Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Firmele mici, într-o situaţie disperată. Neobolsevicii au transformat Romania intr-un spatiu toxic pentru capitalul romanesc!
Aciduzzul | 23 martie, 2013 | 0 comentarii | 172 vizualizari |
(1 voturi )

Costin Niţu
Coface: Ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor a ajuns anul trecut la 85%. Numărul lor va creşte şi în 2013. Nicolescu, CNIPMMR: Indicele IMM a scăzut la 64, o evoluţie de ansamblu foarte nesatisfăcătoare. “Acestea sunt afectate de situaţia economiei, de instabilitatea cursului monetar, de evoluţia cererii şi de riscul de ţară”. Numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de până în 10%, ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor s-a mărit de la 78% în 2010 la 85% în 2012, şi este aşteptată o majorare a numărului microîntreprinderilor în insolvenţă şi în acest an, cu 20%, după modificările fiscale prin care acestea sunt obligate să plătească impozit de 3% pe venituri, chiar dacă au avut pierderi, arată o analiză Coface.

Mai mult, potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în a doua jumătate a anului trecut s-au înregistrat doar 54.000 de IMM-uri şi s-au radiat 38.205 de astfel de firme. Evoluţii negative au avut şi datoriile totale ale întreprinderilor, care au crescut cu aproape 1%. Pierderea medie pe un IMM a crescut cu 2%, numărul de salariaţi a scăzut cu 0,48%, evoluţia investiţiilor a scăzut cu aproape 3%, iar evoluţia volumului exporturilor din sectorul privat a scăzut cu 1,5%, pe ansamblul sectorului fiind o evoluţie nesatisfăcătoare.

Întrebat care au fost acele elemente care au condus la această evoluţie nesatisfăcătoare a sectorului de IMM, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a arătat că au fost trei categorii de factori: “În primul rând factori care ţin de evoluţia economiei în ansamblul său, şi la majoritatea indicatorilor analizaţi evoluţiile au fost foarte modeste, iar în mod special se remarcă drept influenţă negativă instabilitatea cursului monetar, care a afectat într-o foarte mare măsură, dar şi alţi indicatori cum ar fi riscul de ţară, evoluţia cererii interne”.

“Dacă ne uităm strict la indicatorii care se referă la IMM-uri, din 11 indicatori 7 au avut evoluţii negative. În mod special au influenţat negativ faptul că s-a diminuat înfiinţarea de firme noi, în semestrul II al anului trecut s-au înfiinţat cu aproape 10% mai puţine firme decât în semestrul I şi concomitent au crescut foarte mult radierile de firme, cu aproape 15%. De asemenea, datoriile firmelor au crescut cu 2%, iar profitul mediu pe firmă a scăzut cu 1%, deci sunt foarte mulţi indicatori care ne arată că din punct de vedere economic mediul de afaceri nu funcţionează cum trebuie”, a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele CNIPMMR.

El a precizat că dacă ne uităm la percepţia oamenilor de afaceri se constată că în continuare se menţine un apetit scăzut pentru investiţii datorită faptului că mediul este aşa cum este, pentru că cererea nu se relansează, absorbţia de fonduri UE este la un nivel redus, investiţiile străine s-au diminuat şi acest climat tensionat care a existat în perioada anterioară din păcate se mai menţine şi nu face să avem o influenţă pozitivă.

Insolvenţele microîntreprinderilor au crescut mai rapid decât media tuturor firmelor

Numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de până în 10%, ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor s-a mărit de la 78% în 2010 la 85% în 2012, şi este aşteptată o majorare a numărului microîntreprinderilor în insolvenţă şi în acest an, cu 20%, după modificările fiscale prin care acestea sunt obligate să plătească impozit de 3% pe venituri, chiar dacă au avut pierderi, potrivit Coface.

“2012 este primul an când rata de creştere a insolvenţei este mai mare decât cea a înmatriculărilor noi. Anul trecut, numărul firmelor nou înmatriculate a crescut cu 2%, în timp ce ritmul de intrare în insolvenţă a avansat cu 14%. Altă noutate adusă de anul 2012 este că peste 50% din companii au solicitat singure insolvenţa, până acum creditorii solicitau insolvenţa”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al Coface România, Constantin Coman.

El a arătat că firmele care intră în insolvenţă au o rată de succes de ieşire din această procedură de circa 3%, însă chiar şi în cazul acestora creditorii îşi recuperează în foarte mică măsură creanţele. În cazul microîntreprinderilor, rata de succes este mult mai mică. “Companiile mari au mai multe şanse de a ieşi din insolvenţă, dar este un proces îndelungat în care trebuie să vină cu un plan de restructurare foarte bun prin care să facă faţă tuturor creditorilor, nu numai băncilor”, a spus Coman.

Coface anticipează că numărul microîntreprinderilor care vor intra în insolvenţă va creşte şi în acest an, cu un ritm mai accelerat, de 20%. Din datele Coface, jumătate dintre companiile vizate de modificările Codului Fiscal au consemnat pierderi în 2011, un sfert nu au înregistrat nicio activitate, iar restul au avut profit. “Astfel, modificarea condiţiilor de aplicare a sistemului de taxare asupra venitului microîntreprinderilor va determina o triplare a bazei contribuabililor plătitori şi o creştere similară a gradului de povară fiscală resimţit de către microîntreprinderi”, a spus Coman.

“Trebuie stimulat sectorul privat să investească”

“Primul lucru care trebuie avut în vedere este relansarea procesului investiţional prin stimularea sectorului privat să investească, procesul investiţional din fonduri structurale pentru creşterea absorbţiei efective şi procesul investiţional din fondurile proprii ale statului. În al doilea rând, noi considerăm că este foarte important să insistăm ca să se îmbunătăţească oferta de servicii bancare. Din păcate, aşa cum ştim cu toţii, costul creditului a crescut în ultima perioadă şi nu era normal să crească, pentru că la nivel european evoluţiile s-au stabilizat, deci aici aşteptăm un reviriment.

Şi, sigur, este foarte important ca aceia care conduc această ţară să transmită cetăţenilor un mesaj de încredere pentru că diminuarea înclinaţiei de a investi şi economisi este determinată în bună măsură de faptul că foarte mulţi cetăţeni, foarte multe întreprinderi percep că mediul de afaceri din România şi perspectivele sale nu sunt cele mai bune”, a explicat, pentru Curierul Naţional, Ovidiu Nicolescu.

Nicolescu: Sunt necesare măsuri rapide, radicale şi pragmatice

El a reiterat necesitatea unor măsuri rapide, radicale şi pragmatice pentru relansarea sectorului de IMM. “Astăzi (n.r. – ieri) am avut o discuţie cu doamna ministru Grapini şi am aflat cu satisfacţie că Legea IMM-urilor a mai făcut nişte paşi, o să primim chiar astăzi ultima variantă de la minister.

Am aflat că se lucrează la extinderea prevederilor legii privind comercializarea cu marile lanţuri de magazine, se extinde de la produsele agroalimentare la toate categoriile de produse, şi am stabilit cu doamna ministru că săptămâna viitoare se face un colectiv care va propune priorităţile IMM-urilor din România pentru a fi luate în considerare în strategia şi în programele care se fac pentru finanţările europene în perioada 2014-2020. Fără acţiuni concrete, sectorul de IMM-uri nu se relansează şi, atâta timp cât se menţine un indice nesatisfăcător, şansele ca România să-şi relanseze economia sunt foarte reduse”, a spus Ovidiu Nicolescu.

Sursa: Curierul National

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1545 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics