Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Halucinant, ridicol! Traian Basescu devine pe fata lobbyst (cu argumente penibile) al Rosia Montana Gold Corporation si Chevron intr-un total dispret fata de interesele romanilor
Aciduzzul | 10 aprilie, 2012 | 6 comentarii | 641 vizualizari |
(8 voturi )

Surpriza de proportii la ceremonia de investire a noului ministru al Mediului, minoritarul Attila Korodi. Presat, probabil, de cercurile de interese financiare care ii cer socoteala pentru intarzierile in implementarea planului de jefuire a resurselor Romaniei si cu privire la managementul defectuos al acestui plan (esecul “privatizarii” Cupru Min este cel mai bun exemplu in acest sens) Traian Basescu a avut o iesire nervoasa, demna de o cauza mai buna, in care a aruncat cu acuzatii in stanga si in dreapta, catre cei (mai toti adica) care se opun acestor tentative penibile de spoliere a poporului roman. “Mesajul” lui Basescu a contrastat puternic atat cu prerogativele domniei sale, cat si cu contextul in care au fost facute aceste afirmatii, la ceremonia de investire a numitului Korodi. Mai mult, Basescu l-a somat pe noul (vechiul) ministru al Mediului, Attila Korodi, sa “analizeze cu prioritate, din punct de vedere al mediului, cele trei investitii care se prefigureaza” si sa ia hotarari rapide in acest sens. Ce sa vrem mai clar de atat.

Pe langa penibilul discursului lui Basescu, observatorii avizati nu au putut sa nu remarce o anumita disperare, exprimata atat prin tonul ridicat, cat si prin multitudinea “argumentelor” aduse in discutie.

Cel mai induiosator a fost acela legat de crearea, vezi Doamne, a unor locuri de munca, care nu mai pot fi creeate altfel in aceste vremuri de criza.

“In momentul de fata, Romania nu mai are resurse pentru a creea locuri de munca, decat daca privim cu responsabilitate la reluarea activitatilor de minerit in domenii in care evolutia pietelor face din nou rentabila reluarea exploatarii unor resurse naturale (…) Acest lucru nu poate fi reparat decat prin renuntarea la minciuna, la demoagogia mass-mediei, a oamenilor care nu inteleg si prin asumarea de catre politicieni a solutiilor de creare de locuri de munca. (…) In urmatorii ani, si eu zic cinci ani, Romania nu se poate bizui pe relansarea investitiilor straine. Or a astepta cinci ani sa vedem ce se intampla pentru a crea noi locuri de munca… pentru ca statul roman blocheaza crearea de locuri de munca pe fondul demagogiei mass-mediei. (…) Ceea ce nimeni nu vrea sa socoteasca sunt pierderile pe care le avem din necrearea locurilor de munca”.

Afirmatia este cu atat mai ridicola cu cat tripleta Basescu-Boc-Ungureanu este recunoscuta pentru “efortul neobosit” pentru crearea de locuri de munca, ca si cum nu ei ar fi fost aceia care ani de zile au facut tot ce le-a stat in putere (si nu este o figura de stil, ci tristul adevar) ca sa transforme acest popor intr-unul de capsunari si prostituate in Spania si Italia.

In aceste conditii, daca domnul Basescu stie cu certitudine ca Romania nu se poate baza pe investitii straine in urmatorii cinci ani, care sunt motivele pentru care banii luati de la FMI intr-un ritm ametitor, de miliarde de euro pe luna, n-au ajuns in aceste investitii pentru creearea locurilor de munca mult clamate?! O intrebare legitima si absolut netendentioasa! Unde s-au dus miliardele de euro luate de la FMI si pe care trebuie sa la plateasca cu varf si indesat si nepotii nostri, pentru ca in investitii nu se vad. Sau poate, nu le vedem noi…Poate s-au dus AICI, cine stie…

Dupa ce a epuizat argumentul populist atat de drag domniei sale, si ridicol in acelasi timp pentru ca a iesit din gura lui, domnul Basescu a schimbat registrul, amenintandu-ne mai mult sau mai putin voalat:

“Din cauza demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997, iar in perspectiva imediata se prefigureaza procese extrem de costisitoare (…) Ceea ce va cer, dle ministru si stimati membri ai Guvernului: daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin creare de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize – sigur, in deplina cunostinta de cauza-, daca nu, spuneti “nu” investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces. (…) Statul roman s-a angajat din 1997. Daca nu, macar spuneti “nu” maine si inchideti subiectul, urmand sa vedem ce se va intampla in proces. Dar nu mai tineti astfel de subiecte in dezbatere publica, care nu face decat sa ii antreneze pe cei care vor o Romanie care sa stagneze intr-o dezbatere demagogica, iar autoritatile romane sa fie descalificate si pe piata internationala si la institutiile internationale si la cetatenii romani, pentru ca nu iau o decizie”.

Practic, prin acesta declaratie, domnul Basescu se plaseaza pe o pozitie ostila poporului roman pe care il acuza chiar de mizeriile de care domnia sa nu este strain, prin simplu fapt ca, intr-un fel sau altul s-a aflat la guvernare timp de 22 de ani. Intr-un mod de-a dreptul schizoid, domnul Basescu, in loc sa faca toate demersurile necesare in virtutea functie pe care inca o mai ocupa, pentru a baga in puscarie pentru subminarea interesului national si inalta tradare toata gasca care si-a pus semnatura in anul 1997 pe acest contract (care nu este altceva decat un acti ostil de spoliere la sange a poporului roman), domnul Basescu ne ameninta tot pe noi (pe poporul roman adica) cu pisica proceselor internationale care ar putea urma.

Intrebarea noastra este, de asemenea, legitima. De ce trebuie tras la raspundere poporul roman pentru acest contract pagubos, si nu gasca penala care l-a girat? Suntem oarecum uimiti ca domnul Basescu nu si-a pus nicio secunda acesta intrebare.

Dupa ce ne-a speriat cu locurile de munca si cu procesele, intr-o zvarcolire demna de o cauza mai buna, domnul Basescu ne pune in cap si pensionarii, ca doar e saptamana patimilor, si ne arata cat de prosti suntem ca nu dam pe degeaba resursele minerale ca sa scape generatiile viitoare de o grija, pentru ca, nu-i asa, daca sacalii internationali fura acum aurul, cuprul, gazele, etc., nu vor mai avea ce sa fure peste 50 de ani.

“La Rosia Poieni profitul ar fi de 3 mld. de euro in 16 ani. Romania pierde anual 3,6 mld. de euro prin deficitul la fondul de pensii. Pierdem in fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la Rosia Montana. Eu inmultesc simplu 3,6 mld. deficit la fondul de pensii cu cinci ani si constatam ca sunt 18 mld. de euro in cinci ani. Si ma intorc de unde am plecat: din 1997 autoritatile romane plimba responsabilitatea de la unul la altul pentru Rosia Montana. (…) Recomandarea mea este sa creati insa locuri de munca. Este singura solutie pentru ca in fiecare an sa nu aducem, de unde om sti, 3,6 miliarde de euro. Numai locurile de munca aduc o contributie la fondul de pensii care sa diminueze obligatiile statului roman in ceea ce priveste completarea resurselor necesare pentru plata pensiilor”.

Cel mai “tare” argument al domnului Basescu, care ne-a facut sa radem cu lacrimi, a fost acela ca, daca le dam sacalilor aurul si celelelte metale rare de la Rosia Montana, am putea avea un profit de 3 miliarde de euro….in 16 ani. Numai ca domnul Basescu uita putin ca, pentru gasca domniei sale, 3 miliarde de euro sunt bani de seminte (sau de bomboane) care sunt luati de la FMI intr-o singura luna mai amarata.

Deci, ca sa sintetizam, dam tot aurul Romaniei pentru bani pe care Basescu ii face in scarba intr-o singura luna.

Ni se mai spune, de asemenea, ca deficitul pentru fondul de pensii este de 3,6 miliarde de euro pe an. Domnul Basescu nu sufla, insa, nicio vorba despre investitiile “intelepte” ale pupilelor sale Elena Udrea sau Anca Boagiu, de exemplu, mari specialiste in topirea a miliarde de euro pe tot felul de trasnai la ministerele Turismului si Transporturilor.

Nu sufla o vorba despre mita electorala de sute de milioane de euro, despre banii de la FMI care se pierd intro gaura neagra, despre reformarea la misto a statului obez si parazit prin concedierea functionarilor cu salarii de 1.000 de ron si incarcarea organigramelor ministerelor cu sute de consilieri si directorasi cu venituri de multinationale, imbracati in Armani si plimbati cu Porsche. Discurs absolut gaunos si ridicol!

Basescu nu i-a uitat nici pe activistii eco si a avut un mesaj si pentru ei, semn ca domnii si doamnele consilieri de PR s-au gandit la toate. Iata o mostra de indem patetic:

“I-as ruga pe inaltii demnitari ai statului roman, pe preacinstitii ziaristi si patroni de presa sa mearga la Rosia Poieni si la Rosia Montana, pentru ca prea plang de grija mediului, sa constate acum daca ceea ce avem acolo, de pe urma exploatarii de catre stat a acestor resurse, inseamna protectia mediului/ (…) Sunt un sustinator al exploatarii cu maxima protejare a mediului inconjurator, dar este clar ca Romania nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatarii acestor resurse – aur, cupru, gaze de sist – in conditii in care putem spune ca mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firmele straine pare sa fie singura solutie”.

Cu alte cuvinte, acum la Rosia Montana este un cataclism ecologic, care se va diminua, cu siguranta, imediat ce Gabriel Resources va incepe exploatarea cu cianuri. Asata ca sa nu mai vorbim de faptul ca pentru sectoare vitale ale economiei, in care statul TREBUIE sa detina monopolul, potrivit Constitutiei, nu se gasesc bani. Doar nu va asteptati sa fie luati de la bazinlele Elenei Udrea sau de la bordurile domnului Adrian Videanu (un personaj expert in zacaminte de marmura) ca sa exploatam zacaminte de o importanta strategica?!!

Cinismul acestui personaj alogen in spirit si gandire nu se opreste aici. Basescu acuza nici mai mult nici mai putin conducerea Cupru Min ca si-a permis impertinenta de a aduce societatea pe profit, in ciuda lipsei de alocari bugetare si a capusarii grave de catre clica politica:

“Stim toti artificiul prin care Cupru Min a mai reusit sa obtina profit anul trecut, pur si simplu nu a facut investitii pentru deschiderea fronturilor in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial, domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze probabil prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani sa isi extinda frontul de exploatar”.

No comment!

La sfarsit nu a lispsit o mica incurajare pentru “baietii” din Guvern carora le-a remintit, in caz ca sunt putin speriati si contrariati, ca ei iau deciziile pentru Romania, daca se poate chiar si cu ignorarea pozitiei mai mult decat clare a majoritatii romanilor cu privire la exploatarea la sange a resurselor minerale si a minunatelor parteneriate cu Gabriel Resources si Chevron.

“Cred ca acestea sunt lucrurile fundamentale si, oricat de mult s-ar chinui trusturi de presa sa arate ca nu trebuie nimic, eu vreau sa stiti ca responsabilitatea conducerii Romaniei nu o are nici Voiculescu, nici Vintu, nici alt patron de presa si nici alt om neinformat. Responsabilitatea deciziilor o are Guvernul si Parlamentul Romaniei. Ce face guvernul cu parerile presedintelui este alta socoteala si ramane sa vedem”.

Si un indemn parintesc, patriarhal, de final…

“Rugamintea mea e ca, din punct de vedere al mediului, sa analizati rapid, cu prioritate, cele trei investitii care se prefigureaza si daca Romania nu are nevoie de gaze de sist, sa stopam orice evolutie in relatia cu Chevron, daca Romania nu vrea sa exploateze carierele de cupru de la Rosia Poieni, s-o stopam, daca Romania nu vrea sa exploateze aurul de la Rosia Montana, sa comunicam partenerilor si sa inchidem subiectul”.

Trebuie precizat, in trecat, ca parerea romanilor cu privire la exploatarea aurului si a metalelor rare de la Rosia Montana este cvasicunoscuta, in ciuda fondurilor consistente alocate de RMCG pentru ungerea unei parti hidoase a presei, a “societatii civile” de sorginte sorosita si a unei bune parti a autoritatilor.

Nu de alta, dar RMCG chiar are cuprinse in buget sume foarte mari pentru activitatea de lobby aka “Relatii comunitare” si “Relatii guvernamentale” (sic!), asa cum apare ea definita in dreptul anglo-saxon, care, insa, la noi se numeste trafic de influenta si este o infractiune pentru care risti sa fii tuns foarte mic in cap.

Cat despre minunatul parteneriat bu Chevron, care ne-ar reduce, vezi Doamne, dependenta de gazele rusesti, in conditiile in care noi nu suntem in stare sa exploatam rezervele noastre, prin tehnici obisnuite, uitati aici pararea celor vizati.

“Se pare ca in ultima vreme am devenit extrem de legati de dorinta de a ramane continuu importatori de gaze” naturale, a afirmat marti presedintele Traian Basescu, comentand disputele legate de forarile exploratorii efectuate de firma Chevron in Romania. (…) “Cel putina asta este concluzia mea dupa ce vad inversunarea cu care se lupta impotriva exploatarii gazelor de sist. Aflam ca sunt generate cutremure de mari dimensiuni”, a comentat seful statului”.

Se pare ca locuitorii Barladului, zona unde Chevron face prospectiuni sunt foarte incantati de perspectiva otravirii copiilor lor, dupa cum puteti citi pe pancartele lor, mesaje calde, incurajatoare la adresa companiei americane si a clicii de la Palatul Victoria.

Una peste alta, Traian Basescu ne face si o mare concesie. Vazand ca romanii s-au prins ca avem de-a face cu niste jafuri ordinare, mai rau ca la casele de schimb valutar, a caror miza sunt resursele naturale care ar trebui sa fie lasate si urmasilor pentru ca sunt epuizabile, si ca risca sa nu poata face pe plac sefilor sai, care nu-i asa, au avut grija zeci de ani de cariera sa politica, domnul Basescu ne promite, intr-un acces de marinimie, ca va majora redeventele pentru resursele minerale ca sa nu mai fim cea mai ieftina curva de pe planeta, asta daca este sa dam crezare unui studiu “tendentios” al unei companii de consultanta “de apartament” numita PwC.

Se stie ce cele mai mici redevente pentru aur sunt in India si tarile africane, pe undeva pe la 10%, iar in tari normale la cap din lume ajung la 30-40%. Ori, la noi, sunt de 2-4%. Penibil! Multumim, domnule Basescu, dar de ce nu s-a putut face asta pana acum, adica inainte sa ne prindem de jaf?

Si, inca ceva, de ce nu putem avea un parteneriat corect cu acesta mafie transnationala, cu acesti sacali internationali sprijiniti de sefii dumneavoastra de la FMI, in care Romania sa castige 60-70% din valoarea resurselor, asa cum se intampla in toata lumea? De ce ne stricati imaginea in lume? De ce este aproape ilegal, in opinia dumneavostra, ca Romania sa-si exploteze propriile resurse?

Cat despre discursul din acesta seara, ar trebui sa recunosteti ca nu este nici pe departe, unul dintre cele mai bune cu care ne-ati facut agenda de-a lungul timpului. Ne place sa credem ca acest lucru se datoreaza, mai degraba, plecarii de la Cotroceni a domnului Turcan decat epuizarii dumneavoastra politice si umane, de altfel, extrem de fireasca.

Foto: Acuvio

6 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 265 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 131 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics