Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Megaescrocherie! Compania Cupru Min a fost vanduta, dar fara bani. Ministerul Economiei confirma ca Bayfront nu are banii: „Va cauta investitori“
Aciduzzul | 29 martie, 2012 | 1 comentarii | 499 vizualizari |
(2 voturi )

Cuprul este apreciat in special pentru calitatile foarte bune de conductor pentru caldura si electricitate, motiv pentru care este folosit pe scara larga la productia de cabluri. Ministerul Economiei spune ca Bayfront Capital Partners, care si-a adjudecat licitatia Cupru Min Abrud, cu suma de 200,8 mil. euro, nu are banii necesari si trebuie sa-i stranga acum de la investitori privati. Explicatia este ilarianta: inseamna ca statul a primit la licitatie si a declarat castigatoare o firma fara bani. “Din documentele prezentate rezulta ca Bayfront Capital Partners va sustine Roman Copper in vederea finantarii achizitiei de actiuni la Cupru Min si a datoriilor cu participarea investitorilor din Canada, Europa si SUA”, spun reprezentantii Ministerului Economiei, cel care prin OPSPI a fost vanzatorul Cupru Min.

In jurul canadienilor de la Bayfront Capital Partners ramane inca un mister dat fiind faptul ca nu se cunoaste nici pana in prezent cine este in spatele companiei.

Contactati de Ziarul Finaciar, reprezentantii Cupru Min au spus ca li s-a interzis de catre Ministerul Economiei, actualul actionar majoritar al companiei, sa dea orice fel de declaratii presei iar reprezentantii firmei canadiene nu au raspuns nici ieri la intrebarile ZF.

Cupru Min detine licenta de exploatare pentru cel mai mare zacamant de cupru din Romania, cel de la Rosia Poieni, estimat la 900.000 de tone, evaluate la pretul actual al metalului rosu de 8.320 de dolari/tona, la 5,4 miliarde de euro, insa pretul cuprului a fost foarte volatil in ultimii ani, ajungand la un moment dat sa fie cotat pe bursa din Londra la mai putin de 3.000 de dolari/tona, dar a urcat si la 10.000 de dolari/tona.

De la infiintare in 2009 si pana in prezent, Bayfront Capital Partners s-a ocupat cu operatiuni de finantare, in special prin intermediul unor oferte private. Spre deosebire de ofertele publice, acestea sunt oferte adresate unui numar limitat de investitori (cel mult 100) care insa sunt de obicei persoane foarte instarite, sumele minime de participare in astfel de operatiuni de finantare pornind de la circa un milion de dolari.

Mai multi investitori care pun impreuna bani pot sa finanteze achizitii de ordinul zecilor si sutelor de milioane de euro si sa beneficieze ulterior direct, printr-o cota din companie, sau indirect, ca investitori detinatori de obligatiuni, cu un cupon fix sau variabil de dobanda. Ofertele private se desfasoara departe de atentia publicului, acestea fiind cunoscute doar de catre unii investitori de calibru, cum ar fi persoane fizice instarite, investitori institutionali de genul fondurilor de investitii si bancilor, care sunt contactati in calitate de potentiali participanti la ofertele de acest tip.

Totusi valoarea achizitiei realizate de Bayfront Capital Partners la Cupru Min intrece cu mult orice finantare intermediata de companie in trecut, cea mai mare ridicandu-se la 32 milioane de dolari (circa 24 mil. euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul societatii de investitii.

Roman Copper Corp, firma detinuta de Bayfront Capital Partners, care a castigat recent licitatia pentru Cupru Min, mai are la dispozitie sapte zile sa aduca cei 200,8 mil. euro pe care s-a obligat sa-i plateasca in schimbul pachetului de actiuni al producatorului autohton de cupru, in caz contrar aceasta riscand sa piarda garantia de participare de un milion de euro, suma considerata prea mica.

Cresterea puternica a pretului la cupru din ultimii ani a atras interesul multor investitori care au dorit sa investeasca in acest sector, mai ales ca cererea din industriile carora cuprul li se adreseaza, cel de tehnologie si telecomunicatii, este intr-o continua crestere si acestea sunt printre cele mai atractive domenii la ora actuala.

Cuprul este apreciat in special pentru calitatile foarte bune de conductor pentru caldura si electricitate, motiv pentru care este folosit pe scara larga la productia de cabluri. Practic nu exista cablu care sa nu aiba in compozitie cupru si totodata este utilizat in electronica, aproape orice dispozitiv electronic pana la iPhone-uri sau iPad-uri avand in componenta cupru, in productia industriala si cea de tevi, respectiv in industria de telecomunicatii, inclusiv telefonie mobila.

Cuprul este maleabil putand fi amestecat cu usurinta cu alte metale feroase sau neferoase, motiv pentru care este utilizat in peste 400 de aliaje cu diverse calitati, cel mai cunoscut astfel de aliaj fiind bronzul.

Resursele de cupru ale Pamantului sunt vaste, insa numai o mica parte (3%) din acestea poate fi exploatata in conditii de rentabilitate date fiind con¬ditiile actuale de piata si tehnologie. Concentratia medie de cupru in minereu este foarte redusa, de 0,6%, iar cea de la Rosia Poieni, exploatata de Cupru Min, este si mai mica, de circa 0,3%.

La nivel mondial exista o cerere mare pentru cupru din partea economiilor emergente, in special China, in prezent existand un deficit de cupru rafinat estimat de International Copper Study Group la 358.000 de tone in 2011.

China este de departe cel mai mare consumator de cupru, consumul de cupru rafinat din aceasta tara contand cu aproape doua treimi din cel la nivel mondial.

In 2011 productia de cupru a lumii a continuat sa ramana in urma cererii, stagand la un nivel similar cu anul precedent, de 16 milioane de tone metrice, potrivit aceleiasi asociatii si pe plan international s-au produs 19,6 milioane de tone metrice de cupru rafinat.

Productia si rezervele de cupru sunt concentrate pe plan mondial in Chile, care in 2009 a extras 5,4 mil. tone, respectiv peste o treime din totalul mondial, urmata de Peru si Indonezia si SUA si Australia cu circa un milion de tone fiecare.

Analistii Barclays Capital estimeaza ca pretul cuprului se va mentine peste nivelul de 9.000 de dolari/tona in a doua parte a anului. In februarie 2012, pretul mediu al metalului rosu a fost de 8.422 dolari/tona, fata de 8.043 cu o luna inainte.

Cupru Min lucreaza in prezent cu o singura linie de productie din cele patru cu care a fost proiectata si a realizat in primul semestru al anului trecut un profit brut de brut de 26 mil. lei (6,1 mil. euro) dupa ce vanzarile au urcat la 75 mil. lei (17,6 mil. euro).

Pe tot anul trecut, vanzarile Cupru Min au urcat cu 41%, ajungand la 160,6 mil. lei (37,9 mil. euro), potrivit unui document al Ministerului Economiei.

Statul nu a obligat noul proprietar al companiei sa realizeze investitii in companie, insa pentru operararea in conditii de rentabilitate este nevoie ca proprietarul sa desfasoare investitii de ordinul zecilor de milioane de euro in utilaje noi de productie si totodata sa plateasca peste 80 mil. euro pentru investitiile de mediu. Spre comparatie, elvetienii de la Mineco, care au preluat Moldomin Moldova Noua, o exploatare de cupru mai mica decat cea de la Cupru Min, s-au angajat sa investeasca peste 150 mil. dolari in activitate.

Pentru licitatia de la Cupru Min s-au inscris patru investitori straini, insa la licitatie au intrat doar trei dupa ce firma bulgareasca Ellatzite-Med, din grupul Geotechmin, detinut de magnatul Tzolo Voutov, a fost descalificata. Ceilalti participanti au fost firma de minerit Oz Minerals cu sediul in Australia, detinuta de compania chinezeasca China Minmetals Non Ferrous Metals Co, si Dundee Holding din Olanda, care detine exploatari de cupru, aur si argint in Bulgaria, Namibia si Canada.

Sursa: Ziarul Financiar

One comment

    Adauga un comentariu!

    Nume (necesar)

    Website


    *

    Editoriale din aceeasi categorie

    Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 266 vizualizari | 4 voturi

    Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

    Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 3 voturi

    Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

    Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi

    Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

    Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi

    Producatorii romani, discriminati in tara lor

    Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 176 vizualizari | 2 voturi

    De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

    Ofera o donatie
    Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
    fii aproape de noi
    Conferinta_AGROstandard
    PUB
    web design profesionist
    Red Moon Media
    CAMPANII bp
    Atitudine Contemporana
    Televiziunea Copiilor
    Le Pre
    1984 George Orwell
    Televiziunea Copiilor
    piata BIO
    alimente organice
    internet manipulation techniques
    Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
    bad politics

    2009 - 2024 © BadPolitics