Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
LISTA. Latifundiarii Romaniei
Aciduzzul | 28 ianuarie, 2011 | 0 comentarii | 1198 vizualizari |
(1 voturi )

Spre deosebire de vecinii nostri unguri, care au fost reticenti fata de dorinta strainilor de a cumpara terenuri agricole, la noi s-a petrecut exact invers. Personaje sinistre precum Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu au dat liber, in 2004, la achizitia de terenuri agricole de catre straini, dupa aceeasu schema si cu aceeasi furie cu care au instrainat capitalul si resursele Romaniei aruncand Romania in haos pentru multi ani de dragul unor comisioane de doi sau mai multi arginti. Mai mult, locul acestor tradatori de tara a fost luat acum de dictatura institutionalizata a UE care ne preseaza acum sa inlesnim drumul strainilor. Pentru cei care mai sunt dornici de asa ceva, pentru ca multi au venit in primii ani de dupa 1989, cand se gaseau cu usurinta terenuri ieftine si compacte.

Primii au vent italienii, care s-au orientat in general catre partea de vest a tarii.

Au urmat spaniolii, libanezii, francezii si austriecii. Mai nou, se pare ca danezii sunt tot mai interesati de pamanturile de la noi. Avem o satisfactie totusi. Romanii detin primele locuri in topul celor mai mari suprafete administrate: terenuri in proprietate, concesionate sau luate in arenda.

Cele mai mari exploatatii agricole (Top realizat de Forbes Romania – ianuarie 2011)

1.Culita Tarata – 65.000 ha

Adiministreaza cea mai mare suprafata de teren agricol din Romania, terenurile fiind in general concesionate in Insula Mare a Brailei, dar si in judetul Neamt. Are afaceri in agricultura, zootehnie, industria lemnului si turism.

2.Ioan Niculae – 50.000 ha

Este unul dintre cei mai bogati romani, ocupand locul trei in topul Forbes 500 miliardari 2010 cu o avere de 0,9 -1 miliard de euro. Este cel mai mare proprietar de terenuri agricole – cu o suprafata de 12.000 ha, fiind foarte activ pe aceasta piata.

3.Adrian Porumboiu – 50.000 ha

Fostul arbitru international are afaceri in agricultura, industrie alimentara, turism, sport sau contructii. Are terenuri agricole in mai multe judete..Porumboiu este adeptul afacerilor integrate, dovada fiind si businessul sau.

4.Jihad El Khalil -35.000 ha

Investitorul de origine libaneza detine participatii la multe companii, prin intermediul carora administreaza terenuri agricole in judetele Calarasi, Constanta, Giurgiu si Timis. Este unul din cei mai mari producatori de cereale.

5. Mihai Anghel – 25.000 ha

Detine o retea importanta de silozuri in partea de sud a tarii, fiind unul din cei mai activi jucatori pe aceasta piata in zona. Afacerile sale se concentreaza in general pe agricultura – cultura cerealelor. Produce si vinuri.

6.Grupul de firme Bardeau- 21.000 ha

Grupul cu capital austriac isi desfasoara activitatea in domeniul productiei vegetale si in zootehnie. Pe langa terenuri, detine si ferme de animale.

7.Agrocereal Carani -20.000 ha

Compania este detinuta de grupul german Aton, intrat pe plan local in 2006.Are in proprietate circa 5.000 ha de teren agricol in Timis.

8.Smithfiled – 20.000 ha

Cel mai mare producator de carne din lume are in proprietate 10.000 ha de teren in Timis.

9. Stefan Poienaru -17.000 ha

Are activitati in agricultura – cultura cerealelor, zootehnie, procesare si comert, dispunand de capacitati importante de depozitare. Detine si o retea proprie de magazine.

10. SC A&S International -15.000 ha

Compania, parte a grupului A&S Holding, a fost infiintata in anul 1994, cu capital romano-american. Holdingul mai include Farmavet, Institutul pasteur si A&S Nutrition.

11. AJCOCTC Baraganu -13.000 ha

Asociatia Crescatorilor de Animale grupeaza circa 13.000 hectare de pasune. Membrii asociatiei sunt in mare parte consiliile locale din judetul Ialomita – care reunesc crescatorii locali de animale – in administrarea carora se afla suprafetele de pasune.

Cele mai mari exploatatii agricole

Nr. Nume companie si proprietar Suprafata
1 TCE Trei Brazi- Culita Tarata………………………………………….65.000 ha
2 Interagro – Ioan Niculae……………………………………………….50.000 ha
3 Comcereal Vaslui* – Adrian Porumboiu……………………………….50.000 ha
4 Agro Chirnogi* – Jihad El Khalil…………………………………………35.000 ha
5 Cerealcom Dolj – Mihai Anghel………………………………………….25.000 ha
6 Grupul de firme Bardeau – familia Bardeau…………………………….21.000 ha
7 Agrocereal Carani – Vital&Heyl si Cer-Oil Carani………………………20.000 ha
8 Smithfield – Grupul Smithfield ……………………………………………20.000 ha
9 Agrofarm Fetesti – Stefan Poienaru……………………………………..17.000 ha
10 A&S International 2000 – Actionariat romano-american………………15.000 ha
11 AJCOCTC Baraganu – Crescatorii de animale din judetul Ialomita……13.000 ha
12 Intercereal Movila – Mediterranean Design, Belize…………………….11.246 ha
13 Delta-Rom Agriculture – Fri-El International Holding…………………..10.000 ha
14 Riso Scotti – Roberto Bussolini……………………………………………10.000 ha
15 SA Zimbrul SA – Marian Bucur…………………………………………….10.000 ha
16 Emiliana West Rom – Luciano Martini…………………………………….9.552 ha
17 Westgrain- Fratii Micula……………………………………………………9.512 ha
18 Ingleby – Familia daneza Rausing…………………………………………7.720 ha
19 First Farms – Grupul danez First Farms…………………………………..7.135 ha
20 Combinatul Agroindustrial Olari* – Dimitrie Musca………………………6.700 ha
* principala companie a grupului
Sursa: APIA, companii

Sursa: Forbes Romania

Investitorii straini cumpara terenuri agricole si paduri pe banda rulanta

Firmele straine au accelerat in criza achizitiile de terenuri agricole si paduri Pana acum au cheltuit peste 500 mil. euro Strainii au intre 3 si 5% din suprafata agricola a Romaniei Numai investitorii danezi au 130.000 de hectare, adica 1,4% din total Hectarul de teren agricol este de zece ori mai ieftin ca in Vest.

Achizitiile au fost derulate extrem de discret, putini fiind cei care au anuntat detinerile avute sau sumele de bani platite pentru acestea. Suprafata totala detinuta de straini nu este insa cunoscuta de nicio institutie publica, in conditiile in care, pentru a derula aceste investitii, ei sunt obligati sa-si inregistreze firme locale.

In ultima perioada, cei mai activi cumparatori au fost cei de paduri, strainii controland peste 100.000 de hectare in toate zonele tarii, investitiile depasind 300 mil. euro la un pret mediu al hectarului de padure de 3.000 – 5.000 de euro, conform calculelor ZF. La terenuri agricole, strainii au in proprietate suprafete de sute de mii de hectare, pentru care au platit sute de milioane de euro.

Tot mai multe nume de investitori au aparut in ultima perioada pe lista celor care au cumparat terenuri agricole sau forestiere in Romania, astfel ca apare intrebarea de ce sunt interesati strainii de Romania.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 257 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 184 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics