Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
decembrie 8, 2021, 3:46 am
Precipitaţii
Precipitaţii
3°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h SSV
Răsarit: 7:39 am
Apus: 4:36 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Nano Dosare
STENOGRAME – scandalul vamilor. Mii de euro, doua jamboane de porc si cateva kilograme de Vegeta. Toate stropite cu putin whisky
Aciduzzul | 9 februarie, 2011 | 0 comentarii | 430 vizualizari |
(2 voturi )

Seful PTF Naidas, Valentin Ionica Baragan, avea rolul de a-si anunta subordonatii cand sunt controale pe linie ierarhica, in schimbul acestor servicii primind sume cuprinse intre 50 si 500 de euro, dar si tigari si sticle de whisky, se arata in referatul DNA. Potrivit procurorilor anticoruptuie, scopul pentru care Baragan trebuia sa anunte iminenta unor controale era „de a nu periclita activitatea infractionala si traficul de tigari“. Rolul jucat de seful PTF Naidas reiese dintr-o interceptare din 6 ianuarie 2011, cand Baragan il cheama la el pe lucratorul vamal Dalibor Iovanovici si ii vorbeste in prezenta altui vames, Valentin Pocol.
„Pocol: Deci in momentul asta nu intra o tigara in tara!
Dalibor: Pai da. Ieri chiar am facut control amanuntit…
Baragan: Aveti grija, da?
Dalibor: Da.
Pocol: Da? Deci, nu intra o tigara. Da-l in p… mea, zece zile nu moare nimeni. Asa o zis si… zece zile sa nu miste nimic!
Dalibor: Asta e.
Baragan: Aveti grija la intrare. Materiale de inregistrare cu pixuri, cu ochelari, nu poti sa stii.
Pocol: Vor sa organizeze niste flagrante. Nu lasati nicio tigara. Deci, acum m-a sunat de la Bucuresti, deci jur!“

Jamboane si Vegeta din mita

De altfel, la inceputul lunii decembrie 2010, Baragan ii cere unui subordonat sa-i cumpere doua jamboane de porc si trei kilograme de Vegeta, spunandu-i sa-si opreasca banii, circa 240 de lei, din mita ce urma sa fie impartita la sfarsitul zilei, asa cum reiese dintr-o interceptare.
„Iovu (investigator sub acoperire – n.r.): Doua jamboane de porc?
Borceanu Cristian (cel care fusese insarcinat cu achizitionarea produselor – n.r.): Un milion doua sute unul, doua milioane patru sute sunt amandoua.
Iovu: Si mai ce?
Borceanu: Trei kilograme de Vegeta.
Iovu: Dar pentru cine? Pentru Baragan?
Borceanu: Pentru ei, aciea…“

Cum se impartea mita

Totodata, Baragan mai este acuzat ca, pe langa faptul ca stia despre activitatile subordonatilor sai si le sprijinea, uneori mai si comenta cu o parte dintre ceilalti lucratori anumite incidente legate de impartirea mitei.

In acest sens, redam o parte din interceptarea discutiei din 17 decembrie 2010 dintre Baragan si investigatorul sub acoperire, Iovu:

„Iovu: Parte egala, intelegi?
Baragan: Da.
Iovu: N-am zis nimic, astia maraiau pe aici. Cum, parte egala?
Baragan: Da.
Iovu: Si au inceput sa dea mai putin, mai putin, mai putin. Tura trecuta a luat 600.000…
Baragan: S-a mutat acuma, nu?“.
Seful PTF Naidas, Valentin Ionica Baragan, este urmarit penal pentru luare de mita si aderare la un grup infractional organizat.
Unii vamesi de la PTF Naidas isi pastrau o parte mai mare din mita obtinuta, acest lucru generand discutii contradictorii cu politistii de frontiera, care le-au reprosat „sustragerea“ din banii si tigarile primite de la traficanti, se arata in referatul DNA. Potrivit referatului cu propunere de arestare in cazul a 15 politisti de frontiera si vamesi de la PTF Naidas, anchetatorii consemneaza ca, din cauza certurilor pe impartirea mitei si pe „fondul neincrederii“ instaurate intre vamesi si politisti, cele doua categorii de functionari au decis de comun acord ca mita colectata intr-o tura sa se imparta la fiecare trei ore.

Evitau interactionarea cu lucratorii corecti

„Lucratorii gruparii infractionale erau directionati in locuri si momente de interes, astfel incat sa se evite interpunerea «procesul lucrativ» a persoanelor care isi desfasurau activitatea in mod corect“, se arata in referatul DNA. Mai mult, intre membrii grupului format exista o preocupare constanta in protejarea reciproca. Spre exemplu, atunci cand vamesii refuzau sa primeasca mita speriati de iminenta unui control, au facut acest lucru in locul lor politistii. De asemenea, traficantii agreati erau protejati de vamesi si de politisti. In referat, procurorii mai spun ca „dorinta si traditia primirii mitei era atat de puternica, incat, in momentul in care in interiorul gruparii a aparut ipoteza ca in vama au fost infiltrate persoane care doreau devoalarea activitatilor, acestia au gasit metode noi de a se proteja, impartind banii pe intuneric, uneori chiar si in tonetele vamesilor“.

Au ascuns banii sub pres

Din referatul DNA cu propunere de arestare pentru 15 politisti si vamesi de la PTF Naidas reiese ca politistul de frontiera Cristian Daniel Luca ii povesteste, in octombrie 2010, unuia dintre investigatorii sub acoperire un episod anterior, cand el si colegii sai au fost obligati sa ascunda banii primiti ca mita din cauza unui control, subliniind ca „erau atat de multe bancnote, incat nu aveau unde sa ii ascunda, astfel incat sa nu fie sesizati“.

Astfel, politistul de frontiera marturiseste cum a fost nevoit sa ascunda banii sub pres sau sub covoare, dar si in alte locuri mai ferite ale incaperilor unde isi desfasurau activitatea.

„Luca: Si-am luat din ei! Deci, nu toti! Si-am pus la vames. Aveau pres din ala gros, care nu se cunostea cand calcau cu piciorul… Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin camera… Acolo era o chiuveta… In noaptea aia o curs chiuveta, dar culmea, nu mai erau banii acolo!“, ar fi spus politistul de frontiera, potrivit unei interceptari.

„Barbatu-su o sparge daca afla ca ia mita“

Intr-o discutie dintre un politist de frontiera si un investigator sub acoperire, acesta din urma afla ca unul dintre sefii de tura de la Naidas, Camelia Mihaila, a transmis ca nu vrea sa primeasca banii la ea acasa, pentru „ca nu stie barbatu-su, ca o sparge“. Pe de alta parte, in acelasi document al DNA, procurorii descriu si activitatea infractionala a lui Mihaila. Aceasta era unul dintre sefii de tura care asigurau impartirea intre vamesi si politisti a sumelor stranse in timpul unei ture. Potrivit procurorilor, femeia participa activ si frecvent la luarea de mita si avea idei pentru o mai buna organizare a acesteia. De altfel, intr-un dialog ambiental interceptat la sfarsitul lunii noiembrie 2010, aceasta spune: „Eu i-am zis lui Ticu sa impartim seara! Dar el zice: «Nu, ca nu cred ca mai vine nimeni»…“. De asemenea, procurorii DNA consemneaza ca femeia a primit in mod repetat sume de bani sau alte bunuri.

Pe 28 noiembrie 2010, Mihaila a primit 1.350 de euro de la un politist de frontiera, reprezentand o parte din suma incasata cu titlu de mita pentru un transport ilegal de tigari efectuat de unul dintre traficanti.

Injurau mana care ii hranea

Totodata, inregistrarile ambientale redate in actul procurorilor denota si dispretul pe care lucratorii de la punctul Naidas il au fata de mituitorii lor, in referatul cu propunere regasindu-se numeroase exemple preluate din inregistrarile ambientale, in care vamesii sau lucratorii de politie ii jignesc sau ii injura pe cei care le dau bani. O inregistrare ambientala din 13 decembrie 2010, care il are ca protagonist pe lucratorul vamal Gheorghe Verdet, arata cum acesta l-a insultat pe mituitor pentru ca „a dat atat de putin“: „Hai, du-te! Nu mai sta, mai! Ce! Pai tu ai tupeu fantastic, jegosule! Cat ati dat? Pai numai 200, bai!“.

O alta inregistrare din 19 decembrie intre acelasi vames si un alt mituitor:

„Gheorghe Verdet (G.V.): Cate ai? Cinstit acum.
Alina Lavinia Radu (ALR): 20 am.
GV: 20. 20 de euro!
ALR: Da. Uite, i-am pus in bord.
GV: Pune-i aicea, ma! Da-i in p…. mea!
ALR: Aicea?
GV: Pai, corect! Asa, ma! Asa trebuie lucrat, mai copii“.

Lotul s-a marit cu inca 30

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis, ieri, cererea de arestare a primilor 15 vamesi si politisti de la Stamora Moravita, emitand mandate pentru 29 de zile. Curtea urma sa decida asupra altor 15 persoane de la aceeasi vama, inca 15 vamesi fiind retinuti ieri de procurorii DNA si, cel mai probabil, urmand sa fie si ei prezentati instantei.

De asemenea, si de la PTF Naidas procurorii anticoruptie au cerut ieri arestarea a 15 persoane, alte 15 fiind retinute ieri pentru 24 de ore, urmand sa fie si ele prezentate cu propunere de arestare preventiva.

Politistii din Siret, suspendati

Politistii de frontiera suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret care au fost arestati vineri de Curtea de Apel Bucuresti au fost suspendati din functie, conducerea IJPF Suceava dispunand cercetarea prealabila a acestora in regim de urgenta. Purtatorul de cuvant al IJPF Suceava, comisar Ilie Poroch Seritan, a declarat ieri ca toti cei 54 de politisti de frontiera de la PTF Siret retinuti in cursul saptamanii trecute au fost suspendati din functii, conform procedurilor legale, la data emiterii mandatelor de arestare pe numele acestora. El a spus ca, in cazul lor, conducerea IJPF Suceava a dispus cercetarea prealabila in regim de urgenta. In ceea ce ii priveste pe cei patru vamesi arestati in urma descinderilor din PTF Siret, Directia Regionala Vamala Iasi nu a primit pana in prezent o informare oficiala din partea organelor de cercetare privind situatia lor.

Actiunile din vami, incepute dupa o sedinta in CSAT

Seful statului a afirmat marti la televiziunea de stat ca actiunile actuale de la vami sunt urmare a unei informari privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii, CSAT hotarand atunci sa declanseze operatiunea „indiferent“ de impactul asupra intrarii in Schengen. Presedintele Basescu a sustinut ca stia despre situatia din vami din vara anului 2010, cand a primit un document de la un serviciu secret, dupa care a convocat CSAT, ceea ce a condus la actiunile recente din vami. „Trebuie sa stiti de la ce a pornit, de la acest document, pe vreo 50 de pagini, care inseamna «Practici evazioniste sustinute de functionarea institutiilor de control financiar, fiscal si vamal».

Este documentarul unui serviciu de informatii si, in momentul in care un sef de stat primeste asa ceva, nu poate sa-l puna in biblioteca, trebuie sa dea o solutie. Atunci au aparut acele hotarari ale CSAT, de actiune impotriva traficului cu tigari, a evaziunii fiscale“, a mentionat Traian Basescu. Intrebat daca anchetele vor fi extinse si asupra unor oameni cu conexiuni politice care influenteaza numirea sefilor de vami, seful statului a spus ca-si doreste acest lucru si le-a cerut liderilor de sindicat sa spuna adevarul.

„Deocamdata e un rezultat pe care il vedem la televizor. Sa vedem ce vor spune instantele, judecatorii“, a mai spus seful statului, referindu-se la actiunile de la vami. De asemenea, presedintele a mai apreciat ca actiunea in care au fost retinuti vamesii nu va avea efect in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen. „Nu va avea un efect pozitiv, pentru ca arata cat de cangrenat era sistemul. S-a facut aceasta analiza, ce impact va avea, iar decizia a fost: «indiferent de impact, trebuie rezolvata problema»“, a conchis seful statului.

Sursa: Curentul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 23 martie, 2013 | 1 comentarii | 723 vizualizari | 6 voturi

ZIUAnews a descoperit firele care leagă corporaţia miliardarului Mihail Prohorov de actualii acţionari ai Romaltyn Baia Mare: o firmă kazahă şi un fond de investiţii controlat de omul de afaceri Ion Sturza, cunoscut pentru implicarea sa în vânzarea Rompetrol către Kazmuna Gaz • Miza ruşilor este importul de steril din Siberia, pe care să îl […]

Autor: Aciduzzul | 21 martie, 2013 | 0 comentarii | 1049 vizualizari | 1 vot

Andrei Popescu Fotografia smecherului la tinerete. Cum cotizează sute de mii de şoferi la maşina lui de lux. Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti s-a transformat, în ultimii ani, dintr-un serviciu public menit să fluidizeze circulaţia, într-o afacere de vânătoare a autovehiculelor parcate la limita legii. Cele trei firme pe care primăriile de sector le-au […]

Autor: Aciduzzul | 19 martie, 2013 | 0 comentarii | 595 vizualizari | 2 voturi

Pe cât de intransigent e guvernul cu sutele de mii de mici fermieri, pe atât e de indulgent cu “primul fermier al țării” – caracatița care căpușează Insula Marea a Brăilei de 20 de ani. În teorie, e corect ca toată lumea să plătească un impozit pe venitul agricol. În practică, după felul în care […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2013 | 0 comentarii | 2123 vizualizari | 5 voturi

Voichiţa Răşcanu Toată averea Casei Regale a României este sfâşiată de interesele politico-economice ale lui Traian Băsescu şi ale unui grup de evrei • Paul de România şi-a vândut toate drepturile pe patru milioane de euro • Gaşca Băsescu-Tal Silberstein profită de litigiul pe averea personală a lui Carol al II-lea şi vrea să obţină […]

Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 327 vizualizari | 4 voturi

Voturi
Vizualizari
Comentarii
18 Sep 2021 | 2 comentarii | 89 vizualizari | 5 voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
18 Sep 2021 | 2 comentarii | 89 vizualizari | 5 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics