Jumatate din populatia lumii este dependenta de orez. Tocmai de aceea, anuntul autoritatilor thailandeze – aceasta tara este cel mai mare exportator la nivel mondial – de majorare cu circa 50% a pretului de achizitie a orezului de la producatori a stârnit ingrijorare pe piata. Analiştii vorbesc chiar de un vârf al pretului posibil de atins in perioada urmatoare de circa 800 de dolari pe tona, fata de 600 de dolari in luna august. Cei mai afectati vor fi consumatorii din tarile sarace, in primul rând din Asia şi Africa. Anuntul din luna septembrie al thailandezilor, potrivit caruia pretul orezului cumparat de Guvern de la producatori se va mari cu circa 50%, a produs ingrijorare pe piata internationala. Dincolo de promisiunile autoritatilor – de altfel premierul Yingluck Shinawatra a iesit invingator la alegerile din iulie tocmai cu aceasta promisiune –, o decizie in acest sens ar putea conduce la o majorare semnificativa a pretului pe pietele internationale.
Reversul medaliei, dupa cum sustin reprezentantii Asociatiei exportatorilor de orez thailandez, ar fi faptul ca Thailanda ar putea sa-si piarda pozitia de lider pe piata mondiala daca pretul va ajunge la 800 de dolari. Guvernantii sustin totusi ca nu va fi afectata pozitia tarii pe piata mondiala, dar in schimb de aceasta masura vor beneficia 3,7 milioane de familii. Totusi, punerea in practica a unei astfel de masuri se va face incet, deoarece inundatiile din august-septembrie au afectat circa 10% din orezariile din Thailanda.
Desi este dificil de prevazut impactul asupra consumatorilor, un lucru este cert : preturile au inceput deja sa se majoreze. Analistii se tem ca aceasta situatie va pune presiune in primul rând pe tarile importatoare cele mai sarace. Pe de alta parte, Departamentul American pentru Agricultura estimeaza ca exporturile thailandeze, evaluate la 10 milioane de tone in acest an, ar putea sa se reduca cu 20% in 2012, tinând cont ca anul viitor este de asteptat sa se micsoreze nivelul comertului mondial cu 4% raportat la 2011. De decizia thailandezilor ar putea profita insa vietnamezii, ale caror vânzari au si inceput sa creasca.
Potrivit unui raport al sistemului de alerta a foametei, organizatie afiliata la Agentia Statelor Unite pentru dezvoltare internationala (USAID), preturile la orezul asiatic au crescut „sensibil“ incepând cu luna iulie, ca urmare a anuntului facut de guvernul thailandez. La nivel mondial, productia este mai mare decât consumul. Daca totusi preturile se maresc, evolutia va avea un impact negativ in primul rând asupra securitatii alimentare din tarile cu venituri reduse si cu deficit alimentar, in contextul in care preturile la petrol sunt ridicate, iar economia mondiala si-a incetinit motoarele. Capital Economics sustine insa ca preturile n-ar trebui sa atinga nivelurile record din 2008, respectiv 1.000 dolari pe tona, din cauza scumpirii petrolului.
La nivel mondial, doar 6% din productia de orez este vânduta, restul asigurând consumul tarilor producatoare. Dintre toate cerealele, orezul este cel mai exigent in ceea ce priveste caldura, apa si munca. Acesta este si motivul pentru care cursul mondial este in medie de doua ori mai mare fata de cel al grâului.
Cel mai mare producator mondial de orez, dar in acelasi timp si cel mai mare consummator, este China (30% din productia globala). In ceea ce priveste exporturile, primele doua pozitii sunt detinute de Thailanda si Vietnam, care asigura circa jumatate din vânzarile mondiale. Tot din Asia provine si cel mai mare importator din lume, Filipine. O treime din importurile mondiale merg catre Africa, care isi acopera doar 10% din necesar din resurse proprii. Cei mai mari cumparatori sunt China, Bangladesh, Filipine, Africa de Sud si Nigeria.
Sursa: Lumea Satului
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 269 vizualizari | 4 voturi
Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]
Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]
Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi
Producatorii romani, discriminati in tara lor
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!