Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
“Retetele” distrugerii suveranitatii nationale a Romaniei: Regionalizarea, federalizarea, autonomia, apoi secesiunea si proclamarea unei noi suveranitati de stat (cazul Kosovo)
Aciduzzul | 29 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 360 vizualizari |
(3 voturi )

Corneliu Vlad
La jumatatea lui octombrie, intr-un rastimp de cateva zile, calendarul European a consemnat ascensiunea electorala a nationalistilor basci in Spania si flamanzi in Belgia, ca si intelegerea dintre guvernul de la Londra si liderul nationalistilor scotieni privind tinerea unui referendum, in 2014, asupra viitorului Scotiei. O stafie pare sa cutreiere din nou Europa (Unita!), dupa stafia invocata de Marx, in secolul al XIX-lea, a comunismului pentru proletariatului care “nu are patrie” si “nu are nimic de pierdut, ci o lume de castigat”. De ce lume a avut parte proletariatul si toti cei ce au trait experimentul comunist s-a vazut. Stafie care bantuie acum Europa ambitioneaza, si ea, sa ravaseasca harta continentului, sa desfaca state si sa inventeze altele, sa reconfigureze frontierele si sa destabilizeze precarul echilibru continental de dupa incheierea razboiului rece.

Se recurge, in aceasta finalitate, la felurite retete, mai vechi sau mai noi. Retete mai vechi, dar nu inoperante, ar fi federalizarea, regionalizarea, autonomia, iar apoi secesiunea si proclamarea unei noi suveranitati de stat (in cazul Kosovo, reteta pare sa fi mers). si retete mai noi, “europene”, dar care, de fapt, speculeaza propensiunea spre o Europa Unita in profitul unei Europe cu state destructurate, o Europa a cioburilor, a puzderiilor.

Se invoca, in acest sens, subsidiaritatea, regionalizarea (veche si mereu noua), autonomia, euroregiunile, conceptul de natiune civica etc.

Secesionistii europeni ai zilei, indiferent cum s-a ar numi ei in Spania si Belgia, Marea Britanie sau Italia, Franta sau spatiul post-iugoslav, si indiferent de calea aleasa de ei pentru spargerea statului national, invoca, unanim, constructia Europei Unite si isi cauta, cu totii, o legitimitate si un sprijin uneori dramatic de eficiente, cum a aratat-o drama iugoslava.

In mod curios, Bruxellesul-ui nu ramane impasibil la asemenea solicitari, chiar daca nu le incurajeaza fatis, dar vine in intampinarea unor asemenea demersuri chiar prin legislatie si institutii ale sale. in ca din 1957 statele europene au inceput sa cedeze parti tot mai importante din suveranitatea lor Uniunii europene (si predecesoarelor sale), iar diverse regiuni au deschis la Bruxelles “delegatii permanente” si “ambasade” (Catalonia, inca din anii 1980).

La nivel institutional, Bruxellesul gazduieste, din 1994 un Comitet al regiunilor, dupa ce, in 1992, Consiliul Europei a lansat Carta limbilor regionale si minoritare. “Receptivitatea” protagonistilor europeni fata de tendintele centrifuge din state ale continentului poate parea absurda sau paradoxala, unii ar putea-o explica prin stravechiul dicton Divide et impera. Mai aplicati, politologii pot observa, asemenea universitarului francezului Frank Tetart, ca “dezvoltarea Europei regiunilor pare sa fi fost lansata tocmai pentru a crea conditii deosebit de favorabile emergentei nationalismelor regionale”. Iar de la nationalism regional la secesionism nu-i decat un pas.

“Credem in Europa, suntem Europa, viitorul nostru e in europa”, clama seful nationalistilor basci imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor regionale care dadeau satisfactie secesionistilor. Discursuri “europene” similare pronunta si autonomistii scotieni, si flamanzii din Belgia, si autonomistii din nordul Italiei, si ceilalti de-o orientare cu ei. Dar constructul european ar putea fi oare viabil cu caramizi-tandari din statele de azi ale continentului?

Sursa: Curentul via Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 571 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 490 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 609 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 358 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1540 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics