Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
“Succesorii”
Aciduzzul | 1 mai, 2012 | 0 comentarii | 384 vizualizari |
(1 voturi )

Adrian Majuru
Motto: „Feriti-va de burghezia proletara!” (Vladimir Ilici Lenin) Romania ultimilor 20 de ani are ca sistem de guveranre „succesiunea”. Succesiunea la puterea politica si economica a „fostelor” structuri de partid si de stat sub un ambalaj democratic. De aceea s-a preferat privatizarea proprietatilor, si nu retrocedarea lor celor in drept. Privatizarea a insemnat trecerea proprietatilor de stat la cei care 45 de ani au fost insusi statul. „Succesorii” au hotarat dupa 20 de ani ca cei in drept sa fie pe deplin deposedati de avutul lor, tocmai aceia care in conditie de libertate le-a creat cu propria inteligenta si cu propria munca. In aceasta ecuatie, principala vinovatie o reprezinta indiferenta in problema adevarului si pasivitatea in viata publica.

Un exemplu de caz este privatizarea industriei petroliere. Dinu Patriciu nu a creat Rompetrol prin inteligenta si munca lui, ci a primit industria petroliera gratis de la stat pentru a privatiza ceva ce apartinea poporului roman, fiecaruia dintre noi. astia sunt „capitalistii” aflati in succesiunea vechiului sistem.

Aici este distrusa baza economica a sistemului democratic, Romania alunecand catre un insesizabil regim totalitar-economic sub falsa infatisare a pluripartidismului si a mecanismului democratic. Democratia reprezinta sistemul in care omul este stapan pe propriile convingeri si stapan pe propriile decizii intrucat prin proprietate este stapan pe propria baza materiala si pe propriul comportament in societate.

Eliminarea din cauza a demografiei care a ridicat Romania si deposedarea ei de dreptul la proprietate detinuta pana la 1948-1949, proprietate care trece prin privatizare si vanzari succesive in mainile succesorilor, frizeaza etatismul; concentrarea bunurilor tarii si a fortei economice in interiorul succesorilor vechiului partid. Iar batalia pentru prevenirea totalitarismului este tocmai batalia pentru liberalizarea instrumentelor de productie. Or, liberalizarea este inlocuita cu privatizarea, preluarea cu atent control a puterii economice in interiorul succesiunii. Asa cum a profetit I.D. Sirbu in anii ’80: vor suprvavietui aceia care mai au acces la cate un mic secret de stat: ce se mai da, ce se mai vinde; restul vor trai aidoma mustelor!

Prin succesiune si solidaritatea de interese a succesorilor, comunismul s-a autotransformat in capitalism. Proletariatul s-a autotransformat in burghezie. URSS s-a autotransformat in Rusia, iar PCR s-a autotransformat in FSN – PSD – PSDR – PD – PDL, iar PNt si PNL nu au fost altceva decat doua etichete antebelice luate in exploatare si bine manipulate de autentici comunisti camuflati in abili democrati.

Fostii nomenclaturisti sau urmasii lor au strans averi profitand de ceea ce interziceau pe vremuri: afacerile.

Condamnat ca „regim ilegal” de Comisia „Tismaneanu”, (culmea ironiei, Tismaneanu, el insusi fiul unui cominternist care a pus umarul la crearea RPR!), comunismul a consacrat egalitatea in saracie, insa nu si pentru nomenclaturisti. Din cenusa regimului s-au regrupat cateva mari familii comuniste pentru care prabusirea PCR a devenit o oportunitate de a face avere. Alti cativa fosti demnitari sau portavoci ale regimului o duc, dupa cum o marturisesc chiar ei, mai bine decat inainte de 1989.

Ei au profitat tocmai de ceea ce interziceau pe vremuri: initiativa privata. Puterea lor a constat, ca si inainte, in relatii si in informatii. Unii si-au sporit influenta prin asocieri de afaceri cu oameni ai momentului, politicieni sau ministri.
O poveste fara sfarsit. Si cat de transpartinic este sistemul o dovedeste cazul lui Bogdan Olteanu, repartizat de sistem sa privatizeze CEC. Este nepotul nomenclaturistei Gizela Vass, dar si finul liberalului Tariceanu. Cumetria liberal-comunista este mai puternica decat orice doctrina. De fapt, doctrina cumetriei este singura valabila in marele partid transpartinic.

Raposatul Ion Dinca, fosta mana de fier a regimului Ceausescu, a lucrat, in ultima parte a vietii, la o firma de IT. Era “consilier”, iar compania facea parte din imperiul de afaceri creat de ginerii lui, Nicolae Badea si Gabriel Popoviciu. La inceputul anilor ’90, in timp ce Dinca facea puscarie, fiind condamnat in lotul CPEX, ginerii lui puneau bazele lantului lor de companii care va ajunge sa valoreze sute de milioane de dolari. Potrivit unor apropiati, Popoviciu de-abia scapase de colegii lui de la service-ul auto unde lucra. in valtoarea Revolutiei, ei il cautau pentru a-l pedepsi pentru pacatele socrului.

Pana a ajunge la service, Popoviciu, un personaj misterios, lucrase la un “shop” pe litoral, impreuna cu un anume Radu Dimofte. Pe la mijlocul anilor ’80, Dimofte a fugit in Statele Unite, unde a lucrat ca portar de hotel, apoi sef de tura. S-a intors in tara dupa Revolutie.

Tandemul de la “shop” a intrat apoi impreuna in afaceri si, intamplator sau nu, a adus in Romania branduri “imperialiste” precum Pizza Hut sau KFC.

Astazi, ei doi, impreuna cu Nicolae Badea, controleaza investitii majore in imobiliare, IT si comert alimentar, multe dintre ele inregistrate pe firme off-shore din Cipru sau din Insulele Virgine, parte a unui intreg paienjenis.

In multe cazuri, titularii afacerilor, asa cum apar la Registrul Comertului, sunt parintii lor: Zerlin Dimofte, care are 82 de ani, si Ligia Popoviciu, in varsta de 77 de ani. Imperiul ginerilor lui Dinca s-a remarcat si prin diverse afaceri profitabile cu statul, iar cei doi sunt actionari in Clubul Vinului, alaturi de nume sonore, precum Calin Popescu Tariceanu.

Tiberiu Bica Postelnicu ar avea o avere de aproximativ 50 de milioane de dolari si este asociat in nu mai putin de 35 de companii din Romania. E nepotul ultimului ministru de Interne, fost sef al Securitatii, Tudor Postelnicu. Detine opt la suta din Romanian International Bank, controlata de familia Roberts, proprietarul Merchant Bank of California.

A fost asociat si cu magnatul Ioan Niculae, la ASIROM, dar si-a vandut cota de zece la suta. Prieten cu Niculae, Postelnicu a detinut, prin Total Distribution Group SRL, activitatea de distributie a tigarilor produse de Societatea Nationala a Tutunului Romanesc. Mai e si distribuitor de bauturi alcoolice si, de asemenea, actionar in IATSA, firma desprinsa din Dacia Pitesti.

Nepotul „de aur” este si partener al fostului primar PDL-ist al Capitalei Adriean Videanu. Cei doi au cate un sfert din Equity Invest SA, care se ocupa de intermedieri financiare. in schema mai apare si multimilionarul Raul Doicescu (24 la suta), a carui firma, Bog’art, dezvolta controversatul proiect “Cathedral Plaza”.

In Victoriei, Tudor Postelnicu traieste departe de ochii lumii. Devenit celebru prin propria sa sentinta – “Am fost un dobitoc” – rostita cand era judecat in lotul CPEX, Postelnicu locuieste intr-un apartament din “buricul targului”, intr-un bloc din Piata Victoriei, unde se gasesc foarte multe sedii de firma, iar o locuinta se vinde cu peste 100.000 de euro.

Copiii si nepotii lor sunt in aceeasi stare de iobagie sociala la peste 20 de ani de la caderea comunismului

„Comunistul national” Paul Niculescu-Mizil, asa cum ii placea sa i se spuna, a fost si el inchis dupa Revolutie. isi incepuse ascensiunea in anii ’50, cand era seful Sectiei de Propaganda si Agitatie. A fost apoi ministru, vicepremier, membru CPEX. Anul in care el a iesit din inchisoare, 1992, coincide cu cel in care familia lui s-a lansat in afaceri, infiintand grupul “Getteco”, apoi alte companii. O parte dintre ele s-au desfiintat ulterior. Mondenii Oana Niculescu-Mizil (nepoata) si Serghei Mizil (fiul) detin o parte din ele, in domenii diferite, de la restaurante la prelucrarea lemnului. in firme apare si sotul Oanei Mizil, libanezul Tohme Jamil. Cei doi au fost cununati de un membru al puternicei familii libaneze Hariri.

Cornel Burtica, fostul nomenclaturist marginalizat de Ceausescu in 1982, face parte dintre cei care au dezvoltat afaceri de succes.

Dupa cum a relatat EVZ, Burtica s-a asociat cu companii din Italia, carora le-a intermediat vanzarile. Fostul ministru al Comertului Exterior este cel care a iluminat zona Piata Unirii din Capitala, dar si metroul bucurestean. Cu o cifra de afaceri care se apropie de milionul de euro pe an, Burtica a recunoscut ca traieste mai bine in capitalism. El vinde acum grupuri electrogene produse in Italia.

E un critic constant al fostilor ofiteri de securitate care fac afaceri pe picior mare.

Constantin Bostina, fostul secretar al lui Ceausescu, acum este sef la Bursa.

Constantin Bostina este presedintele Consiliului de Administratie de la Bursa Romana de Marfuri. S-a convertit in om de afaceri dupa ce-si trecuse in palmares functii precum cea de secretar personal al lui Nicolae Ceausescu sau adjunct la Ministerul Economiei si la Ministerul Industriei Usoare.

Seful Bursei de Marfuri azi pe vremea cand era secretar UTC pe ASE spunea: „(…) folosind cadrul pe care directivele CC al PCR si noua lege l-au creat pentru invatamantul superior (…) organizatia UTC si Asociatiile studentesti trebuie sa-si imbunatateasca permanent stilul de munca (…)” (C-tin Bostina, “Viata Studenteasca”, nr. 13, 26 martie 1969, p. 2).

Sau un alt text al domniei sale din anii de propaganda comunista: „(…) PCR este consecvent liniei sale, aceea de a se calauzi in intreaga sa activitate, dupa principiile luminoase ale marxismului. (…) Tezele si directivele CC sunt o dovada in plus a intelepciunii si priceperii de care da dovada PCR in conducerea Romaniei socialsite pe drumul socialismului spre comunism” (C-tin Bostina, “Pregatirea viitorului economist la ordinea zilei”, “Viata Studenteasca”, nr. 25, 18 iunie 1969, pp. 1-3).

Pentru servicile sale de propaganda si viziunea personala despre „viitorul economist” aflat pe „drumul socialismului spre comunism”, dl. C-tin Bostina este rasplatit de Partid cu functie si protectie.

La jumatatea anilor ’90, afacerile lui Bostina, doctor in stiinte economice, au fost scurtcircuitate de o ancheta privind cazul de contrabanda cu combustibili „Jimbolia”, cand a recunoscut ca firma sa, „Sibco”, a transportat produse petroliere in Iugoslavia in timpul embargoului. A colaborat cu anchetatorii, carora le-a povestit cum a decurs operatiunea. Firma lui, in care mai era asociat si fostul ofiter de Securitate Ilie Stanciu, primise un credit de sapte milioane de dolari de la Bancorex. Stanciu a si fost in arest preventiv. Bostina ar avea o avere de peste 30 de milioane de dolari, facuta din industrie si consultanta.

Fost prim-secretar al PCR Galati, fost membru al CC al PCR, fost membru supleant al CPEX: aceasta este biografia scurta de dinainte de 1989 a lui Carol Dina. Au urmat cateva luni de arest la Galati dupa Revolutie, dupa care… afaceri si politica. El este senator al PRM din 2000. De profesie ajutor mecanic, Dina are 80 la suta din firma Grup DIC din Galati, la care mai sunt asociati membri ai familiei sale. Compania a fost implicata, potrivit unui raport al Coalitiei pentru un Parlament Curat, in tranzactii paguboase pentru stat la Sidex, inainte de privatizarea combinatului.

Fostul sef al lui Stolojan, Ion Patan, altfel pensionar asociat in firme, a fost inainte de 1989 vicepremier, ministru al Comertului Intern, ministru al Comertului Exterior, ministru al Industriei Usoare. in aprilie 1989 era numit ministru al Finantelor. „Nu mai era membru al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central, ceea ce probabil l-a salvat de la puscarie”, spune un fost apropiat al sau.

Consilierul lui Patan se numea Theodor Stolojan. „Dupa Revolutie l-am facut prim-adjunct al meu”, spune Patan, care fusese pastrat in functie. in sase luni, Stolojan devenea ministru plin. „Sunt pensionar si nu ma mai ocup de afaceri”, spune Patan. Cu toate acestea, la varsta de 80 de ani, el apare ca asociat in mai multe companii, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Are aproape doi la suta din Romimob SRL, o firma de constructii controlata de Romanoexport si de Petru Crisan, fost ministru al Comertului dupa 1989.

In zorii capitalismului romanesc, Crisan a fost studiu de caz pentru conflictul de interese: era asociat si administrator in cateva zeci de firme, dar, in acelasi timp, si ministru in guvernul Vacaroiu, acordand licente de import si export pe domeniile in care functionau inclusiv companiile lui.

Patan a fost si administrator al firmei de asigurari Metropol, care a dat faliment. in structura companiei se intalneau un investitor din Camerun, Noupadja Joseph (cu peste 51 la suta), dar si Automobil Club Roman si Gelsorul lui Sorin Ovidiu Vintu, cu procente reduse. Patan mai e administrator si la Petking, o firma thailandeza care fabrica in Romania granule materiale plastice.

Consilierul lui Sorin Ovidiu Vintu, stefan Andrei, a fost ministru de Externe si ministru al Comertului Exterior in ultimii ani ai regimului Ceausescu. Andrei nu a aparut in nici o firma dupa 1989, dar a fost, in schimb, consilierul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Se intampla la sfarsitul anilor ’90, cand Vintu a ochit diverse oportunitati in Balcani.

Ca atare, l-a angajat pe Andrei pentru a-i prezenta analize de geopolitica si de economie. stefan Andrei nu a recunoscut ca ar fi avut vreo relatie de afaceri. in schimb, nepotul sau, Andrei Dan, a administrat “Trawe”, o firma a intreprinderii de comert exterior “Terra”, infiintata in Elvetia. Acum, Dan e implicat cu participatii sau ca administrator in mai multe firme de publicitate.
Nepotul fostului ministru are si 1 la suta din Agentia de publicitate „Anunt de la A la Z”, firma in care trustul britanic Daily Mail detine jumatate din participatii, prin divizia sa din Ungaria, Lapcom.

Cum se intalnesc in afaceri ginerii lui Dinca, un apropiat al ginerelui lui Ion Ceausescu si omul lui Ion tiriac. Sediu social: fosta casa a lui Pacepa, spionul fugit in SUA.

Urmasii nomenclaturii au pus ban pe ban in cel mai mare secret. Ei au dezvoltat parteneriate de afaceri intre ei, dar si cu personaje mai mult sau mai putin cunoscute. Legaturile fine s-au cimentat in spatele usilor inchise, iar ceea ce i-a unit nu a mai fost victoria socialismului, ci profitul, scopul final in viziunea capitalista.

Ion tiriac, primul miliardar roman intrat in topul „Forbes”, nu a ascuns niciodata ca a fost protejatul fostului demnitar comunist Ion-Gheorghe Maurer, un personaj care l-a initiat in tainele vanatorii pe fostul tenismen. Ulterior, tiriac, impreuna cu Adrian Nastase, va duce acest sport sangeros pe prima pagina a ziarelor romanesti.

Si cate ceva despre chestiunea uitata a fregatelor britanice. Firma britanica BAE Systems a livrat doua fregate vechi Marinei romane, la un pret astronomic. Tranzactia a facut obiectul investigatiilor in Marea Britanie si Romania, oficialii romani fiind suspectati de luare de mita. Marele tun a fost insotit de un contract de „offset”(compensare). Dupa cum a dezvaluit “Jurnalul National”, BAE a adus in Romania contracte de fabricare a unei „pilule” pentru marirea performantelor motoarelor si reducerea consumului de combustibil. Offsetul inseamna ca vanzatorul de arme se obliga sa aduca in tara care cumpara arme comenzi pentru diverse produse.

Pilula e fabricata de australienii de la Firepower. Reprezentantul in Romania al Firepower se numea George Lucian Teleman. Teleman e asociat in Euro Trading 2000 cu sotia lui Marius Eduard-tarlea – fostul ginere al lui Ion Ceausescu (fratele dictatorului) si partener de afaceri al ex-directorului SRI Virgil Magureanu.

„Succesorii” sunt oameni care refuza binele poporului roman. Binele e ceva care intai e in minte si apoi e in fapta. Raul are cale inversa si incepe cu fapta.

Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics