Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Agricultura
VIDEO. Partea a 2-a. Vanzarea pamantului catre straini. Conferintele AGROstandard – “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti”
Aciduzzul | 3 ianuarie, 2014 | 0 comentarii | 136 vizualizari |
(2 voturi )

Achim Irimescu, MADR: Comisia Europeana va reactiona mai devreme sau mai tarziu acolo unde se incalca drepturile cetatenilor europeni. Sunt aspecte care pot fi acceptate de catre Comisia Europeana, si Romania va cuprinde in normele de aplicare ale legii anumite lucruri, daca sunt, asa cum mi s-a spus la DGMART, masuri care sunt proportionale cu obiectivele. Sper ca si Romania sa aiba un regim care respecte anumite cerinte ale fermierilor, ale cetateanului roman. Nu se poate orice, asta este clar, dar sunt anumite masuri care vor putea fi adoptate daca le gandim cum trebuie. Dupa cum spunea si domnul Baciu, s-a introdus prea multa birocratie in proces. Din pacate, trebuie sa recunoastem ca, noi romanii avem o boala in a adopta legi cat mai complicate. Nu uitati ca in procesul de negociere, fiecare stat membru si-a negociat anumite lucruri care nu sunt comune tuturor statelor membre.

Daca la vremea respectiva Romania, Ministerul Finantelor nu a crezut de cuviinta ca trebuie sa fie prelungita aceasta restrictie.. atunci era simplu. Acum este foarte greu. O sa vedeti ca anul viitor Comisia va reveni, cand va fi instituita masura respectiva, si va lua masuri ca Bulgaria sa renunte la masurile respective. Este adevarat, pe de alta parte, ca in situatia in care, s-ar accepta pentru un stat membru o exceptie, in mod automat s-ar aplica si Romaniei, dar eu ma indoiesc ca se va accepta pentru Bulgaria.

Cristian Popescu, avocat: in prezent exista sute de mii de hectare de teren in baza unor procuri sau contracte pentru ca nu exista planuri parcelare, carti funciare si asa mai departe. Toate antecontractele si procurile care nu au fost finalizate pana la momentul intrarii legii in vigoare ar trebui sa urmeze procedura de preemptiune pe noul proiect de lege. Asta ar insemna sute de mii de procese, ar insemna ca, de fapt, cei care stapanesc terenurile de 2-3 ani de zile si au platit un pret in 2008, in 2009 sa fie nevoiti sa faca procedura de preemptiune si, probabil, sa plateasca pretul pietei si sa creeze o bulversare a intregului circuit juridic civil. In preambulul legii se face referire numai la persoanele fizice care vor achizitiona. La fel se refera, cu aceeasi sintagma, si in ceea ce priveste preemptiunea. Exista cumva in intentia legiuitorului ca aceea preemptiune sa fie una generala indiferent de achizitor, sau iarasi o veti lasa pe normele de aplicare sa specificati clar ca se are in vedere doar persoana fizica…

Achim Irimescu, MADR: Daca va referiti la legea in cauza, sigur, vorbim despre cetatenii Uniunii Europene. Sigur, in acest context se pot avea in vedere si eventuale intelegeri sau tratate bilaterale ale Uniunii Europene cu diferite state. De exemplu, Elvetia sau Norvegia…China?…Orientul Mijlociu?…Nu, doar statele din Europa.
Daniel Ciobanu, LAPAR: Ne-ati confirmat, ceea ce si LAPAR spunea din 2010 ca s-a negociat prost in 2004. Aceea echipa de negociere, Guvernul de atunci a negociat prost. Daca dvs. ii cunoasteti ar trebui sa ni-i spuneti ca sa le urmarim evolutia politica sau administrativa, de functionari, si daca acum hotararea pe care o luati fara sa consultati asociatiile de fermieri, fara sa ascultati vocea fermierilor, a cetatenilor, a beneficiarilor acestei legi credeti ca hotararea este cea mai buna?! Trece repede, trece prin Camera, trece prin Senat. Aceleasi probleme le-am ridicat si noi in sedinta si la dialog social. Se mimeaza dialogul cu asociatiile profesionale, se mimeaza consultarile. E fara finalitate. Oamenii politici fac tot ce vor. Dormiti linistiti ca ati facut un lucru bun, ca legea asta ne va asigura accesul mai facil al nostru, al cetatenilor romani la cumpararea pamantului nostru pana la urma; ne cumparam singuri pamantul inapoi.

Achim Irimescu, MADR: Pentru negocierile de aderare, Ministerul Agriculturii a fost responsabil pentru capitolul 7 – Agricultura si capitolul 8 – Pescuit. Libera circulatie a capitalurilor nu a revenit Ministerului Agriculturii, ci ministerului Finantelor. Mai departe, nu ma apuc sa identific persoane ca nu e cazul. Asa s-a considerat la vremea respectiva. Este din pacate o mare carenta problema consultarii partenerilor sociali. Sigur ca aici este si o carenta in sensul in care Ministerul Agriculturii, daca vreau sa discut cu partenerii sociali, faptul ca nu exista niste organizatii foarte mari in agricultura Romaniei, sa chemi reprezentantii lor. Nu am adoptat niciodata un act pana nu ne-am consultat cat mai mult cu producatorii pentru ca sunt atat de multe elemente de luat in calcul pe care n-ai de unde din birou sa le stii. In cazul in care o intalnire cu organizatiile sau cu producatorii nu este bine gandita, sigur, o bifezi ca realizata, dar nu i-ai avut pe cei mai importanti, sau cei mai importanti n-au putut veni si, de multe ori, trebuie sa recunoastem ca sunt carente si in a informa producatorii, sau producatorii nu reusesc sa informeze corect si atunci tot procesul de consultare nu are eficienta.

Sigur, o lege buna este cea care raspunde mai multor cerinte. In mod sigur este cea care e cea mai simpla posibil, in al doilea rand este cea care raspunde cerintelor Uniunii Europene; sa nu uitam ca suntem parte a Uniunii Europene si, daca ne convine sa dam anual 1 miliard de euro la bugetul Uniunii Europene in contextul in care luam, ar trebui sa luam 5 miliarde pe an, sigur ca, daca ne convine sa luam fonduri de la Uniunea Europeana, ar trebui sa respectam si cerintele legislatiei europene, inclusiv aceste cerinte privind libera circulatie a capitalurilor…Pot cumpara egiptenii pamant in Romania? Legislatia care am avut-o adoptata pentru persoanele juridice n-a precizat nimic la cetatenie pentru ca nici nu eram stat membru la vremea respectiva. Odata aderata Romania la Uniunea Europeana sigur se putea face caz de noul statut si restrictionat pentru persoanele juridice. Circulatia terenurilor se refera doar la cetatenii Uniunii Europene, deci practic, persoanele fizice si juridice dinafara Uniunii…


CONFERINTELE AGROstandard, "Iarna fierbinte a… de agrostandard

Sursa: Agrostandard

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 176 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 3 voturi

Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi

Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi

Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics