(n. 3 iulie 1948, Rădăuţi – Frătăuţii Noi) este un jurnalist şi scriitor român. A debutat în presă ca elev în 1966, la un ziar din judeţul Suceava.
Activitate jurnalistică
În ’68 scria la revista Universităţii Al Ioan Cuza, Alma Mater, unde a ajuns redactor şef. În `70 ajunge la Viaţa Studenţească. În ’71, după terminarea facultăţii, este introdus de Nicolae Stoian la Viaţa Studenţească la secţiunea „Reportaj”. Ajunge secretar general de redacţie în `79, dar este dat afara pentru că se afla la al treilea divorţ şi nu avea o viaţă morală exemplară. Pentru puţin timp scrie scenarii pentru studiourile Sahia, scrie cărţi şi colaborează la Radio. În `80 ajunge realizator la TVR, unde lucrează fără întrerupere pînă în `89. Primul său succes a fost „Veniţi cu noi pe programul doi”, la care a înregistrat rating de 46%. Tatulici pune bazele postului Tele 7 ABC de unde în `95 demisionează pentru a se muta la Pro TV. În `96 fondează Clubul Român de Presă. În acest moment este director de programe la Realitatea TV.
Om de afaceri
Tatulici are cîteva companii lansate în domeniul media. Astfel, la revista Privirea deţine majoritatea împreună cu soţia lui. La fel şi în cazul firmei de producţie cinematografica N & T Trading. Deţine apoi împreună cu Sorin Ovidiu Vîntu, o televiziune rămasă la stadiul de proiect (G TV) şi Mihai Tatulici Production (acţionar majoritar Imola). Este coleg de Consiliu de Administraţie cu Sorin Roşca Stănescu la Grupul Editorilor şi Difuzorilor. A investit bani şi într-o firmă de comerţ cu produse zaharoase (MCM Network) şi o asociere cu trustul PRO în firma Mediafest.
“Spălător de cadavre”
Sintagma îi aparţine lui Ion Cristoiu, care a folosit-o pentru a-l descrie pe Tatulici, care se folosea de emisiunea sa de la PROTV pentru a invita diversi oameni controversaţi pentru a le lua apărarea.
Traseu profesional:
Fondator al revistei “Alma Mater” a Universitatii din Iasi (1969)
Redactor la saptamanalul “Viata studenteasca” (1971-1973)
Secretar general de redactie al saptamanalului “Viata studenteasca” – “Amfiteatru” (1973-1980)
Realizator TV – Televiziunea Romana (1980-1990)
Redactor sef – Televiziunea Romana (1990-1994)
Director general – Tele 7abc (1994-1995)
Director general al companiei de programe audio-video “Mihai Tatulici Production” (1995)
Director fondator revista “Privirea” (1995)
Presedintele Fundatiei E.L.I.T.A. (Europa prin Libertate, Inteligenta, Toleranta si Actiune)
Fondator unic al Clubului Roman de Presa (1995)
Director General al Clubului Roman de Presa (1997-2001)
Director General al Editurii House of Guides (2000 – 2004)
In prezent, realizator de emisiuni – Realitatea TV
Programe de televiziune: Veniti cu noi pe programul doi ! (1990-1994) – TVR; Revolutia romana in direct ( 1990-1992) – TVR; Chestiunea Zilei (1994-1995) – Tele 7abc; Desteapta-te romane ! (1995-1997) – Pro TV; Audienta Nationala (1997-1999) – Pro TV; Bruiaj de cultura (2004-2005) – Realitatea TV; Deschide Romania (2005) – Realitatea TV
Programe de radio: “Viata ca o prada” (1995) – Radio Tinerama; “Razboi si pace” (1996) – Radio Total
Lucrari de beletristica: “Ceata si obijnuinta”, roman Ed. Albatros, 1973; “Salvatorul”, roman Ed. Albatros, 1980; “Ceainicul de argint”, nuvele Ed. Eminescu, 1987; “Revolutia Romana in direct” – 1990; “Vin ramele”, nuvele Ed. Tinerama, 1993; “Romani simpatici”, nuvele, Ed. Privirea 2003; “Cadrele”, Ed. Privirea, 2004; “Nemuritorii”, Ed. Privirea, 2004
Publicatii periodice: peste 10.000 de articole, recenzii, reportaje, traduceri, eseuri, editoriale in peste o suta de ziare si reviste romanesti in intervalul 1969-2004, precum si peste 1.000 de emisiuni de televiziune, in calitate de autor, moderator sau producator.
Premii: Premiul de creatie in cadrul Colecviului National Studentesc de Literatura – 1970; Premiul special al Editurii Romanul pentru anul – 1990; Premiul APTR pentru film documentar – 1990; Premiul FLACARA pentru anul – 1992 Premiul APTR pentru emisiuni sociale – 1992; Marele Premiu APTR pentru anul 1994; Premiul APTR pentru talk show – 1995; Marele Premiu APTR pentru anul 1996.
BIOGRAFIA NEROMANTATA
A debutat în presă ca elev în 1966, la un ziar din judeţul Suceava. În ‘68 scria la revista Universităţii Al. Ioan Cuza, Alma Mater, unde a ajuns chiar şi redactor şef. În ‘70 ajunge la Viaţa Studenţească. În ‘71, după terminarea facultăţii, este pescuit de Nicolae Stoian la Viaţa Studenţească la secţiunea Reportaj.
Ajunge secretar general de redacţie în ‘79, dar este dat afară. Nu pentru frondă anticomunistă ci pentru că se află la al treilea divorţ.
Pentru puţin timp scrie scenarii pentru studiourile Sahia, scrie cărţi şi colaborează la Radio. În ‘80 ajunge realizator la TVR, unde lucrează fără întrerupere până în ‘89.
Face parte din cercurile “vesele” ale potentaţilor din cartierul Primăverii. Revoluţia îl prinde făcând emisiuni pentru tineret la TVR.
Are probleme deoarece era etichetat drept prietenul lui Nicu Ceauşescu. Depăşeşte acest gen de probleme, agresându-l pe Nicu Ceauşescu când acesta a fost adus, înjughiat, în studiourile Televiziunii, la “Revoluţie”.
Gasca din care facea parte Tatulici ii mai includea pe Nicu Ceausescu, Jean Maurer, Serghei Mizil, Gyuri Fazekas (fiul secretarului CC), Calin Andrei (fiul ministrului de Externe, Stefan Andrei), cei trei nepoti ai lui Gheorghiu-Dej – Ghita, Mandra si Sanda, Ilinca Preoteasa, Florin Danalache (fiul ministrului Transporturilor din acea vreme), Sandu Barladeanu (fiul lui Alexandru Barladeanu, primul presedinte al Camerei Deputatilor dupa Revolutie), Valentin si Zoe Ceausescu, Gino Iorgulescu, Petre Roman si multi altii.
“Noi eram mai golani, Petre Roman si Valentin Ceausescu erau studiosi”
Petreceri nebune si evadari din tara fara limite, acestea erau preocuparile tinerilor din gasca lui Miki (asa cum ii spun prietenii lui Madalin Voicu – n.r) si a lui Serghei. “Totul era altfel atunci pentru tineri. Nu aveau libertate, dar stiau si puteau sa se distreze.
Tatulici a rămas în istorie pentru aportul său special, aplicat, la megaescrocheria Caritas, slujind ca agent mediatic al patronului circuitului piramidal.
Tatulici pune bazele postului Tele 7 ABC de unde în ‘95 demisionează pentru a se muta la Pro TV. În ‘96 fondează Clubul Român de Presă. În acest moment este director de programe la Realitatea TV. Tatulici are câteva companii lansate în domeniul media. Astfel, la revista Privirea deţine majoritatea împreună cu soţia lui. La fel şi în cazul unei firme de producţie cinematografică (N&T Trading).
Deţine apoi împreună cu omniprezentul investitor media, Sorin Ovidiu Vântu, o televiziune rămasă la stadiul de proiect (G TV) şi Mihai Tatulici Production (acţionar majoritar Imola). Tatulici este coleg de Consiliu de Administraţie cu Roşca Stănescu la Grupul Editorilor şi Difuzorilor, şi a investit bani într-o firma de comerţ cu produse zaharoase (MCM Network) şi o asociere cu trustul PRO în firma Mediafest.
Mihai Tatulici este numit in locul lui Constantin Druica, managerul firmei Media Mall, cel care in decembrie 1997 a pornit proiectul statiilor Realitatea TV si a deschis prima statie locala la Cluj-Napoca, informeaza reportervirtual.ro.
Numele lui Tatulici a apărut într-o depoziţie la dosarul de crimă organizată al fraţilor Cămătaru. Ziaristul era acuzat în presă că a participat la o operaţiune de intimidare a unor parteneri de afaceri ai soţiei sale, operaţiune unde au fost folosiţi recuperatori şi unde Tatulici s-a folosit abuziv de calitatea sa de jurnalist.
Sursa: Napoca News
Editorial – Zece pentru Cintarea Romaniei
In ultimii ani, Mihai Tatulici s-a specializat in spectacole lacrimogene, un fel de telenovele live, in care aduna bani pentru altii. Dar asta ii aduce si lui cistiguri apreciabile. Talentul lui indiscutabil este sa faca suferinta rentabila.
Nu exista cataclism prea mare pentru pofta de munca a lui Mihai Tatulici. Orice nenorocire face din el un animator de dezastre. O inundatie e mana cereasca, iese pe post cu vocea lui plingareata si filosofia sa de utecist imbatrinit in rele si stoarce bani. Un cutremur si un tsunami, legate, chiar daca, din nefericire pentru el, nu se intimpla la noi, devin un bun prilej de a face editii speciale si teledoane.
Tatulici isi freaca miinile si asteapta necazul. Cu cit nenorocirea e mai grava, cu atit expunerea sa mediatica e mai mare. Cind nu vine un necaz serios, sarmanul om e pus sa improvizeze altceva ca sa-si scoata banul.
Spectacolul din seara zilei de marti, de la Ateneul Roman, produs pentru Realitatea TV, mi-a adus aminte de desantatul festival Cintarea Romaniei. Daca nu ar fi avut loc Revolutia din 1989, sint sigur ca Mihai Tatulici ar fi fost deja in pozitia in care ar fi realizat el insusi festivitatea finala a Cintarii Romaniei – 2005. Vreau sa spun ca, daca nu se schimba nimic, lucrurile ar fi fost, in ceea ce-l priveste pe Tatulici, la fel de neschimbate ca acum, cind credem ca s-a mai schimbat ceva! El e un supravietuitor, stie cum sa procedeze indiferent ca saruta mina lui Nicu Ceausescu sau a lui Liviu Luca de la Petromservice. Ii este egal daca lauda realizarile socialismului multilateral dezvoltat sau sistemul piramidal caritas si pe Ion Stoica, patronul lui. E un profesionist. Bani sa iasa! Si ies, uneori, chiar de opt ori mai mult.
La Cintarea Romaniei (si la spectacolul de marti al lui Tatulici) era nociva confuzia valorilor. Stateau pe acelasi picior de laureati impletitorii de rafie si pictorii adevarati, doinitorii in frunza si absolventii de Conservator. Legitimau valori si nonvalori, amestecau profesionisti si veleitari. Asa cum, marti, la Ateneu, s-au amestecat Irinel Columbeanu si Mona Musca, Vadim Tudor si Balaceanu-Stolnici, Dan Diaconescu si Gheorghe Flutur.
Tatulici a reusit sa adune mere cu pere si sa-i iasa pe podium prune. Si mai e ceva ce reuseste sa faca fostul protejat al lui Nicu Ceausescu: sa vulgarizeze, sa terfeleasca ideea de elita. Sa tirasca elitele intr-o competitie cu veleitarii, sa le amestece cu Funar, cu Irina Loghin, cu Adrian Paunescu. Sa deruteze telespectatorul onest, sa-l manipuleze grosolan, sa-l buimaceasca: toti sint la fel, nici unul nu-i mai breaz.
Intr-o asemenea aranjare de categorii si cu un asemenea malaxor de bune si rele, nu era de mirare daca iesea cel mai bun jurnalist Horica Alexandrescu sau Ion Cristoiu (a fost, totusi, pe podium), iar cea mai buna avocata, daca s-ar fi inventat si categoria asta de top, sa iasa Elena Udrea. Interesanta ar fi fost si categoria de cei mai buni santajisti din presa, s-ar fi regasit in ea citeva nume din categoria nominalizatilor la jurnalisti.
Cit despre enormitatea ca toate clasamentele reprezinta vointa a 17 milioane de romani, asta tot de la PCR a invatat-o Tatulici. Modelul lui este, in acest caz, tovarasul Ion Traian Stefanescu, fost prim-secretar la judetul Salaj, care a raportat, la niste alegeri, prezenta la urne suta la suta si tot suta la suta voturi pentru Nicolae Ceausescu! Hai sa fim seriosi, nici daca era obligatoriu, nu se putea sa-i faci pe 17 milioane de romani sa voteze, cit esti tu de Mihai Tatulici.
Nici la Caritas nu a adunat 17 milioane de fraieri. Si ca dovada ca n-au votat atitia este faptul ca nu a iesit, la nici o categorie, pe primele locuri, nici un manelist! Singura premiere fireasca, in ordinea gindirii lui Tatulici, este aceea a lui Basescu. “Sa traiti, domnule Presedinte!” Slugarnicia e un reflex greu de tratat.
Pacat ca niste oameni au fost pacaliti in buna lor credinta de Mihai Tatulici si ca i-au fost complici (involuntari?) in invierea Cintarii Romaniei. Parca tot mai bine era daca i se dadea angajatului de la Realitatea sa faca un teledon cu gripa aviara. Ii veneau cam aceiasi invitati.
Sursa: Cotidianul
Marca Tatulici, o crema de fese comuniste
Provenit dintr-o gasca de beizadele comuniste intre care se numarau, pe langa Nicu Ceausescu, Jean Maurer, Serghei Mizil, Gyuri Fazekas (fiul secretarului CC), Calin Andrei (fiul ministrului de externe, Stefan Andrei), cei trei nepoti ai lui Gheorghiu-Dej – Ghita, Mandra si Sanda, Ilinca Preoteasa, Florin Danalache (fiul ministrului transporturilor din acea vreme), Sandu Barladeanu (fiul lui Alexandru Barladeanu, primul presedinte al Camerei Deputatilor dupa Revolutie), Valentin si Zoe Ceausescu, Petre Roman si multi altii de aceeasi teapa, fostul stergator la popou al fiilor de stabi din latrinelor uteciste, actual golanas de-al lui SOV se vede pe sine ca un fel de buricul latrinei:
„Nu am fabricat decat un singur tip de jurnalist: Mihai Tatulici. Atat. Toti ceilalti nu au obtinut de la mine decat oportunitati: Marina Almasan, Mihaela Radulescu, Teo Trandafir sau Mircea Badea, care au crescut cu mine, au invatat meserie, eu i-am bagat in presa, in televiziune sau in radio. Ei nu sunt creatia mea. Eu nu le-am dat decat oportunitatea si am facut corectie profesionala din mers, atata tot. Eu, in realitate, nu am creat decat un singur jurnalist, pe Mihai Tatulici si ingredientele mele personale sunt cele cu care m-am nascut…“.
Omul pare psihotic, dar nu este in intregime, intr-adevar creatiile sale sunt ca si el insusi, toxice, ceva intre curve de santan si curve de Parlament, intre decerebrati si gigolo ai lupanarului Grivco. Nu degeaba si nu intamplator Tatulici a debutat in presa, dupa absolvirea facultatii, recrutat personal de Niculae Stoian (cel cu meditatia transcendentala), cel care a fost instrumentul folosit de Securitate pentru a distruge un intreg sector stiintific din Romania, psihosociologia, disciplina care putea forma oameni cu idei periculoase pentru stabilitatea PCR.
O viata Tatulici a servit unei diversiuni, pritocita in laboratoare ale Aparatului: diversiunea „presei libere“, asociata cu divertismentul „inocent“ de televiziune, in fapt mijloace de manipulare a opiniei publice care au servit obiectivului cretinizarii la nivel national si, cand s-a dat semnalul, al ciordelii in masa via Caritas, FNI etc.
Tatulici a ramas in istorie pentru aportul sau special, aplicat la megaescrocheria Caritas, slujind ca agent mediatic al patronului circuitului piramidal unde autoritatea publica, fictionala pe fond, a presei si jurnalisilor a fost utilizata pentru a-i pacali pe oameni, pentru a le da iluzia libertatii sau a-i indemna ca vitele sa dea banu’ si sa doarma linistiti, sloganul de altfel preluat de la Iliescu, cel cu Linistea si Concordia.
Si acum, ieri, Tatulici tot o diversiune slujeste, deoarece am asistat nu doar la o farsa, ci la un atac prin batjocura la adresa unei institutii, Presedintia. Maine-poimaine alte farse pot fi lansate, de exmplu ca a murit Basescu, cum tot anunta Vadim de-o bucata de timp sau – mai in viitor – ca Vintu a fost gratiat de Basescu, dupa judecarea sa ca urmare a declaratiilor lui Nicolae Popa care au prilejuit redeschiderea unor dosare fierbinti in urma solutionarii carora ar trebui sa faca puscarie peste zece din Romania – iata un nou brand de emisiune „La parnaie cu SOV – peste zece din Romania“.
Ar putea deveni un brand de emisiune TV cu circuit inchis, de Jilava, mult mai bun decat „Zece pentru Romania“, mizeria de emisiune devenita malaxorul clasamentelor lui Tatulici unde se legitimeaza curvele si/sau pestii la gramada, pentru amestecarea totala a valorilor si non-valorilor, unde s-a manelizat, vulgarizat si terfelit pana si conceptul de elita.
Glumitele pe seama sefului statului vor deveni inutile dupa ce se va reintoarce in tara si golanasul de Nicolae Popa, iar atunci, slugile de teapa lui Tatulici, presa si trompetele de pripas, gen Dinescu si CTP-ul, nu-i vor mai folosi lui Vintu, ci poate doar scutul lui Dark Vader sau un instrument de teleportare in Tanzania (pigmeii nu au tratat de extradare cu Romania).
Sursa: Curentul
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 6 decembrie, 2012 | 4 comentarii | 1738 vizualizari | 6 voturi
A scrie despre viata lui Dan Desliu, nu este o provocare. Doar titlul ar fi mai stufos: “Despre viata si opera lui Dan Desliu”, adica despre nimic. Dan Desliu a avut o viata ca o fotografie intoarsa cu susu-l in jos si o imagine falsa in fata cititorilor. In anii ’50-’60 cei care-i citeau in […]
Autor: Aciduzzul | 4 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 613 vizualizari | 6 voturi
In ”Zile de lagar”, Zaharia Stancu acest profitor al diferitelor regimuri (culminand cu parvenirea totala din perioada comunista), care nu a luptat pe front nici macar o zi, isi permite, tocmai pentru a scuipa laturile de pe trecutul sau duplicitar si a se ”curata” de mizeria burgheza in fata comunistilor, sa-l descrie pe martirul poet […]
Autor: Aciduzzul | 12 noiembrie, 2012 | 1 comentarii | 979 vizualizari | 2 voturi
Nu cred sa existe in istoria literaturii romane un clasic mai oportunist ca Mihail Sadoveanu ! Marele scriitor a reusit sa adune, pe langa o avere uriasa, un munte de gesturi lingusitoare, volume rusinoase, opere dezonorante. Dar ce a insemnat cuvantul “onoare” pentru omul Sadoveanu? Semnificatiile lui au fost total straine, daca nu chiar dusmanoase […]
Autor: Aciduzzul | 8 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 896 vizualizari | 5 voturi
Incep un serial despre “personalitatile” care au implementat regimul bolsevico-comunist in Romania. Voi prezenta, in urma unei documentari aprofundate, numele, pseudonimele si faptele celor care incepand cu 1944 au distrus, ingenunchiat si umilit un popor bland si iubitor de Dumnezeu. Poporul Roman! Pentru toate crimele, pentru toata batjocura, pentru generatiile pervertite si indepartate diabolic de […]
Autor: Aciduzzul | 23 noiembrie, 2011 | 4 comentarii | 655 vizualizari | 4 voturi
„Vulturul“ de pe Wall Street care vrea Fondul Proprietatea. Putini romani au auzit de firma de investitii Manchester Securities din New York pana de curand cand a fost raportata pe Bursa de la Bucuresti drept cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea (FP), cu o detinere de 6,61% din capital la inceputul lunii octombrie. Dupa […]
14 Comments