Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Parazitii UE. Comisar, o munca de aur
Aciduzzul | 6 octombrie, 2010 | 0 comentarii | 105 vizualizari |
(1 voturi )

Hans-Jürgen Schlamp
Cine a spus că înalţii funcţionari şi comisarii europeni de la Bruxelles ocupă posturi plictisitoare într-un oraş gri? Totuşi, asigură Der Spiegel, Bruxelles este Bizanţul. “Hast du einen Opa, schick ihn nach Europa” – “Dacă ai un bunic, trimite-l Europei!”, se spune pe vechiul continent când se vrea luarea în derâdere a învinşilor din politică, regăsiţi pe o cale pierdută, înfundată, la Bruxelles, loc unde îşi termină cariera în uitare. Nimeni nu se mai interesează de soarta lor. Microfoanele şi camerele de luat vederi se sting atunci când aceştia se prezintă la pupitru, bieţi şoricei uitaţi într-un Bruxelles trist şi umed. Şi totuşi, în realitate, este exact contrariul. Doar prinţii trăiesc poate mai bine decât comisarii europeni.

Căci aceştia din urmă pot – dacă doresc – să exerseze o influenţă mai mare decât cea o oricărui alt ministru. Din punct de vedere financiar, o duc mai bine decât majoritatea colegilor lor de partid, care de fapt i-au alungat din regiunile naţiunile pentru a-i trimite pe terenuri europene. La Bruxelles, micile salarii ale colegilor lor naţionali îi fac să râdă pe săturate.

Şofer la scară, maşină de lux, avantaje…

Pentru a spune tot, postul de comisar european este o muncă de vis: stil de viaţă luxos cu şofer la scară, secretare personale, purtători de cuvânt şi numeroşi alţi colaboratori. Fără a uita veniturile cochete. Iar când li se termină mandatul european, e chiar mai bine: sosesc indemnităţile tranzitorii şi pensiile paradisiace. Indemnurile la rigoare care răsună pe tot continentul ca şi proiectele de ridicare a vârstei de pensionare la 70 de ani nu sunt valabile pentru Bruxelles. Aici, sunt bani cu grămada. Casele debordă efectiv. Atunci de ce să nu ne servim?

In birourile adevăratului blokhaus botezat Berlaymont, în intersecţia Schuman, plin-centrul eurocraţiei de la Bruxelles, fiecare se serveşte din plin. Cel mai mărunt interpret debutant începe cu 4190 de euro lunar. Pentru înalţii funcţionari se ajunge uşor la 16 000 de euro pe lună. La care se adaugă primele de expatriere, ajutoarele pentru copii, pentru menaj, pentru educaţie, pentru creşă. Copiii frecventează şcoli europene particulare, finanţate anual de către contribuabilii europeni cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Pentru marii responsabili politici, salariul este, natural, ceva mai ridicat: un comisar european primeşte 19 910 euro ca salariu de bază. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, atinge 304 000 euro anual. Majoritatea înalţilor responsabili europeni primeşte în plus o indemnitate de rezidenţă. Noua Inaltă Reprezentantă a Uniunii pentru Afaceri Externe, engleza Catherine Ashton, primeşte aproximativ 323 000 euro pe an. La care se adaugă complemente pentru bugetul său privat şi pentru cheltuielile de reprezentare. Rezultat: această doamnă laburistă câştigă mai mult decât colegele sale Angela Merkel şi Hillary Clinton. Şi în schimb ea se întoarce deja în fiecare joi la Londra pentru a-şi vedea copiii.

Indemnizaţii compensatoare, reconvertiri în aur

Hai să recunoaştem acum că totuşi comisarii nu sunt numiţi pe viaţă. Ei sunt de regulă înlocuiţi după unul sau două mandate de cinci ani. Insă nu se regăsesc imediat fără un ban deoarece mai primesc încă între 40 şi 65 % din salariul lor de bază – adică aproximativ 10 000 de euro lunar – timp de trei ani, ca ajutor pentru “gerarea tranziţiei spre piaţa muncii”. Deşi, practic, nu au nici cea mai mică problemă de reconvertire.

Este suficient să recapitulăm:

– fostul comisar european pentru industrie, Günter Verheugen: recrutat de către o bancă britanică, un grup de bănci germane, un grup turcesc şi o agenţie americană de relaţii publice cu sediul la Bruxelles. Fără a uita cabinetul de consiliere pe care l-a fondat cu fostul său şef de cabinet.

– fostul comisar al Afacerilor Externe, Benita Ferrero-Waldner: titulară a unui post confortabil într-o companie particulară germană de asigurări şi într-o întreprindere spaniolă din sectorul energiei.

– fostul comisarul al Pieţelor Interne, Charlie McCreevy, care a aterizat la compania aeriană low-cost Ryanair.

– fostul comisar pentru Protecţie consumatorilor, Meglena Kuneva, primită cu căldură de către o bancă franceză.

Cel puţin 15 foşti comisari ar atinge încă indemnităţile tranzitorii în timp ce şi-au regăsit demult un loc de muncă. Bani care le revin de drept. Generosul sistem de protecţie socială pentru foştii comisari europeni şi alţi înalţi responsabili ai instituţiilor europene este, bineînţeles, convenabil. După 16 ani de serviciu în numele Europei, funcţionarii ating limita maximală cu 70 % din salariu. Pentru majoritatea funcţionarilor pe viaţă de rang superior, aceasta reprezintă o pensie de mai mult de 10 000 euro net pe lună. Un cadru german cu salariu ridicat poate să plătească toată viaţa cotizaţii maxime şi să nu primească nimic în schimb. Căci de fapt aici este toată afacerea: unii sunt făcuţi pentru a face reguli, alţii pentru a se apleca în faţa acestora.

Sursa: PressEurop

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics