Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Geopolitica noului imperialism. Profesorul Ilie Badescu despre “cazul unor fenomene ciudate”: “repetarea fenomenului selectiei sociale negative a elitelor in epocile de criza”
Aciduzzul | 25 ianuarie, 2013 | 1 comentarii | 670 vizualizari |
(5 voturi )

prof. univ. dr Ilie Badescu

Trasaturi ale neo-imperialismului. Cateva precizari editoriale asupra lucrarii de fata

O carte care nu trebuie sa va lipseasca, aparuta la Mica Valahie, editura care are spre vanzare si numeroase titluri disponibile in format electronic pe Elefant.ro. “Cartea valorifica preocupari mai vechi ori mai noi ale autorilor in domeniul geopoliticii si al sociologiei marilor spatii. Efortul autorilor a fost centrat pe articularea intregului, pe regandirea „sintaxei” partilor in functie de ideile axiale ale studiului, incat, desi sunt preluate materiale publicate in momente diferite si in contexte interpretative diferite, cartea dobandeste o identitate noua prin unitatea temei si prin noutatea ideilor axiale impuse de un studiu ca cel dedicat fenomenului imperialist si deopotrivaprin specificul unei abordari disciplinare distincte, aceea a geopoliticii.

Cartea cuprinde evident si parti inedite cerute de noul context al problematicii abordate, adica redactate anume pentru aceasta lucrare. Ca orice studiu, si cel de fata are incompletitudini, cuprinde poate si unele judecati nenuantate, dar acesta este riscul oricarei abordari menite reexaminarii unui dosar vechi si totusi nou, cum este si dosarul geopolitic al noului imperialism.

Speram ca cititorul va iesi imbogatit din lectura acestei carti construita cu materialul unei realitati gandite si regandite (uneori razgandite) de mari savanti ai lumii, motiv pentru care am tinut totusi ca vocea lor sa nu lipseasca din carte, ceea ce ne-a obligat sa valorificam prezentarile facute ideilor lor in alte contexte si in momente diferite.

Grija principala a autorilor cartii de fata a fost ca vocea lor sa nu distoneze fatade vocea marilor teoreticieni ai fenomenului neoimperialist de ieri si de azi. Ceea ce-am voit noi a fost sa alcatuim un tablou al teoriilor asupra fenomenului care sa-i permita cititorului sa contemple singur chipul noului imperialism in oglinda unor asemenea teorii. tinta noastra n-a fost sa atingem vreo originalitate desarta ci sa marim puterea oglinditoare a ceea ce credem ca poate fi considerata o geoscopie a noului imperialism.

Acesta este motivul pentru care am tinut sa oferim cititorului mai degraba oglinda savanta a acestui fenomen decat vreo glosa din Balcani asupra grozaviei si deopotriva a desertaciunii marilor dominatii. Daca lucrarea are o nota de originalitate, aceasta decurge din gandul autorilor ca teoriile de ieri si de azi asupra fenomenului imperialist (vechi si nou) constituie o adevarata geoscopie a acestuia.

Cititorul poate primi aceasta carte ca pe o introducere in geoscopia noului imperialism sau, mai nuantat, in geoscopia dominatiei asa cum se manifesta aceasta in modernitatea tarzie numita si postmodernitate. Geoscopia poate fi considerata drept una dintre metodele geopoliticii, prin mijlocirea careia se obtine developarea peisajului geopolitic si geoeconomic marcat de prezenta unui anume fenomen, precum este, in acest caz, fenomenul dominatiei neo-imperialiste.

In fine, procedeul geoscopiei se intemeiaza si pe ideea remanentelor, a repetarii unor stari, mecanisme, care fac posibil fenomenul epistemologic al retroteoriilor, adica al revenirii ideilor teoretice din epoci revolute in campuri empirice actualizate. Fenomenul a fost sesizat pe cazul unor fenomene ciudate, precum ar fi repetarea fenomenului selectiei sociale negative a elitelor in epocile de criza.

Fenomenele „neo” si temeiul retrosociologiei

Ideea teoretica a selectiei negative si deci a unei elite cu semnul minus a fost elaborata in campul de gandire al discursului politic si sociologic din paginile revistei conservatoare din Principatele unite romane si nu-si pierde valabilitatea cand parasim cazul empiric al societatii romanesti din epoca respectiva. Ea este cu adevarat o idee teoretica nu pur si simplu o „generalizare empirica” si ca atare isi pastreaza valoarea teoretica independent de situatia empirica prin care s-a „ilustrat”.

De aceea, o atare idee se afirma in cadrul si sub forma retroteoriilor, adica a revenirii ei in campuri empirice noi, cu forta unei adevarate renasteri, sub forma unor teorii corelative. Este si cazul sociologiei eminesciene a selectiei sociale negative, care imbraca, iata, formula unei retrosociologii de mare surpriza.

Neoimperialismul este o alta ilustrare a ideii repetarii unor configuratii istorice si a teoriilor corelative, oricat de mare ar fi coeficientul de noutate al unor asemenea situatii neo-istorice. Neoconservatorismul, neoliberalismul, neoimperialismul etc., sunt alte ilustrari ale ideii ca istoria se repeta in si sub vesmantul unei noutati, adica prin repetarea unui continut vechi, a unei idei vechi, repetate intr-o haina teoretica noua, ceea ce face valida si ideea retrosociologiei. (…)”

Integral in prezentarea cartii, la Elefant.ro

Cartea poate fi cumparata de AICI.

MICA VALAHIE

Geopolitica noului imperialism
Ilie Badescu, Lucian Dumitrescu, Veronica Dumitrascu
Bucuresti, 2012

www.micavalahie.ro

micavalahie@yahoo.com

Sursa: Ziaristi Online

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

  Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

  Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi

  Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

  Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

  Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

  Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

  Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

  Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

  Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics