Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Mos Ghita Friedman si Unirea. Calatoria geopolitica a sefului Stratfor vazuta de la Chisinau, Bucuresti si Kingsland, Texas (Ziaristi Online)
Aciduzzul | 25 noiembrie, 2010 | 0 comentarii | 224 vizualizari |
(1 voturi )

“L-am rugat pe George Friedman sa aplice metoda sa de predictie a viitorului asupra Republicii Moldova. Analizand mutarile posibile de pe tabla de sah, ne-a spus franc ca Rusia nu se va retrage de la Nistru. Nici in ruptul capului. Sa nu ne facem iluzii. Pentru rusi, afirma politologul american, Transnistria este o linie strategica de aparare pe care nu au cum s-o abandoneze. Iata de ce suntem sortiti sa ramanem intre transeele unui nou si inevitabil razboi rece.”

Petru Bogatu: George Friedman si amintirile sale despre viitor

Motto: Ceea ce a fost va mai fi, si ceea ce s-a facut se va mai face (Eclesiastul)

Secolul XXI va cunoaste chiar mai multe razboaie decat secolul XX. Cel putin unul dintre ele va avea un caracter global. In curand, lumea va intra in faza celui de-al doilea razboi rece care va sfarsi, la fel ca cel dintai, cu colapsul Rusiei.

Aducatorului de vesti proaste i se taie capul

China va trosni din toate incheieturile si se va destrama ca urmare a stagnarii economice si a animozitatilor interne. Uniunea Europeana va disparea de pe harta politica a lumii, iar SUA vor fi invadate de imigranti de pe toate meridianele globului.

Cam asa va arata lumea conform unui studiu publicat recent, la Washington, de cunoscutul politolog american, George Friedman, fondatorul si directorul general al Serviciului privat de analiza Stratfor. Agentia Bloomberg catalogheaza lucrarea sa „Urmatorii 100 de ani. Previziuni pentru Secolul XXI” ca fiind un „thriller geopolitic” de mare succes. Si subsemnatul confirma ca aceasta cercetare in materie de viitorologie se citeste dintr-o rasuflare, ca sa te indemne apoi sa zabovesti asupra paginilor ei. Sa revii asupra predictiilor uluitoare ale autorului.

Pe George Friedman, scrie presa americana, esti tentat sa-l folosesti ca pe un glob de cristal. Multe din predictiile sale se confirma. Deloc intamplator, printre clientii lui se numara cele mai prestigioase institutii politice ale lumii. El nu este insa un ghicitor in stele, ci un om de stiinta. E un cercetator serios care, analizand trecutul si prezentul, cauta sa anticipeze evolutiile viitoare.

George Friedman intreprinde acum un voiaj de durata pe care el il defineste drept „calatorie geopolitica”. Dupa o vizita efectuata in Romania, duminica a poposit si la Chisinau. Cu o minte scaparatoare, cu ochi ageri ce le vad si le inteleg pe toate, pana la urma creeaza impresia unei personalitati eminamente agreabile. Totusi, daca ar fi trait acum o mie de ani si ar fi incercat sa prezica viitorul din negura evului mediu, n-ar mai fi apucat, probabil, sa-si educe nepotii. Pentru ca pe vremuri, precum se stie, aducatorului de vesti proaste, oricine ar fi fost el, i se taia capul.

Or, previziunile preponderent sumbre ale lui George Friedmam risca sa nemultumeasca toata lumea. Pe germani, de exemplu, care, potrivit cartii sale, vor declansa pe la mijlocul secolului XXI un razboi contra Poloniei. Pe rusi, a caror tara, zice autorul, se va dezmembra. Pe integristii musulmani care vor esua lamentabil fara sa izbuteasca formarea unui califat mondial. S.a.m.d.

Istoria nu s-a sfarsit

Totusi, desi popoarele de-a lungul secolelor s-au civilizat si, in consecinta, astazi oracolelor de tot felul nu li se mai ia capul, in esenta omul, de la Adam incoace, a ramas acelasi. De aceea, istoria nu s-a sfarsit, dupa cum isi inchipuia Francis Fukuyama.

„Fii pragmatic si asteapta-te la imposibil”, afirma George Friedman. Lumea, spune el, este ca o tabla de sah. La o privire superficiala, pare ca fiecare jucator are douazeci de potentiale mutari de deschidere. De fapt, ele sunt mult mai putine, intrucat majoritatea dintre acestea sunt atat de proaste, incat duc la o infrangere rapida. Cu cat esti mai bun la sah, cu atat mai limpede vezi optiunile si cu atat mai putine devin mutarile. Cu cat mai bun este jucatorul, cu atat mai previzibile devin mutarile.

Natiunile, afirma Friedman, functioneaza dupa acelasi tipar. De aceea, istoria va continua. Numarul de combinatii bune pe tabla de sah este limitat. Unele probleme grave vor fi solutionate, dar vor aparea altele noi in loc, la fel de dificile. Ceea ce a fost va mai fi. Atat ca va imbraca alta forma. Si dupa cum razboiul este continuarea politicii cu alte mijloace (von Clausewitz), tot asa si pacea este continuarea razboiului cu alte mijloace (Foucault).

Rusia nu se va retrage de la Nistru

Intr-o discutie pe care am purtat-o cu el impreuna cu Nicolae Negru, l-am rugat pe George Friedman sa aplice metoda sa de predictie a viitorului asupra Republicii Moldova. Analizand mutarile posibile de pe tabla de sah, ne-a spus franc ca Rusia nu se va retrage de la Nistru. Nici in ruptul capului. Sa nu ne facem iluzii. Pentru rusi, afirma politologul american, Transnistria este o linie strategica de aparare pe care nu au cum s-o abandoneze. Iata de ce suntem sortiti sa ramanem intre transeele unui nou si inevitabil razboi rece.

Oricum am intoarce-o, pronosticul lui George Friedman nu-i deloc optimist. Care ar fi solutia? Pentru a face fata provocarilor secolului XXI, zice el, trebuie sa pariem pe SUA. Sa ne inregimentam, impreuna cu Romania, in jocul geopolitic american.

Privite din acest unghi, spune Friedman, alegerile parlamentare din 28 noiembrie sunt cruciale. Ele se pot constitui intr-o mutare decisiva in urma careia am putea sa castigam intreaga partida. Sau, dimpotriva, s-o pierdem, in cazul in care gresim.

Petru Bogatu

Petru Bogatu, profesor la Facultatea de Jurnalism a Universitatii din Chisinau, s-a nascut la 12 iulie 1951 si a absolvit Institutul pedagogic din Balți și Școala de inalte studii politice din Rostov pe Don, Rusia. In prezent este unul dintre cei mai buni analisti din Basarabia. Fost membru fondator al Frontului Popular si redactor sef la ziarul Tara al PPCD, apoi, jurnalist coordonator la Flux si editorialist la Ziua din Bucuresti, in aceste moment este comentator la ziarul Jurnal de Chisinau si Ziarist Online la Bogatu.VoceaBasarabiei.net

InConstanIn: Mos George Friedman si unirea

Dupa soparlele pe coada carora scrie Romania, in calatoria-i geopolitica, George Friedman, Directorul General si actionarul majoritar al Institului de Analize Geopolitice si Militare STRATFOR, a ajuns sa strecoare cateva si in cazul Republicii Moldova.

Ne oprim asupra uneia dintre acestea, cea mai importanta, de altfel – unirea Republicii Moldova cu Romania.

De la Friedman citire:

While there are those who want union with Romania, this is far from the dominant group. The real struggle is between those who back the communists and those who support an independent Moldova oriented toward the European Union and NATO.

si

It is certainly not for me to advise the Moldovans, since I don’t share their fate. But given that I won’t be listened to anyway, I will offer this observation. Moldova was once part of Romania. It was once part of the Soviet Union. Moldova makes a great deal of sense as part of something. The Soviet Union is gone. Europe has more problems than it can handle already; it is not looking for more. Romania is still there. It is not a perfect solution, and certainly not one many Moldovans would welcome, but it is a solution, however imperfect.

Pe cei care au juisat si jubilat de bucurie, o sa ii rog sa nu treaca prea usor de stilul frivol si anecdotic folosit de Friedman (lucru pe care acesta il recunoaste, asumandu-si-l), care creeaza o senzatie generala de incercare a apelor geopolitice cu degetul analistului detasat. Detasat cu premeditare.

Lasam deoparte faptul ca Stratforistul Sef isi permite sa faca o confuzie grava, impartind taberele politice din Republica Moldova doar in 2 (1. comunistii pro-Kremlin si acolitii acestora si 2. cei orientati spre UE+NATO), uitand de o a 3-a tabara, in care se regasesc majoritatea celor din primele 2 si care impartasesc in totalitate ideea integrarii in UE si pastrarea neutralitatii, adica niciun fel de NATO.

Nu putem insa sa nu ne intrebam retoric, salivand la stimulente conspirationiste, de ce acest periplu geopolitic al lui Friedman, chiar daca plin doar de observatii poetico-analiste, are loc intr-un cadru temporar situat in imediata apropiere a Summitului NATO de la Lisabona care incepe chiar… astazi. Un Summit pe care Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, il vede in urmatoarele culori geostrategice:
Russian President Dmitry Medvedev’s visit to NATO’s Lisbon summit will herald a new era in the military alliance’s relations with its Cold War-era adversary.

…the Lisbon summit provides the allies and Russia with an opportunity to build a modern, durable and long-term strategic partnership

Nu ca ar fi putut declara Rasmussen altceva, evident.

Totusi, atat in cazul Romaniei, cat si in cel al Republicii Moldova George Friedman se vrea original si bate iapa sa priceapa saua. Iar saua in acest caz e formata din doua parti: doi fosti buni prieteni intr-ale diviziunilor teritoriale, ajunsi acum buni prieteni intr-ale schemelor economicopolitice. In aceasta situatie, unirea Republicii Moldova cu Romania si deplasarea avanposturilor UE tot mai aproape de Kremlin e un bici cum nu se poate mai bun pentru ca saua sa transpire mai mult decat iapa. Chiar daca doar un bici poleit cu analize stratforist-anecdotice.

INconstantIN.ro este un blog aparut pe 11 mai, 2008, dupa cateva luni de orbecaiala prin mareata blogosfera romaneasca si este administrat de INconstantIN aka Constantin Codreanu.Tematica blogului INconstantIN.ro tinde usor spre o caracteristica de öberblog, cu accent pe subiecte ca: Politica, Web 2.0, Blogosfera romaneasca (si, din cand in cand, si cea moldoveneasca), evenimente ce au loc in mediile Internet.ro si Internet.md, stiri legate de domeniul Internet Technology.
Constantin Codreanu bloggerul e intai de toate doctorand in stiinte politice la Universitatea din Bucuresti, dupa un master in Relatii Internationale la aceeasi universitate si un master interdisciplinar in Stiinte Sociale la Agentia Universitara Francofona, Scoala Doctorala in Stiinte Sociale din Europa de Sud-Est.

Ziare.com: Republica Moldova va ramane Rusiei – Stratfor (III)

Dr. George Friedman, un membru al conducerii organizatiei Stratfor Global Intelligence Inc. a publicat recent ultima parte a articolului sau despre Romania, rezultatul catorva saptamani de investigatii si discutii cu membri ai Guvernului, cu oameni de afaceri si cu simpli cetateni.
La finalul raportului sau, Friedman spune ca, plecand din Romania, spre Republica Moldova, se asteapta sa intalneasca un alt aspect al sufletului romanesc, explicand cititorilor americani ca Moldova, de fapt, e Romania, o provincie acaparata de Stalin, cu acordul lui Hitler.
Ajuns in Moldova, expertul american marturiseste ca a gasit o tara ce trebuie sa raspunda urgent la doua intrebari: “Ce fel de tara sunt?” si “Cui ii pasa?”.

Chiar daca pare straniu, spune autorul, “am mers in Moldova crezand ca eu cunosc raspunsul la ambele intrebari”.

Analizand situatia geopolitica a regiunii, oricine poate vedea ca notiunea de securitate nationala, pentru Rusia postsovietica, este ceva elementar. De aceea, Rusia se bazeaza pe Belarus, ca un tampon in fata vestului si pe Ucraina, ca un tampon contra regiunii carpatice, amble fiind folosite, in trecutul istoric, drept cai de agresiune, de la suedezi si teutoni, la nazisti.

Dominatia acestor tari este un obiectiv extrem de important pentru rusi, un obiectiv care a fost deja atins.

Europa si Statele Unite nu au ce cauta aici, premierul rus, Vladimir Putin, nu lasa nicio indoiala in acest sens. De aceea, se opune asa de intransigent penetrarii acelei regiuni de catre organizatiile internationale de tipul UE si NATO.

In acelasi timp, Ucraina esta “calcaiul lui Ahile” pentru Rusia. Scenariul unei agresiuni in care Ucraina e aliniata cu o putere straina pune conducatorii rusi in stare de cosmar.

Logica lor, desi anacronica, contine si puncte valide. La ora actuala, o agresiune contra unei alte tari se poate face fara a se folosi un “coridor” pentru avansul infanteriei. Rachetele balistice pot lovi tinte la mii de kilometri distanta.

Dupa cum Ucraina este un tampon pentru Rusia, la fel Ucraina vede Republica Moldova ca un tampon de securitate spre Carpati.
In rezumatul evenimentelor istorice, in perioada 1939-1989, autorul adauga faptul ca in ciuda depopularii fortate a tarii, de catre Stalin, si mutarea maselor de rusi in Moldova, caracterul national a ramas, citand o natalitate dinamica intre 1961 si 1989.

“Este o greseala sa se creada ca Moldova, fiind numai o parte a Romaniei, care a fost luata de URSS, odata dobandindu-si propria independenta, s-ar alipi Romaniei. In cei 70 de ani de la separare, Moldova a devenit ceva mai mult decat o provincie a Romaniei si ceva mai putin decat o natiune. Si aici este punctul in care geopolitica si realitatile sociale se ciocnesc”, explica Friedman.

Diferenta dintre fostele tari comuniste din Europa de Est si Moldova este enorma. Toate fostele tari comuniste privesc asocierea lor cu Moscova, in trecut, ca o perioada neagra in istoria lor, in timp ce moldovenii, ca multe alte foste republici sovietice, isi exprima dorul dupa regulile sovietice.

Asa se face ca Partidul Comunist din Republica Moldova a fost in fruntea preferintelor electorale, pana in 2009. Autorul precizeaza ca acest partid nu a avut o ideologie comunista, dar propovaduia continuarea unor relatii stranse cu Moscova.

Problema limbii, in Moldova, este un alt aspect neobisnuit: limba moldovenilor are o forma arhaica, pentru ca a evoluat in circumstante aparte, in timp ce limba rusa este folosita aproape de toata lumea.

Semnele firmelor, numele strazilor si toate elementele publice sunt in romana si rusa. Asa se creeaza o anumita tensiune, la toate nivelurile sociale. Dezbinarea porneste de la limba si se manifesta in alte domenii, punand populatia originara intr-un conflict cu “transplantatii”.
O buna parte din locuitorii Moldovei sunt “pentru” unirea cu Romania, dar acestia nu sunt majoritari deloc. Partidele politice favorabile imbratisarii Vestului sunt foarte fragmentate, aproape totdeauna, pe baza personalitatii liderilor lor, si rareori pe baza ideologica. Acest fapt e exploatat de cei ce vor alinierea cu Rusia.

La ora scrierii acestui raport, afirma autorul, Republica Moldova se afla in plina campanie electorala, pentru alegerile din 28 noiembrie 2010. Reclamele si dezbaterile politice satureaza presa locala.

Rusia a invatat de la organizatiile non-guvernamentale din Vest ca alinierea unei tari cu un curent geopolitic costa bani. De aceea, o multime de ONG-uri din Rusia suporta financiar candidatii preferati. Se poate vedea ca aceasta “mana de ajutor frateasca” da roade.
Candidatii nationalisti sunt impinsi la marginea spectrului de expunere in media, disparand in umbra marilor reclame facute candidatilor Moscovei.

Pentru moldoveni, iluzia beneficiilor legate de integrarea in UE si NATO redirectioneaza privirile electoratului de la conditiile economice mizerabile spre un viitor de promisiuni. Acelasi lucru il fac si cei ce sprijina ramanerea in sfera de influenta rusa.

Autorul incheie spunand ca Republica Moldova trebuie sa faca parte “din ceva” si din moment ce Uniunea Europeana s-a saturat deja de tara noastra si nu mai are nevoie de inca o Romanie, Moldova va ramane in sfera de influenta a Rusiei.

Nu este o solutie eleganta, dar poate asigura supravietuirea unei natii extrem de sarace, vitregite de istorie.

Julian Chitta Editor Ziare.com
Oras: Kingsland, Texas, SUA

Educatie:

Absolvent al Liceului Clasic din Cluj, in 1957.
Absolvent al Del Mar College, Texas, 1973, educatie industriala.
Absolvent al Corpus Christi University, Texas, 1985, electromica biologie si pedagogie.
Absolvent al ATA University, Florida, 1991, inginerie electrica.
Absolvent al Sea Academy, Texas, cu gradul de capitan in marina civila.
Posed licenta federala in comunicatii, incluzind radar aerian si marin.
Posed brevet de pilot civil american.

Cariera:

Am lucrat in industria electronica, peste 20 de ani, avand functii de tehnician, inginer, sef de operatii, vice-presedinte de companie, etc. Ultimii ani i-am petrecut lucrand pentru US Treasury (Ministerul de Finante), in calitate de capitan de vas.

Sursa: Ziaristi Online, Civic Media

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics