Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Omul cu 1.300 mld. de dolari pe mana: Uitati-va bine la ce se intampla acum pentru ca asistam la schimbarea ordinii economice mondiale
Aciduzzul | 1 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 220 vizualizari |
(Fara voturi momentan)

Lumea s-a intors cu susul in jos: tarile “bogate” functioneaza pe deficit, cele “sarace” acumuleaza active, situatie care duce la o criza ce schimba economia mondiala asa cum o stim noi, scrie Mohamed El-Erian intr-o opinie pe blogul economic al cotidianului britanic The Guardian. Noua ordine economica ia nastere sub ochii nostri si include o convergenta accelerata intre puterile traditionale occidentale si noii jucatori din lumea emergenta. Dar fortele care conduc acest proces au putin de-a face cu ceea ce multi economisti aveau in minte cand isi imaginau noua ordine mondiala. Timp de decenii, multi oameni s-au plans de faptul ca Vestul domina sistemul economic mondial. De la guvernarea organizatiilor multilaterale la crearea sistemelor financiare, infrastructura mondiala parea creata pentru a deservi Occidentul. Desi s-a discutat des despre reforme, tarile vestice s-au luptat sa isi pastreze dominatia.

Drept consecinta, multe tari emergente si-au pierdut increderea in sitemul de “asigurare comuna” creat in economia mondiala. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a crizelor financiare din Asia, Europa de Est si America Latina ce au avut loc la sfarsitul anilor ’90 si inceputul anilor 2000 si a solutiilor oferite de Vest pe care multi le-au privit drept gresite. Cu increderea in ajutoare bilaterale si in institutii multilaterale precum FMI zdruncinate, economiile emergente, conduse de cele din Asia, au pornit un proces sustinut de acumulare de resurse financiare pentru a reduce sau pentru a scapa de dependenta fata de alte tari sau institutii.
Dupa ce au reusit sa treaca cu bine de faza dureroasa de management al crizei, multe din aceste tari au acumulat rezerve valutare masive si de neimaginat in trecut pentru a putea avea capacitatea de a trece cu bine peste crizele viitoare.

Situatia din tarile emergente este diametral opusa comparativ cu ceea ce s-a intamplat in Vest. Aici gradul ridicat de indatorare si ritmul masiv de creare de datorii a dominat. Excesele financiare au devenit regula, nu exceptie, cu ajutorul inovatiei financiare si a eroziunii standardelor de credit si a reglementarii prudente.

Brusc, lumea s-a intors cu susul in jos: tarile bogate acumulau deficite mari si, in unele cazuri au trecut de la statutul de creditor net la cel de debitor net, in timp ce tarile sarace generau excedente si acumulau mari cantitati de active in strainatate, inclusiv titluri financiare ale tarilor occidentale.

Aceste tari nu aveau de unde sa stie ca strategiile lor diferite vor alimenta intr-un final mari dezechilibre la nivel mondial si ca vor duce la aparitia unei crize care a zguduit ordinea economica internationala pana la radacini. Iar economia mondiala nu se mai aseaza acum pe vechiile fagase. In loc sa isi revina rapid, economiile vestice inregistreaza cresteri economice anemice si flirteaza periodic cu recesiunea intr-o perioada in care somajul este la cote ridicate, iar temerile privind datoriile cresc, in special in Europa. Intr-o turnura neprevazuta a lucrurilor, aproape toate tarile dezvoltate au ajuns sa se teama ca le va fi retrogradat ratingul, in timp ce o parte din tarile emergente urca pe aceasta scara a puterii financiare. Acum ne putem imagina delegatiile de reprezentanti ai tarilor vestice mergand dupa bani in tarile emergente.

La o prima vedere, aceasta convergenta neobisnuita dintre tarile vestice si cele emergente pare a reflecta ceea ce avocatii noii ordini economice mondiale aveau in minte. Dar aparentele inseala. Sustinatorii si-au imaginat un proces ordonat in care convergenta economica acompania si facilita cresterea economiei mondiale. Ei au prevazut un proces colaborativ ghidat de strategi luminati. Dar ceea ce se intampla acum este total diferit si impredictibil.

In loc sa dea dovada de lidership, strategii occidentali au fost intotdeauna cu un pas in urma evenimentelor, negand, punand diagnostice gresite si subestimand raspunsurile necesare. In loc sa se produca intr-un mod ordonat, schimbarile din ziua de azi sunt conduse de forte care actioneaza dezordonat precum incercarile de reducere a gradului de indatorare intr-o Europa aflata in plina criza financiara si o America ce nu reuseste sa gaseasca reteta care sa ii aduca crestere economica mai mare si un ritm mai rapid de creare a locurilor de munca.

Raspunsul institutiilor multilaterale, precum FMI, a fost pomparea de sume impresionante in Europa. Dar in loc sa ajute, acest proces nu face decat sa mute activele din sectorul privat in cel public. Mai mult, tarile emergente au indicat faptul ca ele au avut parte de conditii mult mai drastice pentru a avea acces la fondurile FMI decat cele impuse acum tarilor dezvoltate.

Din fericire, mai este timp pentru a indrepta lucrurile. Nu este insa de ajuns imbunantatirea politicilor nationale in Europa si SUA. A venit momentul unei reforme adanci a sistemului multilateral si al institutiilor sale. Iar acest proces necesita un lidership comun venit din partea tarilor emergente ca partener egal puterilor occidentale.

Mohamed El-Erian este manangerul PIMCO, cel mai mare fond de investitii in titluri de stat din lume. Activele fondului se ridica la 1.300 de miliarde de dolari.

Sursa: Ziarul Financiar

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics