Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Ilie Serbanescu: Pentru FMI, Romania este o colonie care trebuie exploatata. Ponta, ca si Boc, lustruieste pantofii FMI
Aciduzzul | 19 ianuarie, 2013 | 0 comentarii | 463 vizualizari |
(2 voturi )

Despre prima misiune a FMI din acest an la Bucuresti, in perioada 15-29 ianuarie, reputatul analist economic Ilie Serbanescu declara, pentru cotidianul.ro, ca este o vizita a unor “agenti de vanzari ai capitalului vest-european intr-o colonie, iar Comisia Europeana este agentul de vanzari al Germaniei”. In anul 2013, mai afirma Ilie Serbanescu, “un sir intreg de privatizari a unor actiuni minoritare, toate in energie, vor scoate din joc, de fapt, decizia statului roman din acest sector suprastrategic si supraimportant, ultimul in care, pe partea de productie, mai avea un rol si statul roman”. Delegatia FMI va efectua a saptea si a opta evaluare a acordului stand-by cu Romania. Reprezentantii FMI vor fi insotiti de cei ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

Ponta si-a asumat programul cu FMI pentru confort politic

Intrebat daca vizita reprezentantilor FMI la Bucuresti poate schimba ceva sau poate aduce noutati in privinta parcursului economic al Romaniei in acest an, Serbanescu afirma:

“Guvernul Ponta nu are ce sa faca in momentul de fata. A acceptat programul, nu mai are loc de intors! Asa a pornit, cand a venit domnul Ponta la guvernare, primul lucru pe care l-a facut a spus ca-si asuma programul cu FMI, care nu a fost negociat de domnul Ponta, dar a fost negociat de Guvernul Romaniei. Orice guvern care vine trebuie sa indeplineasca acordul daca si l-a asumat. Sau, daca nu-i place programul, in momentul in care venea la conducerea guvernului trebuia sa spuna: domnilor, eu vreau altceva si incercam sa renegociem! Dar nu a spus asta, ci a spus ca-si asuma programul. Pe data de 7 mai 2012 asta a spus, ca-si asuma programul convenit cu FMI, deci acum nu mai are nimic de facut decat sa duca la indeplinire acel program pe care si l-a asumat”.

Cititi si:

VETI PLATI!

Premierii Ungureanu si Ponta, prieteni pentru masoni, americani si Israel!

Alba-neagra: Basescu ne distrage atentia iar Franks ne face la buzunare. Cum se fura sistemul energetic national sau cum lasi un popor in pielea goala intr-un singur an

Halucinant, ridicol! Traian Basescu devine pe fata lobbyst (cu argumente penibile) al Rosia Montana Gold Corporation si Chevron intr-un total dispret fata de interesele romanilor

Un alt mare succes al “romanilor” Basescu, Ungureanu & Co: “privatizarea” pe fuga, pe doi RON a sistemului energetic national. Cazul Transelectrica

De ce este ILEGALA vanzarea combinatelor energetice si a societatilor strategice!! Cateva argumente

Basescu, Boc & gasca penala cedeaza gratis combinatele energetice & industria strategica si transforma, in sfarsit, Romania intr-o colonie. Deja nu mai e mare coruptie. Este inalta tradare!

Despre motivatia premierului Victor Ponta de a accepta acordul cu FMI, asa cum a fost convenit in guvernarile anterioare, si de a nu-l renegocia, Ilie Serbanescu spune ca, probabil, premierul a dorit sa aiba o pozitie confortabila pe plan extern, din punct de vedere politic:

”Nu stiu de ce a facut asta, habar n-am! Probabil ca a avut pozitia asta pentru a obtine un confort politic!”.

Scop final:lichidarea ultimelor ramasite de economie romaneasca din economia Romaniei

Referitor la mizele acestui ultim acord al Romaniei cu FMI si cu celelalte organisme internationale, Ilie Serbanescu este foarte transant in privinta urmarilor grave, pentru romani, ale acestui acord:

”Actualul program stabilit de FMI pentru Romania are doua scopuri: in primul rand liberalizarea preturilor la energie, care are un calendar deja stabilit, si care are ca scop final ca romanul sa plateasca pe propriile lui resurse tot atat cat ii costa pe occidentalii din Uniunea Europeana sa se aprovizioneze din Rusia. Deci, e un fel de interdictie pentru romani de a beneficia de propriile resurse la preturi mai mici, mai ieftin, si asta se face in numele liberalizarii la ansamblul UE. Ma rog, mie mi se pare ceva abject, dar nu conteaza, asta este primul scop.

Si toata treaba asta este facuta, eu zic deschis, in calitatea de agenti de vanzari pentru capitalul vest-european, rol de agenti de vanzari pe care il joaca si FMI-ul si Comisia Europeana. Comisia Europeana nu joaca pentru Romania, joaca pentru cei care conduc UE – in primul rand pentru Germania.

Al doilea scop este lichidarea ultimelor ramasite de economie romaneasca din economia din Romania. O sa vedeti privatizarile CFR Marfa, Oltchim, precum si un sir intreg de privatizari a unor actiuni minoritare, toate in energie, care vor scoate din joc, de fapt, decizia statului roman din acest sector suprastrategic si supraimportant, ultimul in care, pe partea de productie, mai avea un rol si statul roman.

Astea sunt lucruri stabilite – si cu CFR Marfa, cu Transelectrica, cu Romgaz, cu Transgaz si cu toate celelalte, astea nu le-am stabilit eu, sunt stabilite de guvernantii Romaniei. Vanzarea restului de actiuni ale Electrica in companiile de furnizare si distributie de electricitate deja privatizate nu mai conteaza, astea sunt o bruma care mai exista, pentru ca distributiile de energie electrica sunt, in proportie de 80 de la suta, la straini. Astea sunt ramasite, bruma, exact ce am spus eu, cu un termen foarte precis – bruma de economie romaneasca din economia din Romania! Asadar, acestea sunt cele doua obiective care se termina, se incheie. Dupa care chiar nici nu stiu ce mai urmeaza”.

Un nou acord cu FMI nu-si mai are rostul, spune Ilie Serbanescu, deoarece statul roman fiind eliminat din orice decizie majora in domeniul economiei romanesti, Romania nu mai prezinta vreun interes pentru conducerea Fondului:

”L-am auzit pe domnul Ponta spunand ca ar vrea un al treilea acord cu FMI, dar eu am indoieli ca FMI va mai dori asa ceva, pentru ca isi incheie misiunea, nu mai are ce sa faca in Romania! Daca scoate din joc statul roman cu acordul actual, un nou acord nu mai are rost, din punctul lor de vedere!”.

Statul roman, scos la vanzare

Referitor la o eventuala evolutie economica si sociala in Romania ca in cazul Greciei, analistul Ilie serbanescu declara ca cele doua tari nu sunt comparabile nu numai din punctul de vedere al strucurii economice, ci si pentru faptul ca grecii sunt extrem de patrioti si foarte grijulii cu averea lor nationala, spre deosebire, din pacate, de romani:

“Eu ce sa spun de cetatenii Romaniei, de opinia publica?! Nu le reprosez nimic, daca oamenilor le convine asa, daca au impresia ca asa traiesc mai bine, asa sa fie!

Cazul Romaniei cu cazul Greciei nu sunt similare. Grecia e o tara de un anumit tip mai putin existent in lume, e o tara de servicii prin forta lucrurilor, o tara de turism, o tara care aduce din turism mai mult decat din alte sectoare, deci e o tara atipica. FMI si ceilalti creditori o sa le ia grecilor cateva insule si cu asta se inchide treaba. Trebuie spus ca exista foarte multe servicii de utilitate publica in Grecia pe care grecii nu le-au dat altora si acum o sa vedem daca o sa le dea, astfel ca si din punctul asta de vedere sunt atipici.

Sigur, nu se pot compara cu romanii, care au dat tot. Sau poate romanii sunt atipici pentru ca noi am dat tot, tot! Iar discursul prevalent in Romania – imi pare foarte rau sa constat, chiar de la oameni cu capul pe umeri! – este: dom’le, bine ca le-am dat, ca noi le furam!!! Asadar, teza este ca pentru ca nu putem sa venim de hac hotilor vindem Statul! Daca asta este solutia minunata si proferata, cum sa spun, transformata de catre unii intr-o practica, asta este! Sunt inmarmurit cand oamenii, unii de toata isprava, sustin ca noi nu suntem in stare sa le exploatam cum trebuie: «lasa, bine ca s-a dat Petrom, de ce te opui?! E bine, aduce bani la buget!».

In loc sa aduca bani pentru tara, aduce bani la buget!!! Mie mi se pare ca astia au creierul spalat! Nu mai comentez si nu intru in polemica cu aceste persoane care au creierul spalat si care nu-si dau seama ca resursele unice de petrol nu se dau din mana! O sa spuna ca trebuia sa le dam pentru ca strainii le exploateaza mai bine si ne dau si noua ceva la buget. Eu zic ca ne dau 15 bani dintr-o suta, dar ma rog, daca asta se vrea…”.

Ungaria nu este exploatata colonialist pentru ca nu are resurse

In privinta comportamentului relativ semet al cabinetului Orban Viktor fata de relatiile cu Fondul Monetar International, Ilie Serbanescu crede ca lipsa unor resurse naturale importante ale Ungariei explica faptul ca FMI nu se “supara” pe vecinul Romaniei din vest: “Guvernul ungar nu are probleme datorita faptului ca Ungaria nu are resurse si atunci nu are cum sa fie exploatata colonialist.

Marele nostru dezavantaj este ca avem resurse si suntem tratati ca o colonie care trebuie exploatata. Daca nu esti colonie cu resurse… Cum e si Bulgaria, n-are ce sa le ia, salut si la revedere! Le fac litoralul si statiuni de schi, ma rog, asta vor sa ia de acolo, de la bulgari, dar asta e nimica, domnule! Deci, sunt niste tari privilegiate: privilegiul de a nu avea resurse! Iar nesansa Romaniei este de a le avea!”.

Rosia Montana si celelalte resurse vor fi date repede

Toate resursele naturale care nu au fost privatizate pana acum si pentru care au avut loc ample dezbateri in societatea romanesca – inclusiv manifestatii de protest – vor fi cedate foarte repede catre capitalul strain, in 2013, poate chiar la inceputul acestui an, previzioneaza Ilie Serbanescu:

“Rosia Montana se va da rapid, bineinteles, ca si toate celelalte resurse, pentru care au avut loc si manifestatii de protest, asta e parerea mea! E firesc, in momentul in care tu vii la putere si-ti asumi programul FMI, ca nu poti sa faci altceva decat acelasi lucru pe care-l facuse si pana atunci guvernul trecut! Daca tu spui, dom’le, e perfect programul, ni-l asumam, vrem sa respectam ce s-a convenit cu partenerii nostri, gata, domnule, stii rezultatul!”.

In conditiile impuse de FMI, Romania nu se poate dezvolta

Despre dezvoltarea economica a Romaniei nici nu se mai poate vorbi in conditiile impuse de FMI tarii noastre, remarca, amar, reputatul analist economic. Astfel, spune Serbanescu, Romania va ramane pentru mult timp, poate chiar pentru totdeauna, o tara subdezvoltata.

”Vizita de luni este in programul convenit si acceptat, trebuie sa vina oamenii, au impus un program si vin sa-l verifice si daca nu cumva nu s-a facut. Deja nu mai putem vorbi in termenii «au venit sa vada oamenii ce e si sa impuna in continuare», nu: acum este vorba despre ce si-a asumat guvenul roman, ca e Ponta si nu Ungureanu sau Boc, pe ei nu ii intereseaza asta! Ei trebuie sa ia jumatatea asta. Dom’le, instrumentul principal, va atrag atentia, se numeste Scrisoare de intentie – bineinteles, este o expresie a supremei demagogii! – ca, vezi Doamne, nu impune FMI, este ce si-a stabilit si si-a asumat guvernul roman, care este autorul scrisorii de intentie!!!!

Ramane ca instrument faptul ca o face guvernul roman, deci porneste de la guvernul roman, este asumarea, intentia, dorinta guvernului Romaniei de a face scrisoare de intentie! si tu, guvernul Romaniei, le ceri lor si ei accepta, intentioneaza sa accepte! Accepta sa le lustruim pantofii! Ma rog, asta este! si chiar daca, cum era in cazul lui Frank ala, avea pantofii rupti in talpa, noi il lustruiam totusi pe deasupra!

Deci, nu poate sa iasa altceva decat a iesit pana acum, pentru ca programul cu FMI e acelasi! Nu mai discutam, nu mai e vorba de interpretari, de negocieri, de tatonari: e un lucru stabilit care merge mai departe si ce a fost pana acum va fi si de acum incolo, daca domnul Ponta insusi a consimtit sa faca ceea ce a facut Boc! Pentru ca el nu face altceva, ca da salarii si nu mai taie salarii, asta e o chestie de conjunctura! Maine din ce o sa dea salarii, daca nu mai are economie?! Pai, toata reintregirea asta a salariilor, sa ma ierte Dumnezeu!, nu face cat o vindere a CFR Marfa! Deosebirea este ca in chestia asta cu salariile sunt lucruri remediabile – mai rapid sau mai putin, sau macar potential remediabile, pe cand externalizarea CFR Marfa este un lucru iremediabil, ca si Petrom, ca si bancile, aici nu mai exista intoarcere, mortul de la groapa nu se mai intoarce!

Asta este parerea mea si poate sa fie mai bine, poate sa fie mai rau, putem avea crestere economica, putem avea scadere economica, avem spatiu de 0,1 sau 0,2, sau 1 sau, maximum, 2 la suta, dar tot ce este sigur este ca in aceste conditii Romania NU se poate dezvolta! Dezvoltarea e altceva si printre altele implica si cresteri serioase, de procente bune, pentru asta spun ca nu-i posibil sa se dezvolte!

Daca Romania ar fi fost o tara dezvoltata si romanii si-ar fi vandut-o toata la altii, poate nu conta! Dar daca ea este o tara subdezvoltata, cum este de fapt, este sigur ca nu se va putea dezvolta in aceste conditii! Probabil ca nu se va mai dezvolta niciodata, pentru ca n-are cine s-o dezvolte, deoarece dezvoltarea nu este un proces spontan ci este indus! si n-are cine sa mai induca dezvoltarea: capitalul strain nu ca e rau, chiar daca el poate fi si rau, dar nu este treaba capitalului strain dezvoltarea Romaniei!”.

Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 571 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 490 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 609 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 358 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1540 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics