Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Navetist intre doua lumi
Aciduzzul | 9 octombrie, 2011 | 0 comentarii | 285 vizualizari |
(1 voturi )

Dupa ce a facut celebre vinurile din Africa de Sud, vinificatorul Razvan Macici s-a intors in Romania, la Murfatlar. Acum face naveta intre cele doua continente, dar si intre plantatiile de vita-de-vie. In timp ce multi nu stiu cum sa plece mai repede din tara, exista si romani care se intorc, chiar daca doar pentru cateva luni pe an. In cazul de fata, intre doua anotimpuri sau, mai bine zis, intre culesuri. Si asta pentru ca in Africa de Sud strugurii se culeg in ianuarie-aprilie, iar la noi – in septembrie. Un interval de timp suficient pentru ca Razvan Macici sa vinifice productia de pe cele doua areale. Aceasta este o practica obisnuita in lumea vinului, mai ales pentru oenologii de top. Practic, dupa ce s-a bucurat de recunoastere internationala – Nederburg, vinul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud a purtat semnatura romanului –, provocarea lui Macici este sa devina profet si in tara natala. „Trebuie doar sa primesti oferta la momentul si timpul potrivit”, spune Macici, care isi aduce aminte cu nostalgie de vremurile din studentie, cand venea la Murfatlar. Cu lumea vinului a luat contact insa din copilarie, practic a crescut intre viile de la Valea Calugareasca, dupa cum ii place sa spuna, deoarece amandoi parintii erau cercetatori stiintifici. Tatal sau, Mihai Macici, a fost o figura marcanta a viticulturii si oeonologiei romanesti. Iar pasiunea pentru vinuri nu doar ca s-a mostenit, ci a devenit trasatura definitorie a familiei Macici, daca tinem cont ca atat Razvan, cat si sora sa au devenit vinificatori.

„Daca primeam o oferta de la Murfatlar in urma cu vreo 15 ani, veneam direct aici, nu mai ajungeam in Africa de Sud”, spune razand vinificatorul. N-a fost sa fie atunci, ci acum, dupa un ocol de peste un deceniu peste mari si tari. Experienta africana a inceput prin 1994, cand ajungea pentru prima data in Africa de Sud – pe vremea aceea lucra la Vinexport, cel mai mare exportator roman de vinuri. Atunci a stat sase luni, dupa care s-a intors in tara. Trei ani mai tarziu insa, primea o oferta de lucru pentru un an si jumatate, pe care n-avea cum s-o refuze.

In plus, cand ai 28 de ani si te pomenesti peste noapte in fata cu un contract de munca intr-o tara necunoscuta – chiar daca pe vremea aceea nu era o forta in lumea vinului –, nu poti sa ramai nepasator. Asa ca Macici si-a luat inima in dinti si a plecat la drum cu o valijoara si cativa bani in buzunar. Avea mult spirit de aventura si dorinta de cunoastere. Era, cum zic multi, sansa cu care te intalnesti o data in viata.

Iar anul si jumatate avea sa se transforme pana la urma in mai mulți ani. Tatal lui il avertizase inca de atunci ca nu are sa se mai intoarca in tara, ceea ce s-a si intamplat. Nu numai ca Razvan a ramas acolo, dar intre timp intreaga familie s-a mutat pe continentul african – si mama, si sora. „Ca sa reusesti in domeniu iti trebuie nu doar talent, ci si fler. Esti ca un pictor sau un producator de parfumuri, pentru ca ai in fața 6-7 vinuri diferite pe care trebuie sa le combini si sa faci un produs mai bun”, susține Macici, pe care mulți il considera cel mai bun vinificator din Africa de Sud. Dovada sunt numeroasele distincții obținute la targurile de profil. Un exemplu doar – in urma cu cateva saptamani, Nederburg a luat premiu pentru cel mai bun vin din emisfera sudica.

Formarea ca vinificator s-a realizat practic in Africa de Sud. Macici a pornit de la poziția de asistent vinificator pentru vinuri albe in 1997, iar patru ani mai tarziu ajungea vinificator-sef la Nederburg, cea mai mare crama din Africa de Sud.
Dupa ce a facut celebre vinurile din Africa de Sud, vinificatorul Razvan Macici s-a intors in Romania, la Murfatlar. Acum face naveta intre cele doua continente, dar si intre plantatiile de vita-de-vie.

O crama impresionanta nu doar prin dimensiuni, ci si prin productie. Ca termen de comparatie, este un fel de Murfatlar romanesc, daca ar fi sa luam in calcul pozitia pe piata. Poate tocmai de aceea Macici a privit cu interes propunerea venita din partea liderului pietei locale a vinului. Nici nu i-a luat prea mult sa se decida, pentru ca in mai putin de o luna a trecut de la discutii pe e-mail la vizita la Murfatlar.
Odata ajuns aici, nu i-a fost greu sa ia decizia.

Pana la urma, tehnologia de vinificatie este aceeasi, la fel si calitatea strugurilor. Macici vrea sa demonstreze ca un producator de talia Murfatlarului – care si-a inființat recent o divizie premium – poate sa produca „vinuri deosebite”. In septembrie, nici n-a ajuns bine la crama, ca s-a si dus in vie sa vada strugurii. Vrea sa ințeleaga caracteristicile de „terroir’’ ale Murfatlarului si sa identifice soiurile pe care poate conta. Il atrag in special cele autohtone. Din Romania a dus la Nederburg Tamaioasa Romaneasca si Grasa de Cotnari. De acolo a venit cu un concept nemaiintalnit pe piața romaneasca: crama mica in crama mare, un proiect cu care vrea sa atraga cat mai mulți vizitatori. Pentru el, Lumea Noua sau Capul Bunei Speranțe s-a mutat acum la Murfatlar.

Sursa: Forbes Romania

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 274 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 134 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics