Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Big Brother
Sistemul National de Monitorizare a Comunicatiilor prin Satelit – MONSAT (Spyology)
Aciduzzul | 2 iunie, 2010 | 1 comentarii | 1824 vizualizari |
(3 voturi )

Pe data de 18 mai 2005, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a adoptat Hotararea 045 prin care s-a aprobat realizarea Sistemului National de Monitorizare a Comunicatiilor prin Satelit-MONSAT. Sistemul are la baza o serie de proiecte realizate in ultimele decenii in Statele Unite sau in EuropaSistemul National de Monitorizare a Comunicatiilor prin Satelit este un proiect romanesc care lasa loc de speculatii, dar care, in acelasi timp, poate fi utilizat si in scopuri ilicite. Informatiile captate de specialistii romani pot ajunge pe mana unor persoane care au posibilitatea sa se foloseasca de ele in afara cadrului legal. Spre exemplu, un asemenea sistem permite interceptarea postei electronice, deseori utilizata de oameni de afaceri sau politicieni. In aceste conditii, continutul unui e-mail, privind o afacere, poate deveni un instrument pentru santajarea celor implicati sau poate ajunge pe mana concurentei in cazul unor comunicatii dintre companii sau oameni de afaceri.

De asemenea, in timpul campaniilor electorale mesajele transmise prin diferite interfete de comunicare prin Internet pot fi interceptate neautorizat si folosite de adversarii politici.

Captarea ilegala a informatiilor se poate realiza fara probleme de catre unii angajati ai sistemului, dar si de beneficiarii legali ai acestui serviciu. Interceptarile ilegale se pot realiza de catre operatorii MONSAT, a caror libertate este aprope totala de a accesa pachete de date transmise prin zecile de sateliti care asigura comunicatiile dintre utilizatorii serviciilor specifice.

Acest lucru se datoreaza tehnologiei avansate si posibilitatilor reduse de a efectua controale pertinente ale sistemului. In acelasi timp un operator inconstient poate provoca, prin scurgerea de informatii sau interceptarea unor comunicatii straine, adevarate conflicte diplomatice de spionaj high tech.

Se poate orice. Prin sistemul aprobat de CSAT se pot urmari si intercepta orice tip de comunicatii realizate prin reteaua de sateliti artificiali, meniti sa faciliteze comunicatia interconectata intre continente, care au ca punct de plecare sau sosire orice operator aflat pe teritoriul national. Concret, prin acest sistem se poate monitoriza orice convorbire telefonica sau transmisie de date care se realizeaza cu un terminal care are acces la satelit.

Acest lucru este valabil si in cazul sistemului de telefonie in retele fixe sau GSM deoarece, pentru apeluri internationale, semnalul este preluat pe anumite segmente de sateliti.

Interesant este ce institutie din Romania opereaza acest sistem de monitorizare si daca pentru aceste operatiuni se aplica aceiasi legislatie ca in cazul monitorizarilor clasice de convorbiri telefonice.Administratia Prezidentiala ne-a comunicat ca nu se pot oferi informatii suplimentare despre continutul hotararii adoptate de CSAT, deoarece respectivul document este secret.

Totodata, Serviciul Roman de Informatii ne-a precizat ca nu poate fruniza date despre acest sistem. Pe de alta parte, surse oficiale din Serviciul de Telecomunicatii Speciale ne-au declarat ca nu au cunostinta despre existenta acestui sistem de monitorizare.
Hotararea 045/2005 a CSAT este actul de infiintare al MONSAT (implementat cu ajutorul NSA). Tot prin lege, operatorul acestei retele este SRI. Asadar acolo este locul in care ar trebui sa va adresati. Problemele rezida in faptul ca SRI nu recunoaste acest lucru. Stiu ca initial fusese desemnata ca operator al sistemului MONSAT Directia Generala de Informatii a Apararii din MAp, insa ulterior a ajuns sa fie operat de SRI.

Baza MONSAT

MONSAT are la baza o serie de proiecte realizate in ultimele decenii in Statele Unite sau in Europa, extrem de avansate, care, spre exemplu, pot diferentia intre vorbitori si chiar detecta caracteristici personale precum sexul.

Programul Fluent, spre exemplu, permite efectuarea de cautari in materiale in alte limbi folosind cuvinte-cheie din engleza. Acest program nu numai ca gaseste documentele pertinente, ci le si traduce in engleza, desi numarul de limbi straine pentru care poate face acest lucru e inca limitat (rusa, chineza, portugheza, sarba, coreeana, ucraineana).

Sub o denumire pompoasa in realitate se ascunde un nou instrument prin care se pot intercepta comunicatiile romanilor si nu numai. Monitorizarea traficului unui satelit inseamna accesarea unor comunicatii realizate de utilizatori ai Internetului, a postei electronice, a telefoniei mobile si fixe in cazul convorbirilor internationale precum si transferul de voce prin Internet, a comunicatiilor prin interfete de tip “instant message” (Yahoo messenger, Skype etc.).

Modul de functionare

Realizarea Proiectului MONSAT duce Romania in randul tarilor care pot spiona nu doar comunicatiile prin satelit a propriilor cetateni. Beneficiarii proiectului – membri CSAT, SRI, SIE, procurori – vor avea acces la o serie de informatii transmise prin satelit de catre utilizatorii din zeci de tari ale lumii.

Sistemul functioneaza similar cu principiile de interceptare a comunicatiilor clasice, precum telefonia in sistemul national. Astfel, operatorii MONSAT pot interveni pentru captarea unor informatii imediat dupa emiterea semnalului antenei de emisie sau sa capteze semnalele satelitului de comunicatii folosit de operatorii de servicii de comunicatii din Romania sau din tara de origine a utilizatorului.

Drumul care parcurge informatia intre doi utilizatori este urmatorul: terminalul utilizatorului (calculatoare care au instalate interfete de navigare pe Internet, interfete comunicare instant, interfete de posta electronica, ce pot utiliza inclusiv transfer de voce sau de date), telefonie mobila si fixa utilizate la convorbiri internationale, transmisii fax pe linii internationale, transfer de voce si date utilizate cel mai des de companii multinationale sau la transferuri bancare.

Cele mai noi tehnologii bancare privind transferurile de bani, chiar si intre bancile romanesti, folosesc transfer de date via satelit. Acest lucru poate fi exploatat legal sau ilegal de operatorii si beneficiarii proiectului MONSAT. Astfel, accesul la informatii la transferurile bancare ale unor persoane neautorizate va fi mult mai usor decat pana acum. Chiar si accesarea acestor informatii de catre persoane autorizate – procurori, ofiteri de informatii sau contrainformatii – este discutabila atata timp cat exista o serie de reglementari privind obligarea bacilor de a furniza date si informatii in cazul unei anchete judiciare.

Pe cine putem spiona?

Implementarea Proiectului MONSAT va favoriza accesul comunitatii de informatii din Romania la datele a peste o suta de sateliti artificiali de comunicatii civile, militare sau stiintifice. In continuare prezentam o lista a tarilor care detin sateliti artificiali si care pot fi tinta spionajului romanesc: Rusia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada, Italia, Australia, Germania, Japonia, China, Olanda, Spania, India, Indonezia, Bulgaria, Brazilia, Suedia, Israel, Luxemburg, Argentina, Pakhistan, Coreea de Sud, Thailanda, Turcia, Ucraina, Norvegia, Cehia etc.

Sistemul de supraveghere Echelon

Acesta este format dintr-un sistem de statii spionde pe teritoriul Marii Britanii, controlate de americani, care supravegheaza fara intrerupere toate mesajele trimise prin telefon, fax si e-mail de pe teritoriul european.

Aceste mesaje sunt interceptate in mod curent de Agentia pentru Securitate Nationala a Statelor Unite, care transfera toate informatiile vizate de la centrala europeana la centrul strategic din Londra, apoi, prin satelit, la Fort Meade in Maryland, trecand prin nodul de retea din Menwith Hill din Yorkshire.

Acest sistem de spionaj a fost conceput in timpul Razboiului Rece, sistemul Echelon fiind special creat pentru obiective civile: guverne, organizatii si afaceri din orice tara a lumii. Acest sistem supravegheaza fiecare persoana care stabileste o legatura cu orice alta tara din lume si chiar si in aceeasi tara, prin intermediul acestor mijloace de comunicatie.

Modul de operare al acestui sistem consta in interceptarea unui volum foarte mare de informatii (comunicatii), care este urmata de selectarea datelor de valoare cu ajutorul unui program de tip MEMEX, care detecteaza cuvintele cheie din continutul mesajelor.

Statele care participa la sistemul Echelon: SUA prin National Security Agency (NSA); Marea Britanie prin intermediul Government Communications Headquarters (GCHQ); Canada prin Communications Security Establishment (CSE); Australia prin Defence Signals Directorate (DSD) si Noua Zeelanda prin Biroul Guvernamental al Securitatii Comunicatiilor.

Enfopol a fost creat pentru politisti si procurori

Enfopol este un document creat cu acordul unei comisii speciale a Uniunii Europene si enumera diverse cerinte tehnologice pentru usurarea sarcinii Politiei de a intercepta retelele de comunicatie europene. Se intentioneaza implementarea acestor standarde in sistemele de telecomunicatie ale statelor membre UE. Enfopol are la baza sistemul implementat in Statele Unite ale Americii inca de pe timpul Razboiului Rece.

Diferenta este insa scopul. In timp ce SUA a creat un sistem special de supraveghere a comunicatiilor pentru a se apara de un eventual atac din partea Uniunii Sovietice, beneficiarii Enfopol sunt in principal politistii si procurorii in lupta lor impotriva infractorilor transnationali.

Alte sisteme de monitorizare

In lume exista zeci de sisteme care monitorizeaza comunicatiile prin satelit. La ora actuala peste 50 de tari detin sateliti artificiali de comunicatii, militari sau cu alta destinatie. In afara sistemului Echelon, agentiile de informatii din diverse state au dezvoltat si alte sisteme de monitorizare a comunicatiilor.

Dintre acestea le amintim pe urmatoarele: TIA (Vigilenta Informationala Totala): proiect al Departamentului Apararii al SUA care are sarcina de a aduna informatii personale la scara mare, incluzand e-mailuri, apeluri telefonice etc.; Carnivore: program de supraveghere a Internetului, folosit in prezent de Guvernul SUA, oarecum similar cu Echelon, si care este capabil sa colecteze toate comunicatiile ce au loc in segmentul de retea supravegheat.

De asemenea, Oasis&Fluent – SUA au dezvoltat alte doua programe despre care expertii cred ca sunt menite sa ajute capacitatile Echelon. Programul Oasis creeaza transcrieri dupa transmisii de televiziune sau radio.

Sursa: Spyology

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9888 vizualizari | 8 voturi

  Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

  Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 479 vizualizari | 6 voturi

  Ce urmăresc băieţii de mai jos cu aprobarea unor proiecte de lege în regim de urgenţă? Cine sunt ei, cine îi dirijează şi unde vor să ajungă? Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, Calea Europeană, Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie, Asociaţia pentru Transformare Europeană, Asociaţia Atlantică a Tinerilor Lideri Politici, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, […]

  Autor: Aciduzzul | 15 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 528 vizualizari | 2 voturi

  Cei care vor renunta la libertatea esentiala pentru a dobandi o farama de siguranta pe moment nu merita nici libertate, nici siguranta (Benjamin Franklin) Gata, acum ca a cam trecut si isteria “atentatului sangeros” Charlie Hebdo, hai sa vedem si cu ce scop a fost la cale. Evident, dupa cum ne-am obisnuit deja de la […]

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1244 vizualizari | 4 voturi

  Faptul că dispozitivele psihotronice au ajuns atât de avansate încât pot menține într-o stare de letargie populația unei întregi țări, de exemplu, nu mai reprezintă o surpriză pentru cei avizați…Desigur, foarte mulți v-ați întrebat probabil cum de este posibil ca într-o țară ca România, jefuită și umilită de decenii, oamenii să nu fie în stare […]

  Autor: Aciduzzul | 9 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 2 voturi

  “Cei care vor renunţa la libertatea esenţială pentru a dobândi o fărâmă de siguranţă pe moment nu merită nici libertate, nici siguranţă” Benjamin Franklin Ungureanu despre atentatele de la Paris: Este un moment critic pentru viitorul construcţiei europene. Fostul premier şi ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu consideră că, după atentatele de la Paris, UE […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics