Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Premierul a prezentat bugetul. Victor Ponta: „La sfarsitul anului fiecare dintre noi va fi mai dator”
Aciduzzul | 11 ianuarie, 2013 | 0 comentarii | 161 vizualizari |
(2 voturi )

Premierul Victor Ponta a prezentat aseara starea natiunii. Alaturi de informatiile privind bugetul national pe anul 2013, Ponta a facut publice si planurile pe care le are Guvernul cu banii de care dispune in urmatoarele 12 luni. Primul ministru a ales sa prezinte cifre rotunjite, iar sumele au fost prezentate in euro. Bugetul tarii pe anul in curs este de 46 de miliarde de euro. Cheltuielile pe care le va avea Executivul anul acesta sunt mai mari, ajungand la 49 de miliarde de euro. Astfel, deficitul bugetar fixat pentru 2013 este de 3 miliarde de euro. „Acesti bani nu sunt banii Guvernului. Guvernul nu are nci un ban al sau. Guvernul gestioneaza banii proveniti de la cetatenii romani pentru ai folosi in interesul cetatenilor romani”, a spus premierul. Produsul intern brut al tarii pentru anul 2013 este de 140 de miliarde de euro. Impartit la 20 de milioane de locuitori, rezulta ca un roman va produce 7.000 de euro pe an. Avem si datorii de achitat. Cuantumul lor fiind de 51 de miliarde de euro. La acesti bani se adauga si o dobanda care trebuie achitata de 2,5 miliarde de euro.

„Dupa 2008 Romania a pierdut in mod consistent din produsul intern brut. In fiecare an, deficitul bugetar, adica banii pe care a trebuit sa ii imprumutam, in 2008 a fost de 7,2 miliarde de euro, in 2012 de 3,1 miliarde de euro si in 2013 vom cheltui cu 3 miliarde de euro mai mult decat avem in buget. La sfarsitul anului 2013 fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro decat era la inceputul anului”, a adaugat Victor Ponta.

Iata cum se imparte bugetul pe anul 2013:

Salarii – 10,2 miliarde de euro
Pensii – 11,1 miliarde de euro
Investitii – 7,8 miliarde de euro
Bunuri si servicii – 7,6 miliarde de euro
Sanatate – 6,2 miliarde de euro
Transporturi – 4,9 miliarde de euro
Asistenta sociala – 4,4 miliarde de euro
Educatie si cercetare – 4,4 miliarde de euro
Agricultura si dezvoltare rurala – 3,8 miliarde de euro
Alte transferuri si cheltuieli – 2,9 miliarde de euro
Dobanzi de achitat la datorie – 2,5 miliarde de euro
Administratiile centrala si locale – 2 miliarde de euro
Contributia la bugetul UE – 1,4 (dar [ar trebui] sa primim 2,5 miliarde de euro)
Subventii – 1,1 miliarde de euro
Locuinte si dezvoltare publica – 1 miliarde de euro
Aparare – 1 miliarde de euro
Mediu – 1 miliarde de euro

Premierul a anuntat ca ne asteapta un an greu. Cu toate ca avem o rata a somajului mai mica fata de alte state din vestul Europei, avem o datorie mare de platit. Pentru asta, in ceea ce priveste investitiile, acestea vor fi prioritizate pentru a nu cheltui banii publici pe nimic.

„Trebuie sa adoptam o disciplina financiara si bugetara, fara angajarea de cheltuieli dincolo de ceea ce este posibil. Pe de alta parte, reducere deficitului bugetar, cresterea eficientei investitiilor, sunt necesare. Nu orice investitie din banii publici este necesara si utila. O investitie publica trebuie sa fie prioritizata si eficienta, trebuie sa aiba un sens, societatea sa se dezvolte si sa beneficieze de acele investitii. Masurile, atat cele pozitive cat si cele negative trebuie sa fie percepute de societate ca echitabile si supotabile”, a mai spus Victor Ponta.

Proiectul de buget pentru 2013 va ajunge in Parlament pentru a putea fi aprobat. De aici, actul normativ va merge la Palatul Cotroceni pentru a fi promulgat de presedintele tarii. Executivul a conturat bugetul cu doar cateva zile inainte de vizita delegatiilor Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

Sursa: TM Press

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 259 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 186 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics