Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Bascularea (InfoMondo Militar)
Aciduzzul | 17 ianuarie, 2011 | 0 comentarii | 437 vizualizari |
(1 voturi )

Gheorghe Gruju
Ce este bascularea la romani? Nu am sa redau definitiile unui DEX sau altuia (caci nici aici nu ne-am hotarat care ar fi cartea de referinta). Am sa incerc sa vorbesc despre conceptul “basculare”= Punctul de la care nu se mai poate reveni la starea normala. In limbaj anglo-saxon l-am gasit in doua feluri definit: “point of no return” sau “tipping point”. Incerc in cele ce urmeaza sa observ cum s-a concretizat la noi acest concept. Fiecare roman cand se naste, este sortit sa devina un “om de succes”. Pentru aceasta, el este educat, primeste meditatii in timpul scolii generale – acum 25 de ani se incepea cu ore de limbi straine – iar in clasa a 8-a, ia ore de romana si matematica. Am avut momente in care puteam sa ne intoarcem (in acesti ani care au trecut) in care ne-am transformat invatamantul, dintr-unul care producea stress la copii si cultura generala la adulti, intr-unul care produce stress la parinti si imbecilitate nationala.

Acele momente erau punctele de basculare, sau pe romaneste “punctele in care ne-am dat peste cap”. Pseudo-intelectualii au transformat invatamantul doar pentru ca asa vroiau ei. In anii 70-80 s-a studiat posibilitatea crearii claselor sportive in scolile generale. S-a experimentat pe un numar de scoli, apoi s-au tras concluziile si s-a oprit totul. Nu atinsesera punctul fara intoarcere. Nu au „basculat”.
In domeniul cultural: tot in anii de referinta anteriori, se facea cultura cu forta. Copiii care locuiau la oras (printre care ma numar si eu) erau fortati sa isi faca abonament la teatru sau la opera. Si mergeau, taras-grabis, dar mergeau la opera sau la teatru.

Altfel, poate ca nici nu ar fi stiut ce e aceea o piesa de teatru si ar fi cautat-o sub capota vreunui turism. Acum teatrele se lupta sa supravietuiasca. Cred ca nu au „basculat”. Noi, cei care am fost fortati sa mergem la teatru, trebuie sa ne ducem copiii la teatru. Sa le oferim sansa aceasta.

In armata se mergea vrand-nevrand. La Lipova erau cca. 1200 de t.r.-isti. 9 luni de efort fizic, instructie la sange. Fericiti la finalul periplului militar cantam cantece ostasesti, „marsul triumfal” din AIDA, „Privesc pe intinsa mare”, „Treceti batalioane romane Carpatii”, etc. La plecare, fiecare era mandru in sinea lui ca nu a „basculat”.

La facultate era clar: „stii, treci, nu… vii la toamna”. Si treceam. 4 ani sau cinci ani nu ni se pareau multi. Si invatam. Si acum avem cultura generala si tehnica. Nu avem nu stiu ce “licente, mastere sau doctorate”. Dar stim sa facem si productie, si reparatii, si proiectare. Profesional nu am „basculat”. Dar cei care vin din urma si confunda masina de cusut cu abricht-ul, buldozerul cu incarcatorul frontal, care sunt plini de teorii economice, poarta cravata pe santier sau in sectie, manuiesc laptopul cu o dexteritate uluitoare, dar nu se simt bine langa furnal, in turnatorie sau pe santier. Acestia au „basculat”.

Dar oare, noi, aceia care mergand la serviciu incepeam cu o cafea, apoi ne straduiam sa poleim ceva deja facut ca sa impresionam seful, care la randul lui, facea acelasi lucru cu seful lui? Au „basculat” cu totii. Asa se explica fenomenul prin care dupa masuratorile din agricultura din anii 90 si dupa primirea cererilor de retrocedare,tarii ii mai trebuiau ceva terenuri pentru a satisface retrocedarea. Daca era un caz izolat, nu s-ar fi soldat cu un necesar excedentar atat de mare. Deci a fost un fenomen de masa. Iar am „basculat”.

As putea continua asa dar ajung la sistemul de pensii. A „basculat”. Unde sunt previziunile sociale si economice, care sa tina balanta? Si sa vada cu cativa ani inainte ca am ajuns la fundul sacului? Ca am „basculat”?

Acei finantisti care in toamna se revoltau ca isi pierd avantajele de „ministreli” si-au facut ei oare treaba? Doar oare despre ei este vorba?
Este vorba de politicieni. Cei care cerandu-ne votul se obliga sa creeze conditiile unui trai normal si firesc. Acestia au „basculat” intr-una de 20 de ani incoace.

Daca toate „bascularile” s-au facut in contra intereselor maselor, oare nu ar fi timpul sa ne „basculam” invers? Ne-am „basesculat” destul! Europa nu exista ca entitate. Exista ca unitate, iar reglementarile UE ne-au batjocorit. La nivel national, care sunt avantajele aderarii la spatiul Schengen? Sa mearga mai multi moroseni in Spania sau Italia, mai multi tigani la cersit in Franta? Dar pentru noi, cei care am ramas, care sunt avantajele? Pana acum vedem doar cheltuieli, conditii, etc. Ce ar fi sa „basculam” legile care sunt contrare firii noastre crestine (vezi libertatile orientarii sexuale), sa ne intoarcem la un sistem de invatamant care a dat roade si sa radicalizam Codul Penal.
Am „basculat” in aceste randuri cateva din gandurile mele.

Ma gandesc la acei militari frustrati. Ce mai aveti de pierdut domnilor? Dupa o viata in Armata Romaniei cred ca puteti sa discerneti delatorii si lingaii si sa va puneti in frunte oameni de calitate, pentru care patriotismul nu a „basculat”.

Veti vedea ca daca treceti la actiune, lupta va fi grea. Dar se va da pentru Romania. Pentru ca Romania este in prag de „basculare”. Cu disparitia generatiilor mai mari de 40 de ani se duce si punctul de sprijin. Galilei spunea: „Dati-mi un punct de sprijin si rastorn Lumea!”.
P.S.: Fiind un inginer declarat, si in criza de timp, ma opresc aici fara sa revizuiesc ceva. Au fost ganduri iesite spontan…

Sursa: InfoMondo Militar

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics