Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Romania, aruncata in spirala catre haos. Statul trebuie sa imprumute 13 mld. euro de la banci private pentru a plati datoria externa in varful de plata din 2013-2014. Deficitul bugetar plus datoria externa ajung la 25 mld. euro pe an
Aciduzzul | 30 octombrie, 2012 | 1 comentarii | 232 vizualizari |
(1 voturi )

Rambursarea imprumuturilor externe va creste substantial in urmatorii ani serviciul datoriei pentru guvern si banca centrala, Romania fiind nevoita sa dea inapoi finantatorilor externi si investitorilor in bonduri aproximativ 13 mld. euro in 2012 si 2013, a declarat Ionut Dumitru, pre­sedintele Consiliului fiscal si economistul-sef al Raiffeisen Bank. “Sunt absolut necesare politici macro­eco­nomice credibile pentru a permite guver­nului sa se imprumute de la creditorii privati ex­terni pentru a rambursa datoria externa si sti­mularea intrarilor de capitaluri straine pri­vate. Totodata, este necesara cresterea ur­genta a absorbtiei de fonduri europene, care ali­menteaza rezerva valutara a tarii, sustin cres­terea economica si nu genereaza datorie externa”, a declarat Dumitru la conferinta Fi­nantarea economiei nationale organizata ieri la BNR. imprumutul record de aproape 20 mld. euro contractat incepand cu anul 2009 de Romania de la finantatorii externi a ajuns la scadenta in acest an. BNR si Ministerul Finantelor au inceput sa ramburseze ratele aferente transelor primite, FMI urmand sa primeasca inapoi, in 2012, aproape 2 mld. euro. Rambursarea se incheie in 2019.

In timp ce Ministerul Finantelor va tre­bui sa ramburseze atat in 2013, cat si in 2014 su­ma de un miliard de euro catre FMI, BNR va da inapoi 3,9 mld. euro anul viitor si 3,7 mld. euro in 2014, fara a lua in calcul si dobanzile.

In plus, anul viitor ajung la scadenta bonduri denominate in euro emise pe piata locala in suma de 1,8 mld. euro, iar in 2014 ajung la maturitate titluri de 0,9 mld. euro.

Desi sunt ridicate in prezent, rezervele valutare pot deveni insuficiente daca intra­rile de capitaluri sunt mici pentru o perioada mai lunga, dupa cum a amintit Dumitru. “Daca nu reusim sa atragem noi finantari din pietele private externe si nu absorbim mai multi bani din fondurile europene, re­zer­va internationala a BNR ar putea scadea foarte rapid.”

Rezerva valutara a BNR a urcat in luna sep­tembrie la 32,4 mld. euro.

Romania are nevoie sa atraga circa 25 mld. euro pe an pentru a finanta datoria pu­blica si deficitul de cont curent. Un esec in cresterea absorbtiei de fonduri europene si stimularea intrarilor de capitaluri straine pri­vate poate avea ca efect imposibilitatea finantarii deficitului bugetar, presiuni pentru deprecierea leului si chiar recesiune si criza financiara, potrivit lui Dumitru.

Banii imprumutati de la Comisia Euro­pea­na trebuie restituiti de Finante incepand cu anul 2015, prima rata fiind de 1,5 mld. euro. Trezoreria are un buffer de lichiditati care acopera cheltuielile pe 4 luni, nivelul fi­ind estimat la circa 4,6 mld. euro. insa, in ipo­teza in care autoritatile romane nu vor reusi sa atraga mai multe fonduri UE, iar in­ves­titiile straine vor continua sa se pra­bu­seas­ca, situatia s-ar putea complica in urmatorii ani.

Necesitatea reducerii dependentei de economisirea externa, diversificarea sur­se­lor de finantare a economiei si necesitatea dezvoltarii pietei de capital sunt unele dintre ideile lansate in cadrul conferintei.

“Romania trebuie sa mentina datoria pu­blica sub 35% din PIB si sa gaseasca noi re­surse de crestere economica in urmatorii ani. Investitiile straine s-au diminuat si in Ro­mania, iar investitorii institutionali au de­venit mult mai selectivi. Este esential pentru Romania sa gaseasca surse de finantare in­terna si externa pentru a putea sa creasca, sa creeze locuri de munca. Exista doua mo­da­litati principale de finantare: prin banci si prin burse”, a declarat Lucian Anghel, pre­sedinte executiv al BCR Fond de pensii si presedintele BVB.

In timp ce SUA, Australia, Canada si Marea Britanie se finanteaza in principal prin bursa, in Germania, Austria, Spania si Por­tugalia sursa principala de finantare a eco­nomiei este creditul bancar, ca si in Romania.

Lucian Croitoru, consilier al guver­na­to­rului BNR, a mentionat ca finantarea ex­ter­na a Romaniei este doar o problema de roll-over din care nu trebuie sa facem o trage­die, la actualele randamente din pie­tele in­ter­natio­nale, apropiate de zero, urmand sa existe des­tui investitori dispusi sa-si plaseze lichi­ditatile in Romania. El s-a aratat mai putin ingrijorat de perspectiva rambur­sarilor mari din urmatorii doi ani, amintind si de acordul cu FMI care ar putea sa fie reinnoit.

Si nevoia de lei a Trezoreriei va fi mare anul viitor, in conditiile in care ajung la scadenta titluri pe termen scurt sau mediu prin care statul s-a imprumutat pana acum. Distributia nevoilor de finantare este neuniforma, existand trei luni cu varfuri de peste 6 mld. lei, dar si luni in care sumele care ajung la scadenta sunt sub 2 mld. lei.

Ministerul Finantelor anticipeaza ca serviciul datoriei publice va urca de la 64,8 mld. lei in acest an la 73,8 mld. lei in 2013 si 77,6 mld. lei in 2014, cea mai mare parte a sumelor reprezentand rate de rambursat.

Cheltuielile cu dobanzile au urcat mult in ultimii ani, iar Ministerul Finantelor incearca sa controleze aceste costuri, avand in vedere necesitatea incadrarii in deficitul de 2,2% din PIB. In august, septembrie si octombrie randamentele la titlurile de stat au oscilat in jurul a 6% chiar si pentru scadentele scurte, dupa ce in primavara Finantele ajunsesera sa se finanteze mai ieftin, aproape de pragul de 5%.

Sursa: Ziarul Financiar

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics