Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Paradoxul romanesc: productii bune, preturi mari
Aciduzzul | 25 septembrie, 2011 | 0 comentarii | 123 vizualizari |
(Fara voturi momentan)

Agricultura romaneasca nu a mai avut de mult productii aşa de mari ca in acest an. Cu toate acestea, preturile alimentelor se mentin ridicate, iar comerciantii nici nu se gandesc sa ieftineasca produsele, deşi vanzarile sunt in scadere. Chiar daca productiile din acest an – mergand de la cereale pana la legume sau struguri – sunt bune, iar in unele cazuri au depaşit chiar şi cele mai optimiste aşteptari ale producatorilor, consumatorul roman nu are motive sa se bucure. Preturile la principalele alimente de baza se mentin constante ca urmare a adaosurilor puse de comercianti, dar şi a faptului ca procesatorii vor sa-şi acopere astfel costurile de productie mai mari dupa scumpirea curentului electric şi a gazelor. Sunt insa şi sectoare in care cererea in scadere – chiar cu pana la 20%, aşa cum s-a intamplat la carnea de pasare anul trecut – reprezinta principalul motiv pentru care producatorii mentin preturile la acelaşi nivel. In disperare de cauza, unele companii au recurs chiar la micşorari uşoare de pret, acestea fiind compensate de valul mai mare al vanzarilor.

Grau mult, dar paine scumpa
„La grau, de exemplu, am avut o producție foarte buna in acest an. Nu inseamna neaparat ca painea va fi mai ieftina. Prețul cerealelor se stabileste acum la nivel global, depinde de cerere si oferta. Daca in afara solicitarile sunt mari, atunci si la noi graul se va vinde la prețuri ridicate“, susține Dragos Frumosu, preşedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Nu in ultimul rand, spune acesta, producatorii de paine vor sa compenseze astfel pierderile din perioada in care graul atinsese niveluri record pe bursa, dar si scumpirile la utilitați. Nici chiar scaderea vanzarilor nu pare sa influențeze decizia procesatorilor. Frumosu vorbeste de o reducere semnificativa a vanzarilor de produse alimentare in acest an cu 10-12% (nivel consemnat de altfel si in perioada similara din 2010), sectoarele cele mai afectate fiind carnea cu un recul de pana la 15% si lactatele – scadere de circa 15%. In cazul painii, vanzarile s-au micsorat cu 7-8%, mai afirma Frumosu.

Şi Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificație Rompan, este de parere ca nu trebuie sa ne asteptam la ieftinirea painii in perioada urmatoare. „Din punctul meu de vedere, pretul painii nu ar trebui nici sa scada, nici sa creasca in perioada care urmeaza, insa piata este cea care dicteaza nivelul la care acest produs ajunge sa fie achizitionat“’, a declarat Aurel Popescu. El recunoaste ca intr-adevar prețul graului s-a redus de la 12.000 lei vechi pe kilogram, in toamna anului trecut, la circa 8.500 lei vechi la poarta unitatilor de morarit, dar si costurile de productie ale brutarilor s-au marit, odata cu scumpirea gazelor si a curentului electric. Asa ca mulți vor incerca sa-si acopere pierderile din ultima perioada si vor menține prețurile la nivelul actual.

Creşte cererea la carnea de porc
Dupa ce ani buni crescatorii de porci s-au luptat cu o scadere a cererii, dar si cu lipsa subvențiilor, situația pare sa se fi redresat in acest an. Cel puțin in ceea ce priveste cererea, despre care Tudora Stanca, directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc, susține ca a inregistrat o crestere de 10% in acest an fața de 2010. Semne bune ar putea veni si dinspre Bruxelles sau cel puțin asa spera crescatorii. O delegație de experți va veni in septembrie in Romania sa vada daca sectorul de crestere a porcilor respecta normele UE. Desi in țara noastra nu a mai fost depistat niciun focar de pesta porcina de circa trei ani, UE nu permite inca accesul pe piața europeana a livrarilor autohtone de carne si porci vii.

Nu la fel de bune sunt vestile in ceea ce priveste prețurile. Stanca susține ca de doua luni acestea se mențin la acelasi nivel, la momentul actual prețul cu care este achiziționat kilogramul de carne in carcasa fiind de 5-5,8 lei la poarta fermei, adica aproape jumatate din nivelul din 2004, de exemplu. Un preț mic, care nu permite insa acoperirea costurilor de producție. Acesta este si motivul pentru care in ultima vreme au disparut de pe piața mulți producatori, printre care si unii cunoscuți. Evoluția se vede si in statisticile de la Ministerul Agriculturii.
Daca in anul 2005 efectivele de porcine se ridicau la 5,1 milioane de capete, in 2010 atingeau 4,1 milioane de animale. In atare condiții, nu mai mira pe nimeni faptul ca principalul produs agroalimentar importat de Romania este tocmai carnea de porc. Anul trecut importurile au depasit 350 milioane de euro, cantitați provenite aproape in totalitate din țarile UE.

Productie mai mare la carnea de pasare
Dupa scaderea consumului de carne de pasare cu circa 20% de anul trecut, crescatorii ar trebui sa se declare mulțumiți de faptul ca in 2011 cererea se menține constanta, adica la nivelul din 2010. La fel si prețurile. De altfel, de vreo doi acestea sunt constante, dupa cum susține Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. In prezent, prețul de livrare pentru kilogramul de carne in carcasa se ridica la 6,2-6,6 lei. Fața de aceeasi perioada a anului trecut, a crescut insa producția – circa 2.000 de tone – pe fondul reducerii usoare a importurilor. Un lucru bun pentru unul dintre cele mai dinamice sectoare ale industriei alimentare locale, care a atras investiții de sute de milioane de euro in ultimii ani.

Pondere de 33% a alimentelor in coşul de consum
Ponderea alimentelor in coşul de consum este de 33%, cea mai ridicata comparativ cu alte şapte state foste comuniste, potrivit datelor BNR. Romania inregistra in luna mai, de exemplu, a doua cea mai mare crestere de prețuri la alimente din regiune, dupa Bulgaria.
In acelasi timp, potrivit datelor Eurostat, preturile la alimente in Romania au crescut, in medie, cu 12% din iulie 2008 pana in iulie 2011. Aceasta reprezinta una dintre cele mai puternice cresteri de prețuri din Uniunea Europeana, unde media in perioada menționata a fost de circa 5%.

Sursa: Lumea Satului

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics