserve, Ben Bernanke, si Jeremy Stein, guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, sau sefii bancilor centrale din Japonia, China ori Brazilia.

Cititi si:

Famiglia Goldman Sachs, reteaua care influenteaza finantele mondiale

Europa este condusa de oameni periculosi

Ei NU conduc lumea

La cina nu este admis personal auxiliar, nu se fac inregistrari, nu se iau notite si nu se alcatuiesc minute, iar dupa aceea nu se difuzeaza comunicate de presa. Ce se decide in intervalul celor trei ore ramane acolo. A doua zi, grupul celor 18 – cunoscuti sub numele mai degraba anost de Comitetul Economic Consultativ – participa la o reuniune extinsa impreuna cu sefii altor banci centrale, care se desfasoara la un etaj inferior.

La aceste reuniuni participa de multe ori Stanley Fischer, fost profesor de economie la Massachusetts Institute of Technology si guvernator al Bancii Nationale a Israelului.

Wall Street Journal a descoperit ca Fischer i-a fost coordonator al dizertatiei de doctorat lui Ben Bernanke si ca, printr-un accident al istoriei, toate numele amintite mai sus sunt legate de MIT, fie ca au studiat, fie ca au predat la vestita universitate americana.

WSJ il numeste grupul „inginerilor”. Termenul nu se refera numai la faptul ca membrii grupului sunt legati de MIT, ci si la convingerea comuna ca interventia guvernamentala poate preveni declinul pietelor si indrepta imperfectiunile acesteia. in virtutea acestei convingeri, de la declansarea crizei financiare globale, acesti oameni au fost in masura sa determine institutiile pe care le conduc sa pompeze mii de miliarde de dolari in sistemul financiar mondial – 11.000 de miliarde din 2007 pana acum – investind masiv in titluri de stat, ipoteci si oferind cu generozitate imprumuturi pentru companiile private.

Confruntate cu indecizia guvernelor care nu stiu, nu pot sau, din motive ideologice, nu vor sa adopte politici fiscale de echilibrare a balantei de venituri si cheltuieli, bancherii si-au asumat rolul de a ocoli guvernele si de a urma propria cale, indiferent de politicieni.

Dar in felul acesta, scrie WSJ, nu numai ca bancherii au scurtcircuitat procesele politice, dar s-au angajat intr-un experiment de inginerie sociala ale carui rezultate nu le pot prevedea nici ei insisi. Bancherii se bazeaza pe modele si simulari matematice testate in laboratoarele MIT, dar niciodata testate in lumea reala. WSJ citeaza in acest sens mai multi specialisti in finante, care atrag atentia ca aceasta inundare a pietelor cu bani, in loc sa duca la reducerea somajului, poate, tot atat de bine, sa duca la o spirala inflationista mondiala necontrolabila si la o noua criza financiara.

Un alt efect nedorit al acestui experiment este insa politic. Sustinerea pietelor financiare si diminuarea costurilor creditelor le ofera guvernelor un alibi pentru a amana la nesfarsit deciziile politice – uneori dureroase – de a rezolva probleme cu costuri politice mari, cum ar fi reducerea deficitelor. Dupa cum declara chiar seful departamentului monetar al BIS, Stephen Cecchetti, „bancile centrale nu pot rezolva problemele structurale ale economiei”. Nu pot, dar, in lipsa unor politici guvernamentale responsabile, incearca si nimeni nu stie cu ce rezultat.

Sursa: Romania Libera

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 353 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 555 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9883 vizualizari | 8 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 601 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics