Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Legile recrutarii agentilor de informatii. Echipe de recrutare. Etapele recrutarii. GRU, cenusa fara epoleti – Viktor Suvorov (Spyology)
Aciduzzul | 13 august, 2010 | 0 comentarii | 2778 vizualizari |
(3 voturi )

Spionul recruteaza agenti, cu ajutorul carora ajunge la informatii. Pentru a reusi sa-l controleze pe omul care stie, ofiterul poate folosi tot felul de metode. Poate sa-l santajeze, sa-l intimideze, sa-l plateasca sau sa-l convinga. Dar, dupa recrutare va trebui sa-l faca sa se simta in siguranta, pentru ca numai asa va putea sa lucreze eficient cu el. Spionajul, ca si contraspionajul, se bazeaza pe informatori – omul este partea cea mai valoroasa si totodata cea mai vulnerabila a angrenajelor prin care circula informatii sensibile. Farmecul personal al ofiterului are un rol important in relatia cu agentul, indiferent de mecanismul prin care acesta a fost recrutat. Agentii stiu pentru cine lucreaza si ce anume fac de fapt? Unii stiu, altii nu, altii banuie doar.

Discretia e regula tuturor regulilor in meseria asta. Identitatea reala a agentului nu o stie decat ofiterul care a facut recrutarea si uneori seful mare.

In societatile traditionaliste, tacerea ta este garantia pentru viata agentului. Fiecare agent are un pret, de obicei mare – serviciul de informatii e o jucarie scumpa. Informatorul va fi motivat pe un anume tip de colaborare.

Cel mai bine este sa lucrezi cu cei care sunt motivati de patriotism. Aceste legaturi sunt si cele mai durabile. In cazul motivatiilor bazate pe bani sau statut (o slujba mai buna sau promovare profesionala), legatura risca sa se dilueze in timp. Cea mai eficienta metoda de recrutare ca rezultate si timp, este cea bazata pe patriotism (60%), bani, cadouri si avantaje materiale (15%), santaj (5%), respective recrutarea si exploatarea in orb (20%).

Pregatirea contactului operativ – intalnirea ofiterului cu agentul

Cel dintai soseste la locul intalnirii cu cel putin jumatate de ora inainte de ora convenita, pentru a verifica daca exista filaj in zona. E un intreg “balet” care se face pentru a vedea daca e curata zona. Daca nu faci baletul, risti sa-ti vina mai multi spectatori decat ti-ai dorit. E un stres urias, care te consuma. Nu spaima, stres.

De grija cu care ofiterul face aceste verificari depinde longevitatea relatiei dintre el si agent si uneori chiar longevitatea agentului. Ce se intampla cu agentul atunci cand cade in mainile contraspionajului?

I se propune sa continue colaborarea, livrand informatii fabricate, adica sa-si intoxice ofiterul controlor. Daca nu accepta, este deferit justitiei si de-acolo, Dumnezeu cu mila.

Oricum, are loc un proces de debriefing, ca sa-si dea seama (contraspionajul) ce a spus, care sunt sursele de interes (ale spionului) si daca agentul a recrutat la randul lui alti informatori.

Metode prin care se face „aducerea la adevar“? Multiple, iar limita o reprezinta doar imaginatia.

In cartile lui, John Le Carre, fost ofiter MI6 (serviciul britanic de informatii externe) vorbeste despre „metode specifice persoanelor necooperante“, cum ar fi un sac urat mirositor tras peste capul celui anchetat, in vreme ce mainile ii sunt, evident, legate.

Datele si informatiile rezultate din studierea si verificarea candidatilor se consemneaza in raportul cu propuneri de recrutare.

Raportul cu propuneri de recrutare cuprinde: necesitatea si scopul concret al recrutarii; principalele date rezultate din studiul si verificarea candidatului; calitatile personale esentiale si posibilitatile de indeplinire a sarcinilor ce urmeaza a-i fi incredintate; garantiile asupra loialitatii; caile de determinare sa accepte colaborarea sincera, constienta, organizata si deplin conspirata; locul recrutarii.(…)

Raportul cu propunerile de recrutare se inainteaza ierarhic sefului competent sa aprobe efectuarea recrutarii.(…) Recrutarea se efectueaza pe baza sentimentelor patriotice, iar in anumite cazuri prin cointeresarea candidatului. In situatii exceptionale, temeinic justificate de interese operative, recrutarea se poate realiza si pe baza de date compromitatoare.

Este interzis a se folosi drept baza compromitatoare savarsirea de infractiuni pentru care persoana in cauza trebuie sa fie trasa la raspundere potrivit legii.

In mod cu totul exceptional si numai cand interese de aparare a securitatii statului, temeinic motivate, o impun, unele fapte cu grad de pericol social redus, pentru care, in conditiile legii, se poate inlocui raspunderea personala, vor putea fi folosite, cu avizul prealabil al Directiei Cercetari Penale, ca baza de recrutare” (Instructiuni nr. D 00180/1987).

Recrutarea este un proces ce trebuie STIINTIFIC pus in aplicare. VERIFICAREA si TESTAREA sunt principalele caracteristici ale acestei faze. Iar stiinta care se utilizeaza in principal este PSIHOLOGIA.

Echipele de recrutare au 3 componente :

– agentul recrutor – omul de baza, cel care sta in contact cu tinta. El gaseste in general tinta si o “prelucreaza”. Calitatile sale organizatorice, psihologice si intelectuale sunt “motorul” care asigura succesul unei recrutari sau nu. Este punctul central al unei recrutari, piesa indispensabila fara de care nu se poate face nimic. Nu trebuie sa ii fie neglijata influenta. De asemenea el este ochul si timpanul echipei de recrutare. E singurul in contact cu tinta, asadar de calitatea sa depende calitatea informatiilor colectate si implicit calitatea procesului de recrutare.

echipa de psihologi este echipa care sta in spatele agentului recrutor, cea care conduce in adevaratul sens al cuvantului recrutarea. Ea solicita informatiile pe care agentul recrutor trebuie sa le procure, ea ofera linii directoare, ea accentueaza o latura sau alta. E compusa in general din PSIHOLOGI, cei care fac o analiza psihologia tintei si ii da acordul agentului recrutor de a trece la recrutarea propriu-zisa. Analiza psihologica a candidatului este un proces dificil si extrem de complex. Poate dura si ani de zile. O recrutare nu se realizeaza intr-o singura zi. Recrutarile grabite sunt de regula sortite esecului. Trebuie facuta insa o distinctie clara in a recruta un agent si a recruta un informator (actiune ce nu necesita un proces asa de elaborat)

– echipa de verificare si testare – o echipa compusa din persoane de teren, specialisti in supraveghere si obtinere de informatii. Ei sunt cei care rascolesc trecutul persoanei, ii pot face o incursiune inedita in apartamentul acestuia pentru a culege informatii fierbinti. Sunt cei care verifica “sanatatea” informativa a candidatului. Acesta echipa ofera si completeaza informatiile aduse de agentul recrutor cu informatii care in mod normal ar fi dificil de obtinut.

Tot acest complex de oameni asigura eficienta recrutarii.

De ce recrutarea e grea? Pentru ca lucreaza cu cele mai multe incertitudini. Lucrezi cu oameni, care sunt cei mai imprevizibili. Orice greseala de calcul psihologic aduce rateul, care inseamna propunere de recrutare refuzata. Ceea ce nu e permis. Nu are voie sa existe. Atunci cand faci propunerea sti sigur ca cel care o asculta o va accepta. Altfel nu o mai faci. Aici nu mergi pe incercari. Mergi la sigur.

Ce mai greu in recrutare este inceputul. Apoi se mai pot ameliora lucrurile. Exista retete de lucru etc.
Problema este gasirea candidatului bun si analizarea lui in vederea luarii sau nu in vizor. Recrutarea incepe cu a gasi persoana POTRIVITA.

Metodele clasice nu mai au asa mare valabilitate in acest secol al vitezei si informatiei. Trebuie gasite noi cai de «agatare» a candidatilor.
Agentul recrutor este cel care joaca aici un rol important cu flerul sau, cu simtul sau, cu calitatile sale de comunicare. Imaginatia acestuia este nu doar importanta, ci imperativa. Ideile si improvizarile de moment sunt solutiile care asigura trecerea acestui pas dificil : GASIREA UNUI CANDIDAT CAT DE CAT PROTRIVIT !

Regulile recrutarii

Teoria recrutarii spune ca mai intai trebuie sa gasesti obiectivul indicat.

Asta e prima regula: alegerea si selectia obiectivului

A doua regula a recrutarii glasuieste ca nu trebuie sa patrunzi niciodata “peste gard”. Nu cauti obiectivul in interiorul campului sau de munca, ci in afara lui: la biblioteca, la sali de sport, prin berarii, cluburi, etc.

A treia lege a recrutarii spune ca nu trebuie sa fie recrutat neaparat « directorul sau seful » – ci oameni din anturaj (spre exemplu secretarele lor se recruteaza mai usor, in schimb stiu cel putin la fel de mult ca si sefii lor).

A patra lege a recrutarii spune ca fiecare om are in capul sau idei stralucite si fiecare sufera in viata cel mai mult din pricina ca nimeni un vrea sa-l asculte. Cea mai mare problema in viata pentru fiecare om este sa-si gaseasca un confident. Dar lucrul acesta nu e posibil deoarece toti ceilalti oameni sunt preocupati de acelasi lucru, si anume de cautarea unui confident pentru sine, asa incat pur si simple nu au timp sa asculte ideile aiurite ale altora. Principalul in arta recrutarii este priceperea de a-l asculta pe interlocutor. A invata sa-l asculti pe acesta, fata a-l intrerupe, constituie garantia succesului. E o treaba foarte dificila. Dar numai cel care asculta fara a intrerupe, numai acela va deveni cel mai bun prieten.

A cincea lege a recrutarii este legea capsunei. Mie imi plac capsunile. Imi place, de asemenea sa pescuiesc. Dar daca m-as apuca sa dau la peste cu capsuni, n-as prinde nici unul. Pestele trebuie momit cu ce-i place lui – cu rame. Daca vrei sa devii prieten cu cineva, nu-i vorbi despre capsuni, care-ti plac tie. Vorbeste-i despre ramele care-i plac lui.

Sursa: Spyology

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics