Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Credite si restante: 6 indicatori care conteaza
Aciduzzul | 27 noiembrie, 2011 | 0 comentarii | 278 vizualizari |
(1 voturi )

Potrivit datelor publicate marti de BNR, in luna septembrie, numarul restantierilor persoane fizice a scazut, a scazut si numarul restantelor, dar pe de alta parte, provizioanele constituite de banci au crescut semnificativ, in timp ce calitatea portofoliilor de credite a continuat sa se deterioreze.

1. Numarul restantierilor si totalul restantelor

La sfarsitul lunii septembrie, numarul persoanelor fizice cu intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor  a ajuns la 713.441, in scadere cu peste 10.000 fata de august, si cu peste 20.000 fata de septembrie 2010. In acelasi timp, numarul restantelor a scazut cu circa 18.000 fata de august, si cu 63.000 fata de septembrie 2010, ajungand la 1,023 milioane, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.

Pe de alta parte insa, totalul restantelor populatiei a crescut in ultimul an de la 5 miliarde lei, la 7,17 miliarde lei, iar restanta medie pe cap de restantier a crescut de la 6.800 lei in urma cu un an, la 10.000 in septembrie 2011.

Scaderea numarului de restantieri in ultimele luni este de salutat, insa cel mai probabil a fost determinata de faptul ca numarul celor iesiti din statistici (prin executari silite sau vanzari de portofolii catre companiile de recuperari) a inceput sa creasca, depasind astfel constant numarul noilor restantieri.

2. Populatie versus companii

Tot la sfarsitul lunii septembrie, restantele la banci reprezentand intarzieri mai mari de 30 de zile au insumat 18,8 miliarde lei, in crestere cu 288 milioane lei comparativ cu august, dar cum in septembrie, leul s-a depreciat cu 3% in fata euro, si cum mai mult de jumatate din restante sunt la creditele in valuta, cresterea de 288 milioane lei poate fi usor justificata.

In acest moment, in suma de 18,8 miliarde lei, restantele populatiei au o pondere de 38%, iar cele ale companiilor 62%, ponderea restantelor in totalul soldului de credite ajungand la 6,9% in cazul populatiei (de la 6,8% in august), si la 10% in cazul companiilor (de la 10,2% in august).

3. Structura portofoliilor de credite

Totalul soldului de credite aflate in derulare a ajuns la 217,7 miliarde lei, suma din care doar 46,7% reprezinta creditele standard, adica fara niciun fel de probleme pentru banci. In acelasi timp, ponderea creditelor clasificate ca fiind substandard, indoielnice sau trecute la pierderi a crescut de la 33.4% in august, la 34,6% in septembrie, diferenta de 1,2 puncte procentuale fiind echivalenta cu 4,5 miliarde lei sau aproape 1 miliard de euro.

4. Evolutia provizioanelor constituite de banci

Dupa cum se poate observa in cel de-al patrulea grafic, in septembrie, soldul provizioanelor constituite de banci a crescut cu 1,38 miliarde lei, a doua cea mai mare variatie lunara de la inceputul crizei.

De la inceputul anului, soldul a crescut cu 6,44 miliarde lei, fata de cresterea de 7,7 miliarde lei inregistrata in primele noua luni din 2010, insa ramane de vazut ce se va intampla in T4.11, in ultimele trei luni ale anului trecut, variatia fiind de doar 1 miliard de lei.

5. Cererea de credite

A ramas foarte slaba si in septembrie, numarul interogarilor Centralei Riscurilor Bancare fiind de doar 113.669, cu aproape 64.000 mai putine decat in septembrie 2010, si cu aproape 100.000 mai putine decat in septembrie 2009. In primele 9 luni, numarul interogarilor a fost de 1,56 milioane, in scadere de la 1,9 milioane anul trecut.

O banca, atunci cand doreste sa afle bonitatea unui client propriu sau potential (sau cand o persoana doreste sa contracteze un credit) il verifica la CRB, astfel ca evolutia numarului de interogari arata in buna masura evolutia interesului pentru creditare.

6. Numarul creditelor aflate in derulare

Totusi, desi numarul interogarilor scade, in ultimele luni, bancile au reusit sa acorde mai multe credite, soldul creditelor cu o valoare mai mare de 20.000 de lei majorandu-se cu circa 49.000 intre aprilie si septembrie. Bancile au in derulare 1,5 milioane de credite, in scadere fata de varful atins in septembrie 2008, cand numarul creditelor era mai mare cu 131.600.

Sursa: Businessday

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 574 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 611 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 360 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1552 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics