Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Studiu: circa 80% din produsele magazinelor bio romanesti sunt din import. In loc sa stimuleze productia eco, Tabara vrea sa fure “cu legea” pamanturile micilor producatori ca sa pune pe ele OMG-uri
Aciduzzul | 2 aprilie, 2011 | 1 comentarii | 468 vizualizari |
(2 voturi )

Piata produselor bio din Romania reprezinta aproximativ 1% din piata bunurilor de larg consum, circa 80% din produse fiind din import, arata un studiu de piata realizat de Cult Market Research. Chiar daca o afacere in domeniu nu este considerata profitabila, managerii magazinelor bio apreciaza totusi ca trendul este un crescator, pe o piata inca foarte tanara, arata studiul intitulat „Piata produselor bio din Romania” si realizat in iunie-august 2010. ”Concluzia noastra generala este ca legatura dintre comercianti si producatorii autohtoni inca nu este foarte puternica”, a explicat pentru ”Green Report” Paul Acatrini, managing partner la Cult Market Research. Asta si pentru ca, arata el, producatorii romani, mai ales cei care furnizeaza produse proaspete (legume si fructe) nu au o productie constanta, iar uneori distantele de la ferme la magazinele din oras sunt foarte mari.

Acelasi studiu arata ca cifrele de afaceri in 2009 pentru magazinele de profil se situeaza intre 40.000 si 350.000 de euro, variatia rezultand si in functie de dimensiunea investitiei initiale.

“Afacerea bio” este una restransa si ca numar de angajati necesari. Fiind de cele mai multe ori o afacere de familie, numarul de angajati se situeaza de la 2-3 persoane pana la 20-25 de persoane.

Primele business-uri cu produse bio in Romania s-au dezvoltat incepand cu anul 2008 cand a fost deschis un magazin bio in Timisoara. Pana in 2010 s-au deschis aproximativ zece magazine in Bucuresti, cateva zeci de magazine online iar mai multi retaileri au infiintat raioane cu produse bio in supermarketuri si hypermarketuri.

Potrivit realizatorilor studiului, prin aceasta cercetare s-a urmarit punerea fata in fata a experientelor comerciantilor de produse bio si opiniile consumatorilor (utilizatori sau non-utilizatori de astfel de produse).

Produsele pentru bebelusi, cele mai prezente pe rafturile magazinelor

Potrivit aceluiasi studiu, exista anumite produse care se regasesc in toate magazinele cuprinse in cercetare, indiferent de specificul fiecaruia dintre ele. Astfel, produsele pentru bebelusi si copii, produsele de savoare precum si cele cosmetice sau detergentii, sunt produsele disponibile in toate magazinele bio din Bucuresti.

Pe pozitia a doua, ca si disponibilitate in magazine, se regasesc produsele uscate si semi-preparate iar la mica distanta se situeaza produsele food-fresh si bauturile non alcoolice.

Aproape 80% din produse sunt din import

Majoritatea produselor comercializate in magazine bio provin din import, respectiv intre 70-80% dintre produsele comercializate. Dintre acestea, cele mai multe sunt achizitionate de la alti importatori, un mic procent fiind importat de magazinul care le si comercializeaza.
Principalele tari de achizitie a acestor produse sunt: Germania, Franta, Austria si Italia sau Grecia (pentru produsele cosmetice). Pentru putinele produse autohtone pe care le putem gasi in magazinele de profil, zonele de provenienta sunt: Bucuresti, Timisoara, Suceava, Cluj, Sibiu sau Buzau.

Oferta de alimente proaspete bio, precum fructele si legumele sau produsele lactate, este foarte scazuta din cauza lipsei unui flux constant de aprovizionare, a costurilor de depozitare si a cererii fluctuante pentru acest gen de produse. De asemenea, comerciantii de produse bio sunt de parere ca pierderile de 25-30% sunt inevitabile atunci cand se comercializeaza produse proaspete.

Procent mare de clienti fideli

Comerciantii de produse bio estimeaza ca acest tip de produse reprezinta numai 5% din totalul cosului zilnic al unei familii care incearca sa adopte un stil de viata bio.

Exista insa si consumatori cu obiceiuri de cumparare „de tip supermarket” care se aprovizioneaza la un anumit interval de timp cu cantitati mai mari, acestia facand parte din categoria consumatorilor avizati, care stiu exact ce doresc sa cumpere. Ponderea vanzarilor catre clientii fideli pentru anumite magazine bio este foarte mare, peste 60% dintre cei care cumpara o data, revenind ulterior.

Provocarile pietei bio

In acest moment comerciantii de produse bio trebuie sa faca fata problemelor legate de: lipsa producatorilor autohtoni, numarul scazut de importatori, lipsa finantarii (bani pentru promovare, achizitii, dezvoltare, etc), nereglementarea unor modele de aprovizionare, slaba informare a celor mai multi consumatori si, in principal, lipsa unei mase critice suficiente de consumatori.

Pentru aceasta, atat inceperea unei afaceri bio cat si dezvoltarea celor existente trebuie sa se bazeze pe analize si studii de piata solide care sa ii ajute la elaborarea sau imbunatatirea planului de afacere, a strategiei de comunicare si, in cele din urma, la cucerirea consumatorului, mai arata studiul.

Sursa: Green Report

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 571 vizualizari | 3 voturi

  Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

  Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 490 vizualizari | 2 voturi

  Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

  Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 609 vizualizari | 4 voturi

  Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

  Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 358 vizualizari | 3 voturi

  Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

  Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1540 vizualizari | 9 voturi

  Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics