Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Un razboi comercial asimetric (PressEurop)
Aciduzzul | 11 octombrie, 2010 | 0 comentarii | 168 vizualizari |
(1 voturi )

Dominique Berns
Confruntată cu o ofensivă comercială şi monetară chinezească, Europa dispune de puţine arme, mai ales în domeniul politic. Mult timp îngăduitoare faţă de Beijing, este posibil acum ca Europa să-şi schimbe atitudinea, consideră unii experţi europeni. China a invadat ţările europene. Printre ele, Belgia. Volvo Gent, cel mai mare centru de asamblare de automobile, este chinez de când Geely Automobile Holding a preluat controlul Volvo. Marţi, noul “şef”, Li Shufu, patronul Geely, efectua prima sa vizită în fabrica din Gent. Huawei, unul dintre principalii fabricanţi de echipamente pentru reţelele de telefonie mobilă, a semnat contracte de furnizare cu Proximus, Mobistar şi Base [companii de telefonie mobilă belgiene].

Iar Flandra contează pe un cumpărător chinez pentru a salva Opel Anvers. În timp ce Grecia a întâmpinat cu uşurare mâna întinsă de la Beijing – care a promis să contribuie la finanţarea uriaşei sale datorii publice – în acest weekend. Dar sprijinul Chinei – oferit de premierul Wen Jiabao el însuşi – nu este dezinteresat: China vrea să facă din Grecia principala uşă de intrare a produselor sale pe marea piaţă europeană.

O concurenţă neloială

Această ofensivă chinezească a fost privită cu oarecare îngrijorare. Şi pe bună dreptate: Beijing negociază dur pentru a-şi apăra interesele. Luni, cu ocazia forumului Asia-UE de la Bruxelles, Wen Jiabao a refuzat să discute despre valoarea monedei chineze, yuanul, pe care şi europenii şi americanii o consideră subevaluată – menţinută de Beijing la un nivel foarte scăzut pentru a promova exporturile chinezeşti.

Şi totuşi, deficitul comercial faţă de China a crescut semnificativ în ultimii zece ani: importăm mai multe mărfuri chinezeşti decât exportăm produse europene în China (grafic). Wen Jiabao chiar a contra-atacat, denunţând… protecţionismul european. Totuşi, dacă este adevărat că UE impune taxe de import unor produse din China, cum ar fi pantofii de piele sau bicicletele, piaţa europeană este una dintre cele mai deschise din lume.

Ar trebui să ne fie frică de China? Mâna ei de lucru prost plătită, moneda ei subevaluată, dumpingul social şi fiscal al întreprinderilor ei ameninţă prosperitatea noastră? China ne face concurenţă neloială? Option, o companie din Leuven care produce (în China şi Irlanda) modemuri USB, este convinsă de acest fapt: “Competitorii noştri chinezi îşi vând produsele la preţuri nejustificat de mici şi sunt subvenţionaţi de stat, spune Jan Pote, purtătorul de cuvânt al întreprinderii, care a depus o plângere pe lângă Comisie. Nu spun că toate companiile chineze practică o concurenţă neloială, dar afirm că unele o fac”.

Experienţa întreprinderii din Leuven nu poate decât să alimenteze suspiciunile. “Europa a favorizat mult timp dialogul cu China. Dar cu puţine rezultate. Mai recent, situaţia s-a încordat. Iar Europa este probabil pe cale să înţeleagă că a fost fără îndoială prea naivă”, explică Antoine Sautenet, cercetător asociat al IFRI (Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, Paris).

Europa are o mulţime de cereri, dar puţin de oferit

Disputele sunt numeroase: că este vorba de deschiderea pieţei, de investiţiile directe sau de accesul la contractele de achiziţii publice, reciprocitatea nu este o regulă. Dimpotrivă. “Companiile chinezeşti nu au nicio problemă pentru a licita pentru contracte de achiziţii publice în Europa. Anul trecut au câştigat contractul pentru renovarea şi construcţia de autostrăzi în Polonia. În schimb, China nu şi-a deschis propriile contracte publice”.

Şi se ştie că China impune condiţii draconice, sau chiar leonine, companiilor europene care doresc să investească în China, în special în domeniul transferului de tehnologii de care China este înfometată. “Europa are o mulţime de cereri, dar puţin de oferit. China nu are nevoie de acorduri comerciale pentru a accesa piaţa europeană. Ce Beijing cere este ca Europa să-i acorde statutul de economie de piaţă. Dar Europa este divizată.

Atâta timp cât China nu are acest statut, UE poate impune mai uşor măsuri anti-dumping asupra produselor chinezeşti, ceea ce face foarte puţin în comparaţie cu Statele Unite. În 2016, China va primi automat acest statut. Cu cât mai mult timp trece, cu atât valoarea adăugată a unui acord se reduce, din punctul de vedere al Beijing-ului”.

Uniunea, explică Pierre Defraigne, director executiv al Fundaţiei Madariaga-Colegiul Europei, nu vorbeşte cu o singură voce, în timp ce ţările mari sunt în competiţie pentru piaţa chineză, inclusiv pentru contractele publice. “China va trebui să-şi schimbe strategia de creştere: dezvoltarea ei, susţinută de exporturi, va trebui să se bazeze din ce în ce mai mult pe cererea internă, în special pe consumul casnic, şi pe investiţiile în mediu.

Deci, presiunea Chinei asupra pieţelor noastre va diminua şi se vor ivi oportunităţi pentru întreprinderile noastre exportatoare. Cu condiţia ca Europa să investească în dezvoltarea tehnologică, inclusiv în tehnologiile care permit creşterea eficienţei energetice, de care China are nevoie cu disperare. Dar Europa nu are un program tehnologic foarte extins. Strategia de la Lisabona a fost o vorbă în vânt. Iar Strategia 2020 nu este mai bună. Trebuie să ne temem mai puţin de China decât de slăbiciunea noastră organizată”.

Sursa: PressEurop

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1545 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics