Uniunea Europeana a esuat in tentativa de a ajunge la un acord pentru interzicerea comercializarii carnii clonate. Legislatia actuala valabila in Europa, care autorizeaza carnea clonata, va ramane in vigoare, dupa ce guvernele europene si Parlamentul European nu au reusit marti sa ajunga la un compromis asupra modului de a interzice acest produs, relateaza AFP. La capatul a trei ani de negocieri pe marginea unei propuneri legislative asupra acestui subiect foarte sensibil, discutiile s-au terminat fara a se ajunge la un acord intre statele europene si Parlament, a anuntat presedintia ungara a Uniunii, intr-un comunicat. Acest lucru inseamna ca regulile actuale, care dateaza din 1997, raman in vigoare, fara a contine nicio incadrare specifica pentru comercializarea carnii clonate in Europa.
Propunerea de interdictie a fost abandonata. Comisia Europeana, care are initiativa legislativa in UE, poate propune un nou text, dar “acest lucru ar putea dura ani” pana la identificarea unui nou proiect cu sanse de concretizare, a avertizat presedintia ungara. In prezent, exista un consens asupra interzicerii carnii de animale clonate direct. In orice caz, animalele clonate, precum taurinele sau porcii, nu vor ajunge in mod direct pe masa consumaturilor, deoarece ar fi prea scumpe (pana la 100.000 de euro pentru un taur): ele vor fi destinate reproductiei.
Controversele sunt legate de incadrarea comercializarii carnii provenite din descendentii acestor animale clonate. Deputatii europeni au abandonat cererea de interdictie a comercializarii pana la a cincea generatie de descendenti, in urma refuzului guvernelor membre ale UE, care considera ca o astfel de solutie este impracticabila si ar putea fi contestata la Organizatia Mondiala a Comertului de partenerii Uniunii Europene.
Parlamentul European a propus ulterior un sistem de urmarire cu etichetarea obligatorie ca carnii provenite din toti descendentii animalelor clonate, pentru a avertiza consumatorii. Si aici, statele membre au considerat aceasta optiune nerealista, nefiind dispuse sa accepte o astfel de etichetare decat pentru carnea de bovina. Nici in acest caz nu a fost identificat un acord. (Hotnews)
In 2009, Ministrii Agriculturii din UE au dat liber la comercializarea produselor provenite de la animale multiplicate genetic. Ce mai lipsea in mijlocul crizei mondiale? Sa mancam animale clonate! Ministrii agriculturii din UE au decis ieri sa permita comercializarea carnii provenita de la animalele “copiate genetic”. Interesant este ca nici nu vom sti ce avem in farfurie. V-ati plictisit de mititei la gratar? UE vine cu o solutie surprinzatoare: a dat liber inca din 1997 la vanzarea carnurilor provenite de la urmasii animalelor clonate.
“Nici macar nu vom afla ce mancam, pentru ca, in spatiul european, piata e libera. Un astfel de exemplar costa foarte mult si, din cate stiu, traieste putin. Dar, nu este o modificare genetica, ci doar reproducerea unor animale cu rezultate exceptionale. Oricum, cresterea unui singur animal clonat costa foarte mult, iar numai fermierii mari isi vor permite asa ceva”, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta. Desi oficialii UE au adoptat aceasta reglementare, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a cerut efectuarea unor studii mai ample inainte de a permite comercializarea produselor provenite de la animale cu stramosi clonati. Cotidianul german Bild explica motivul adoptarii acestei reglementari.
Marile companii agricole europene urmaresc optimizarea productiei de lapte si de carne. Astfel, informatiile genetice care duc la aparitia unui animal foarte productiv se vor transmite foarte usor prin “multiplicare”. Autoritatile europene dau asigurari ca vor mai trece ceva ani pana la aparitia carnii “clonate” pe piata, dar spun ca o astfel de reglementare era necesara, pentru ca lipsea cadrul legislativ referitor la comercializarea produselor provenite din clone. (mami.ro)
Japonia va studia securitatea alimentara a carnii provenite de la animale clonate destinate prepararii. Totul, din cauza unui studiu care sustine ca nu exista o diferenta biologica intre carnea si laptele provenite de la vitele clonate si cele neclonate, informeaza Reuters. Nu se stie cu exactitate cat timp va dura expertiza cercetatorilor japonezi, insa acest caz reprezinta o prioritate, sustin oficialii. Multi consumatori japonezi care au un mod sanatos de alimentatie se impotrivesc introducerii pe piata a alimentelor provenite de la animale clonate. Ministrul Agriculturii sustine ca Japonia cloneaza vite inca din 1998, iar din luna septembrie a anului trecut s-au clonat deja 535 animale.
Statele Unite sunt de acord cu initiativa Japoniei si au facut deja o evaluare a riscului, sustinand ca va mai dura inca cinci sau sase ani pana cand alimentele provenite de la animale clonate precum vite, porci si capre vor fi destinate consumului fara alte speculatii. (Ziare)
Oficialii europeni sustin ca „nu sunt dovezi stiintifice privind existenta vreunui risc generat de consumul de carne sau lapte provenit de la animale clonate”. Concluzia mult asteptatului raport final al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) arata ca sanatatea oamenilor care se hranesc cu alimente provenite de la animale clonate nu este in niciun fel pusa in pericol, scrie cotidianul britanic „The Guardian”.
Schimbare de la o saptamana la alta? „Cercetarile noastre nu prezinta nicio dovada care sa sugereze vreo diferenta intre produsele alimentare provenite de la animalele crescute in mod traditional si cele de la animalele clonate”, a declarat seful EFSA, Vittorio Silano, la prezentarea raportului final al autoritatii de profil. Oficialul european a revenit astfel asupra pozitiei exprimate saptamana trecuta, cand a declarat ca produsele provenite de la animalele clonate ar putea sa nu fie sigure pentru consum, urmand sa fie efectuate studii suplimentare in acest domeniu. Presiunea americanilor.
„Este clar ca sunt probleme semnificative legate de starea de sanatate si de siguranta animalelor clonate, care pot fi mult mai frecvente si mai severe decat in cazul animalelor obisnuite. Totusi, inca nu se poate preciza care ar fi exact aceste probleme in ceea ce priveste produsele provenite de la vite si porci clonati, deoarece baza de date pe care o avem, in prezent, despre acest subiect este redusa. De aceea, avem nevoie de cercetari suplimentare”, spunea in urma cu o saptamana Vittorio Silano.
Potrivit sursei citate, autoritatea americana privind siguranta alimentelor face uz de mijloacele de presiune pe care le are la dispozitie, astfel incat sa determine Comisia Europeana sa legalizeze introducerea alimentelor de acest gen pe piata europeana. In martie 2007, CE a cerut EFSA sa faca o serie de cercetari privind avantajele si dezavantajele clonarii animalelor. Solicitarea executivului european a venit la scurt timp dupa ce autoritatea americana de profil (FDA) a anuntat ca sustine introducerea pe piata a produselor din carne si lapte provenite de la vaci,capre si porci care au fost clonati. Decizie pe baza sondajelor.
Comisia Europeana este institutia careia ii apartine decizia finala in ceea ce priveste introducerea pe piata si comercializarea carnii clonate. Oficialii CE au declarat ca decizia forului european nu se va baza numai pe raportul Autoritatii pentru Siguranta Alimentara, ci va lua in consideratie sondajele de opinie realizate la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Datele acestor chestionare urmeaza sa fie publicate in toamna acestui an. Sondajele anterioare arata ca britanicii se opun consumului de alimente provenite de la animale clonate. In acelasi timp, insa, Marea Britanie si Germania se pronunta in favoarea introducerii carnii clonate pe piata europeana. (Ecomagazin)
In prezent, nu exista legi care sa impiedice carnea, laptele,branzeturile sau ouale care provin de la animale clonate sa intre in lantul alimentar. Uniunea Europeana si Britain Food Standards Agency incearca sa se decida asupra modului in care aceste produse ar putea fi valorificate. Intre timp, noul studiu a revelat faptul ca 25 000 de consumatori nu sunt de acord cu consumul carnii clonate, in vreme ce 84% dintre europeni sunt de parere ca nu suntem inca indeajuns de informati asupra efectelor secundare si asupra modului in care sanatatea noastra poate fi afectata pe termen lung ca urmare a consumului acestor produse.
Participantii la studiu au marcat importanta eticii in procesul clonarii, deoarece majoritatea animalelor sufera destul de mult. In cazul unora, fetii mor inainte de a se naste, ca urmare a malformatiilor si deformarilor de care sufera. In opinia a 58% dintre acestia, clonarea animalelor cu scopul de a obtine hrana nu poate fi justificata. Consumatorii europeni cer institutiilor abilitate sa interzica fermele cu animale clonate si importul produselor de acest fel din Statele Unite. (Descopera)
Sursa: Zupernews
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 371 vizualizari | 1 vot
Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]
Autor: Aciduzzul | 29 mai, 2013 | 0 comentarii | 309 vizualizari | 4 voturi
Autor: Aciduzzul | 25 mai, 2013 | 2 comentarii | 342 vizualizari | 1 vot
Acum ceva timp mă plimbam pe străzile Londrei şi îmi aduc aminte de un aspect, care m-a frapat. Deşi eram într-o capitală europeană, aveam senzaţia că am ajuns din greşeală în Asia. Eram singurul alb într-o mare de indieni. Trecând spre strada următoare am dat numai peste negrii şi musulmani. Toate acestea în apropierea Hyde […]
Autor: Aciduzzul | 10 mai, 2013 | 3 comentarii | 451 vizualizari | 4 voturi
Adjunctul ministrului de externe sirian Faisal Mekdad a declarat duminica, ca atacurile israeliene asupra unor obiective de pe teritoriul sirian sunt o declaratie de razboi la adresa tarii sale. In acelasi ton cu declaratile adjunctului ministrului de externe sirian, presa iraniana si cea ruseasca anuntau posibile atacuri asupra Israelului venite din partea Hezbollah si nu […]
Autor: Aciduzzul | 17 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 164 vizualizari | 1 vot
Susanne Posel The UN warns that global food stores like grains are depleting at an expediential rate and when combined with failing harvests, there will be a food crisis in 2013. The UN Food and Agriculture Organization (FAO) explain that “we’ve not been producing as much as we are consuming. That is why stocks are […]