Una dintre principalele revendicari ale protestatarilor din piata Universitatii este ruperea contractului cu RMCG pentru exploatatia de la Rosia Montana. Motivatia este cat se poate de simpla, in ciuda retoricii cu tenta ecologista. Asa cum este incheiat acum, acest contract pune Romania in postura unei colonii bananiere. Redeventele sunt miniuscule iar castigul statului din taxe sunt infime. Cu alte cuvinte, dam degeaba resursele de aur ale Romaniei in loc sa le lasam generatiilor viitoare care, le vor gestiona, probabil, mai responsabil. Si, cum acest lucru nu ar fi suficient, asasinii economici locali condusi de presedintele ilegitim Basescu vor sa dea gratis prietenilor si sefilor lor, mafiotii economici internationali, si rezervele de curpu ale Romaniei, printre cele mai mari din Europa. De ce se intampla acest lucru? Simplu: pentru ca mafia financiara internationala vrea resursele de cupru si pentru ca le poate obtine usor cu ajutorul marionetei lor de la Bucuresti, “presedintele” Traian Basescu.
Haideti sa vedem cu ce se ocupa Cupru Min Abrud si de ce trebuie sa scapam asa de repede de resursele de cupru ale Romaniei. Despre acest subiect puteti citi AICI, AICI sau AICI. Dar si AICI, AICI si AICI.
Premizele. Rosia Montana reloaded
In ciuda tuturor aranjamentelor presedintelui Traian Basescu cu mafia financiara internationala careia ii datoreaza, probabil, functia, romanii s-au declarat, intr-o proportie covarsitoare, impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana, si a exploatarii iresponsabile si paguboase a resurselor naturale, in general.
Cu toate acestea, presedintele Basescu s-a aratat a fi de-a dreptul autist fata de cererile imperative ale poporului roman si s-a declarat promotorul explotarii aurului de la Rosia Montana. Si nu numai…
Ca si cum asta nu ar fi fost de-ajuns, intr-un total dispret fata de vointa poporului roman, alogenul Basescu continua campania de jaf prin cedarea pe nimic a rezervelor imense de cupru ale acestui pamant binecuvantat de Dumnezeu.
Trebuie organizat un referendum?!
In orice stat civilizat decizia de “privatizare” a unor resurse de o asemenea importanta se face in urma unui REFERENDUM national, in care poporul este consultat cu privire la oportunitatea unei astfel de decizii. In plus, o astfel de decizie trebuia mediatizata intens pe toate canalele media pe cheltuiala statului. In Romania, nu numai ca nu s-au intamplat aceste lucruri, dar, dupa principiul alba-neagra si iuteala de mana, specifica gastii Basescu&Co, totul s-a derulat cu o graba suspecta si cu o discretie si mai suspecta.
In aceste conditii, vanzarea nu poate fi considerata de buna credinta, si, in consecinta este ILEGALA si, deci, usor de contestat.
De ce suntem fortati de FMI & Basescu sa instrainam rezervele de cupru:
Este simplu: pentru ca mafia financiara internationala le vrea! Si, gratie marionetei Basescu, poate sa le si ia! Privatizarea Cupru Min a fost ceruta imperativ de Fondul Monetar International.
Trebuie spus clar ca nu exista niciun fundament economic, logic sau moral pentru instrainarea acestor resurse. Cel mai fragil argument este cel economic. Nevoia de retehnologizare pentru cresterea productiei este invocata cel mai adesea. Numai ca productia, crescuta astfel, dupa retehnologizare, va intra apoi integral in buzunare straine si nu in visteria statului roman.
Lipsa fondurilor pentru restructurare este un alt argument invocat de Guvern pentru privatizare. Lucru fals, daca avem in vedere ca, in ultimii ani, Cupru Min a avut profituri frumoase. Asadar, vorbim despre o intreprindere extrem de profitabila, care, desi capusata grav de mafia locala portocalie, a reusit sa faca un profit bun in ultimii doi ani, pe fondul exploziei cotatiei cuprului pe pietele internationale.
Asadar, singura motivatie pentru care rezervele de cupru trebuie instrainate rezida in abordarea globala de tip fanariot a Noii Ordini Mondiale de jaf a intregii lumi sub stindardul FMI, de deposedarea programatica a natiunilor de rezervele de aur, fier, cupru, petrol, etc fie cu ajutorul marionetelor politice, fie cu ajutorul tancului.
Contextul international:
Dupa cum stiti, din cupru se realizeaza cabluri si o intreaga gama de conductori, cuprul fiind o materie prima de baza in industria electrica si elecrotehnica.
Pretul cuprului a explodat in ultimii doi ani, de la 2.700 de dolari la peste 10.000 de dolari pe tona, pe fondul cresterii mari a cererii pe pietele asiatice, in special in China. Valoarea rezervelor de cupru ale Romaniei se ridica la aproximativ 10 miliarde de euro.
Un boom al preturilor a fost si inainte de criza mondiala, in 2008, cand tona de cupru ajunsese la 9.000 de dolari. Din cauza scumpirilor, in Romania si chiar si in Franta au ajuns sa se fure cablurile de la calea ferata, avand in vedere ca 100 kg de cupru inseamna peste 600 de euro.
Cine/ce este Curpu Min
Cupru Min Abrud, cu activitati de extractie la Rosia Poieni, judetul Alba este controlata in totalitate de Ministerul Economiei.
Exploatarea Rosia Poieni concentreaza peste 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si este cea mai mare din Europa.
Potrivit bilantului anual al companiei publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, Cupru Min Abrud a avut in 2010 o cifra de afaceri de 30,6 de milioane de euro si un profit brut de 8,5 milioane de euro fata de pierderi de 4 milioane de euro in anul anterior.
Compania a avut parte in prima jumatate a anului 2011 de cel mai bun semestru din ultimii ani, raportand un castig brut de 26 mil. lei (6,1 mil. euro) dupa ce vanzarile au urcat la 75 mil. lei (17,6 mil. euro), potrivit reprezentantilor Cupru Min. Adica, un profit care se ridica la o treime din afacerile totale!
Cupru Min exploateaza anual 5.000 de tone de cupru. Totusi compania nu poate sa extraga anual decat o cantitate limitata de cupru, de maxim 6.000 de tone cu echipamentele existente si in jur de 21.600 de tone dupa investitii estimate de conducere la 120 mil. euro.
Dupa investitii, compania si-ar putea tripla productia si vanzarile, care ar ajunge la circa 118 mil. euro anual.
Potrivit site-ului propriu, exploatarea de la Rosia Poieni pentru care Cupru Min detine licenta de exploatare, are rezerve de peste un miliard de tone de minereu, 60% din rezerva totala de cupru a Romaniei, cu o concentratie de 0,36% cupru si 1,8% sulf. Acesta cantitate permite exploatarea continua pe o perioada de 20 de ani.
In cifre, cantitatea de cupru care ar putea fi extrasa din zacamant s-ar putea ridica la 3,6 milioane de tone de cupru, cu o valoare de 20 miliarde de euro.
La Rosia Poieni se gasesc, de asemenea, si zacaminte de aur si argint. Compania are 450 de angajati.
Pana cand trebuie vandute rezervele de cupru
Initia, pachetul integral de actiuni trebuia vandut in ianuarie 2012, insa la solicitarea unui sacal -“investitor” interesat de acest ciolan, termenul a fost impins pana la 18 aprilie 2012, data limita de depunere a ofertelor. Deloc surprinzator, cu foarte putin timp inaintea alegerilor, dupa modelul brevetat si in cazul altor tunuri date economiei nationale.
Vizita recenta a sacalilor de la FMI-BM-CE a avut unicul scop de a se asigura ca schema de jaf primitiv a Romaniei, de deposedare a romanilor de combinatele energetice, companii strategice si de resurse naturale decurge conform planului convenit cu marionetele lor, crescute cu grija de mici, aflate acum in functii de decizie la Bucuresti.
Cu cat vor sa vanda Cupru Min. Ia, acolo, un mizilic…
Ministerul Economiei vrea sa vanda la licitatie pachetul majoritar de actiuni la Cupru Min la un pret de pornire de 60,6 milioane de euro. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca dam gratis cele mai mari rezerve de cupru din Europa estimate la aproximativ 10 miliarde de euro.
Inseamna ca vindem o companie cu afaceri anuale de circa 30 de milioane de euro, cu doar 60 de milioane de euro. Adica la un pret cat afacerile pe doi ani, sau cat profitul pe patru ani. Ceea ce este absolut ridicol.
Vor fi scoase la vanzare 2.418.480 actiuni, reprezentand 100% din capitalul social al S.C. Cupru Min S.A. Abrud, la pretul de 108,864 lei/actiune.
Cat este redeventa? De fapt, cat nu este!
Sacalul care va reusi sa puna labele pe ciolanul imens Cupru Min va plati statului o redeventa de 2-5% din vanzari. Adica nimic! Exact dupa schema de la Rosia Montana sau Moldomin, cealalta exploatatie de cupru din Romania, preluata anul trecut de “elvetieni”! Aceste redevente se mai practica doar in tarile africane, si probabil nici acolo. Pe langa faptul ca statul nu catiga nimic si sacalul ia tot, practicarea acestor procente infime pentru rezervele de cupru aduc Romaniei grave prejudicii de imagine.
Cine sunt sacalii? Plus doi rataciti din Romania, pentru decor
La sfarsitul anului trecut au fost depuse 12 oferte pentru privatizarea celei mai mari exploatatii de cupru din tara si din Europa.
1. Vimetco, Rusia – primii care au depus oferta.
Compania rusa Vimetco este controlata de oligarhul rus de origine evreiasca Vitali Matchisky. Vimetco detine in Romania Alro Slatina si Alum Tulcea. In afara de fabricile din Romania, compania mai are inca trei unitati de procesare a aluminiului in China, precum si mine de bauxita in Sierra Leone si China.
2. Trei oferte din Canada – Barrick Gold, Valhalla Resources si Euroglobal Capital Partners
Barrick Gold, numarul unu mondial la productia de aur, Valhalla Resources, respectiv Euroglobal Capital Partners, toate din Canada, au depus, de asemenea srcisori de intentie pentru preluarea cuprului romanesc.
3. Una din Australia – Mineral Metals
4. Doua din Elvetia – Glencore International si Mineco
Din Elvetia vin gigantul Glencore International si Mineco, care detine Moldomin, celalalt producator de cupru din tara.
5. Una din Azerbaidjan
Interesat de Cupru Min este si statul Azerbaidjan, caietul de sarcini fiind cumparat de Camera de Comert romano-azera.
6. Doi rataciti din Romania
Compania Invest Nikarom cu activitati in minerit si Asociatia Salariatilor Cupru Min Abrud sunt persoanele juridice din Romania care au trimis o scrisoare de intentie catre Guvern.
Concluzii:
Vanzarea Cupru Min este o crima, un act grav de inalta tradare, o adevarata agresiune la adresa Romaniei orchestrata de entitati straine. Profitul companiei este intr-o crestere accelerata pe fondul cresterii cotatiei internationale a cuprului, ca urmare a cererii mari de pe pietele internationale si a epuizarii resurselor la nivel mondial.
In acest context, compania, in ciuda parazitarii politice si a managementului defectuos a obtinut in 2010 un profit de peste 8 milioane de euro, dupa pierderi de 4 milioane de euro cu un an inainte. In 2011 profitul s-a dublat pur si simplu, ajungand la circa 15 milioane de euro. Acest lucru inseamna ca societatea isi putea asigura lejer resursele financiare necesare pentru retehnologizare si investitii. Evident, daca s-ar fi dorit acest lucru.
In context mai larg, putem spune ca aceste societati sunt singurele care mai pot pompa bani la buget pentru plata datoriei externe uriase acumulata de Romania sub mandatul alogenului Basescu. Trebuie sa mai punctam faptul ca resursele naturale ale Romaniei, desi bogate si foarte apetisante, sunt limitate iar cedarea acestora unor entitati straine inseamna lipsirea generatiilor viitoare de niste resurse vitale in noul context economic mondial.
Toate aceste argumente, plus multe altele asupra carora nu vom insista de data acesta, conduc catre concluzia ca acesta asa-zisa vanzare este una ILEGALA, realizata de o conducere ILEGITIMA.
In aceste conditii, ca orice act de inselaciune, acesta tranzactie, in cazul in care va fi perfectata pana la urma, va putea fi contestata iar cei care au pus-o la cale vor putea fi acuzati de INALTA TRADARE si judecati pentru acest lucru.
Pana la urma toti strainii cu nume romanesti care au caparat puterea in Romania ultimilor 22 de ani trebuie sa inteleaga ca resursele naturale ale tarii apartin EXCLUSIV poporului roman, cu care ei nu au nimic de-a face! Si trebuie folosite doar in interesul poporului roman!
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 574 vizualizari | 3 voturi
Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]
Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi
Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]
Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 611 vizualizari | 4 voturi
Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 360 vizualizari | 3 voturi
Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]
Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1552 vizualizari | 9 voturi
Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]
5 Comments