Colonelul Muammar Gaddafi conduce de peste patru decenii Libia, Yoweri Museveni este de 25 de ani liderul Ugandei si Regele Mswati al III-lea din Swaziland. Numeroase tari africane sunt conduse de lideri autoritari ajunsi la putere prin lovituri de stat sau militare. Alegerilor prezidentiale din Uganda li s-a acordat o atentie deosebita, fiind primele intr-o tara africana dupa rasturnarea longevivilor dictatori din Tunisia si Egipt. Lista poate continua cu presedintii si regii alesi pe viata din Zimbabwe, Guineea Ecuatoriala, Angola, Camerun, Congo, Burkina Faso si Sudan. Mai jos prezentam o lista cu cei mai longevivi dictatori ai Africii.
Uganda – Yoweri Museveni
Ugandezii au avut de ales intre continuitate, reprezentata de Yoweri Museveni (67 de ani), sef al statului de 25 de ani, si schimbarea propusa de alti sapte candidati. Numaratoarea partiala a indicat o victorie categorica a lui Museveni. Acesta s-a autoproclamat presedinte in ianuarie 1986, dupa ce gherilele sale au ocupat capitala Kampala la sfarsitul unor lupte de cinci ani. In timpul revoltelor a cerut companiilor de telefonie mobila sa intercepteze mesajele in care apareau cuvinte precum Egipt, Tunisia, puterea poporului, gloante. Recent descoperitele rezerve de petrol i-ar mai putea asigura cateva mandate si linistea necesara pentru a-si vedea de cariera muzicala, melodiile sale rap fiind foarte apreciate de ugandezi. Insa Yoweri Museveni este abia pe locul al saptelea intr-o ierarhie a celor mai longevivi presedinti africani.
Libia – Muammar Gaddafi
Lider de departe este libianul Muammar Gaddafi (68 de ani), aflat la putere de 41 de ani si cinci luni. Colonelul Gaddafi a preluat puterea in 1969, in urma unei lovituri militare, si s-a mentinut la putere oferind cote din rezervele de petrol pentru a-si asigura loialitatea colaboratorilor si tinand ocupate gruparile rivale prin intrigi politice.
Guineea Ecuatoriala – Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
Pe pozitia a doua se afla Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (68 de ani), presedinte al Guineei Ecuatoriale de 31 de ani si sase luni. Printr-o maiastra lovitura de palat, Obiang l-a alungat de la putere chiar pe unchiul sau, Macias.
Angola – Jose Eduardo Dos Santos
In Angola conduce Jose Eduardo Dos Santos (68 de ani). Presedinte de 31 de ani si cinci luni, Dos Santos a supravietuit unui teribil razboi civil care a durat patru ani. Dupa victoria partidului sau din 2008, a schimbat Constitutia, astfel ca ar putea fi sef al statului pana in 2022.
Zimbabwe – Robert Mugabe
Veteranul Robert Mugabe – ce va implini 87 de ani la 21 februarie – conduce cu o mana de fier Zimbabwe de 30 de ani si noua luni. Fostul lider al gherilelor marxiste nu rateaza nicio sedinta de guvern, desi sanatatea sa este cam subreda.
Camerun – Paul Biya
Anul acesta vor avea loc alegeri prezidentiale in Camerun. Paul Biya (78 de ani) – presedinte de 28 de ani si trei luni – nu a anuntat deocamdata daca va mai candida. Dar in 2008 a modificat Constitutia pentru a putea avea cate mandate vrea, iar zilele trecute le-a promis tinerilor crearea in cel mai scurt timp a 25.000 de locuri de munca.
Congo – Denis Sasou Nguesso
Denis Sassou Nguesso (67 de ani) a stat in fruntea Republicii Congo timp de 26 de ani si 11 luni. A ajuns presedinte printr-o lovitura de stat in februarie 1979.
Swaziland – Mswati al III-lea
Monarhul cu 13 neveste, King Mswati al III-lea (42 de ani) este ultimul monarh absolut al Africii Subsahariene. Rege al Swaziland de 24 de ani si noua luni, este criticat pentru ca isi conduce regatul ca si cum ar fi pe propria mosie. Are 13 neveste, mai multe palate impunatoare, masini de lux si se duce foarte des la shopping in strainatate. Anul trecut si-a concediat ministrul Justitiei, dupa ce l-ar fi prins in pat cu cea de-a 12-a consoarta, o fosta Miss Swaziland.
Burkina Faso – Blaise Campaore
Blaise Campaore (60 de ani), lider al Burkina Faso de 23 de ani si patru luni, a ajuns la putere tot printr-o lovitura de stat. Constitutia modificata in 2005 stipuleaza doar doua mandate in fruntea statului, dar Curtea Constitutionala a decis ca regula nu se aplica presedintelui in exercitiu.
Sudan – Omar Hassan al-Bashir
Omar Hassan al-Bashir (67 de ani), presedinte al Sudanului de 21 de ani si sapte luni, incheie top 10 al celor mai longevivi dictatori. Are pe numele lui un mandat international de arestare emis de Curtea Penala Internationala pentru genocidul de la Darfur, dar asta nu-l impiedica sa calatoreasca frecvent in afara tarii.
Sursa: Adevarul
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 2 comentarii | 449 vizualizari | 4 voturi
Nici nu stiu cum sa formulez cat mai bine: traim intr-o lume de prosti sau traim intr-o lume a prostilor? Poate ca mai bine ar fi sa reformulez si sa scriu ca traim intr-o lume in care prostii sunt majoritatea covarsitoare. Ii vezi la tot pasul: vor sa fie mereu sefi, au gura mare, cred […]
Autor: Aciduzzul | 5 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 3328 vizualizari | 8 voturi
Oficial, George Soros s-a implicat în România, în ultimele zile ale anului 1989, imediat după căderea regimului Ceaușescu. Unii spun însă, că activitatea magnatului american de origine maghiaro-evreiască, a început cu mult înainte de căderea regimului Ceaușescu. Chiar dacă nu a recunoscut niciodată implicarea sa în România de dinainte de 1989, Soros a admis că […]
Autor: Aciduzzul | 5 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 1675 vizualizari | 4 voturi
Victor Roncea Am mai scris despre uriaşele sume de bani vehiculate de agenţi sub steag străin care pretind că lucrează “non-profit” în regim de “voluntariat”, pentru te miri ce: de la salvat balenele din Marea Neagră (chiar şi cele care SAR pe la TV) la salvat interesele noului KGB, bine reprezentate de “Reţeaua Deschisă” a […]
Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 853 vizualizari | 3 voturi
Adevărul Holding 1. Adevărul SA Acţionari: SC Adevărul Holding SRL – 14.33%, Premium News SRL – 60%, Tinu Ana Maria – 24.02%, alţi 115 acţionari deţin 1,65%. 2. Adevărul Holding SRL Acţionari: East Europe Media Distribution SRL – 0.07%, Premium News SRL – 99.93%. 3. Adevărul Digital Media SRL Acţionari: SC Tipomedia Prod SRL – […]
Autor: Aciduzzul | 10 noiembrie, 2014 | 0 comentarii | 1428 vizualizari | 7 voturi
Zeci de miliarde de euro părăsesc anual țara, în gaura neagră din Cipru. Principalele 6.000 de firme care deruleaza afaceri ce sustin aproape jumatate din bugetul prognozat al tarii au avut grija sa-si puna profiturile la adapost. Astfel ca, indiferent ca este vorba de multinationale gigantice sau de companiile miliardarilor autohtoni, statul roman ramane cu […]