Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Romania, vanduta la hectar
Aciduzzul | 20 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 350 vizualizari |
(1 voturi )

Potrivit tratatului de aderare la UE, incepand cu anul 2014, strainii vor putea cumpara terenuri agricole in Romania. Pamantul romanesc fiind de cea mai buna calitate, precum si foarte ieftin, este lesne de prevazut ca cererea va fi enorma. Autoritatile romane au renuntat sa mai faca demersurile necesare pentru a amana liberalizarea pietei funciare, asa cum au facut cele din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia. Desi tratatul stabileste o perioada de tranzitie de şapte ani de la aderare, permitand statelor membre sa mentina restrictiile in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari, in ultimii ani, mari suprafete din terenul arabil al Romaniei au ajuns in proprietatea unor entitati straine.

Potrivit legislatiei actuale, teoretic, niciun cetatean strain nu poate cumpara teren agricol in Romania. Practic, insa, este nevoie doar de o firma inregistrata in Romania, care figureaza ca persoana juridica, şi aceasta poate avea in posesie terenuri agricole. Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat pentru Capital ca cifrele vehiculate de actualii guvernanti nu sunt reale si ca, de fapt, in momentul de fata, nu doar 700.000 de ha, atat cat declara Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ci in jur de 800.000 de ha, adica, aproape 10% din terenul arabil al Romaniei, se afla deja in proprietatea strainilor. Ca urmare, Romania se situeaza pe primul loc in Europa şi pe locul zece in lume dupa procentul de teren agricol detinut de companii straine.

Printre firmele straine care detin mari suprafete de teren in Romania se numara Prio Foods, din Portugalia, care detine 25.200 ha, Agro Chirnogi si Maria Trading, din Liban (25.000 ha), DN Agrar Group din Olanda (11.000 ha), First Farms si Ingleby Company, ambele din Danemarca (9.500 ha, respectiv 8.600 ha), Germanagrar, din Germania (8.000 ha), Assigurazioni Generali, din Italia(4.600 ha) etc. Una peste alta, la un pret mediu de 2.000 de euro/ha, companiile straine detin in Romania terenuri agricole in valoare de 1,6 miliarde de euro.

Constantin: „Vom pune unele conditii“

Actualul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, a declarat de mai multe ori in ultimele zile ca, potrivit tratatului de aderare la UE, nu mai putem face astfel de modificari, pentru ca ar insemna ratificarea eventualelor amendamente de catre toate celelalte 26 de state membre.

„Nu avem garantia ca se mai poate face acest lucru pana in 2014, cand va intra in functiune Noua Politica Agricola“- spune Constantin. El a precizat insa, pentru Capital, ca MADR are in lucru un set de masuri menite sa protejeze piata funciara din Romania dupa liberalizarea acesteia si sa asigure competitivitate pe aceasta piata pentru agricultorii romani, in raport cu investitorii straini.

„Acest document va fi supus dezbaterii publice, in 2013, vom discuta cu asociatiile de producatori si cu toti cei interesati si vom ajunge la o formula acceptata de toata lumea“, ne-a declarat Constantin. O masura avuta in vedere de autorii documentului consta in limitarea suprafetelor vandute strainilor.

„O sa vedem la cat o sa limitam aceasta suprafata, la 300, la 500 sau la 700 de hectare, dupa cum va reiesi in urma dezbaterii“, spune Constantin. O alta masura ar fi conditionarea vanzarii de experienta potentialilor cumparatori in domeniul agricol. „Vom vedea cati ani de experienta vor trebui sa aiba cei care vor sa cumpere teren agricol in Romania – trei, cinci sau sapte ani – pentru ca trebuie sa ne asiguram ca terenul va fi folosit pentru agricultura, si nu pentru zona imobiliara sau pentru alte scopuri“, ne-a spus ministrul agriculturii.

Demersuri abandonate

Dar opinia fostului ministru al agriculturii, Valeriu Tabara, este ca auto­ritatile romane abordeaza o atitudine gresita in aceasta chestiune atat de importanta pentru viitorul agriculturii romanesti: „Din pacate, nici domnul Fuia (ministru al agriculturii in guvernul Boc – n.red), nici domnul Constantin nu au continuat demersurile pe care noi le-am demarat in 2010, in scopul amanarii termenului pentru liberalizarea pietei funciare.

Am avut in acest sens numeroase consultari cu polonezii, cu ungurii, cu cehii si cu slovacii, am discutat si cu ministrul agriculturii din Germania si urma sa semnam un memorandum pentru amanarea acestei liberalizari pana in 2020, document pe care sa-l supunem apoi spre aprobare Comisiei Europene. Dar vad ca toate aceste demesuri s-au oprit, si acum se merge doar pe introducerea unor restrictii la vanzare. Numai ca trebuie stiut faptul ca si astfel de conditii vor trebui negociate si aprobate de Comisia Europeana“.

In legatura cu afirmatiile oficialilor MADR ca nu mai este timp pentru a obtine amanarea termenului, Culita Tarata a declarat pentru Capital:

„ E o prostie! Ungurii au cerut prelungirea pana in 2014 si au obtinut-o. Polonezii, cehii, slovacii, toti au cerut prelungirea termenului initial si l-au obtinut sau il vor obtine. De ce nu l-ar putea obtine si Romania?“ Legat de pretul actual al pamantului, Culita Tarata ne-a spus ca acesta oscileaza intre 2.000 si 2.500 de euo/ha pentru terenurile cele mai bune si irigabile si de circa 1.000-1.500 de euro/ha pentru celelalte terenuri.

„Important este cum va fi folosit acest pamant, cum va fi prezervata valoarea lui, pentru a fi folositor si generatiilor viitoare. Or, pentru asta, va trebui sa ne luam masuri din timp, altfel ne batem joc de cea mai mare bogatie cu care ne-a inzestrat Dumnezeu.” Culita Tarata

Sursa: Capital

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics