Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
noiembrie 30, 2022, 12:02 pm
Noros
Noros
4°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 80%
Vânt: 22 km/h NE
Răsarit: 7:31 am
Apus: 4:38 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Economie
O privire în viitor: România lucrului bine privatizat*
Aciduzzul | 27 noiembrie, 2014 | 0 comentarii | 135 vizualizari |
(4 voturi )

mesaj-klaus-iohannis-a-multumit-sua-ca-a-ajuns-presedinte-nato-merge-mai-departe-135072-1Maria Olteanu
* bine privatizat se va citi integral privatizat. De ce cred ca perioada ce va urma va fi, intr-adevar, una extrem de importanta pentru viitorul Romaniei? Din pacate, nu in sens pozitiv, pentru ca se pregatesc “reforme” care pot fi reversibilizate cu greu sau deloc. Practic, vorbim de un ultim asalt dat a ceea ce pentru dreapta neoliberala, inseamna “amestecul statului in economie”. Pentru restul, inseamna, simplu, nici mai mult, nici mai putin, vanzarea tarii. Discursul reformist al lui Klaus Iohannis si al trupei din jurul sau mascheaza niste planuri pe care masele, care desi rezoneaza, de regula, la discursul legat de vanzarea tarii, nu il intuiesc in aceasta faza de euforie generalizata postelectorala. Cateva remarci ale candidatului Klaus Iohannis, dar mai ales programul sau electoral sunt edificatoare in acest sens.

Am ales doar 3 mari teme, desi erau interesante si educatia si sanatatea si am analizat programul sau electoral.

1. Securitatea energetica – Definirea rolului României ca și producător de energie pentru regiune.

Bineinteles, resursele vizate de acest discurs sunt cele care tin de tehnologiile neconventionale. Bineinteles, discursul politicianist ne duce in sfera “celor mai sigure tehnologii posibile”, care vor scoate, prin studii care vor dovedi, fara posibilitate de apel, faptul ca fracturarea hidraulica este sigura, cum se intampla si in SUA sau Marea Britanie.

Cele trei paragrafe sunt pline de indicii legate de pozitia viitorului presedinte legata de hidrocarburile neconventionale si exploatarea lor. Mai mult, se pare ca acesta este asteptat in vizita in SUA, inainte de a isi prelua mandatul. Daca aceasta informatie este adevarata, este evident faptul ca principalele subiect discutate vor fi legate de energie, asa cum a fost cazul in toate intalnirile din ultimii ani intre oficiali romani si americani.

Si bineinteles, Klaus IOhannis va primi sarcina de a accelera procesul de explorare a “potentialului subsolului”, dar si de nivelare a oricarei rezistente, prin cointeresarea comunitatilor si a proprietarilor, pe modelul American. De fapt, atunci cand analistii energetici au comparat Europa si SUA prin prisma potentialului dezvoltarii gazelor de sist si a altor hidrocarburi neconventionale, faptul ca bogatiile sunt ale statului, iar proprietarii si comunitatile nu au niciun beneficiu, a fost identificat drept principalul obstacol, alaturi de densitatea mare. Cum densitatea nu e un proces atat de reversibil pe termen scurt (dar se lucreaza si la acest aspect, prin politicile de distrugere a mediului rural), strategiile industriei la nivel european au inteles ca singura metoda prin care se va evita blocarea de catre comunitati, prin acte legislalive locale sau prin actiuni directe, cum ar fi taberele permanente antifrack, o reprezinta COINTERESAREA COMUNITATILOR SI A PROPRIETARLOR.

“În același timp, printr-o strategie energetică ambițioasă, una reală – nu doar clamată – ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT are toate atuurile pentru a deveni un veritabil pol energetic regional. Dacă vom fructifica toate oportunitățile economice și geostrategice, inclusiv prin diversificarea surselor (n.red – a se citi, hidrocarburi neconventionale), țara noastră se poate plasa durabil și eficient pe harta energetică regională.”

“Securitatea energetică este o componentă extrem de importantă a securităţii naţionale. Trebuie să finalizăm procesul de evaluare a potenţialului unor noi resurse în România, cele neconvenţionale, pentru a vedea clar ce perspective avem, iar, înainte de a se pune problema începerii exploatării, care sunt cele mai sigure metode din punct de vedere tehnic, care pot îndeplini atât criteriul eficienţei producţiei, cât şi pe cel al protejării mediului.

Cred că este necesar să implicăm mai mult comunităţile locale în acest proces de creştere a independenţei energetice a ţării noastre. Din acest motiv, cred că este necesară modificarea legislaţiei, pentru ca o parte din
redevenţele către bugetul central să fie reorientate către comunităţile locale şi chiar către proprietarii terenurilor, aşa cum se întâmplă în SUA. În acest fel, cetăţenii, comunităţile locale vor beneficia de prosperitate şi vor simţi că sunt parteneri ai statului în acest proces.”

2. Agricultura:

“Industrializarea agriculturii este esențială pentru echilibrarea balanței ocupării forței de muncă. Decalajele de competitivitate ale României sunt evidente fie și numai dacă invocăm decalajele de structură economică.

Suntem pe primul loc în privința populației ocupate în agricultură din UE și suntem pe ultimele locuri în ceea ce privește populația ocupată în sfera serviciilor. Așadar, în legătură cu piața muncii, suntem încă departe de a fi
parcurs ajustările în direcția unei structuri economice competitive.”

Intresant este ca nu se spune ce se va intampla si cum se va intampla cu cei care acum fac agricultura si vor fi, ulterior, asimilati sectorului de servicii. Un angajat al Ministrerului Agriculturii, mare suporter al comasarii terenurilor, spunea, glumet, ca cei dislocati prin comasarea terenurilor in mana catorva proprietari (de altfel, relatii feudale in toata regula), de regula fonduri de investitii, banci, universitati internationale, ar putea sa se angajeze frizeri. Cel mai probabil, marea masa a celor dislocati din agricultura va ingrosa randurile celor care cauta de lucru ca zilieri, adica sclavii moderni. Pentru ca nu vad sub nicio forma statul minimal implicat in stimularea unor programe de reconversie a fortei de munca din mediul rural. Statul lui laissez-faire se va multumi cu sloganul ca piata regleaza totul, iar cei competitivi vor alege sa mearga la oras, unde sunt majoritatea locurilor de munca din servicii si insdustrie. Comasarea (sau landgrabbing-ul, acapararea de terenuri) este un fenomen extrem de grav, care va fi si mai acelerat de politicile liberale.

3. Liberalismul economic: Asaltul final dat oricarei prezente a statului in economie.

Daca cititi partea finala a programului prezidential, veti intelege ca se doreste, practic, continuarea vanzarii tuturor companiilor de stat. Bineinteles, apare ca o obsesie.

de aceeea, da, cel mai probabil este ca, incepand de anul viitor, sa aiba loc o vanzare a ultimelor resurse si companii de stat, indiferent daca acestea sunt competitive sau nu. Pe motiv ca statul e mereu cel mai prost administrator.

Mereu se clameaza mitul liberalismului in Uniunea Europeana. Eiu bine, eu am trait in germania si am muncit intr-un domeniu in care aveam contact cu angajatii la nivel local din intreaga Germanie. Efectiv iti aruncau cu rosii stricate in cap daca ziceai de privatizarea utilitatilor, a serviciilor publice. Si Germania a trecut prin experienta furibunda a privatizarii, nu totale, a anilor ´80-´90, si acum fac tot posibilul ca statul sa recapete controlul asupra sectoarelor si serviciilor cheie.

Numai ca acolo statul este mult mai puternic, interesul pentru cetatean mult mai mare, si acest proces de recastigare a pozitiilor pierdute de catre stat are ceva sanse.

Va dati seama ca daca Romania va pierde controlul total, asa cum doreste doctrina economica liberala, neoliberala, asupra resurselor si companiilor cheie, nu prea va mai exista cale de intoarcere prea curand.

Cu metodele foarte bine puse la punct de reprimare a revoltelor populare pe care sistemul neoliberal il pune la cale in lume, inclusiv aici, nu vad nicio revolta capabila sa repuna cetatenii romani, prin stat (unul mai bine guvernat) in posesia avutiilor pierdute in mana hienelor care dau tarcoale gazelei care sta sa moara, Romania.

Bibliografie obligatorie: Programul electoral al lui Klaus Iohannis

Sursa: Scanteia

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 246 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 126 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 184 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2022 © BadPolitics