Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Agricultura
Jumatate din fermierii americani se lupta cu super-buruienile
Aciduzzul | 9 mai, 2013 | 0 comentarii | 154 vizualizari |
(1 voturi )

Seceta de anul trecut a dat o lovitură cruntă celor mai importante două culturi agricole americane – porumbul și soia. Și asta în timp ce fenomenul meteo nedorit nici măcar nu a încetinit proliferarea plantelor dăunătoare care au dezvoltat rezistență la erbicidul Roundup, pe bază de glifosat. Acest pesticid este produs de compania Monsanto, tocmai pentru a conferi protecție culturilor transgenice produse de aceiași companie. În acest moment, mai mult de 70% din porumbul, soia și bumbacul cultivate în SUA sunt modificate genetic, astfel încât să reziste la glifosat. Deja, din 2011, aceste super-buruieni dăunătoare au început să-și facă prezența din ce în ce mai simțitor, fapt relatat din plin de presa vremii: „Super-buruienile Monsanto atacă Midwest-ul american” suna un titlu în Mother Jones, o publicație americană. Care ar fi fost însă titlul corect, dacă ar fi trebuit să rescriem titlul în ziua de azi? Una dintre propunerile jurnaliștilor americani ar fi: „Super-buruienile Monsanto fac ravagii prin Midwest-ul american”. Parcă sună altfel acum.

Aceasta este, în fapt, descrierea realității anului agricol precedent în SUA, potrivit unui nou raport realizat de către compania de consultanță și cercetare Stratus. Încă de la debutul sezonului agricol 2010, Stratus a intervievat mii de fermieri care activează în 31 de state americane, cu privire la rezistența pe care au dezvoltat-o plantele dăunătoare la erbicide.

Iată ce-au descoperit cercetătorii Stratus: – aproape jumătate (49 de procente) din fermierii americani intervievați au răspuns că au pe suprafețe lor de teren agricol plante dăunătoare rezistente la glifosat, față de cei 34 la sută cât se înregistra în 2011; – rezistența super-buruienilor dăunătoare atinge deja cote alarmante în sudul SUA. Spre exemplu, 92 din cei mai mari fermieri ai statului Georgia au declarat că au descoperit pe loturile lor cultivate plante dăunătoare rezistente la glifosat; – mid-South-ul și Midwest-ul suflă în ceafa celor de din sudul SUA. În doar un an, suprafețele pe care s-a constatat rezistența la glifosat aproape s-au dublat în Nebraska, Iowa și Indiana; – problema tinde să se complice.

Din ce în ce mai multe ferme au cel puțin două specii de plante dăunătoare care au dobândit rezistență la erbicid. În 2010 situația era cu totul alta. Dacă pe atunci, 12 la sută din ferme aveau cel puțin o specie de iarbă dăunătoare în loturile de teren însămânțate, doi ani mai târziu, cifra avea să atingă 27 de procente.

Ce au de făcut mai departe fermierii?

Monsanto și colaboratorii săi le oferă fermierilor posibilitatea de a încerca material semincer rezistent la erbicid, unul „de generație următoare”, biotehnologie capabilă să reziste nu numai la Roundup, dar și la alte pesticide mult mai puternice și mai toxice, cum este și 2,4-D sau Dicamba.

Problema este că, o așa escaladare a nivelului de luptă împotriva plantelor dăunătoare nu va duce la altceva, decât la noi și noi super-buruieni mai prolifice, mai rezistente la pesticide, cât și la o majorare vertiginoasă a utilizării de produse de protecție a plantelor. Acesta este mesajul transmis de o echipă de cercetători ai Penn State University, condusă de David A. Mortensen, cu ocazia unei lucrări date publicității în 2011.

Asemenea material semincer nu va fi disponibil în sezonul agricol 2013 – 2014. Nicio mostră din aceste semințe nu a trecut de testele de înregistrare ale USDA. Așteptările erau ca USDA să aprobe porumbul rezistent la erbicidul celor de la Dow – 2,4-D/Roundup până la Crăciunul lui 2012, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Până la această oră, agenția americană nu a detaliat motivul pentru care tergiversează aprobarea produsului cunoscut sub numele de Enlist. Decizia de amânare va întârzia comercializarea acestui produs până cel mai devreme în 2014, conform previziunilor făcute de cei de la Dow Agrosciences.

Reporterul Reuters, Carey Gillam, menționa nu demult că tergiversările celor de la USDA survin în urma „opoziției fermierilor, consumatorilor și oficialilor din sănătatea publică” cu privire la noul produs, cât și din cauza „afluxului enorm de petiții și informări care s-au scurs către Dow și USDA” cu privire la Enlist, așa-zisul „agent orange” al porumbului.

Astfel, producătorii la scară industrială de porumb și soia vor fi nevoiți să orbecăie în continuare prin hățișul legislativ și prin lipsa de soluții, oferind același răspuns la provocare, și anume să utilizeze o cantitate și mai mare de erbicid, în speranța posibilității de control mai eficient al super-buruienilor. O viziune similară o are chiar și Charles Benbrook, un specialist al Washington State University, conform ultimelei sale lucrări științifice.

Tendința de majorare a cantității de pesticid aplicată va duce la pierderi economice majore pentru fermieri, lucru confirmat și de lucrarea lui Mortensen de la Universitatea Penn State. Documentul relevă că lupta cu plantele rezistente la glifosat i-a costat deja pe fermieri un miliard de dolari, în 2011. Totodată, majorarea cantității de erbicid aplicată va duce la creșterea alarmantă a cantității de pesticid din râuri, adică la distrugerea faunei și florei locale, cât și la otrăvirea apei potabile pentru consum uman.

Într-un articol publicat de cei de la „Corn & Soy Digest”, intitulat sugestiv „Managementul buruienilor rezistente la erbicid”, se vorbește de un termen care dă fiori oricui îl citește: – „burndown”, adică „ardere” totală, culcare totală a întregii vegetații cu un erbicid de spectru larg, denumit Paraquat, un infam distrugător de buruieni care este interzis în 32 de țări, inclusiv în cele din UE.

Articolul de presă sugerează cititorilor (fermieri în principal) care au probleme cu rezistența la pesticide dezvoltată de super-buruieni ca, în primă instanță, să realizeze un burndown în toamnă și să aplice și un erbicid rezidual. Apoi, în primăvară, se recomandă un alt burndown plus o aplicare a același erbicid rezidual, plus alte două burndown-uri în plin sezon de aplicare a erbicidelor.

„Dacă atacul asupra super-buruienilor rezistente este realizat la timp, paraquat-ul face o treabă bună printr-un control efectiv. Însă, odată ce Palmer amaranth, o binecunoscută buruiană tolerantă la glifosat ajunge la 1,8 metri înălțime, nu mai există îndeajuns de mult Paraquat pentru distrugerea sa”, este de părere un expert în controlul buruienilor.

Există însă și metode alternative. Într-un studiu efectuat în 2012 de către cercetători ai Iowa State University, simpla rotație a culturilor între porumb și soia, an de an, cu includerea în planul de cultură și a unui soi de cereale mici (ovăzul spre exemplu), precum și practicarea culturilor de extra-sezon, toate acestea ar putea duce la diminuarea drastică a buruienilor dăunătoare (inclusiv a celor rezistente la Roundup) și la micșorarea cantității de fertilizanți aplicați cu până la 10 la sută.

Mai puțin erbicid înseamnă, până la urmă, mai puțină otravă care pătrunde în pânza freatică sau în cursurile râurilor (rotațiile pe termen lung au dus la diminuarea toxicității din apă chiar și cu de 200 de ori mai puțin).

În ciuda celor afirmate de marii producători de material semincer și de specialiștii în combaterea plantelor dăunătoare, există încă metode de combatere a proliferării super-buruienilor, altele decât cele care implică cantități mari de chimicale aruncate pe terenurile agricole.

Sursa: InfOMG

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 77 vizualizari | 3 voturi

Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi

Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi

Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics