Românii sunt fruntaşi în Europa, însă nu din punct de vedere economic, nici în domeniul educaţiei, ci în ceea ce priveşte numărul bolnavilor cronici. Stresul, alimentaţia defectuoasă ori lipsa accesului la informaţii sunt numai trei dintre cauzele care ne-au dus în fruntea clasamentului negativ. Statisticile indică cifre îngrijorătoare pentru România. Avem 3,5 milioane de bolnavi cronici. Dintre aceştia, 400.000 au cancer, între 1,5 şi 2 milioane au hepatita B sau C şi un milion sunt înregistraţi cu diabet. “Un top al bolilor cronice la români plasează cancerul mamar pe primul loc din punct de vedere al incidenţei, însă la cancerul de col uterin suntem fruntaşii Europei în ceea ce priveşte mortalitatea şi pe a doua poziţie ca incidenţă în România”, a declarat pentru evz.ro, Cezar Irimia, preşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
La nivel mondial, cancerul de sân afectează una din opt femei şi este pe locul al doilea, după cel pulmonar.
Cazurile de cancer de sân, colorectal şi de col uterin sunt responsabile pentru o treime din decesele cauzate de cancer în rândul femeilor, în timp ce pentru bărbaţi, cancerul colorectal reprezintă 11% din cazurile mortale de cancer. Odată cu îmbătrânirea populaţiei UE şi în absenţa luării unor măsuri preventive, aceste cifre vor creşte, se precizează într-un raport al Uniunii Europene.
Din totalul de 500 de milioane de cetăţeni europeni, în jur de 3,2 milioane sunt diagnosticaţi cu cancer – cea mai răspândită cauză de deces, după bolile sistemului circulator. Cancerul de sân reprezintă aproximativ 30% din cazurile de cancer întâlnite în rândul femeilor din UE, cu mult peste cifrele care indică prevalenţa cancerului colorectal (13%) şi a cancerului de col uterin (3%). La bărbaţi, cancerul colorectal reprezintă 13% din cazurile de cancer, fiind urmat de cel pulmonar.
Cum am ajuns cronici
Românii sunt reticenţi atunci când vine vorba despre mersul la medic. Controalele periodice sunt şi ele neglijate, iar la doctor se ajunge abia atunci când manifestările unei anumite boli sunt evidente. Acesta este şi motivul pentru care prevenţia iese de multe ori din discuţie.
Un raport prezentat la Timişoara de către ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, indică o creştere a numărului bolnavilor de cancer în ultimul timp. “România are mai mulţi pacienţi bolnavi de cancer decât are Germania, care are o populaţie de patru ori mai mare”, spunea oficialul.
Neglijenţei populaţiei i se adaugă şi neprofesionalismul unor medici care recomandă pacienţilor analize superficiale, mare parte dintre acestea nefiind suficiente pentru depistarea unor afecţiuni cronice precum cele două forme grave de hepatită, B şi C, sau cancerul.
Nu suntem educaţi să ne purtăm de grijă. Cei mai mulţi români ajung la medic numai atunci când suferinţa devine insuportabilă.
Lipsa de informare şi infecţiile virale netratate le ucid pe femei
Trei sunt cauzele principale care duc la incidenţa crescută a cancerului de col uterin, afirmă medicul ginecolog Petre Brătilă, de la Spitalul Euroclinic din Capitală.
Prima dintre ele, spune el, este lipsa unui sistem naţional de depistare şi prevenire a cazurilor de cancer. Acesta a existat la un moment dat, însă a murit din faşă, fiind înlocuit cu programul naţional de vaccinare împotriva HPV, la rândul său un eşec.
De aceea, „majoritatea cazurilor de cancer este depistată în faze avansate, de la doi în sus, spre deosebire de restul ţărilor europene unde boala este descoperită în formă incipientă, unu, ceea ce permite tratarea şi asigură o rată de supravieţuire de 80%”, mai spune medicul Brătilă.
Celelalte două cauze ale numărului mare de cazuri de cancer de col uterin sunt reprezentate de proasta informare a populaţiei cu privire la infecţiile cu Papillomavirus, dar şi lipsa unui sistem naţional de supraveghere a bolnavilor cu cancer.
Sursa: Evenimentul Zilei
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi
Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]
Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi
Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]
Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 611 vizualizari | 4 voturi
Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 360 vizualizari | 3 voturi
Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]
Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1549 vizualizari | 9 voturi
Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]