Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
ianuarie 24, 2023, 1:52 am
Parţial noros
Parţial noros
0°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 14 km/h ENE
Răsarit: 7:43 am
Apus: 5:13 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Organizatia saptamanii
Hamas
Aciduzzul | 2 martie, 2009 | 1 comentarii | 1211 vizualizari |
(4 voturi )

hamas_rallyHamas este acronim al Harakat al-Muqawama al-Islamiyya (araba lit. “miscarea de rezistenta islamica”)
Hamas este o organizaţie paramilitara palestiniană islamistă. Scopul sau declarat este cucerirea teritoriilor aflate in prezent in cadrul statului Israel, Cisiordania si Fasia Gaza. Uniunea Europeana, Canada, Statele Unite si Israel considera Hamas un grup terorist ale carui atacuri indreptate catre civili evrei si alte abuzuri privind drepturile omului, au fost condamnate de Natiunile Unite si Organizatia pentru Protectia Drepturilor Omului.

In urma alegerilor legislative din 2006, Hamas a castigat in fata rivalilor de la Fatah din care face parte preşedintele Mahmoud Abas. Majoritatea ii confera dreptul de a forma guvernul formandu-se un dezechilibru intre puterea executiva si cea legislativa. În 15 decembrie 2006 Hamasul s-a revoltat in Fasia Gaza impotriva autoritătilor palestiniene, aflate sub controlul Fatahului, şi dupa lupte armate au cucerit Fasia Gaza.

Hamas isi are originea intr-o aripa a unei alte organizatii cea a Fratilor Musulmani, activa in Fasia Gaza.. Se pare că primele idei cu privire la crearea sa, se situeaza în jurul anului 1967. In 1978 seicul Ahmad Yasin, conducatorul la acea vreme al Fratilor Musulmani in Fasia Gaza infiinteaza o fundatie non-profit sub numele Al-Mudjamma. Aceasta promova Islamul si incerca sa castige sustinerea institutiilor, universitatilor si a cercurilor religioase. Organizatia ca atare a fost înfiinţată in 1987, odata cu izbucnirea Primei Intifade la iniţiativa şeicului Ahmad Yasin si a lui Muhammad Taha membru al aripii organizatiei Fratilor Musulmani.

In august 1988 organizatia publica Carta Mişcării Hamas, text care ii reflecta ideologia de-a lungul celor 36 de articole prin care orice compromis cu Israelul este respins si sustine infiintarea unui stat arab pe teritoriul israelian. La scurt timp, dupa aparitia cartei, organizatia a fost interzisa de catre autoritatile israeliene trecand in clandestinitate.
Brigazile ‘Izz Ad-Din Al-Qassam reprezinta aripa militara a Hamas, creata in 1992 sub conducerea lui Yahya Ayyash. Denumirea a fost aleasa pentru a comemora un lider celebru al rezistentei arabe in zona ‘Izz Ad-Din Al-Qassam, un predicator sunit din perioada mandatului britanic asupra Palestinei, care in 1930 a fondat un grup militant arab numit Mâna Neagra, fapt care a condus la uciderea sa de catre britanici in 1935.

Brigazile ‘Izz Ad-Din Al-Qassam mai sunt cunoscute si sub numele “Elevii lui Ayyash” sau “Elevii inginerului” pentru a comemora memoria primului conducător, ucis în 1996. Yahya Ayyash era supranumit si Inginerul deoarece el era specialistul organizatiei in crearea dispozitivelor explozibile.

Carta Miscarii Hamas traseaza ideile acestei organizatii ale caror origine se regăseste partial in concepte islamice. Carta mentionează apartenenta la organizatia Fratilor Musulmani si îmbratisarea preceptelor islamice in toate domeniile vietii. Teritoriul israelian este considerat potrivit jurisprudentei musulmane, un loc “waqf” islamic astfel acceptarea existentei statului Israel reprezinta o încalcare a aceleiasi jurisprudenţe musulmane. Din aceasta cauza statele arabe considera teritoriile pe care este situat statul Israel ca “teritoriile ocupate”.

Terorismul este privit de liderii miscării ca o modalitate eficienta de a rezolva problema palestiniana, si nu ezita sa isi exprime acest punct de vedere in declaratii sau interviuri, incurajand in acest fel actiunile sinucigase si violentele impotriva fortelor de politie si militare iasraeliene dar si împotriva civililor. Dupa caştigarea alegerilor din 2006, Hamas si-a exprimat prin vocea unuia din liderii sai, continuarea a ceea ce ei numesc lupta de rezistenta atat pe plan politic cat mai ales prin aripa sa armata.

Mai mulţi lideri Hamas au fost asasinati de-a lungul timpului de catre fortele israeliene, de aceea, ca urmare a uciderii liderului fondator Ahmad Yasin in 2003 si a succesorului acestuia Abdel-Aziz Rantissi in 2004, s-a decis pastrarea secretului asupra numelui conducatorului organizatiei. Surse palestiniene indica instituirea unei conduceri colective in mainile lui Haniyeh, Mahmud Zahhar si Sayyd al-Siyam.

Sursa: Wikipedia

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 7 octombrie, 2010 | 2 comentarii | 713 vizualizari | 4 voturi

  Preşedintele Jefferson: Dacă nimic nu se schimbă, există o conspiraţie Thomas Jefferson, fostul preşedinte al SUA, a încercat să avertizeze poporul american despre conspiraţia internaţională atunci când a declarat: „Acţiunile tiranice singulare pot fi atribuite opiniei accidentale dintr-o zi anume; dar o serie de opresiuni, începute într-o perioadă distinctă şi urmate consecvent, indiferent de schimbarea […]

  Autor: Aciduzzul | 11 septembrie, 2010 | 1 comentarii | 3148 vizualizari | 6 voturi

  Mircea Geoana conduce oculta financiara si politica din Romania. Oricat de mult ar suna a teoria conspiratiei, ocultele puterii exista si functioneaza. Clubul Bilderberg, Masa Rotunda, Comisia Trilaterala, Institutul Aspen, organizatia paramasonica Skull&Bones din care face parte familia prezidentiala Bush, toate acestea sunt structuri de putere politica si mai ales economica ce reunesc cei mai […]

  Autor: Aciduzzul | 20 aprilie, 2009 | 2 comentarii | 6032 vizualizari | 12 voturi

  În scopul realizării concrete a miticei promisiuni făcute evreilor (că sunt “Poporul Ales” peste popoare) de către Iehova prin metafizicul Legământ sau Alianţă, “legământ” pe care noi, creştinii, îl numim generic şi Vechiul Testament, evreii sionişti s-au organizat în societăţi mondiale secrete de tip masonic, ermetic şi cu caracter oligarhic. Dintre aceste organizaţii secrete evreieşti, […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics