Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
mai 26, 2022, 1:01 am
Parţial noros
Parţial noros
18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 0 km/h N
Răsarit: 5:38 am
Apus: 8:48 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Guvernul si-a revizuit drastic in scadere asteptarile legate de suma posibila din listarea Tarom
Aciduzzul | 26 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 101 vizualizari |
(1 voturi )

Guvernul si-a revizuit drastic in scadere asteptarile legate de suma ce poate fi obtinuta din listarea a 20% din actiunile Tarom, de la minimum 20 milioane euro la cel mult 7,4 milioane euro, in contextul in care proiectia bugetara pe acest an a companiei indica o pierdere de peste 187 milioane lei, potrivit Mediafax. Reducerea cuantumului sumei estimate sa fie obtinuta de stat din listarea pe Bursa a pachetului de 20% din actiunile operatorului aerian national rezulta din corelarea a doua documente oficiale redactate de Ministerul Transporturilor in decurs de doar o luna. Astfel, la inceputul lunii decembrie a anului trecut, conducerea ministerului a prezentat Guvernului un document in care prezenta algoritmul de calcul al comisionului rezervat firmei care va intermedia listarea si in care scenariile legate de suma care va fi obtinuta din listare porneau de la 20 milioane euro si ajungeau la 60 milioane euro.

Scenariul pe baza caruia era estimat in final si comisionul intermediarului prognoza obtinerea a 40 milioane euro din aceasta tranzactie.

Un nou document redactat de Ministerul Transporturilor la inceputul acestui an arata insa ca, in conformitate cu prevederile programului de privatizare al ministerului pe 2012, se estimeaza ca veniturile din privatizare se vor ridica la doar 32,2 milioane lei (7,4 milioane euro la cursul valutar actual), rezultat “in principal” din vanzarea pachetului de 20% din capitalul social al Tarom prin oferta publica secundara de vanzare derulata pe Bursa de Valori Bucuresti.

Acelasi document releva ca activitatea companiilor din portofoliul Ministerului Transporturilor este inca afectata de criza economica, astfel ca veniturile din dividendele aferente exercitiului financiar 2011, care vor fi incasate in acest an, vor inregistra o scadere cu 19% fata de anul trecut, respectiv de la 49,5 milioane lei la 40 milioane lei.

Proiectul de buget pentru acest an al companiei Tarom, realizat tot in aceasta perioada si obtinut de MEDIAFAX, indica pierderi de peste 187,2 milioane lei, cu venituri totale de 1,41 miliarde lei si cheltuieli totale de 1,6 miliarde lei.

In 2010, Tarom compania a avut pierderi de 332,48 milioane lei, in crestere cu 41,6% fata de anul precedent, cand operatorul aerian de stat a raportat un rezultat negativ de 234,69 milioane lei.

In 2011, proiectul de buget al Tarom a fost construit pe baza unor venituri si cheltuieli egale, de 1,71 miliarde lei, fara profit si pierderi. Ulterior, in luna septembrie, Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de rectificare a bugetului pe 2011, in care era estimat ca operatorul aerian va obtine un profit de 53,56 milioane lei, dar documentul publicat in final in Monitorul Oficial, in luna noiembrie, a mentinut estimarea initiala de profit zero.

Pana la acest moment, Tarom nu si-a anuntat rezultatele financiare pentru anul trecut.

Vanzarea pe Bursa a unui pachet minoritar de actiuni Tarom a fost convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in vara anului trecut.

Intelegerea era ca pachetul de actiuni sa fie vandut pana la finele anului 2011, urmand ca ulterior, atunci cand conditiile pietei o vor permite, sa fie cedat controlul companiei.

In contextul intarzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursa, Guvernul si FMI au convenit ca termenul de finalizare a procedurii sa fie amanat pana la sfarsitul lunii aprilie a acestui an.

Tarom se afla pe lista companiilor monitorizate de FMI, precum si pe lista primelor companii care vor avea manager privat.
Un studiu realizat la sfarsitul anului trecut de Banca Mondiala releva ca un sfert din cele 154 companii de stat monitorizate au acumulat pierderi care ajung si la sute de mii lei/angajat. Pe lista acestor companii figureaza si Tarom, cu pierderi de 163.000 lei/angajat.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 235 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 124 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2022 © BadPolitics