Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Jumatate dintre romani cred ca era mai bine inainte de 1989. De ce? (Business Day)
Aciduzzul | 27 septembrie, 2010 | 1 comentarii | 665 vizualizari |
(1 voturi )

In ultimii ani, numarul celor care regreta perioada comunista a crescut, astfel ca in prezent 61% dintre romani considera comunismul o idee buna, iar jumatate cred ca inainte de 1989 se traia mai bine. Probabil ca pentru multi dintre cei carora capitalismul le-a oferit posibilitatea de a se afirma, aceste procente sunt greu de inteles, insa lucrurile sunt perfect explicabile daca analizam motivele pentru atat de multi romani cred ca pe vremea lui Ceausescu era mai bine.

1. Toti oamenii aveau un loc de munca

Pe vremea comunismului nu exista notiunea de somaj, statul oferind un loc de munca tuturor. In acest scop, Ceausescu a construit uriase combinate siderurgice, a construit fabrici si uzine in care populatia sa aiba unde sa munceasca.

Ce se intampla acum? Statul nu mai ofera locuri de munca si mai mult decat atat, nu este capabil nici macar sa stimuleze crearea de locuri de munca de catre mediul privat. Iar atunci cand o schimbare de regim te pune in situatia de a alerga luni de zile dupa un job (si acela prost platit), este normal sa simti o unda de regret cand te gandesti la siguranta pe care o aveai inainte de 1989.

2. Traiul decent

In 1989, salariul minim era de 2.000 de lei, salariul mediu brut era de 3.500, iar cel mediu net de 3.000, ceea ce inseamna ca intre salariul minim si cel mediu exista o diferenta de 75%. Cei care au apucat vremurile de atunci stiu ca salariul minim asigura un nivel de trai cat de cat rezonabil, iar cu salariul mediu se traia chiar bine.

In prezent, salariul minim este de 600 lei, iar cel mediu de aproximativ 2.000 de lei, diferenta dintre aceste doua salarii fiind de 233%. In plus, acum salariul mediu nu asigura un trai decent, iar cel minim este de-a dreptul ridicol.

Anii de boom economic au creat falsa impresie ca romanul mediu este echivalent cu tanarul care lucreaza intr-o multinationala si castiga 1.000 de euro pe luna, in timp ce realitatea ne demonstreaza ca, de fapt, cei mai multi dintre salariati castiga sub medie.

Astfel, conform unui raport al Academiei Romane, sub limita de 65% din salariul mediu se afla în prezent circa jumatate dintre salariati fata de o cincime în 1989. In acelasi timp, la limita superioara, peste dublul salariului mediu sunt 8% dintre salariati, fata de numai 2% în 1989.
Cu alte cuvinte, este evident ca puterea de cumparare a celor mai multi dintre romani este mai mica acum decat pe vremea lui Ceausescu, iar faptul ca inainte de 1989 nu exista libertate, ca trebuia sa te scoli cu noaptea in cap pentru a cumpara un litru de lapte, sau ca se stingea lumina in fiecare zi nu tine de cald sau de foame.

3. Accesibilitatea locuintelor

Cand vine vorba despre locuinte, stim ca romanii au o mentalitate diferita de cea vesticilor, in sensul ca la noi, simtul proprietatii este extrem de bine dezvoltat. Inainte de 1989, in marile orase, un apartament decent se putea cumpara la un pret de 100-120.000 de lei prin intermediul unui credit luat de la CEC la o dobanda ce nu depasea 3-4% pe an, credit care era accesibil si celor cu venituri mai modeste (vezi aici cate locuinte a construit Ceausescu).

Acum, acelasi apartament costa cel putin 40.000 de euro, iar creditele au o dobanda de doua ori mai mare, astfel ca achizitia unei locuinte reprezinta doar un vis frumos pentru marea masa a salariatilor.

Un simplu calcul ne arata ca in 1989 un apartament costa echivalentul a 30-35 de salarii medii, iar in prezent costa echivalentul a 80 de salarii medii. Si sa nu uitam ca acum, spre deosebire de 1989, marea masa a salariatilor castiga sub salariul mediu.

Concluzie

In Romania exista aproximativ 10 milioane de persoane cu varsta de peste 40 de ani, si probabil ca majoritatea il regreta pe Ceausescu. De ce? Pentru ca cei 20 de ani de capitalism nu au adus nimic bun pentru ei – puterea lor de cumparare a scazut, locurile de munca sunt rare, nesigure si prost platite, magazinele sunt pline de produse pe care acestia nu au bani sa le cumpere… etc.

Eu pot sa sustin cu argumente ca sistemul comunist a fost unul falimentar si ca Ceausescu a fost un personaj sinistru, insa cei mai multi dintre nostalgici gandesc extrem de simplu: “in 2010 muncesc la fel de mult ca in 1989, dar acum nu imi mai permit o locuinta, o masina, sau un concediu la mare”. Iar atunci cand gandesti asa, este simplu sa spui ca pe vremea lui Ceausescu era mai bine.

Sursa: Business Day

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

  Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

  Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

  Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

  Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

  Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

  Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

  Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

  Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

  Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics