Romania este pe locul doi ca nivel al cresterii productiei de grau in 2011 intre tarile agricole cu ieşire la Marea Neagra, una din zonele recunoscute pe plan mondial ca mari producatoare de grau. Productia de grau a crescut in Romania cu 26%, la 7,2 milioane de tone. In Rusia avansul a fost si mai mare, acesta ridicandu-se la 35%. Fermierii rusi au recoltat in acest an in total 56 de milioane de tone de grau. Ceilalti producatori din regiune, Ucraina, Turcia şi Bulgaria, au obtinut la randul lor productii de grau mai mari cu pana la 25% fata de cele de anul trecut, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA). Astfel, Ucraina, al doilea mare jucator pe piata graului la Marea Neagra, a obtinut in 2011 o recolta de grau care se ridica la 21 de milioane de tone, un plus de 4,2 milioane de tone fata de recolta trecuta.
La randul lor, fermierii turci au recoltat mai mult cu circa 9%, productia totala ridicandu-se la 18,5 milioane de tone.
Recolta de grau in crestere a obtinut si Bulgaria, care a strans in hambare un total de 4,6 milioane de tone de grau, cu 12% mai mult ca anul trecut.
Per total, graul romanesc acopera 6,7% din totalul recoltei de grau a tarilor agricole de la Marea Neagra, care se ridica la 107,3 milioane de tone.
“Romania nu a fost istoric un mare jucator pe piata graului la Marea Neagra pentru ca nu tot ce am produs a putut merge la export pentru ca ferme de performanta care ar fi putut trimite graul in strainatate au fost putine”, explica Gabriel Popescu, profesor universitar la Facultatea de Economie Agroalimentara şi a Mediului in cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.
Concurenta mare in acest an: Rusia a reluat exporturile
Daca anul trecut Romania a profitat din plin de absenta Rusiei din pietele internationale, in aceasta vara Rusia a reluat exporturile, iar graul romanesc va reintra in competitie cu cel rusesc pentru livrarile in nordul Africii şi Orientul Mijlociu.
Rusia se reintoarce astfel pe piata internationala a graului dupa ce anul trecut autoritatile de la Moscova au suspendat exporturile de cereale ca urmare fenomenelor meteo extreme care au compromis o parte din recolte. “Noi am pierdut de mult piata Egiptului, insa aceste capete de pod pot fi reactivate. Aceasta piata poate fi recucerita doar prin agricultura performanta. Doar aşa putem veni cu preturi mai mici decat ale ruşilor sau ucrainenilor”, explica Gabriel Popescu.
De cealalta parte, Martin Schuldt, CEO al Cargill Agricultura, unul dintre cei mai puternici traderi de cereale de pe piata locala cu afaceri de 414,7 milioane de euro anul trecut, spunea in urma cu cateva luni ca Romania este avantajata pentru ca Marea Neagra este un punct strategic pentru furnizorii de materii prime agricole avand in vedere ca aceste tari pot livra cu usurinta cereale marilor consumatori din Orientul Mijlociu si nordul Africii.
Miza este Egiptul: o piata de 2 miliarde de euro pentru grau
Astfel marii producatori de grau din bazinul Marii Negre precum Rusia, Ucraina, dar şi Romania intra in competitie pentru a livra grau tarilor din Orientul Mijlociu si nordul Africii, unde cel mai mare importator este Egiptul.
Importurile de grau din acest an ale Egiptului, care este şi cel mai mare cumparator la nivel mondial, se vor ridica la 10 milioane de tone, potrivit estimarilor Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA). In bani, graul achizitionat din strainatate de autoritatile de la Cairo se ridica la 2 miliarde de euro, avand in vedere un pret mediu de 200 de euro pentru o tona de grau. Piata egipteana reprezinta astfel jumatate din importurile pe care le fac toate celelalte tari din nordul Africii şi Orientul Mijlociu.
Recent Romania a reusit sa intre pe aceasta piata dupa ce traderul Ameropa Grains a caştigat o licitatie pentru furnizarea a 60.000 de tone de grau. De cealalta parte, companiile din Rusia au acoperit restul comenzii egiptene pana la 240.000 de tone, potrivit Autoriatii Generale pentru Aprovizionare din Egipt (GASC), citata de presa internationala.
Intrarea pe piata egipteana este a doua victorie pentru graul romanesc avand in vedere ca in urma cu o luna Romania a acoperit si o parte dintr-o comanda de grau de 150.000 de tone facuta de Iordania, potrivit portalului agrimoney.com.
Piata graului din Orientul Mijlociu şi nordul Africii este atractiva pentru traderi in conditiile in care pana la sfarşitul anului agricol tarile din aceasta regiune vor importa 24,3 milioane de tone de grau, potrivit estimarilor din august ale USDA. In zona Golfului Persic Arabia Saudita şi Yemenul vor cumpara din strainatate in acest an 2 milioane de tone de grau, respectiv 2,8 milioane de tone.
Sursa: Ziarul Financiar
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 266 vizualizari | 4 voturi
Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]
Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]
Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi
Producatorii romani, discriminati in tara lor
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!