Fiecare dezvoltator viseaza sa construiasca cel mai bun, dar si cel mai mare mall. Business Construct a cautat sa afle care sunt cele mai mari malluri din alte noua tari europene, atat cele mai puternice, precum Marea Britanie, Franta sau Germania, cat si din regiune, pentru a le putea compara cu cele mai mari proiecte locale: AFI Palace Cotroceni si Sun Plaza. Cu magazinele prezente astazi in cele mai mari malluri din Romania se “mandresc” si proprietarii celor mai mari malluri din Europa, Zara, H&M sau Marks & Spencer fiind nume pe care proprietarii de centre comerciale le imping in fata cand vine vorba sa-si prezinte proiectul, reiese din datele culese de consultantii Jones Lang LaSalle pentru revista Business Construct. In materie de hipermarketuri, marile malluri din Europa au aceleasi retele ca cele existente in Romania, respectiv Carrefour, Real, Auchan sau Kaufland, singurul “absent” de pe piata locala fiind Tesco, dar nici britanicii nu sunt departe de Bucuresti.
Desi pe plan local mallurile AFI Palace Cotroceni si Sun Plaza, care au suprafete inchiriabile de circa 80.000 de metri patrati fiecare, par imense, in Rusia, dar si in vestul Europei sunt malluri chiar si de doua ori mai mari, cum este proiectul Mega Belaya Dacha din Moscova (180.000 mp), dar si proiectul Westfield Stratford City, pe picior de deschidere la Londra.
Din pietele analizate, malluri mai mici ca in Romania sunt doar in Ungaria si Bulgaria, unde cele mai mari proiecte comerciale au suprafete de circa 66.000 de metri patrati.
Malluri de peste 100.000 de metri patrati pot functiona si in orase de 200.000 de locuitori, cat are Amadora din Portugalia, 400.000 de locuitori, cat are Brno din Cehia, sau 700.000 de locuitori, populatia orasului Lodz din Polonia.
Mai importante sunt puterea de cumparare a locuitorilor si infrastructura care iti poate aduce sute de mii de oameni la doar cateva zeci de minute de mers cu masina.
Si totusi, care sunt cele mai mari malluri din noua state europene?
1. Rusia
Mega Belaya Dacha, cel mai mare mall din Rusia, dar si din Europa, a fost dezvoltat in doua faze, finalizate in 2005 si 2007, de catre suedezii de la IKEA si grupul rus Belaya Dacha, activ atat pe piata imobiliara, cat si in productia si procesarea de fructe si legume.
Proiectul are o suprafata inchiriabila de peste 180.000 de metri patrati si a implicat o investitie totala de aproape jumatate de miliard de dolari.
In prima etapa a proiectului a fost realizat un magazin de mobilier IKEA, in timp ce faza a doua a fost formata din magazine ale unor retaileri precum Auchan, Stockmann, OBI, MediaMarkt, Decathlon, un cinematograf KinoStar cu 15 sali si alte 300 de magazine.
Proiectul se afla in Kotelniki, un oras aflat in sud-estul regiunii Moscova.
2. Marea Britanie
In luna septembrie a acestui an urmeaza a fi deschis la Londra unul dintre cele mai costisitoare malluri din Europa, dar si din lume, Westfield Stratford City, un proiect cu un cost de 1,45 miliarde de lire sterline.
Proiectul este realizat in imediata vecinatate a viitorului parc olimpic construit pentru editia din 2012 a Olimpiadei ce va avea loc la Londra, un eveniment al carui impact in veniturile obtinute din turism este estimat la 1,3-2,2 miliarde de lire sterline in perioada 2007-2017.
Mallul va avea o suprafata inchiriabila de 176.000 de metri patrati si peste 300 de magazine, aria de cuprindere a potentialilor clienti fiind reprezentata de 4,1 milioane de locuitori cu o putere de cumparare de 3,24 miliarde de lire sterline.
3. Franta
Unul dintre cele mai vechi centre comerciale din Fran¬ta, Belle Epine, finalizat in 1971 in orasul Thiasis din regiunea Paris, a trecut printr-o extensie si doua re¬novari pana sa ajunga cel mai mare mall din Hexagon.
Proiectul are o suprafata inchiriabila de peste 140.000 de metri patrati si este situat in apropierea aeroportului Orly, avand printre chiriasi Carrefour, H&M sau Zara, dar si celebrele galerii Lafayette.
Un mall modern care a fost finalizat anul acesta in Paris este Le Millenaire, o investitie de 430 de milioane de euro pentru un mall de 56.000 de metri patrati, avand printre chiriasi Carrefour, Zara, H&M, Fnac, Boulanger sau Toys’R’Us.
4. Germania
Cel mai mare centru comercial din Germania este de asemenea o destinatie comerciala cu traditie, proiectul Ruhr-Park din Bochum fiind inaugurat initial in 1964 si extins in 2001.
Cu o suprafata inchiriabila de 126.000 de metri patrati, proiectul are printre chiriasi Kaufland, Media Markt, C&A sau H&M. Oarecum surprinzator este faptul ca cel mai mare centru comercial din Germania nu se afla in Berlin, Hamburg sau München, cele mai mari orase, cu o populatie de peste 1 milion de locuitori fiecare, ci in Bochum, oras cu mai putin de 400.000 de locuitori.
Un mall modern finalizat in Germania in ultimii ani este MyZeil din Frankfurt, proiect de 77.000 de metri patrati in centrul orasului.
5. Portugalia
Cel mai mare mall din Portugalia, dar si unul dintre cele mai noi, nu se afla in Lisabona sau Porto, ci in Amadora, oras cu doar 170.000 de locuitori in care a fost finalizat in 2009 proiectul Dolce Vita Tejo, o investitie de 300 de milioane de euro.
Mallul are o suprafata inchiriabila de 122.000 de metri patrati si a “detronat” proiectul Centro Colombo situat langa stadionul echipei Benfica din Lisabona, care masoara cu 2.000 metri patrati mai putin.
Dolce Vita Tejo are printre chiriasi un hipermarket Jumbo Auchan, Leroy Merlin, El Corte Ingles, H&M, Zara si altii, precum si un food-court cu 30 de restaurante.
6. Polonia
Construit pe structura unei foste fabrici cu o istorie de 150 de ani, mallul Manufaktura din Lodz, finalizat in 2006, este cel mai mare din Polonia, avand o suprafata inchiriabila de 109.500 de metri patrati.
Lista de chiriasi a mallului Manufaktura cuprinde hipermarketul Real, reteaua de bricolaj Leroy Merlin si magazine precum Electro World, Zara sau Go Sport, precum si un multiplex Cinema City.
Lodz este al treilea oras ca dimensiune din Polonia, tara in care mai exista un mall cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati, respectiv Arkadia din Varsovia, proiect finalizat in 2004.
7. Cehia
Si cehii au un mall cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati, Olympia Centrum din Brno, al doilea oras al tarii, finalizat in 1998 la marginea orasului.
Proiectul din Brno are o suprafata inchiriabila de 109.500 de metri patrati, la fel ca cel mai mare mall din Polonia, si o lista de chiriasi care cuprinde Somerston, Albert, Kika, Asko, H&M, Electroworld, Hervis si C&A.
Brno este un oras cu mai putin de 400.000 de locuitori, dar la o distanta de 45 de minute de condus de Olympia Centrum se afla 1,3 milioane de locuitori.
In Praga, in schimb, cele mai mari malluri au suprafete de 40.000-50.000 de metri patrati.
8. Ungaria
Arena Plaza din Budapesta, cu o suprafata inchiriabila de 68.000 de metri patrati, este cel mai mare mall din Ungaria, urmat de proiectul WestEnd, aflat in portofoliul companiei TriGranit.
Situat in apropierea garii de est din Budapesta, Arena Plaza gazduieste cel mai mare hipermarket Tesco din oras, precum si singurul cinematograf IMAX din Ungaria, alaturi de alti chiriasi precum Peek & Cloppenburg, H&M, Marks & Spencer, C&A sau Gant.
Proiectul a fost finalizat in 2007 si este detinut de britanicii de la Lanebridge.
Un alt mall de mari dimensiuni a fost deschis in capitala Ungariei in 2009, cand Allianz si divizia de dezvoltare imobiliara a grupului ING au deschis proiectul Allee Shopping Center, de 46.500 mp.
9. Bulgaria
Cel mai mare si mai modern mall din Bulgaria a fost finalizat anul trecut in Sofia, a costat 160 de milioane de euro si a fost denumit The Mall.
Proiectul are o suprafata inchiriabila de 66.000 de metri patrati si chiriasi precum Carrefour, Peek & Cloppenburg si retailerii din grupul spaniol Inditex, fiind detinut de firma Assos Capital.
Mallul din capitala Bulgariei are aproximativ 180 de magazine distribuite pe sase etaje si o parcare de 2.800 de locuri.
Principalul concurent al The Mall in Sofia este proiectul Serdika Center de 51.000 de metri patrati, mall dezvoltat de companiile germane ECE si Sparkassen Immobilien.
Sursa: Ziarul Financiar
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 269 vizualizari | 4 voturi
Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]
Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]
Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi
Producatorii romani, discriminati in tara lor
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!