Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Liber pentru carnea de porc in UE. Dar avem ce exporta?
Aciduzzul | 23 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 652 vizualizari |
(2 voturi )

UE a deschis portile pentru livrarile de carne de porc din Romania. Chiar daca ministrul Agriculturii Valeriu Tabara sustine ca disponibilul ar fi de pana la 100.000 de tone, nu ai cum sa nu te intrebi cine ar putea face aceste livrari. Mai ales ca deficitul pe piata locala este de circa 240.000 de tone – acoperit din importuri –, adica un pic mai putin decat productia interna. Importurile au fost totusi influentate de scandalul dioxinei – pentru ca o mare parte din carnea adusa in tara a provenit din Germania, tara unde a fost depistata substanta –, dar si de cresterea spectaculoasa a preturilor in toamna. Seful ANSVSA, optimist. Ridicarea barierei comerciale impuse Romaniei din cauza pestei porcine ar putea aduce, in primul an de export, intre 600 milioane si un miliard de euro, estimeaza Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care se bazeaza pe prognozele facute de reprezentantii industriei autohtone a carnii.

Potrivit datelor ANSVSA, mai multe ferme din vestul tarii – din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Bihor – au solicitat deja iesirea pe piata UE (n. red.– este vorba de ferme apartinand grupului Smithfield). Livrarile romanesti de carne si produse procesate din carne de porc fusesera interzise in anul 2003, deoarece in Romania a fost folosita vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. Efectivele de porci sunt in scadere, ridicandu-se in prezent la circa 4,5 milioane de capete, dintre care aproximativ 1,4 milioane in ferme industriale.

Masura, mai degraba politica, vine nu doar in sprijinul crescatorilor de porci, ci si al producatorilor de mezeluri ale caror produse vor putea fi livrate in tarile UE. Ramane totusi intrebarea: de ce sa vanda crescatorii romani in strainatate carnea, daca exista cerere la intern si la preturi bune?

Topul producatorilor

Noul Comtim
La aproape opt ani de la intrarea pe piata interna, americanii de la Smithfield au reusit sa readuca la viata vechiul Comtim, cel mai mare combinat de crestere a porcilor din Europa de pe vremea comunistilor, cu efective de peste un milion de capete. Chiar daca ritmul de derulare a investitiilor anuntat de americani – peste un miliard de euro – nu se ridica inca la nivelul asteptarilor, poate si din cauza pestei porcine aparute in 2008, Smithfield este de departe cel mai mare crescator de porci din Romania, cu efective de circa 850.000 de animale sacrificate anual. Compania a reusit sa puna la punct un sistem integrat de productie, de la agricultura – firma lucreaza circa 20.000 ha de teren agricol – pana la zootehnie, abatorizare, procesare primara si distributie.

Smithfield are in Romania circa 50 de ferme proprii, precum si doua fabrici de furaje si abator. Ceva mai prost a mers insa planul de realizare a fermelor in parteneriat cu fermieri locali, care ar fi urmat sa asigure aproape jumatate din productia firmei, acestea fiind numarate pe degete. Principalii clienti ai Smithfield sunt producatorii romani de mezeluri.

Obiectivul Marex: piata interna
Marin Moraru, patronul grupului de firme Marex din Braila, este nu doar unul dintre cei mai mari producatori de mezeluri din Romania, ci si unul dintre principalii crescatori de porci. La momentul actual, Vegetal Trading, parte a grupului Marex, dispune de un efectiv de circa 200.000 de capete, insuficient insa pentru a-si asigura necesarul pentru procesare. De altfel, acesta asigura aproximativ 70% din materia prima a fabricii de mezeluri, cu o productie de peste 30 de tone pe zi.

Este si motivul pentru care Moraru nu ia in calcul deocamdata exportul de carne. Nu exclude acest lucru, insa peste cativa ani, cand ar putea sa-si mareasca efectivele la circa 250.000 de capete in urma unui program important de investitii. Moraru se numara printre putinii crescatorii de animale care spun ca obtin profit de pe urma zootehniei, mai ales ca dispune de un sistem integrat, pana si dejectiile de la animale folosindu-le ca ingra¬samant natural pentru productia de orez.

An dificil pentru Caruz
Anul 2011 a fost mai mult decat prost pentru omul de afaceri Gheorghe Caruz (foto), patronul grupului de firme Caruz Group. Nu doar ca a fost nevoit sa-si reduca dramatic efectivele de animale, pe fondul scumpirii cerealelor si a lipsei subventiilor in ultimii ani, dar a pierdut si pozitia de presedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc. De altfel, Caruz anunta in prima parte a anului ca si-a redus efectivele la circa 70.000 de animale, comparativ cu peste 200.000 de capete in urma cu vreo patru ani.

Intre timp, a mai inchis si cateva ferme, semn ca lucrurile nu-si revin pe fagasul normal. Nici viitorul nu se intrevede prea luminos, in conditiile in care investitiile pentru respectarea normelor de mediu sunt inca deficitare. In atare conditii, nici nu poate fi vorba de export. Omul de afaceri nici nu vrea sa auda de faliment, sperand sa gaseasca pe ultima suta de metri un posibil investitor.

O alta companie afectata puternic de criza este si Romsuintest Peris, care ajunsese sa mai aiba in 2011 doar 17.000 porci, fata de cei 87.000 in urma cu ceva vreme. In 2012 n-ar fi exclus ca societatea sa-si inchida portile. Jucatori importanti pe aceasta piata mai sunt si firmele Europig, parte a grupului Sergiana, si Nutricom Oltenita.

Sursa: Revista Lumea Satului

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 269 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics