Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Varsta organelor corpului tau este mult mai mica decat poti crede
Aciduzzul | 25 martie, 2013 | 0 comentarii | 530 vizualizari |
(1 voturi )

Varsta organelor corpului tau este mai mica decat iti poti inchipui. Sa crezi sau sa nu crezi, dar plamanii tai au doar 6 saptamani, iar papilele gustative abia 10 zile. Toate aceste lucruri sunt adevarate, sustin cercetatorii, datorita ciclului natural al corpului uman si evident al fiecarui organ in parte. Deci corpul nostru este mult mai tanar decat credem noi. Care este varsta organelor corpului tau? Papilele gustative au doar 10 zile de existenta. Limba este acoperita cu aproape 9000 de papile gustative care ne ajuta a face diferenta intre dulce, sarat, acru si amar, explica Profesorul Damian Walmsley, consultant stiintific la British Dental Association. Papilele gustative sunt o colectie de celule pe suprafata limbii, fiecare avand aproximativ 50 de celule. Papilele gustative se reinnoiesc la fiecare 10 zile dar sunt cazuri exceptionale in care reinnoirea poate ajunge si la 14 zile. Oricum, orice cauzeaza inflamatia, precum infectiile sau fumatul poate afecta papilele gustative si reinnoirea acestora.

Inima poate avea o varsta de pana la 20 de ani. Pana nu demult s-a crezut ca inima nu se poate regenera. Totusi un nou studiu al New York Medical College din Statele Unite ale Americii, a descoperit ca inima are in componenta celule stem care se regenereaza de cel putin 3-4 ori de-a lungul vietii.

Plamanii se regenereaza la 2-3 saptamani. Absolut toate celule din plamani se regenereaza constant, explica Doctorul Keith Prowse, vicepresedintele British Lung Foundation. Plamanii contin celule ce se regenereaza la intervale diferite de timp. Alveolele sau celule sacilor de aer, care folosesc la schimbul de oxigen si gaze, se regenereaza mai lent si dureaza pana la un an. Totusi celulele suprafetei plamanilor se innoiesc la 2-3 saptamani.

“Acestea sunt prima linie de aparare, asa ca trebuie sa se regenereze repede“, afirma Doctorul Prowse.

Ochii au aceeasi varsta cu a ta. Ochii fac parte din categoria selecta a unor organe care nu se regenereaza de-a lungul vietii. Singura componenta a ochiului care se reface permanent este cornea. partea transparenta din partea de sus a ochiului. Daca a fost afectata ea se poate regenera chiar si in 24 de ore, declara Dr. Rob Hogan, presedintele College of Optometrists din Marea Britanie.

“Corneea trebuie sa aiba o suprafata fina ca sa poti sa te focusezi cat mai bine. Acesta fiind si motivul pentru care celulele se regenereaza asa rapid.“

Din nefericire acest lucru nu se intampla cu restul componentelor ochiului.

Pielea are o capabilitate de refacere estimata undeva intre 2 si 4 saptamani. Pielea de suprafata sau epiderma, se reinnoieste in mai putin de o luna de zile. Schimbarea rapida a celulelor pielii se intampla datorita functiei ei de protectie a corpului in exterior si este expusa deseori chiar si poluarii. In ciuda acestei innoiri constante, pielea se lasa si face riduri pe masura ce imbatranim, pentru ca se pierde colagenul.

Scheletul uman se reinoieste constant, explica Dr. Peter Selby, un expert in osteoporoza de la Infirmeria Manchester Royal din Marea Britanie. Dureaza aproximativ 10 ani ca scheletul uman sa fie inlocuit complet. Oasele vechi sunt dezintegrate de celulele osteoclaste si inlocuite de celulele constructoare de oase denumite osteoblaste. Aproximativ in orice moment al vietii avem un mix de oase vechi si oase noi in tot corpul. In momentul in care ajungem la “varsta de mijloc“, procesul de reinnoire a oaselor incetineste iar oasele noastre incep sa devina mai subtiri si de cele mai multe ori din aceasta cauza apare si osteoporoza.

Intestinele noastre sunt aliniate cu celulele denumite villus, mici, ca niste ramurele care maresc suprafata si ajuta intestinele sa absoarba nutrientii. Ele au o rata de viata foarte scurta si sunt inlocuite la fiecare 2-3 zile, explica Tom MacDonald, profesorul de imunologie de la Barts si de la Scoala Medicala din Londra, Marea Britanie.

Acest lucru se intampla (perioada de a se innoi la 2-3 zile) pentru ca sunt constant expuse chimicalelor, precum acidul stomacal care digera mancarea si astfel sunt tot timpul supuse unei degradari. Restul intestinelor sunt protejate de o mucoasa dar nici acestea nu pot rezista prea mult acidului stomacal de aceea se reinoiesc si ele la 3-5 zile.

Unghiile noaste sunt formate din celule bogate in proteine denumite cheratina. Unghiile degetelor de la maini cresc aproximativ 3,4 milimetri in fiecare luna, practic de 2 ori mai rapid decat unghiile degetelor picioarelor. Dureaza aproximativ 10 luni ca o unghie de la picior sa creasca total, in timp ce unghia de la mana are o viata doar de 6 luni.

Acest lucru este posibil datorita faptului ca degetele unghiilor mainilor au o mai buna circulatie a sangelui. Unghiile oamenilor tineri si barbatilor cresc mai repede decat unghiile oamenilor mai in varsta si al femeilor, iar acest lucru ar putea avea aceeasi explicatie (o mai buna circulatie a sangelui).

Un lucru cu adevarat bizar este ca unghia de la degetul mic de la mana creste mult mai incet comparativ cu celelalte unghii, desi nu se stie inca de ce. In general rata de crestere a unghiilor are legatura cu varsta si este conditionata de psoriazis (psoriazis este o boala cronica de piele, localizata mai des la coate si la genunchi, care se manifesta prin aparitia unor puncte si plagi rosii, lucioase, acoperite cu coji albe-sidefii), care poate afecta tesutul din care creste unghia.

Celulele rosii din sange reprezinta sistemul vital al corpului uman, care transporta oxigen in fiecare tesut viu si de asemenea transporta oxigenul folosit in afara corpului. Ele sunt date afara la fiecare 4 luni, dupa ce ficatul ia fierul care este atat de folositor pentru celulele rosii din sange sanatoase si abia atunci celulele ramase sunt distruse de splina. In timp ce unele celule rosii sunt pierdute datorita ranilor si/sau menstruatiei, corpul uman produce in mod constant mai multe celule rosii.

Varsta parului depinde de lungimea lui, dar in general studiile arata ca in fiecare luna parul creste aproximativ 1 centimetru, explica Dr. Besam Farjo, medic chirurg de reconstructie a parului. Fiecare fir de par poate avea o durata de viata de pana la 6 ani in cazul femeilor si pana la 3 ani in cazul barbatilor. Genele si sprancenele se innoiesc la un interval de 6-8 saptamani, dar smulgerea in mod repetat incetineste cresterea deoarece intrerupe ciclul.

Cele mai multe celule care dureaza pe toate durata vietii sunt gasite in creierul uman, explica Dr.John Wadley, neurochirurg consultant la Barts si la London Hospital.

“Ne nastem cu toate celulele pe care le vom avea vreodata, aproximativ 100 de miliarde iar cea mai mare parte a lor nu sunt regenerabile o data cu inaintarea in varsta. De fapt noi pierdem celule, care este si motivul aparitiei dementiei si acesta este motivul pentru care accidentele craniene sunt asa devastatoare. Totusi exista 2 regiuni ale creierului care sunt regenerabile o data cu imbatranirea. Bulbul olfactiv care controleaza simtul mirosului si hippocampusul reprezentand partea dedicata invatatului“, declara Dr.Wadley.

Ficatul este bine-cunoscut pentru uimitoarea capacitate de a se regenera si insanatosi singur, datorita surplusului de sange. Acest lucru il ajuta sa continue cu principala lui sarcina de a elimina toxinele din corp. Daca va intrebati de ce bautorii inraiti isi pot imbunatatii functiile ficatului, acest lucru se datoreaza faptului ca viata ficatului are aproximativ 150 de zile.

“Poti lua 70% dintr-un ficat intr-o operatie si aproximativ 90% din el va creste la loc in mai putin de 2 luni de zile” explica Dr. David Lloyd, chirurg consultant pentru operatiile de ficat la Leicester Royal Infirmary in Marea Britanie.

La bautorii inraiti, celulele parenchimatoase, principalele celule ale ficatului, pot fi asa de rau afectate incat se formeaza cicatrici pe tesutul principal cunoscut sub denumirea de ciroza. Desi un ficat sanatos se poate regenera in mai putin de 2 luni, daca ajunge sa aiba ciroza, acesta ramane cu probleme permanent iar in unele cazuri poate fi fatal.

Sursa: Time TV

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics