Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Toti oamenii Dreptei. Ultimul episod (partile I si II)
Aciduzzul | 14 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 375 vizualizari |
(1 voturi )

George Bara
Comentariu rapcea.ro: preiau cu deosebit interes seria de articole inceputa de George Bara pe NapocaNews despre istoricul miscarilor de dreapta de dupa 89. Astazi, ultimul episod – partea I. Pe alocuri, in preluarea episoadelor ce urmeaza, voi posta si propriile observatii si comentarii, acolo unde este cazul. In general, materialul este corect din punct de vedere faptic, motiv pentru care l-am apreciat ca atare si am decis preluarea lui.

Partea I

Poate va este familiara seria de editoriale NapocaNews dedicata nationalismului romanesc post-decembrist, asa cum a fost el trait de catre subsemnatul: Cine a compromis nationalismul romanesc dupa 1989, partile I, II, III, IV si inregistrarea audio unica cu Horia Sima.

Astazi voi scrie ultimul episod al acestei serii, insa asta nu inseamna ca nu vor aparea alte episoade intermediare, care sa completeze aceast foileton. Am lasat intentionat Noua Dreapta in afara acestei serii, pentru ca doream sa cladesc logic si fara subiectivitate evolutia miscarii nationaliste din Romania. insa evenimentele mi-au luat-o inainte. Acest ultim episod va fi intentionat despre Dreapta, despre Noua Dreapta, despre Traian Basescu si despre Varujan Vozganian.

Mai credem in ideologii?

Ideologiile nu trebuiesc confundate cu optiunile politice. si asta pentru ca cine a inteles istoria recenta a inteles cu optiunile politice, colorate incorect ca si ideologii (un termen care tine mai mult de credintele interioare ale individului decat legat de optiunea de vot si optiunea pentru unu anumit regim politic), ori au murit, ori nu au existat niciodata.

Comentariu rapcea.ro: din pacate, dupa un inceput promitator, ziaristul George Bara reuseste sa “derapeze” lamentabil speculand cuvinte fara continut. Ideologiile NU SUNT CREDINtE – ca sa crezi in ele, ci SETURI DE VALORI sociale, materiale, economice si mai ales MORALE ce definesc (sau ar trebui sa defineasca) ca si CONVINGERI in valabilitatea lor – politicienii ce adera la ele.

Noi nu traim intr-o epoca in care se bat ideologiile, ci in care se da o lupta pentru resurse, control si putere. A fost asa de cand e lumea, veti spune, insa ganditi-va ultima oara cand ati colorat mental vreun actor politic din scena romaneasca in culorile ideologiei. Nimeni nu mai intelege ce este socialismul sau liberalismul politic, atata vreme cat partidele nu par sa schimbe ceva esential cu privire la rolul nostru ca cetateni ai societatii republicane, ceva care sa denote o respectare a unei ideologii politice.

Stanga-dreapta-centru au iesit din limbajul romanilor, pe buna dreptate. Daca cel de-al doilea Razboi Mondial pare acum o inclestarea a natiunilor, a sistemelor si a ideologiilor – fascism, comunism, imperialism, democratie, comunism – nu a fost, de fapt, decat un prijel de re-desenarea a hartii influentei si puterii.

rapcea.ro: din pacate, autorul articolului face o grava eroare de judecata, imbratisand o teza favorita a politologilor socialisti francezi si americani, precum ca scopul grupurilor politice le defineste acestora orientarea politica, iar nu convingerile ce ii anima – ca si VALORI. De la a constata ca unii (mai ales in Romania) mimeaza aderarea la anumite VALORI – si pana la a inlatura acest criteriu fundamental de selectie al politicienilor – este o cale lunga. Fara sa vrea, autorul se face instrumentul propagarii unor idei sinistre (de stanga) ce nu privesc decat spre rezultatul luptei politice, nu si spre valorile ce ar trebui sa anime clasa politica.

In ultima mare batalie a lumii s-a nascut forta care detine controlul politic si financiar al lumii, numit generic servicii de informatii. Nascute ca o necesitate a armatelor in timpul razboiului, serviciile de intelligence si securitate au devenit cele mai puternice forte si in plan civil. Aceste forte au inventat Razboiul Rece, sistemele politice democratice, statele moderne si rotatia politica a partidelor la putere, pentru a lasa multimii o senzatie de putere, de democratie. Securitatea de care ne temem intr-atat, nu este decat filiera romaneasca a aceluiasi sistem care conduce lumea prin informatii si manipulare.

Ce este Dreapta?

Si de ce stanga sau dreapta? Ati accepta vreodata o lupta politica in care s-ar razboi doua clanuri mafiote, ei sau altii, cu scopul declarat de a pune mana pe putere sau bani? Evident ca nu. Asa ca lupta trebuie sa se dea ideologic. Dreapta sau stanga, democrati sau republicani, laburisti sau conservatori. Unii sau altii, cateodata chiar aceeasi. Dar ce este dreapta?

Acest concept este nascut in timpul Revolutiei Franceze, cand sustinatorii vechiului regim, al ierarhiei, traditiei si a religiei, s-a asezat in partea dreapta a presedintelui in sala parlamentului. De la 1789 s-au schimbat multe. Nu isa si pentru ganditorii politici din Romania. Daca dreapta e deja un termen desuet, care nu mai poate fi aplicat politic (el desemnand deopotriva nationalisti, libertarieni, conservatori, liberali sau crestin-democrati), el pare sa fie la noi vesnic viu, fluturat in momente de criza sau panica, ca un panaceu universal la probleme acestei tari, insa niciodata folosit.

rapcea.ro: aceasta concluzie “otravita” sfideaza logica si bunul simt al cititorului. Daca politicenii de astazi folosesc orice ideologie si culoare politica pentru a-si atinge aceleasi scopuri venale, asta nu scade cu nimic valoarea ideologiilor politice. Facand o comparatie, este ca si cum ai spune ca toti preotii sunt corupti si hoti, de unde rezulta ca dogma crestina este lipsita de valoare.

O astfel de logica stramba este indreptata imediat ce apare o exceptie de la regula politicianismului venal, un politician consecvent in actiunile sale cu valorile la care adera. Caci, in viata, cu totii suntem pusi sa facem alegeri si sa ni le urmam, si nu este indiferent daca urmam calea “ierarhiei, traditiei si a religiei” sau cea a ateismului, materialismului stiintific si egalitarismului fortat.

Uniunea Fortelor de Dreapta

In Romania post-decembrista, poate cea mai vocala miscare politica de dreapta a fost Uniunea Fortelor de Dreapta. Partidul Alternativa Romaniei (PAR) a fost fondat de catre armeanul Varujan Vozganian cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare din 1996, devenind presedinte al acestuia (1996-1999). Partidul Alternativa Romaniei si-a schimbat denumirea in cea de Uniunea Fortelor de Dreapta la data de 28 martie 1999, Vosganian indeplinind functiile de copresedinte (1999-2001) si presedinte (2001-2003) al acestui partid. UFD a fost membru al coalitiei CDR 2000, lansata in august 2000 cu scopul de a participa la alegerile din anul 2000.

UFD a fuzionat prin absorbtie cu Partidul National Liberal la 19 aprilie 2003. Cu ce se deosebeste UFD de alte partide formate in anii 1990 care apoi au fuzionat sau au fost absorbite? Ei bine, a fost una din singurele initiative cu un clar mesaj ideologic de dreapta. Desigur, a fost o dreapta romaneasca, adica una menita sa nu prea supere pe nimeni, insa din efortul formarii acestui partid s/a nascut si un manifest de dreapta care merita mentionat.

Manifestul Dreptei din Romania, elaborat in 1998 de catre Vosganian, Adrian Iorgulescu si Laurentiu Ulici, a stat la baza fondarii UFD. Parte a acestui manifest poate fi gasit azi in volumul Mesajul Dreptei Romanesti, autor Varujan Vosganian, aparut in 2001 la Editura Nemira.

Volumul se bazeaza pe mesajul economic, moral si national al dreptei romanesti, cu trimiteri la politica vremii, a anului 1998. Construit ca un compendiu politic, Mesajul Dreptei nu poate a fi expresia gandirii unui grup activ de romani, ci mai degraba un manual politic care trebuia invatat si asumat.

De exemplu, cel mai interesant capitol este Caracterul Democratic al Dreptei Romanesti, care afirma fara de tagada ca pericolul stangii nu vine de la PRM, ci de la PSD, partid cu care PNL este astazi aliat pentru lupta impotriva lui Traian Basescu. Adica presedintele suspendat care flutura la manifestatii o adevarata suita de proiecte de civice de dreapta, conduse de Ungureanu, Neamtu sau altii. Sesizati ironia.

Care este de fapt scopul redarii continutului acestei fituici politice de dreapta a UFD-ului. Am avut de a face cu o constructie artificiala a Dreptei din Romania. Teoreticizata de Vosganian, preluata acum de Mihail Neamtu si exclusii din Noua Dreapta, dreapta de la noi a fost ceva care nu existat cu adevarat dupa 1990, ci a fost, cum am afirmat la inceput, doar o flamura pentru visatori si idealisti, menita sa distraga atentia, sa ucida energii creatoare, sa minta.

comentariu rapcea.ro: ciudata constatare din partea unui membru al Noii Drepte (cum este autorul articolului). Daca “dreapta de la noi a fost ceva care nu existat cu adevarat dupa 1990” inseamna ca autorul recunoaste implicit si ca aceasta denumire data Asociatiei Noua Dreapta de catre initiatorii si sustinatorii ei, pe care chiar el ii banuieste de colaborare cu securitatea (vezi cazul Ion Coja din episodul urmator), a fost facuta, precum afirma chiar el, “sa distraga atentia, sa ucida energii creatoare, sa minta”.

Din punctul meu de vedere, Dreapta exista prin oamenii care si-au asumat valorile specifice Dreptei: Credinta in Dumnezeu si moralitatea aferenta acestui crez, meritocratie si ierarhie. Nu intamplator, Partidul “de dreapta” Forta Civica pe care MRU l-a cumparat de la Adrian Iurascu, si-a schimbat sigla, inlocuind crucea (simbol al credintei in Dumnezeu) cu stelele masonice confederate, si inventand astfel o forma pervertita de “DREAPTA spre stanga”.

Delimitare ferma de legionarism este tot un subcapitol din cartea lui Vosganian, unde pe parcursul a trei pagini se reitereaza toate teoriile inventate de comunisti despre Miscarea Legionara si se concluzioneaza ca, cu toate ca legionarii de frunte (Gyr, Motru, Crainic, tutea, Cioran, Eliade, Vulcanescu, Staniloaie, Ionescu, Noica, Bernea) sunt cei care stau la baza dreptei romanesti, miscarea din care au facut ei parte nu a fost una autentica de dreapta.

Dreptacii lui Basescu: ICCD si Noua Republica

In aceste zile Partidul Democrat Liberal, urmas direct al FSN-ului si frate de sange cu PSD-ul, isi traieste ultimele clipe. Cu presedintele Traian Basescu suspendat si cu doar doua saptamani pana la referendumul popular care va consfinti demiterea lui Basescu, organizatiile de rezerva au inceput sa iasa la iveala, ca alternative (evident!) de dreapta, aparatoare ale democratiei, traditiei si cum spuneam, panaceul universal, solutia la tot ce este rau in Romania.

Este poate stupid sa analizam cu seriozitate cum oameni ai sistemului, de genul fostului PNL-ist si sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu, critica sistemul. Este de-a dreptul halucinant cu unii inca se angajeaza la dezbateri serioase despre bunele intentii ale copiilor de trupa ai lui Basescu, fie ca se numesc Ungureanu, Preda, Neamtu, Macovei sau Paleologu.

Prima dintre aceste organizatii care doresc sa monopolizeze sceba politica de dreapta este Initiativa Civica de Centru Dreapta. Condusa de Mihai Razvan Ungureanu, fost UTC-ist de frunte si director al Serviciului de Informatii Externe, fost premier, a fost fondata de Monica Macovei, Cristian Preda si Ioan Stanomir in 6 iulie 2012, cu doar o saptamana inainte.

Pregatita in presa in jurul persoanei lui Ungureanu, despre care se vorbea tot mai mult ca un viitor presedinte al Romaniei, Intiativa a reusit pana acum doar sa asigure suport in camasi albe presedintelui suspendat Basescu, la manifestatiile cu activisti organizate inainte de referendum.

“Scopul Iniţiativei Civice de Centru Dreapta este acela de a se constitui intr-o platforma flexibila a societaţii civile in baza careia sunt aşteptaţi sa se exprime toţi cetaţenii ale caror valori şi principii despre societate, economie şi viaţa politica sunt apropiate dreptei europene.“

Adica un fel de agora pentru toata lumea. Care promovaza profesionalismul si blameaza clientela politica, dupa ce sotia lui Ungureanu a fost descoperita ca partener de afaceri la OMV, unde incaseaza sute de mii de euro pe an, compania austriaca OMV fiind pe lista companiilor pe care SIE-ul lui Ungureanu trebuia sa le tina sub supraveghere. “in politica interna, vrem sa fie rasplatite meritul si competenta, seriozitatea si profesionalismul. Fiindca ne-am saturat de improvizatii si de traseism, de baroni locali si de clienti politici!”

Noua Republica. O alta platforma civica de dreapta devenita partid, fondata de Mihail Neamtu, care de asemenea functioneaza ca ONG de suport al lui Traian Basescu. Fondata in 2011 ca un ONG, Noua Republica a devenit partid in anul 2012 fara vreun efort notabil, in sensul vreunei campanii de strangeri de semnaturi. Liderul acestui partid este Mihail Neamtu, un eseist si teolog din Arad, prezent la toate dezbaterile televizate, un autointitulat om de dreapta si istoric, caracterizat de o agresivitate nespecifica varstei sale de doar 34 de ani.

Promovat multa vreme de Hotnews, Idei in Dialog, Dilema Veche si Revista 22, adica de toate publicatiile patronate indirect de pupilii lui Traian Basescu cu dare de finantare din partea lui George Soros, Mihail Neamtu este cu siguranta planul B pentru Basescu, planul A fiind MR Ungureanu. Crezul Politic al lui Neamtu, un eseu plin de indemnuri puerile care se aseamana izbitor de mult cu manifestul lui Ungureanu, pare a fi doar o incercare a anului 2012 de a reitera modul in care s-a format UFD, insa cu oameni mai putini inteligenti si cu siguranta mai putin culti.

Mihail Neamtu, pe care il putem considera doar un sfertodoct trimis la munca de Basescu, nu are nici alura si nici flerul politic pentru a duce la bun sfarsti aceasta manevra de dreapta adresata unui popor roman care nu mai crede in ideologii si nici nu ii mai pasa de simbolurile politice fine ce aduc a Piata Universitatii (a se vedea camasile albe).

Dar cum ramane cu nationalistii romani, adevaratii dreptaci? Ultimul episod, partea II, va fi publicat in aceasta saptamana. Noua Dreapta, Totul pentru tara, Alianta Nationala si MISA, toate dezvaluirile pe care nu le stiati le veti afla doar pe NapocaNews.ro!

comentariu rapcea.ro: asteptam cu interes “dezvaluirile” promise. Daca ele vor fi la fel de bine documentate si corecte precum cele referitoare la celelalte personaje portretizate in articolele preluate pana in prezent, nu vom putea decat sa apreciem valoarea lor. Sper insa ca demersul publicistic al lui George Bara sa nu ocoleasca si actuala Asociatie Noua Dreapta, conducerea acesteia si afilierile cu diferite forte subterane (dupa modelul din prezentul articol), ca sa nu avem motive de a acuza de partizanat pe autorul articolului.

Toti oamenii Dreptei. Ultimul episod (II)

Comentariu rapcea.ro: preiau cu deosebit interes seria de articole inceputa de George Bara pe NapocaNews despre istoricul miscarilor de dreapta de dupa 89. Astazi, ultimul episod – partea II-a. Pe alocuri, in preluarea episoadelor ce urmeaza, voi posta si propriile observatii si comentarii, acolo unde este cazul. in general, materialul este corect din punct de vedere faptic, motiv pentru care l-am apreciat ca atare si am decis preluarea lui.

Un episod interesant din istoria recenta a nationalismului romanesc este cel al miscarii din Piata Universitatii din anul 1990, cand fostii nomenclaturisti ai Partidului Comunist Roman condusi de Ion Iliescu se erijasera in revolutionari si preluasera conducerea Romaniei “democratice”. Mai interesant decat evenimentele avute loc in Piata Universitatii intre 22 aprilie si 15 iunie sunt personalitatile pe care le-a create acest fenomen si implicarea lor in politica post-decembrista:

Marian Munteanu este unul dintre personajele cheie ale fenomenului Piata Universitatii, a carui activitate anticomunista incepe inca de dinainte de 1989.

Marian Munteanu, luptator anticomunist si lider al ASC

Dar cine este Marian Munteanu, care sunt legaturile sale cu profesorul Ion Coja, un alt lider al nationalistilor romani, cu Virgil Magureanu sau cu Petre tutea?

Probabil cea mai completa analiza dedicata lui Marian Munteanu este publicata de catre Traian Calin Uba in Romania Libera.

Analiza, publicata chiar si pe site-ul personal al lui Munteanu este formata din marturiile unor colegi si profesori, printre care si Mugur Vasiliu, un binecunoscut militant nationalist si legionar, fondator al partidelor Miscarea Conservatoare si Axa Neamului, dar si membru in partidul fondat de Munteanu, Miscare pentru Romania, din care mai faceau parte si George Roncea, Dan Dungaciu si Ion Coja.

CV-ul complet al lui Marian Munteanu ne poate parea un pic bizar, analizat la 22 de ani de la Revolutie. in anul 1990, cand spaima de teroristi era inca un lucru comun printre romanii traumatizati de violentele din decembrie 1989, Marian Munteanu se prezenta fara menajamente un luptator anticomunist inca din 1985, cu toate ca in 1989 acesta era lider al Asociatiei Studentilor Comunisti (ASC) pe an in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde acesta era student la sectia de romana- portugheza. “La prima şedinţa A.S.C. Marian a fost propus ca secretar de an şi ales cu o mare majoritate.

A fost reales pina in anul III. Era foarte potrivit pentru aceasta funcţie […] Dupa Revoluţie mi s-a parut ciudat ca a fost din nou reales – de asta data ca lider al studenţilor in Liga. Consideram ca oamenii care au avut inainte funcţii politice nu ar trebui sa conduca şi acum. Marian a fost membru P.C.R. şi de aceea mulţi sau impotrivit la realegerea lui.

Marian a raspuns insa ca funcţia pe care a avut-o ii permitea sa lupte dinauntru impotriva sistemului. in rindul celor care s-au opus alegerii lui Marian ca lider al Ligii m-am numarat şi eu.“, marturiseste fosta colega Pupeza Codrina in articolul lui Traian Calin Uba.

Potrivit propriilor declaratii, activitatea sa anticomunista s-a desfasurat intre anii 1985 -1989, prin promovarea de repere si personalitati romanesti marginalizate, o mare parte fiind membri ai Miscarii Legionare, prin organizare de colocvii sau conferinte dedicate personalitatilor interzise in timpul regimului comunist, cum ar fi Mircea Eliade, Emil Cioran, Petre tutea, Ernest Bernea, Nae Ionescu, Dumitru Staniloaie, toate personalitatii care au cochetat cu Miscare Legionara.

Repercusiunile acestor actiuni anticomuniste sunt descrise chiar de catre Marian Munteanu pe site-ul personal (la persoana a treia):

In anii 1988-1989 este arestat si interogat in mai multe randuri, fiind invinuit de „propagandã crestinã, ostilã ideologiei marxist-leniniste“, principala acuzatie fiind aceea de discipol al ganditorului Petre Tutea. In pofida presiunilor si amenintarilor, refuza sa colaboreze cu securitatea si nu semneazã nici un angajament de acest tip.

Cu toate acestea, in anii 1988 si 1989, Marian Munteanu nu este doar membru al PCR, ci si lider al ASC.

La capataiul lui Petre tutea, alaturi de Ion Coja

Dar cea mai interesanta activitate a lui Marian Munteanu, pe vremea cand acesta era student, a fost apropierea de filozoful Petre tutea. Filozoful s-a aflat dupa eliberarea sa in 1964, sub permanenta supraveghere a Securitatii comuniste. Detinut fara condamnare intre 1948 si 1953 si apoi intre 1956 si 1964, fostul director din cadrul Ministerului Economiei Nationale din timpul statului national-legionar, tutea era inca in anii 1980 capabil sa provoace, sa dezminta, dar mai ales sa ia in deradere regimul comunist. Desele perchezitii la locuinta sa, descinderi si confiscari de materiale au devenit mai blande spre finalul anului 1980. Atunci un grup de studenti de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti au devenit confidentii lui Petre tutea, ingrijindu-l, conversandu-l, inregistrandu-l si chiar corespondand cu prietenii sai aflati in exilul strainatatii.

Intamplator sau nu, Marian Munteanu, Mugur Vasiliu dar si profesorul Ion Coja s-au aflat printre confidentii lui tutea. Garsoniera lui tutea era un loc unde se pelerinau diferte persoane, unele dornice din a se infrupta din intelepciunea vorbita a marelui filozof, altii pentru a-l trage de limba sau a-l verifica periodic. Modul in care Munteanu a ajuns in preajma lui tutea este evocat de catre profesorul sau, Ion Coja:

“Multi dintre profesorii de la Universitate, mai ales cei cu nivel politic mai bine certificat, primeau sarcina de a fi «indrumatori de grupa», un fel de diriginţi. Nu mi s-a dat aceasta dovada de incredere decat o singura data, in 1987, şi s-a nimerit ca grupa de anul intai pe care urma s-o pas­toresc timp de patru ani sa fie grupa lui Ma­rian Munteanu. Ne-am apropiat imediat unul de altul, dar şi de alţi colegi ai lui Marian. Nu mai ştiu cum s-a facut de l-am dus pe el şi alţi colegi pe la Ţuţea. Felul de a gandi naţionalist al lui Marian ştiam ca o sa-i faca mare placere batranului. Mai gandeau ca el şi ceilalţi colegi ai sai, alde Mugur Vasiliu, Mihai Ghe­orghiu… […] Cred ca inca din 1988 s-a constituit un grup numeros de studenţi, adu­naţi de mine, de Ioan Alexandru şi de Mihai Neagu Basarab, care faceau cu randul pe langa Petre Ţuţea, unul dimineaţa, altul dupa-amiaza. il ajutau sa se imbrace, sa manance, sa iasa la o plimbare in Cişmigiu”

Marturiile lui Ion Coja sunt fara echivoc. Veghea facuta la capataiul lui Petre tutea intre 1988 si 1989 era organizata de Ion Coja si studentii erau alesi tot de acesta. Mai tarziu, atat Munteanu cat si Coja se vor implica in lupta politica din Romania post-decembrista. Marian in cadrul miscarilor din Piata Universitatii, a Aliantei Civice, Miscarii pentru Romania si PUNR, iar Ion Coja in cadrul Vetrei Romanesti, a PUNR si mai apoi ca fondator din umbra la Noii Drepte.

O coincidenta bizara

Probabil putina lume nu a auzit de profesorul Ion Coja. Conferentiar la Facultatea de Litere de la Universitatea din Bucurestiunde tine un curs de lingvisticǎ generala, Ion Coja a devenit cunoscut in anii 1990 prin activitatea sa politica nationalista, ca senator intre 1992 si 1996 pe listele Partidului Democrat Agrar din Romania (care apoi a fuzionat cu Partidul Noua Romanie in 1998, condus de Virgil Magureanu), ca fondator al Asociatiei Culturale Vatra Romaneasca, dar si ca si candidat la Primaria Bucuresti in anul 2004 din partea Partidului National Democrat Crestin (PNDC), aflat in acea perioada sub conducerea directa a Noii Drepte. Un oponent fervent al tezei holocaustului evreiesc din Romania, Ion Coja este si autor al mai multor carti pe aceasta tema si un militant impotriva revizionismului maghiar.

Pe vremea cand era profesorul lui Marian Munteanu si organiza grupuri de studenti pentru a-l ingriji pe tutea, Ion Coja era si secretar de partid. Un episod extrem de interesant este cel al legaturii dintre tutea si Cioran, tinuta personal de catre Ion Coja, prin calatorii la Paris:

“Cand, in 1988, la Paris, intalnindu-ma cu Emil Cioran la care fusesem trimis de Petre Ţuţea, i-am povestit „ce mai face Petrache” […] Mi-a dat o carte cu un autograf pentru Petre Ţuţea, un alt autograf pentru mine şi un autograf al lui Montherlant pentru Cioran, „hommage à Ms. Cioran” zicandu-mi ca-l poate vinde „Petrache”, sa ia un ban pe el. Mi-a mai dat o mie de franci şi nişte costume de haine pentru acelaşi Petrache, şi se tot mira Petre Ţuţea ce bine i-a nimerit Cioran masura”

Conversatia, descrisa pe larg aici: Ion Coja recunoaste: in 1985 am incheiat un raport de 300 de pagini asupra activitaţii lui Petre Ţuţea

Putem pune aici la indoiala modul in care Coja sau Munteanu au fost alesi pentru a se afla in prezenta lui Petre Tutea.

Putem discuta modul an care Ion Coja calatorea liber la Paris in anii 1980, cand romanii abia puteau sa viziteze tara prietena Ungaria, sau modul in care Coja se intalnea cu persoane urmarite de Securitate pana in anii 1990, cum ar fi Emil Cioran, ba chiar transporta pentru acesta in tara sume mari de bani. Fie aceste lucruri nu s-au intamplat niciodata, fie ele au fost facute cu acordul sau coordonarea Securitatii! Avand in vedere ca Emil Cioran a fost in evidentele Securitatii pana in mai 1990.

In nota informativa Nr f. 7/0041922 din 22.11.1988 clasificata Strict Secret, un agent a carui identitate nu apare in arhivele CNSAS descrie o intalnire la Paris cu Emil Cioran. Se discuta despre patriotismul anti-maghiar al lui Ceausescu, despre inventia cu evreii exterminati in Romania, dar si despre Petre tutea. Aceasta nota este publicata in cartea Cioran si Securitatea editata de Stelian Tanase:

“In general, ce i-am pus lui Cioran sunt lucruri pe care le cred cu sinceritate si de aceea cred ca am reusit sa fiu convingator. Daca era dupa Cioran, convorbirea noastra s-ar fi prelungit inca mult. I-am facut si eu un cadou sotiei sale, ca din partea lui tutea, si Cioran s-a bucurat grozav. Nu din pricina asta, ci, dupa alte semne si informatii, stiu ca o duce extrem de modest din punct de vedere financiar.”

Comentariu rapcea.ro: notele informative din dosarele CNSAS date de agenti a caror identitate nu apare (este protejata), dovedeste faptul ca agentul in cauza este inca activ, caci CNSAS-ul nu primeste decat dosarele ce nu contin informatii de natura sa deconspire identitatea agentilor activi ai serviciilor secrete.

Deci cum isi permitea Cioran cel sarac lipit sa faca cadouri de mii de franci lui tutea? si cine este misteriosul securist care vorbea cu amandoi, le facea cadouri in numele lor, facea pe curierul dar, mai ales, discuta despre revizionismul maghiar si holocaustul inventat din Romania?

Munteanu, acuzat de colaborare cu Securitatea

Ion Coja a fost cel care, in calitate de senator PDAR, vorbea deja despre o alianta intre Miscare pentru Romania a lui Munteanu si Partidul Noua Dreapta a lui Sorescu (a nu se confunda cu actuala Asociatie Noua Dreapta). Munteanu devenise in 1992 fondator al PMR, dupa ce devenise si fondator si lider al Ligii Studentilor chiar in 23 decembrie 1989.

In decembrie 1990 participa la fondarea Aliantei Civice, fiind ales primul presedinte al aliantei, dar renunta la calitate de membru pentru a-si forma propriul partid. Partidul a fost infiintat pe scheletul organizatiei de tineret Miscare pentru Romania, care s-a desfiintat in 2005. Imaginile cu un Marian Munteanu batut de minerii adusi de Ion Iliescu in Piata Universtitatii i-au garantat acestuia un statut de lider moral in cadrul miscarilor politice de dreapta de dupa 1989.

Inregistrat in 23 decembrie 1991, partidul urmarea indeaproape principiile legionare de organizare interna, bazate in primul rand de competenta si meritocratie, potrivit programului partidului. Daca la inceput s-a speculat in legatura cu afinitatile legionare ale MPR, dubiile au fost imprastiate im 1993 cand Munteanu a publicat o scrisoare deschisa fostilor legionari, pentru a se alatura partidului sau. Nu a durat mult pana Munteanu a fost acuzat de colaborare cu Securitatea.

Dan Zamfirescu spunea intr-un interviu dat in 1993, ca i-a propus lui Munteanu sa isi dezvaluie unul altuia gradul pe care il au in Securitate. si ca, mai mult, Munteanu era preocupat in decembrei 1989 ca dosarul sau va fi dat publicitatii. Chiar Ion Coja afirma pe blogul personal, fara menajamente, ca studentul Munteanu, pe care el l-a dus la tutea si pe care l-a sustinut apoi in lupta politica, este securist:

“Marian Munteanu a fost anchetat de securitate odata cu alţi vreo zece-cincisprezece studenţi care mergeau cu randul la Petre Ţuţea acasa. Pai, la un moment dat, securitatea, draguţa de ea, care il urmarea pas cu pas pe nea Petrache Ţuţea, doar, deh, era un duşman al poporului, a declanşat o ancheta, i-a luat la intrebari pe studenţii care veneau la bietul batran, i-a ameninţat, le-a cerut sa nu mai calce pe acolo etc. Deci, atunci, Marian Munteanu, mi-a spus-o şi el, a avut de-a face cu securitatea!…Deci, daca Marian Munteanu s-o fi angajat la aşa ceva, nu putea fi decat o chestiune formala, sa scape din ancheta. Important nu e daca Marian a semnat un contract cu ei, ci daca dupa aceea a facut, a facut vreo ticaloşie! A facut? iţi spun eu: n-a facut!”

Politica si retragerea lui Munteanu

Dar Munteanu s-a facut remarcat in politica doar in anii 1999 – 2000, cand este propus la o candidatura la presedintia Romaniei din partea PUNR, sustinatorul sau fiind Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova. PUNR cu candidatul Munteanu decide sa faca o alianta tocmai cu partidul lui Virgil Magureanu, primul director al SRI specializat in miscari politice fasciste, Partidul National Roman.

Uniunea partidelor capata denumirea de Alianta Nationala, o denumire refolosita nefericit de catre grupurile legionare din Capitala sustinute de fosti membri ai Noii Drepte. Modul in care Munteanu se retrage de la cursa pentru Cotroceni nu este clara. Acesta declara ca a renuntat de bunavoie, deoarece alianta cu Magureanu a dus la excludere multor membri tineri si compromiterea platformei politice a lui Munteanu. Alte voci spuneau ca i s-ar fi scos dosarul de colaborare cu Securiteatea si a renuntat de bunavoie.

Cert este ca ca in 1999, cotidianul Atac la Persona publicase pe prima pagina in facsimil acordul de colaborare semnat de Munteanu cu Securitatea in septembrie 1998. in 1994, un fost sef de contrainformatii al Armatei, generalul Dumitru I Dumitru, facea parte din conducere MPR.

Intre cele doua experiente politice ale lui Munteanu, cu MPR si PUNR, efectueaza un stagiu de specializare in stiinte politice si guvernamentale la Washington, SUA, ca bursier al National Forum Foundation (Admiral Jeremiah Denton Foundation) in 1993. in 1998 il regasim alaturi de delegatia care il insotea pe premierul Radu Vasile in Italia, ca apoi in 1999 se zvonea ca se va inscrie in PNL.

Dar nici profesorul Ion Coja nu se lasa de politica. PDAR, pe a carui liste a ajuns senator de Constanta, a fuzionat in 1998 to cu partidul lui Magureanu. in 2004 candideaza la primaria Bucuresti pe listele PNDC: Ne-am adresat PNDC, adica domnilor Oprea Nita si Horia Nita, tata si fiu! ii cunosteam din 2004, cand am candidat pentru dinsii la locale, impreuna cu baietii din Noua Dreapta, pe care i-am tras dupa mine!

In 2009 Ion Coja anunta candidatura independenta la presedintia Romaniei, dar candidatura sa este respinsa de BEC. Vina o poarta, potrivit lui Coja, un fost colonel de Securitate care ar fi falsificat unele liste cu semnatui: http://www.ioncoja.ro/prezidentiale/comunicat/.

Dar de ce conteaza, pana la urma, biografiile lui Munteanu sau Ion Coja. Cei doi nu mai activeaza in viata politica in acest moment si nu mai au nicio influenta. Marian Munteanu a devenit intre timp un om de afaceri prosper, cu sediu in Piata Rosetti. Rapoosatul Cristian Paturca, autorul imnului golanilor, scria despre el: “Marian Munteanu a luat-o cu afacerile, n-a mai bagat in seama pe nimeni. Da, a ajuns şi asta mare şi tare. A ajuns pe dracu’. Vali Sterian a fost singurul care l-a infruntat şi l-a facut tradator nenorocit”.

Ion Coja s-a implicat activ in formarea Asociatiei Noua Dreapta si a candidat sustinut de aceasta. A incercat sa candideze si sustinut de coloneii din Securitate si nu i-a iesit. Pana la urma este vorba de a separa persoanele rau intentionate de cele oportuniste. Munteanu si Coja, cei doi prieteni ai lui tutea din 1989, se incadreaza foarte bine in cele doua categorii. Ramane sa ghiciti care e oportunistul si care e cel rau intentionat.

Comentariu rapcea.ro: asteptam mai mult, mult mai mult de la George Bara. Promisese in articolul anterior, “Toti oamenii Dreptei. Ultimul episod (I)“, ca in “Ultimul episod, partea II, ce va fi publicat in aceasta saptamana”, vom afla dezvaluiri despre “Noua Dreapta, Totul pentru tara, Alianta Nationala si MISA“. Dezamagitor, pana acum. Nici o vorba despre pupilul Tudor Ionescu (acest nou “Marian Munteanu”) si relatia lui cu “protectorul” sau, Ion Coja ?!

Sursa: Napoca News cu comentarii Mihai Rapcea

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics