Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Ponta ignora pretul ireversibilului
Aciduzzul | 27 iunie, 2012 | 1 comentarii | 176 vizualizari |
(3 voturi )

Ilie Serbanescu
Nu stim exact ceea ce gandesc premierul Ponta si membrii cabinetului sau, dar nu se poate nega sau ignora ca s-au aflat intr-o situatie vadit incurcata si ca, in aceasta situatie, au ales din pacate sa sacrifice interese nodale din zona ireversibilului, pentru castigarea unui confort economic si politic in zona reversibilului. Aceasta este semnificatia de ultima analiza a acceptarii integrale a tuturor asa-ziselor „reforme structurale“, de fapt niste privatizari si liberalizari, asumate de fostul guvern in fata FMI, spre a obtine acordul acestuia din urma pentru recuperarile de salarii si pensii, justificate legal, politic si moral. Poate membrii guvernului Ponta chiar cred in privatizarile si liberalizarile respective si le considera oportune!

Dar daca, chiar si cea mai mica umbra asupra implicatiilor acestor privatizari si liberalizari exista, macar si numai din partea unora dintre membrii cabinetului, atunci se pune realmente problema alegerii pe care guvernul Ponta a decis sa o faca.

La o simpla si sumara analiza, se poate lesne observa ca privatizarile incluse in programul FMI se refera doar la societati ce sunt deja profitabile si in mult hulita administrare de stat sau la societati care detin de fapt monopolul asupra unor activitati strategice si ca transferarea lor catre capitalul strain nu va face decat sa lichideze si putinul din economia care mai ramasese sub control national.

Iar liberalizarile din energie nu sunt decat numele diversionist al cresterii preturilor si nu semnifica altceva decat ca romanilor li se interzice in calitate de consumatori sa beneficieze prin preturi mai mici de pe urma resurselor pe care Dumnezeu le-a lasat lor, si nu altcuiva!

Pe ansamblu, aplicarea in continuare a programului FMI in forma actuala, la care guvernul Ponta s-a inhamat, conduce la disparitia totala a economiei romanesti din spatiul numit Romania. Efectele in aceasta privinta sunt ireversibile.

Este o pura iluzie ca externalizarea doar a unor pachete minoritare din „perlele coroanei“ din sistemul energetic ramase inca in mana statului nu se va solda pana la urma cu pierderea totala a controlului asupra acestora.

Respectivele pachete minoritare joaca rolul invitarii hotului in casa. De rest se ocupa acesta. Este businessul lui, este meseria lui, este specialitatea lui!

Cu cohorte de avocati, prin manevrarea insidioasa a asa-numitelor drepturi ale actionarului minoritar, cu constrangerile de piata orchestrate de marile multinationale din domeniu si presiunile din partea agentilor lor de vanzari care nu sunt altii decat FMI, BM si Comisia de la Bruxelles, te trezesti usor, usor dat afara definitiv din propria casa.

Vor ajunge curand la straini Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dupa ce li se vor vinde pachete minoritare, cu atat mai mult cu cat toate acestea sunt afectate deja de transferurile catre asa-numitul Fond Proprietatea, cel mai mare jaf din istoria tarii operat de guvernul liberal Tariceanu. Active de 4 miliarde dolari, constand tocmai din pachete minoritare la companiile energetice de stat, au ajuns acum in mana unor speculatori bursieri americani, care vor sa le vanda bucata cu bucata unor operatori straini din domeniu.

Fara indoiala, guvernul Ponta nu putea sa negocieze cu FMI, refuzand privatizarile si liberalizarile (repet, in cazul in care nu cumva crede in acestea!), in timp ce reclama „intelegere“ din partea stapanului in privinta deficitului bugetar ca sa reintregeasca pensiile si salariile bugetarilor. Trebuia sa aleaga: ori una, ori alta! Alegerea facuta este de inteles, dar este o proasta afacere.

Maine va fi bine, dar ce se va intampla poimaine, fara controlul asupra economiei si chiar fara economie?!

Cu tot respectul fata de cei interesati de problema salariilor si pensiilor, aceasta este una secundara in raport cu cea a privatizarilor sau liberalizarilor. Si nu pentru ca nu ar fi importanta, ci pentru ca, impreuna cu probleme la fel de importante precum deficitul bugetar, cresterea economica, scaderea CAS sau TVA sunt din zona reversibilului (azi sunt asa, maine se pot schimba!), in timp ce privatizarile sunt din zona ireversibilului: odata intreprinse, nu mai exista nimic de facut, caci mortul de la groapa nu se mai intoarce!

Sursa: Jurnalul

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics