Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Sfinti Romani
Un simpatizant al gruparii Susman, executat de Securitate in 1951, va fi deshumat la Rachitele (Napoca News)
Aciduzzul | 7 octombrie, 2010 | 0 comentarii | 359 vizualizari |
(2 voturi )

În urma unor cercetări de teren efectuate în satul Răchiţele, comuna Mărgău, judeţul Cluj, am reuşit să identificăm locul unde a fost îngropat cadavrul lui Abrudan Onuţ, care a fost împuşcat de Securitate în ziua de 11 decembrie 1951. Abrudan Onuţ s-a născut în anul 1880 în satul Frăsinet din judeţul Cluj, localitatea fiind cunoscută în prezent sub denumirea de Scrind-Frăsinet ca urmare a comasării cu satul Scrind. Din punct de vedere administrativ, satul Scrind-Frăsinet este arondat comunei Mărgău. Părinţii lui Abrudan Onuţ au fost Abrudan Gligorie şi Maria. Aceştia au avut împreună patru copii, pe Onuţ, singurul băiat, şi trei fete, Anuţa, Ileana şi Oniţa. Abrudan Onuţ era cunoscut şi sub perecla de Găvriloaca sau de Onuţul lui Gligor. Abrudan Onuţ a fost căsătorit cu Roşu Ileana, născută în Răchiţele şi decedată în anul 1965. Soţii Abrudan au avut împreună şapte copii, cinci băieţi (Petre, Ilie, Gheorghe, Gavrilă, Toderaş) şi două fete, dintre care una a murit când a fost copil mic.

Cealaltă fiică, Floarea, este singurul copil care astăzi se mai află în viaţă. Prin căsătorie, aceasta se numeşte Golban Floarea, născută la 8 martie 1928 în Frăsinet, având domiciliul actual în satul Chişoda, comuna Giroc, judeţul Timiş. Abrudan Onuţ a fost de credinţă ortodoxă şi de orientare politică liberală, fiind catalogat de către autorităţile comuniste drept chiabur.

Avea mai multe hectare de pământ în Frăsinet şi Răchiţele, şi multe animale, între care şase boi, şase vaci şi un cal. Abrudan Onuţ era un bun gospodar, posesor al unei averi apreciabile pentru acele vremuri, fiind cel mai înstărit om din satul său. Având idei politice contrare celor promovate de către noua orânduire socială care se instaurase în ţară prin forţă şi teroare, Abrudan Onuţ a intrat în atenţia organelor de Securitate.

El a fost acuzat că a fost un sprijinitor al grupului de partizani condus de către Teodor Şuşman senior, cu care era într-o relaţie personală de bună prietenie, şi că acordase adăpost şi alimente fiilor acestuia, Teodor junior (FOTO) şi Avisalon.

Din mărturiile lui Golban Floarea, fiica lui Abrudan Onuţ, martoră la evenimente, rezultă că tatăl său a fost arestat de acasă la data de 7 decembrie 1951, într-o zi de vineri. La gospodăria din Frăsinet a lui Abrudan Onuţ au descins în acea zi mai multe cadre operative de Securitate şi mulţi soldaţi în termen din trupele de Securitate.

S-a efectuat o percheziţie generală a casei şi anexelor gospodăreşti, iar Abrudan Onuţ a fost încătuşat şi transportat la Postul comun de Securitate şi Miliţie din Răchiţele, care îşi avea sediul în casa confiscată a familiei Şuşman. Aici, vreme de patru zile, cel arestat a fost supus unei anchete dure, fiind maltratat cu brutalitate de către securişti şi miliţieni. Având în vedere vârsta înaintată a lui Abrudan Onuţ, peste 70 de ani, în urma bătăilor crunte la care a fost supus, acesta a cedat fizic, ajungând probabil în stare de comă.

În 11 decembrie 1951, într-o zi de marţi, arestatul a fost scos din pivniţa casei, loc unde funcţiona arestul, fiind târât pe o coastă de deal care avea coborâre spre sat, acolo fiind împuşcat de un securist cu o rafală de pistol-mitralieră. Crima a fost motivată de înfăptuitori prin faptul că victima a vrut să fugă de sub o aşa-zisă escortă. Cadavrul a fost lăsat intenţionat pe locul crimei timp de două sau trei zile, supravegheat de soldaţi, fiind apoi îngropat într-o margine de drum, pe un loc din apropierea cimitirului de lângă biserica ortodoxă din Răchiţele.

Cadavrul a fost depus într-un sicriu de lemn, confecţionat de către un prieten al victimei, tâmplar de meserie, cunoscut cu numele de Ioanea Volcii, astăzi decedat. Tot acesta, împreună cu încă câţiva consăteni, au săpat şi groapa de înmormântare. Mormântul lui Abrudan Onuţ nu a fost marcat cu vreo cruce sau cu un alt semn nici la început dar nici de-a lungul timpului.

Decesul lui Abrudan Onuţ a fost consemnat în Registrul stării civile de la Primaria de atunci din Răchiţele a doua zi după moarte, în 12 decembrie 1951. După această tragică întâmplare, Securitatea a confiscat toate bunurile mai valoroase din casa şi gospodăria celui ucis, iar soţia acestuia a fost reţinută timp de două săptămâni la Postul din Răchiţele, interval în care a fost anchetată şi crunt bătută, aceste tratamente securiste marcând-o definitiv până la moarte.

CICCR, la cererea rudelor şi urmaşilor victimei, organizează în zilele de 12 şi 13 octombrie 2010, acţiunea de deshumare pe cale arheologică a osemintelor lui Abrudan Onuţ. Căutările mormântului vor începe marţi, 12 octombrie, începând cu ora 10. Dacă osemintele vor fi descoperite, acestea vor fi recuperate şi predate către medicul legist doar în cursul zilei de 13 octombrie.

Operaţiunea va fi executată de echipa de arheologi voluntari a CICCR, coordonată de Gheorghe Petrov de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături de care se vor afla Scrobotă Paul şi Groza Horaţiu, arheologi la muzeele din Aiud, respectiv Turda. La acţiune participă şi domnul Marius Oprea, coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

Având în vedere că această crimă a fost ordonată şi săvârşită de persoane care făceau parte din personalul angajat al Securităţii Statului de atunci, CICCR va înainta o sesizare penală către Parchetul Militar, instituţie care are competenţă de cercetare într-un astfel de caz. Securiştii implicaţi, care încă nu sunt identificaţi, erau încadraţi la Regionala de Securitate Cluj.

Pentru reprezentanţii presei care doresc să participe la această acţiune din satul Răchiţele, menţionăm că locul deshumării se află în imediata apropiere a bisericii ortodoxe din localitate, accesul fiind posibil cu orice mijloc de transport auto.

Sursa: Napoca News

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 13 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 786 vizualizari | 3 voturi

George Manu, savant de talie mondiala, a murit in conditii dramatice pe 12 aprilie 1961, la Aiud, unde se afla inchis pentru crezul sau anticomunist. A lucrat cu celebra laureata Nobel Marie Curie, cu care si-a si dat doctoratul, la Universitatea din Paris, in 1933, cu teza “Cercetări asupra absorbţiei razelor alfa”. Este autorul primului […]

Autor: Aciduzzul | 8 aprilie, 2014 | 2 comentarii | 398 vizualizari | 4 voturi

Ieri am primit o veste stupefiantă: Primăria Sectorului 2 este somată să îndepărteze din spaţiul public (recte Piaţa Sf. Ştefan) bustul lui Mircea Vulcănescu, pe motiv că ar fi al unui criminal de război! Reclamaţia ar aparţine Institutului “Elie Wiesel” (poate vă amintiţi că această instituţie, aflată în subordinea şi în finanţarea guvernului României, a […]

Autor: Aciduzzul | 6 septembrie, 2013 | 1 comentarii | 872 vizualizari | 7 voturi

“O să se bată cu noi şi morţi, iar noi o să fim alături de voi ca să ne apăraţi. Şi morţi vom izbândi”Pr. Gheorghe Calciu Triste sunt aceste zile în care asistăm, consternați, la fapte ce frizează nu doar absurdul, ci chiar bunul simţ: un „institut naţional” (e vorba de Institutul Elie Wiesel, condus […]

Autor: Aciduzzul | 6 septembrie, 2013 | 0 comentarii | 519 vizualizari | 7 voturi

La initiativa Gazetei de Maramures, sustinuta de Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Arhiepiscopul Maramuresului Justinian Chira, PS Justin Hodea Sigheteanu al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Asociaţia Filantropica Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul condusa de părintele Vasile Fodoruţ, Grupul Independent pentru Democratie, Asociatia Civic Media si “Floarea de Foc” si de sute de personalitati, […]

Autor: Aciduzzul | 6 august, 2013 | 0 comentarii | 251 vizualizari | 2 voturi

GAZETA de Maramureş reacţionează la campania împotriva identităţii şi valorilor naţionale. Ne-am săturat să asistăm cum ne îngropăm trecutul, identitatea şi demnitatea în uitare. Pentru că identitatea acestui loc înseamnă în primul rând oamenii lui. Oameni care s-au născut, care au murit, care au trăit pentru acest judeţ şi pentru idealurile sale. Propunem acordarea titlurilor […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics